Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν τα μπλόκα

  • [01] Παραμένουν τα μπλόκα

    «Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί"», ανέφερε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή στην ομιλία της, στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA της Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με σημαντικό κόστος για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους και την αγροτική οικονομία, αναδεικνύουν για μια άλλη φορά την αποτυχία της ελληνικής αγροτικής πολιτικής και την έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού της πρωτογενούς παραγωγής», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν έχει ημερομηνία λήξης και χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα «να τολμήσουν και εκείνοι (οι παραγωγοί) να δεχτούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές».

    Αναφορικά με τους κυβερνητικούς στόχους, στον τομέα της γεωργίας, η κα Μπατζελή είπε ότι επιδιώκεται η σχεδιασμένη στήριξη του αγροτικού τομέα με ουσιαστικές αλλαγές και πόρους, που θα στοχεύουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητά του και θα στηρίζουν ολοκληρωμένα τον πληθυσμό της υπαίθρου, εξηγώντας ότι «η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει».

    Σήμερα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να συναντηθεί μέσα στο χώρο της ΔΕΘ με αντιπροσωπεία των Νέων Αγροτών και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Τα μπλόκα

    Μια αντιπροσωπεία αγροτών από περιοχές της Χαλκιδικής, απέκλεισε με 12 τρακτέρ, σήμερα το πρωί, συμβολικά και επί περίπου 10 λεπτά της ώρας, τη βόρεια Πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Μάλιστα, οι παραγωγοί προχώρησαν στην ενέργειά τους αυτή, τη χρονική στιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει η ξενάγηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, στους χώρους της 23ης Agrotica.

    Οι παραγωγοί - ήταν αντιπροσωπεία από τις περιοχές Νέα Τρίγλια, Γαλάτιστα, Καλύβες και Ορμύλια - που έφτασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους και με συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει από την αερογέφυρα της Θέρμης.

    Το συγκεκριμένο οδικό κόμβο τον είχαν αποκλείσει, χτες βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για περίπου δύο ώρες. Γύρω στο μεσημέρι, προτίθενται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να επιστρέψουν στην αερογέφυρα, όπου θα συνεδριάσει η συντονιστική τους επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των «12» μπλόκων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Σε συνεδρίαση που έγινε στον Πλατυκάμπο οι αγρότες αποφάσισαν από σήμερα μετά το μεσημέρι, να προχωρήσουν σε πλήρη και επ' αόριστο αποκλεισμό στο μπλόκο που έχει στηθεί στην περιοχή. Αποφάσισαν επίσης να μετακινήσουν τα αγροτικά μηχανήματα από την είσοδο του Πλατυκάμπου στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, προκειμένου να αποκλείσουν την κυκλοφορία και προς τον Βόλο.

    Συνεδριάζουν και οι αγρότες στον Τύρναβο. Η απόφαση τους να κλείσουν τον δρόμο θεωρείται δεδομένη και το θέμα συζήτησης είναι πλέον η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού, αν θα είναι επ' αόριστο ή θα είναι περιοδική.

    Εξάλλου οι αγρότες των «12» μπλόκων στα οποία συμμετέχουν και αυτοί του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται να μεταβούν με λεωφορεία την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην έκθεση «Agrotica».

    Οι αγρότες κρατούν, επίσης, αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών.

    Κλειστή, από τις τρεις σήμερα τα ξημερώματα και για όλα τα οχήματα, είναι και η οδική διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Αγρότες κρατούν, επίσης, κλειστό το τμήμα Σερρών - Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων. Το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει ξανά, για λίγες ώρες, η παλιά εθνική στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, στο σημείο που βρίσκεται το «Λιοντάρι της Αμφίπολης».

    Στον αντίποδα, οι αγρότες των συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ) αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αύριο το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο Στρυμονικού.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΔΑΣ Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες αποχωρούν από το μπλόκο δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και καλούν όλους τους να συναδέλφους τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Τα τρακτέρ θα παραμείνουν σήμερα στην εθνική οδό, χωρίς όμως να την κλείσουν.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, αερογέφυρα Θέρμης), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Τέλος, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της ΠΑΣΥ απέκλεισαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι τον κόμβο της Στέρνας στην Κορίνθου - Τρίπολης.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει και αύριο από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 13:30:14 UTC