Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναπτυξιακά μέτρα για τόνωση της οικονομίας"
  • [02] Κακοκαιρία-Κυκλοφοριακά προβλήματα
  • [03] "Τα μέτρα θα ανατραπούν"
  • [04] Απεργία ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

  • [01] "Αναπτυξιακά μέτρα για τόνωση της οικονομίας"

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση θα στεγνώσουν την αγορά και θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    «Γι'αυτό η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και να εφαρμόσει ρυθμίσεις για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», τόνισε και επεσήμανε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθούν τα αναπτυξιακά μέτρα - ανάσες, τα οποία "ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για να αποφύγουμε την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη».

    Συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής

    Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε χθες στη Ρηγίλλης η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει ριζοσπαστικά σε δομές, οργάνωση και στρατηγική.

    «Με την κοινωνία μπροστά, ξεκινάμε εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την πολιτική, το λαό μας και την πατρίδα μας», δήλωσε, αναφέροντας πως «η παράταξή μας ξαναγίνεται κυρίαρχη στην πολιτική και την κοινωνία και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον».

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε επίσης ότι το 8ο τακτικό συνέδριο συνιστά ιστορικό σταθμό στην πορεία της παράταξης, «σηματοδοτώντας, μέσα από στρατηγική ανασυγκρότησης, μια νέα εποχή».

    Η ΝΔ, συνέχισε, ανακτά τη σχέση της με την κοινωνία, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, αναπτύσσεται στην ευρύτερη κεντροδεξιά και ανοίγει την πόρτα στα σύγχρονα ρεύματα της εποχής, επαγγελόμενη τη νέα μεταπολίτευση.

    «Τα 800.000 μέλη της, ενεργά στη νέα διαδικασία, διευρύνουν και εμβαθύνουν τη νέα διακικασία, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις αντιλήψεις και την ιδεολογία που τη στηρίζουν», σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Προγράμματος και μέλος της Επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι η ΝΔ θα συναινέσει σε μέτρα δίκαια, «που πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», αλλά και ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της τη ΝΔ σε οποιοδήποτε μέτρο άδικο «που απλώς έρχεται με εισπρακτικό χαρακτήρα να συμπληρώσει κάτι που από την πρώτη στιγμή απουσιάζει, ένα σχέδιο δηλαδή αντιμετώπισης της κρίσης».

    Ο κ. Γκιουλέκας είπε, επίσης, ότι στο εξής η οργανωτική επιτροπή θα συνεδριάζει συνεχώς μέχρι το συνέδριο και πως «έχουμε πολλή δουλειά και πολύ κέφι». Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, είπε πως «θα τα συζητήσουμε, όταν δούμε όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση».

    [02] Κακοκαιρία-Κυκλοφοριακά προβλήματα

    Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους άνεμους 8 με 9 μποφόρ επικρατούν στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανόν να φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

    Κυκλοφορικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα έχει απαγορευθεί η διέλευση στα φορτηγά μεγάλης επιφανείας, στα φορτηγά κενά φορτίου, όπως επίσης και στα δίκυκλα.

    Τόσο στο Ρίο, όσο και στο Αντίρριο βρίσκονται αστυνομικοί της Τροχαίας, οι οποίοι σε συνεργασία με υπευθύνους της γέφυρας ενημερώνουν τους οδηγούς των οχημάτων και των δικύκλων.

    Επίσης λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κλείσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης λόγο των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από τα χθες το βράδυ στην περιοχή, καθώς και το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.

    Στους πέντε βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

    Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο, ενώ ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στις οδικές προσβάσεις από τον ¶γιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας.

    Στο μεταξύ, λόγω της αύξησης της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επιφυλακής, στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου, η Νομαρχία κάλεσε χθες τους δημάρχους των παρέβριων περιοχών να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους για τον κίνδυνο πλημμυρών. Ειδικότερα, η Νομαρχία καλεί τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς κ.ά., να μην πλησιάζουν στα αναχώματα του διασυνοριακού ποταμού και να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδος ζωικού κεφαλαίου - μηχανημάτων και εργαλείων τους, από τις παρέβριες περιοχές.

    Η στάθμη του ποταμού Έβρου χθες το απόγευμα είχε αγγίξει τα 4,95 μέτρα, ενώ το όριο επιφυλακής είναι τα 4.70 μέτρα.

    [03] "Τα μέτρα θα ανατραπούν"

    «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Οδηγούν σε μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των μεσαίων και των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων. Είναι μέτρα, τα οποία θα ανατραπούν. Δε μπορεί να τα δεχτεί η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προεσερχόμενος στην απεργιακή συγκέντρση της ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την κρίση «πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Αυτοί που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτοί που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, φοροδιαφεύγουν και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν τα κέρδη, τα οποία μετέφεραν στο εξωτερικό, με τις ρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση».

    «Την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και όχι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1000 και 1500 ευρώ» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη συγκέντρωση εργαζομένων της πρώην Ο.Α. έξω από το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε:

    "Αφού απαξίωσαν την Ο.Α., αφού έδωσαν σε ιδιώτες το φιλέτο του πτητικού έργου και πέρασαν εκατομμύρια χρέος στους Έλληνες φορολογούμενους, τώρα πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο.

    Πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαίνουν στα αζήτητα και μαζί μ΄ αυτούς και οι 800 απολυμένοι συμβασιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι όμως δεν είναι μια στατιστική. Είναι άνθρωποι με ανάγκες, με δικαιώματα και πολύ σύντομα θα δώσουν την απάντησή τους".

    [04] Απεργία ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

    Με 24ωρη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τα συνδικάτα την απάντησή τους στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, καθώς -όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος- οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχει ήδη κηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24/2. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ και η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων και το συλλαλητήριό τους ξεπέρασε τις προσδοκίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούσε ο κακός καιρός.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές και κάλεσε τους συνδικαλιστές, να οργανώσουν τις αντιδράσεις με βασική μέθοδο την ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

    Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Γαβρίλης έκανε λόγο για ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που οδήγησαν στην απουσία των σωματείων του ιδιωτικού τομέα από το σημερινό πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την ανακοπή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών στο δεύτερο ανάλογο ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ακολούθησε ένα μαζικό συλλαλητήριο από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Βουλή, όπου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

    Αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης που όπως φαίνεται παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι σε ένα πρόγραμμα που κατά πολλούς θεωρείται πιλότος και για την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

    Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης οι μισθοί απειλούνται, όχι μόνο με πάγωμα αλλά και με ονομαστική μείωση, που για κάποιους θα ξεπεράσει το 20%.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο περιορισμός της απασχόλησης στο δημόσιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τους εργαζομένους γενικότερα.

    Απρί σο ιιτκ τμακαι συγκεντρώσεις έε καλέσει για σήμερα και τ ΠΜ.

    Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκε με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν εκ νέου στις 24 Φεβρουαρίου.

    Αύξηση στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασία των ανέργων, κατάργηση όλων των "αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόμων", δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ήταν τα μέτρα που πρότεινε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος των Συνδικάτων Κλωστοϋφαντουργιών, Ιματισμού και Δέρματος.

    Στη συγκέντρωση, την οποία χαιρέτισε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στα προγράμματα stage, συμμετείχαν και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων.

    Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Η μία στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την οποία οργάνωσε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της 24ης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, και η άλλη στο άγαλμα του Βενιζέλου, την οποία οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

    Οι δύο συγκεντρώσεις εξελίχθηκαν σε δύο πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

    Ματαιώσεις πτήσεων

    Στην απεργία συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κλείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για 24 ώρες, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

    Λόγω της απεργίας η Aegean Airlines και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν, όλες τις πτήσεις των δικτύων τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες τους σε πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης, λόγω της απεργίας που ξεκινά την 10η Φεβρουαρίου στις 00:00, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις της 9ης Φεβρουαρίου.

    - A3 137 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20

    - A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30

    - A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 19:45 αντί 22:20 (τοπική ώρα).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ανακοίνωσε ότι η πτήση ΟΑ 266 Λονδίνο-Αθήνα, που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Βρετανική πρωτεύουσα αύριο, 9 Φεβρουαρίου, στις 22:15, ακυρώνεται, καθώς αναμενόταν στην Αθήνα γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού

    Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξαιτίας των 3 τρίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήμερα καταργούνται τα εξής δρομολόγια:

    - IC 75 από Θεσσαλονίκη έως Αθήνα και IC 74 στο τμήμα Θεσσαλονίκη μέχρι Δίκαια.

    - Το 604 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    - Το 2530 στον άξονα Αθήνα-Χαλκίδα.

    - Το 757 για Έδεσσα/Κοζάνη/Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

    Για σήμερα 10/2/2010 καταργούνται τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών, τα οποία θα κυκλοφορήσουν κανονικά, καθώς επίσης και τα δρομολόγια:

    - 1597/1598, 1596/1599, 2596/2599, 2597/2598, στον άξονα Θεσσαλονίκης-Λάρισας.

    - 738, 739/740, 751/752, 753 Θεσσαλονίκη - Έδεσσα /Φλώρινα.

    - 1580/1581, 2572/2573 Λάρισας - Βόλου

    - 1530, 1540, 1541, 1543, 1545, 1552, 1554, 1557, 1559 Αθήνας - Χαλκίδας

    - 20, 23 Καλαμάτας - Πάτρας

    - 1383, 3385, 3384, 3388 Πύργου - Κατάκολου

    - 1386 , 3387 Κατάκολου - Ολυμπίας

    - 1332, 1333 Διακοπτού - Καλάβρυτων

    - 7487/7488, 7489/7490, 7491/7492, 7493/7494, 8481/8482, 8483/8484, 8485/8486, 8487/8488 Καλαμάτας - Μεσσήνης και

    - 1522 και 1523 Αθήνας - Λαμίας

    Στον Προαστιακό και στο δίκτυο Πειραιάς-Κιάτο θα εκτελεστούν 6 δρομολόγια στις 9:44, στις 10:44, στις 11:44, στις 17:44, στις 18:44 και στις 19:44. Στον άξονα Κιάτο-Πειραιάς θα γίνουν επίσης έξι δρομολόγια, στις 9:36, 10:36, στις 11:36, στις 17:36, στις 17:36 και στις 19:36. Μειωμένα θα είναι τα δρομολόγια του Προαστιακού και στον ¶ξονα Αεροδρόμιο-Λιόσια-Αεροδρόμιο.

    Τέλος, την Πέμπτη, 11/2/2010:

    - Το δρομολόγιο 74 θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για Δίκαια στις 02:01.

    - Το δρομολόγιο 75 θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη για Αθήνα στη 01.41, ενώ καταργούνται τα δρομολόγια 730 (Έδεσσα - Θεσσαλονίκη) και 1531 (Χαλκίδα - Αθήνα).

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται Υπηρεσία Κυκλοφορίας και για τις αμαξοστοιχίες του Μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρομίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2010 - 13:30:25 UTC