Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ένταξη των μεταναστών με κανόνες"
  • [02] Όχι στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό
  • [03] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Ζήμενς
  • [04] "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"

  • [01] "Ένταξη των μεταναστών με κανόνες"

    Με σαφή διάκριση ανάμεσα στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ιθαγένειας, επίκληση του ανθρωπισμού αλλά και του ρεαλισμού και με παράλληλο άνοιγμα στην ιδέα ενός Ελληνισμού αποτελούμενου από πολλές και διαφορετικές φυλές, υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους - όπως υπογράμμισε - μετανάστες.

    Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

    «550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ⦻

    Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και «αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Με το νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε - δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (β¦) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια».

    Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου - και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Σύσκεψη για την εισοδηματική πολιτική

    Το φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτή τη δυσμενή κατάσταση σε ευκαιρία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στα οικονομικά της χώρας και υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό το πρότυπο του υπέρογκου δανεισμού ανεξέλγκτα για την κάλυψη βασικών δημοσιονομικών αναγκών, χωρίς στρατηγική που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, έχει φτάσει στα όριά του».

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν «μονόδρομο». Επισήμανε δε, πως «σήμερα τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις» και ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».

    Αφού αναφέρθηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για την εισοδηματική πολιτική και είπε ότι πιθανότατα θα υπάρχει αύριο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας «κατά πάσαν πιθανότητα» θα παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, αλλά και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος. Διευκρίνισε δε, πως θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και αργότερα το φορολογικό.

    Σε ερώτηση πότε θα αλλάξουν οι υπεύθυνοι των εφοριών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει κομματικούς προϊστάμενους στις ΔΟΥ, αλλά να υπάρξει μια διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμεντικότητα και η νομιμότητα στις επιλογές της.

    Επιπλέον, είπε ότι έρχεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή γενικών διευθυντών με αντικειμενικά κριτήρια.

    [02] Όχι στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

    Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

    «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

    Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ' άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ' όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην τάση ευρωπαϊκών χωρών, να «διορθώνουν σφάλματα» επί του ζητήματος, με τη Βρετανία να διακηρύσσει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», και με τη Γαλλία να δημιουργεί υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης: Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα». Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές είπε ο κ. Σαμαράς.

    Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

    Ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές

    Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι - «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών και διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ' αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους: «Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά».

    Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

    Απευθυνόμενος εξάλλου στους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία, «σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους».

    Τέλος, σημείωσε ότι «το αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει... Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο».

    Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι...».

    [03] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Ζήμενς

    Ομόφωνη απόφαση ελήφθη από την εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens, να έλθει στα "χέρια της" μέσω δικαστικής συνδρομής, το ψηφιακό υλικό το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής (βιντεοσκόπησης) των συνομιλιών του φυγόδικου πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε.

    Για το θέμα αυτό ο φυγόδικος, πρώην στέλεχος της Siemens, έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των υποκλοπέων του. Έτσι θα ζητηθεί να σταλεί στην επιτροπή όλη η δικογραφία που σχηματίστηκε.

    Όπως τονίσθηκε στην επιτροπή, το υλικό σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν έχει ληφθεί υπόψη επειδή είναι προϊόν υποκλοπής, όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, υπάρχει στη χώρα μας απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το προϊόν υποκλοπής μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

    Ομοφώνως επίσης αποφασίστηκε να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, όπως επίσης και να ερευνηθεί το θέμα της διαφυγής του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αφού είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Νίκου Ζαγοριανού, έχει κάνει λόγο για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

    Θα ζητηθούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ονόματα των αστυνομικών - φρουρών του Χριστοφοράκου και θα ερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και οι ευθύνες των οργάνων που δεν ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για τις προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.

    Αν χρειαστεί, όπως τονίσθηκε, θα κληθούν και οι αστυνομικοί καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Εξάλλου εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των Χριστοφοράκου - Καραβέλα στο οποίο θα περιέχονται και οι μετά το 2004 κακουργηματικές πράξεις.

    Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου που εξετάστηκε για δεύτερη ημέρα δεν προσέθεσε τίποτε πέραν των όσων περιγράφονται και διαλαμβάνονται στο πόρισμα που έχει συντάξει κατά του ανακριτού Νικ. Ζαγοριανού, στον οποίο αποδίδει δόλο κατά την πλημμελή ενάσκηση των καθηκόντων του.

    Ο κος Παπανικολάου είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα δεσμευόμενος από εχεμύθεια ούτε να εκφράσει κρίσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν ρόλος του η διερεύνηση πολιτικής εμπλοκής και χειραγώγησης στο έργο του κου Ζαγοριανού, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει η ποινική δικαιοσύνη θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και την τυχόν ύπαρξη ηθικών αυτουργών στα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του ανακριτού.

    Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν ζητηθεί είναι και αυτό της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενίας Βελώνη. Αύριο έχουν κληθεί να εξεταστούν από την επιτροπή οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.

    [04] "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"

    Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

    «Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία. Γιατί βιάζεστε για ένα θέμα που κινδυνεύει η δημοκρατία. Ελάτε μετά από 3 μήνες να το συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Τι θα αλλάξει; Ποιο είναι το κώλυμα; Γιατί βάζουμε φυτίλι ανάμεσα μας τώρα που χρειαζόμαστε ομοψυχία. Τι θέλετε να κερδίσετε;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι στη χώρα μας οι νόμιμοι μετανάστες είναι 534.000, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία, οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1,5 εκ.

    «Εσείς μιλάτε για μισό εκατομμύριο νόμιμους. Τους άλλους, που είναι ένα εκατομμύριο τι θα τους κάνετε; Πρέπει να βρούμε τους υπόλοιπους πόσοι και ποιοι είναι γιατί κανείς δεν το γνωρίζει. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 3 εκ. μετανάστες. Το πράγμα δυσκολεύει δεν είναι απλό. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα τους δεχτεί, θα διαφωνήσω σφόδρα» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διαφήμιση στο Iντερνετ, που τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και με 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια θα πολιτογραφηθούν Έλληνες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέκρινε την αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τους δεχτεί γιατί δεν είναι έτοιμη. Μπορεί όμως, είπε, να το κάνει αφού διαπιστωθεί πόσους πράγματι η χώρα μας αντέχει.

    Ακόμα, χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνονται οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, με τους λαθρομετανάστες. Υποστήριξε ότι 750.000 μετανάστες με δύο χρόνια εργασίας θα πάρουν σύνταξη την ίδια ώρα που το ασφαλιστικό είναι στον αέρα, ενώ 7 δισ. είναι ο τζίρος που κάνουν οι μετανάστες που πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και ότι φεύγουν 12 δισ. στο χρόνο στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

    «Υπάρχει τρόπος να τους κάνουμε νόμιμους χωρίς να επιβαρυνθούμε. Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα, διαφορετικά εσείς τραυματίζετε καίρια την διαβούλευση και την εθνική ομοψυχία», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2010 - 19:30:22 UTC