Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ριζοσπαστική πολιτική"

  • [01] "Ριζοσπαστική πολιτική"

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική «στις πολιτικές, που έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «αγροτικό κίνημα δεν ηττάται, αυτές τις μέρες» κι ότι αντίθετα «έχει αρχίσει να πετυχαίνει σημαντικές νίκες», υποστηρίζοντας ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχτεί, έστω και στα λόγια, τα κρίσιμα προβλήματα» και ότι τη «φόβισε τόσο, που το πρώτο, το μοναδικό μέχρι σήμερα νομοσχέδιο που προωθεί, είναι για τη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών», με στόχο να «αποδυναμώσει» και να «χειραγωγήσει» τον αναδυόμενο «ριζοσπαστισμό» του αγροτικού κινήματος.

    «Αυτό το κίνημα δεν θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της μιζέριας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη σκυτάλη και στις 10 του μήνα (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) θα δώσουν μια απάντηση σε αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό πολιτικό συνασπισμό της συναίνεσης, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Απέναντί του, θα αναδειχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από ευρύτερες δυνάμεις, εργαζόμενους, άνεργους, νέους αγρότες, πολίτες που διεκδικούν ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο, αξιοπρέπεια και όχι απλά επιβίωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είχαν την συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» -υπενθυμίζοντας ότι η «καταστροφική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των προϊόντων, στην αναθεώρηση του 2003 «φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη»- και τα κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού «για ένα θέμα εθνικό», όπως το αγροτικό ζήτημα.

    «Μήπως ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως δεν είχαμε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος; Όταν τα επισημαίναμε, μας κατηγορούσαν για μίζερους. Μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα και για ισχυρό ευρώ. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα να δουν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου;».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «εκτός από τα οικονομικά που είναι δίκαια», δεν «τολμά» να προωθήσει αποφασιστικά «ούτε τα θεσμικά αιτήματα» του αγροτικού κόσμου.

    «Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τις τράπεζες», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» για μια «αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα στοχεύσει στην διατροφική επάρκεια, θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα» και για μια «πολιτική εξυγίανσης της αγοράς, με δημόσιες επενδύσεις με νέους υγιείς συνεταιρισμούς, με τοπικά δίκτυα, με σπάσιμο των καρτέλ».

    Πρόσθεσε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί «απαιτείται ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις τράπεζες, με τα καρτέλ και κυρίως, με καμιά δεκαριά εταιρείες πολυεθνικές, ή και ντόπιες, που αισχροκερδούν από το μόχθο του αγροτικού κόσμου».

    Ο Τσίπρας σε εκδήλωση προς τιμή του αγωνιστή της Αριστεράς Πάνου Δημητρίου

    «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πάρει διαζύγιο, οριστικό, από τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν για να έρθει στην εξουσία, κι αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό για να προχωρήσει με συναίνεση οικονομικές επιλογές που ισοπεδώνουν την κοινωνία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο εκδήλωσης που κόμματος που έγινε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προς τιμή του παλαίμαχου αγωνιστή της Αριστεράς Πάνου Δημητρίου.

    Επισήμανε ότι «απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό, πολύ γρήγορα, θα υψώσει το ανάστημα του ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός, από κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής, κυρίως, όμως, με πυρήνα την Αριστερά που αγωνίζεται για να κάνει κτήμα του λαού το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που δεν θα έχει την κοινωνία ισοπεδωμένη, θα υψώσει ανάστημα απέναντι στις διαθέσεις των κερδοσκόπων και των αγορών και θα προβάλλει ως εναλλακτική πολιτική την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας με ανάπτυξη ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να ζουν ζωή με αξιοπρέπεια και όχι επιβίωση», όπως είπε.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα είναι ανάγκη να εμπιστευθούν οι πολίτες τον κόσμο της Αριστεράς «και όχι τους μεσσίες που θα έρθουν να μας σώσουν. Είναι, επίσης, σημαντικό να ξαναμιλήσουν στον ΣΥΝ για την ανάγκη της πλατιάς δημοκρατίας και στο κόμμα μας και στις οργανώσεις του και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τον Πάνο Δημητρίου «εμβληματική μορφή», λόγω της ιστορίας του μέσα από τους αγώνες της Αριστεράς.

    Χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε ο Λεωνίδας Κύρκος, ενώ για τον Πάνο Δημητρίου μίλησαν ο γραμματέας της Π.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Κώστας Βουδούρης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολακόπουλος και ο δικηγόρος Γιάννης Τριάρχου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2010 - 15:30:13 UTC