Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας"
  • [02] Επεισόδια σε εκδήλωση στην Πανόρμου
  • [03] Περιοδεία στη Λάρισα
  • [04] Δύο ντέρμπι

  • [01] "Τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας"

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

    «Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

    «Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μην κτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στον διάλογο και κατέληξε: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα».

  • **Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του δευτέρου.

    [02] Επεισόδια σε εκδήλωση στην Πανόρμου

    Σαράντα τέσσερα άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην πλατεία του Μετρό Πανόρμου, την οποία διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει ακροδεξιοί τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου προξένησαν ζημιές. Σήμερα, όμως, ομάδα περίπου σαράντα ακροδεξιών επιτέθηκε με ξύλα και άλλα αντικείμενα στους συγκεντρωθέντες στο σταθμό του Μετρό Πανόρμου με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκε μία 50χρονη γυναίκα. Η τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στον Ερυθρό Σταυρό.

    Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και έκαναν τις 44 προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί ενεπλάκησαν στο επεισόδιο για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [03] Περιοδεία στη Λάρισα

    «Κρίσιμο διήμερο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις» χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα την Κυριακή και τη Δευτέρα μιλώντας στους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, κατά την διάρκεια επίσκεψής της. Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να μην μετακινηθούν από τα μπλόκα τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε όλα χάσει» ανέφερε και χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», υπογραμμίζοντας ότι «τα αιτήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο. Το μόνο που μένει είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα αιτήματα». Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που όπως είπε «είναι ενσωματωμένη στις επιταγές και επιλογές της Ε.Ε.» και κάλεσε τους αγρότες να δυναμώσουν τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για να ανατραπούν αυτές οι επιλογές.

    «β¦Τις κινητοποιήσεις της πυροδότησε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες⦻ είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «απέτυχε ακόμα και με απειλές να εμποδίσει το φούντωμα των αγροτικών αγώνων». Παράλληλα χαρακτήρισε ως «κατάκτηση των αγροτών» την πρόσκληση του υπουργείου για συζήτηση, τονίζοντας ότι «είναι δική σας νίκη που αναγκάσατε το υπουργείο να σας δεχθεί χωρίς να φύγετε από τα μπλόκα» είπε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Αλέκα Παπαρήγα στις κατηγορίες που απευθύνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Προσπαθούν να αποδώσουν στο Κ.Κ.Ε. εκείνο που κάνει η κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του αγροτικού κινήματος» με το νομοσχέδιο για τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    «Οι δήθεν αλλαγές που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα είναι απροσχημάτιστη παρέμβαση στο αγροτικό κίνημα» υπογράμμισε με έμφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας της απευθυνόμενη στους αγρότες και εξήγησε ότι «βασική επιταγή της κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. είναι να φύγουν από την παραγωγή και το αγροτικό κίνημα με έναν βίαιο τρόπο φτωχοί και μέσοι οι αγρότες για να δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουν τις κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις οι μεγαλοαγρότες⦻.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κα Παπαρήγα το ενέταξε στις προσπάθειες της κυβέρνησης «να δημιουργήσει νέα αναχώματα για το αγροτικό κίνημα» και επιτέθηκε ευθέως στις ηγεσίες των συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών τονίζοντας ότι «δεν εκφράζουν κανέναν, αλλά και ούτε μπορούν να ελέγξουν κανέναν όπως θα ήθελε η κυβέρνηση και η Ε.Ε».

    Ζήτησε μάλιστα οι αγρότες να προασπίσουν την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος υπογραμμίζοντας ότι «β¦η συγκρότηση και λειτουργία του αγροτικού κινήματος δεν την υπόθεση της κυβέρνησης και της βουλής και ούτε ρυθμίζεται με νόμους είναι αποκλειστική υπόθεση των αγροτών.

    [04] Δύο ντέρμπι

    Το κυριακάτικο ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα των Αθηνών θέλει τη νίκη για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη κατάκτηση του τίτλου, αλλά η αποστολή της κόντρα στην ανανεωμένη ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ μόνο εύκολη δεν θα είναι.

    Δύσκολη αποστολή θα έχει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί την Κυριακή στον Πειραιά τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ. Με τον Μπάντοβιτς στον πάγκο τους οι πρωταθλητές θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, μετά την απόλυση του Ζίκο, αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παλέψει για το θετικό αποτέλεσμα.

    Το λογικό φαβορί είναι η ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα

    Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 2-0: Με δημιουργό τον Τσέζαρεκ και εκτελεστή τον Βίλτσες (11΄, 37΄), ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε τον Πανιώνιο με 2-0. Οι "κυανέρυθροι" συμπλήρωσαν έξι ματς χωρίς νίκη (τρεις ήττες και τρεις ισοπαλίες). Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Εστογιανόφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Εργοτέλης-Λεβαδειακός 1-0:Μετά από 5 αγωνιστικές χωρίς νίκη (4 ήττες, 1 ισοπαλία) ο Εργοτέλης επέστρεψε στις επιτυχίες. Με γκολ του Ορφανού στο 64΄, η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου επικράτησε 1-0 του Λεβαδειακού. Ο Λεβαδειακός, που παρέμεινε στη ζώνη του υποβιβασμού, συμπλήρωσε 4 αγώνες χωρίς νίκη (δύο ήττες, δύο ισοπαλίες).

    Συνοπτικά το αναλυτικό πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος 2-0

    (Ηράκλειο) Εργοτέλης - Λεβαδειακός 1-0

    (Αλκαζάρ) Λάρισα - Ηρακλής 19:00 ΝOVA

    ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

    (Περιστέρι) Ατρόμητος - Καβάλα 14:30 ΝOVA

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός - Ξάνθη 14:30 ΝOVA

    (Βικελίδης) Αρης - Παναθηναϊκός 16:45 ΝOVA

    (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 19:00 ΝOVA

    (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 January 2010 - 17:30:20 UTC