Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας
  • [02] Χάνεται ο Βαρδάρης;
  • [03] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [04] Κατέπεσε αεροσκάφος

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κοινωνικός Διάλογος για την Αγροτική Πολιτική - Μπατζελή - Κατσέλη - 09:00:00, Αθήνα/Ζάππειο

  • Συνέντευξη Τύπου του ΕΚΕΒΙ για την τρίτη έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου - 12:00:00, Αθήνα/Αθ. Διάκου 4

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μαγκλιβέρα "Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τις λεηλασίες κατά τη Ναζιστική Κατοχή της Ελλάδος: Η περίπτωση του νομισματικού χρυσού των Εβραίων" - 12:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη

    Ομιλίες: Ιωάννης Μάζης, Μαρία Ευθυμίου - Προλογίζει ο Μωυσής Κωνσταντίνης, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος,

  • Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου - 13:00:00, Αθήνα/ΕΣΗΕΑ

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου - 13:30:00, Προεδρικό Μέγαρο

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΕΔΕΚ) Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου - 14:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο - 15:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

  • Κοινοβουλευτικό έργο: Αθήνα/Βουλή

    18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την ολοκλήρωση της διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.

    24:00 (ολομέλεια) Διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

  • O Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί στην κοπή της πίτας, της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ - 19:00:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο "Divani Caravel"

  • Εκδήλωση με θέμα το Σύμφωνο Σταθερότητας - Ομιλητές οι Α. Αλαβάνος και Κ. Βεργόπουλος - 19:00:00, Αθήνα/"ΔΙΑΝΑ"

  • Συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, με εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο εστιατόριο DEAL-ΣΥΜΦΩΝΙΑ. - 20:30:00, Θεσσαλονίκη/Ερμού 21-Βενιζέλου

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (16η αγωνιστική)

    19.00 ΑΟ Κηφισιάς - Φοίνικας Σύρου

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (18η αγωνιστική)

    18:00 Κέρκυρα-Ολυμπιακός Βόλου

    19:00 Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανσερραϊκός

    -

    [02] Χάνεται ο Βαρδάρης;

    «Λευκός Πύργος και Βαρδάρης», απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη ο 75χρονος Θεσσαλονικεύς, στην ερώτησή μου για τα δύο σήματα κατατεθέντα της πόλης του. Κι αν ο πρώτος παραμένει αμετακίνητος, ο δεύτερος -ο χιλιοτραγουδισμένος βορειοδυτικός άνεμος- επισκέπτεται όλο και πιο σπάνια τη Θεσσαλονίκη, με βάση τουλάχιστον τις μετρήσεις.

    Σε μόλις πέντε χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη υποτετραπλασιάστηκε: το 2007 ο Βαρδάρης φύσηξε στην πόλη μόλις 10-15 ημέρες, έναντι 50-60 ημερών το 2003, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι βρισκόμαστε ενώπιον κλιματικής αλλαγής.

    Η κάθετη μείωση της συχνότητας του Βαρδάρη καταγράφηκε από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Περιβαλλοντικών Διεργασιών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο εργασίας για την επίδραση του ανέμου στη διασπορά των αιωρούμενων σωματιδίων.

    Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Θερμοφυσικών Ιδιοτήτων και Περιβαλλοντικών Διεργασιών του ΑΠΘ, κ. Μάρκος Ασσαέλ και ο χημικός μηχανικός, κ. Κώστας Κακοσίμος, συνεργάτης του Εργαστηρίου, οι μετρήσεις δεν βασίστηκαν στο επίσημο δίκτυο, που εδρεύει στη Μίκρα, αλλά σε περίπου 10 ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου «Hellas Weather», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Με βάση τις μετρήσεις, τόνισε ο κ. Κακοσίμος, «η συχνότητα εμφάνισης του Βαρδάρη ήταν 50-60 ημέρες το 2003, 40-50 το 2004, 30-40 το 2005, 10-20 το 2006 και 10-15 το 2007». Αμετάβλητη παρέμεινε, πάντως, στην πενταετία -σε γενικές γραμμές- η ένταση του ανέμου, σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες μετρήσεις.

    Κατά τον κ. Κακοσίμο, η κάθετη αυτή πτώση δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο Βαρδάρης εξαφανίζεται ή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια κλιματική αλλαγή, καθώς το διάστημα που μελετήθηκε ήταν πολύ σύντομο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και το φαινόμενο μπορεί να είναι παροδικό.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Μελάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "οι διαφορές στη συχνότητα του ανέμου που κατέγραψε το Εργαστήριο είναι πάρα πολύ μεγάλες έως εντυπωσιακές και σίγουρα δείχνουν κάτι". Ωστόσο, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με το αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιματική αλλαγή, χρειάζονται συνεχή δεδομένα για περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών, κατά προτίμηση 30 χρόνων.

    Σε κάθε περίπτωση, "αλλαγές στο κλίμα της περιοχής μας έχουμε παρατηρήσει και οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν και τα πεδία των ανέμων. Αν, λοιπόν, υπάρχει μικρή μετακίνηση των κλιματικών ζωνών, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συχνότητας των ανέμων. Υπάρχει λοιπόν το "σήμα" στην ατμόσφαιρα, απλά δεν το έχουμε μελετήσει", πρόσθεσε.

    Φύσηξε Βαρδάρης. Καθάρισε;

    Πάντως, σύμφωνα με τους κ.κ. Ασσαέλ και Κακοσίμο, το «φύσηξε Βαρδάρης και καθάρισε», που αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι του Παπάζογλου και αποτελεί πεποίθηση των περισσότερων Θεσσαλονικέων, δεν είναι απόλυτα ακριβές.

    «Οι περισσότερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης εδρεύουν βορειοδυτικά κι ο Βαρδάρης είναι ένας βορειοδυτικός άνεμος», εξήγησε ο κ. Κακοσίμος, κάτι που σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ο αέρας φέρνει τους ρύπους προς την πόλη. Ωστόσο, η ισχύς του ανέμου συνεχίζει το έργο του και- συνήθως αλλά όχι απαραιτήτως- οι ρύποι παρασύρονται σταδιακά εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

    "'Ήταν εκείνη τη νυχτιά, που φύσαγε ο Βαρδάρης"

    Αιώνες τώρα, ο άνεμος αποτελεί συντροφιά της Θεσσαλονίκης -αν και όχι πάντα με τις καλύτερες διαθέσεις, αφού θεωρείται ότι αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, τον βασικό παράγοντα εξάπλωσης της μεγάλης φωτιάς, που κατέστρεψε την πόλη το 1917.

    "Παιδί" των βόρειων Βαλκανίων, ο Βαρδάρης κατεβαίνει "μειλίχιος" την κοιλάδα του Αξιού, βουτώντας στο κανάλι του ομώνυμου ποταμού και τελικά φτάνει ισχυρότατος στη Θεσσαλονίκη.

    Τα ελληνικά σύνορα λέγεται ότι τα περνά από το άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά Πάικο και Μπέλες, για να πνεύσει μαινόμενος στους στίχους του Καββαδία, σπρώχνοντας τα καράβια που αναχωρούν: "Ήταν εκείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης/ το κύμα η πλώρη εκέρδιζεν οργιά με την οργιά/σ' έστειλε ο πρώτος τα νερά να πας για να γραδάρεις". Μετά, τρυπώνει στα τραγούδια του Παπάζογλου για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα της βυζαντινής συμβασιλεύουσας.

    Ξηρός και κρύος, Βοριάς με μεγάλη ταχύτητα, έχει "σμιλέψει" στην πορεία των αιώνων το γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλονίκης, βαφτισμένος -από πάντα θαρρείς- στα νερά του Αξιού...

    [03] Παραμένουν στα μπλόκα

    Στις 9 το πρωί ξεκινάει στο Ζάππειο ο Κοινωνικός Διάλογος για την Αγροτική Πολιτική, με τη συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Κατερίνας Μπατζελή και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη.

    Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο κατέληξε, χθες, η πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους αγροτών από δεκατέσσερα μπλόκα της Κεντρικής Ελλάδας. Οι αγρότες θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων "μπλοκ" τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.

    Από την πλευρά της, η κα Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να δοθούν ενισχύσεις. "Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα" ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα πως: "Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας".

    Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε: "Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο. Δεν θα είμαστε με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά".

    Κλειστός και πάλι ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν ξανά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήραν χθες το απόγευμα οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικών Συλλόγων του νομού.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Αικατερίνης Μπατζελή που έγιναν μετά την πολύωρη συνάντηση της με τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, από δεκατέσσερα μπλόκα αγροτών της χώρας.

    Οι αγρότες στον Προμαχώνα, όπως ανέφεραν, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση ούτε των ΙΧ αυτοκινήτων, ούτε των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, από και προς των Προμαχώνα. Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο σήμερα στις 8.00 το πρωί οι αγρότες πρόκειται να κλείσουν και την σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

    [04] Κατέπεσε αεροσκάφος

    Αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών με 85 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα κατέπεσε στη Μεσόγειο, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, τα ξημερώματα σήμερα, ανακοίνωσαν πηγές του αεροδρομίου.

    Το αεροσκάφος, ένα Μπόινγκ 737, χάθηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Περίπου 50 από τους επιβάτες ήταν Λιβανέζοι και οι υπόλοιποι Αιθίοπες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Το αεροπλάνο απογειώθηκε λίγο μετά τις 3:10 με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Στην ιστοσελίδα των Αιθιοπιακών Αερογραμμών υπάρχει αυτήν την ώρα προγραμματισμένη πτήση από τη Βηρυτό στην Αντίς Αμπέμπα. Μέχρι τώρα κανένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας δεν έχει βρεθεί.

    Αξιωματούχος του διεθνούς αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι της λιβανικής πρωτεύουσας το αεροσκάφος κατέπεσε στην περιοχή της Σααντιγιάτ, περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού. Κάτοικοι της περιοχής αυτής δήλωσαν πως είδαν ένα φλεγόμενο αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυστύχημα που ίσως να προκλήθηκε από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 5:30:23 UTC