Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας"
  • [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Με ... άρωμα γαρδένιας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013

  • [01] "Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας"

    "Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και συζήτησαν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

    "Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας, για δράση στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης", πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις. "Πρέπει", τόνισε, "να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, είναι δέσμευση".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

    [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη δημοσίευση των επιστολών που έχουν ανταλλάξει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας "προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφβ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

    Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα ββπροβλήματα και διεκδικήσειςββ στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με αγροτοσυνδικαλιστές από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Διαμαρτυρία Γονέων και μαθητών 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου στη Νομαρχία για τη σχολική στέγη. - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Όλγας 198

  • Επίσκεψη προέδρου ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της FORTHNET - 10:30:00, Αθήνα/Σμύρνης 30, Ταύρος, Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ.Τσίπρας θα κάνει δηλώσεις για το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.

  • Διημερίδα με θέμα "Υγιεινή και Ασφάλεια. Πραγματικότητα και προοπτική στο νοσοκομείο μας", - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα για το Πατρινό Καρναβάλι - 11:30:00, Αθήνα/"Ιανός" - Σταδίου 24

  • Η υφυπουργός Εσωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη Θ. Τζάκρη θα βραβεύσει 34 αθλητές - μαθητές και αθλήτριες - μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, που έχουν λάβει διακρίσεις- 12:00:00, Θεσσαλονίκη (Διοικητήριο)

  • Συνάντηση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με απολυμένους συμβασιούχους της "Ολυμπιακής" - 14:00:00, Αθήνα/γραφεία ΚΚΕ στη Βουλή

  • Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη

  • Ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας στη διάσκεψη για το Αφγανιστάν, Λονδίνο.

    -Αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σέϊχ Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχαγιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan), της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και της Αυστραλίας Στήβεν Σμιθ.

    - Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου,

  • Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου στην Αθήνα

    -10:00: συνάντηση με Σπ. Κουβέλη - ΥΠΕΞ

    -14:00: γεύμα με Σπ. Κουβέλη - ΥΠΕΞ

    -17:30: επίσκεψη στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου

    -19:00: Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Αρχιεπισκοπή

  • Κοινοβουλευτικό έργο, Βουλή

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ "Διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    11:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής.

    12:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ:

    α)Συγκρότηση Υποεπιτροπών

    β)Ενημέρωση σχετικά με την 3η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

    12:30 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Ενημέρωση από τον Αχιλλέα Μητσό, γγ Έρευνας & Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, σχετικά με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες και τους στόχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.), καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της έρευνας.

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (Φάση των «16», Α΄ Αγώνας) Ντιναμό Κιέβου-Αθηναϊκός - 16:00:00, Κίεβο, Ουκρανία

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των 16, 1η Αγωνιστική, 5ος Όμιλος): Μπαρτσελόνα-Μαρούσι - 21:45:00, Βαρκελώνη, Ισπανία

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 1η Αγωνιστική, 8ος Όμιλος): Κάχα Λαμποράλ-Ολυμπιακός - 21:45:00, Βιτόρια, Ισπανία

    [04] Με ... άρωμα γαρδένιας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013

    Μόνο άνθρωποι ευαίσθητοι, με ευγενική μορφή και διάθεση για ζωή μπορούν να αφοσιωθούν στην καλλιέργεια της γαρδένιας, που το όνομά της στη "γλώσσα" των λουλουδιών σημαίνει "είσαι υπέροχος", ενώ αυτοί που γνωρίζουν καλά τους συμβολισμούς στο θαυμαστό χώρο των φυτών, λένε πως αποκαλύπτει συνήθως κάποιον β¦ κρυφό έρωτα. Ιδιαίτερα στους άνδρες, η παράδοση θέλει να τούς φέρνει γούρι και καλοτυχία. Αυτό το φυτό, που με περισσή φροντίδα και μεράκι καλλιεργούν εδώ και πάνω από 40 χρόνια κάτοικοι της Μαγνησίας "φλερτάρει" τώρα και με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, διεκδικώντας τον τίτλο του επίσημου φυτού των Αγώνων, εφόσον, βέβαια, ευοδωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις.

    Άλλωστε, η φήμη της Μαγνησίας στην καλλιέργεια της γαρδένιας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα, αφού η περιοχή έχει αναρριχηθεί στη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού του ευωδιαστού αυτού φυτού σ' ολόκληρη την Ευρώπη!

    Η παραγωγή γαρδένιας στη Μαγνησία ξεπερνά τα 1.100.000 φυτά ετησίως και ο εξαγωγικός τζίρος της ανθοκομικής οργάνωσης "Gardenia Growers Group"- της πιο δυνατής στην Ελλάδα-υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος, Σταύρος Τσαλούχος.

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η γαρδένια της Μαγνησίας έχει ως προορισμό- πέραν της εγχώριας- και τις αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.

    Η "Gardenia Growers Group" ιδρύθηκε το 1992, με στόχο τη συνεχή τροφοδοσία της αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου, με νάνες γαρδένιες, διαφόρων μεγεθών. Η ομάδα διαθέτει, σήμερα, συνολικά, 75 στρέμματα θερμοκηπίων και 10 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ δεκάδες ακόμα γαρδενοπαραγωγοί δρουν αυτόνομα, με τη συνολική δυναμικότητά τους να υπολογίζεται στα 40 στρέμματα και 20 υπαίθρια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, περίπου 30 στρέμματα χρησιμοποιούνται είτε για ανάπτυξη, είτε για μικρής διάρκειας φιλοξενία, μέχρι την τελική προώθηση του προϊόντος στην αγορά.

    Αναφορικά με την ποιότητα παραγωγής στη Μαγνησία, ο κ. Τσαλούχος υπογράμμισε τα υψηλά στάνταρτ και προδιαγραφές που ακολουθούνται, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια, η οργάνωση ανταποκρίνεται στην παράδοση παραγγελιών ύψους έως και 265.000 φυτών, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα!

    Αφού κατέκτησε την Ευρώπη, η γαρδένια της Μαγνησίας θέλει να κατακτήσει και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Τη σχετική πρόταση (σ.σ.για να είναι η γαρδένια το επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων) κατέθεσε στην οργανωτική επιτροπή ο γεωπόνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, Ζήσης Κυρίτσης.

    Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης, χαίρει θερμής αποδοχής από τους γαρδενοπαραγωγούς Μαγνησίας, οι οποίοι και χαρακτηρίζουν καθοριστικό το ρόλο του στην ανάπτυξη της ανθοκομίας γενικότερα στην περιοχή.

    Η ιστορία της γαρδένιας

    Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα της γαρδένιας ήταν την περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν ένας φυσιοδίφης από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Γκάρντεν, έδωσε σ' ένα πράσινο φυτό με άσπρα, μοσχομυριστά άνθη, το όνομα "γαρδένια".

    Το αιθέριο έλαιο γαρδένιας είναι ένα από τα πιο δυνατά αρώματα που προσκελκύουν τον έρωτα. Τα κηρώδη λευκά λουλούδια του θάμνου της γαρδένιας έχουν έναν ακαταμάχητο άρωμα και ένα ή δύο μόνο πέταλα έχουν πολύ έντονο άρωμα. Κοστίζει περίπου 700$ η ουγγιά, γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβό για το συνηθισμένο προϋπολογισμό του αρωματοποιού.

    Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι γαρδενοπαραγωγοί, το έλαιο γαρδένιας που κυκλοφορεί ευρέως δεν είναι αληθινό, αλλά πρόκειται για κάποιο βασικό συνθετικό που, όπως τονίζουν, υπολείπεται σε ορισμένες από τις ιδιότητες που έχει το γνήσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 5:30:18 UTC