Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική στήριξη θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ"
  • [02] Σε κόκκινο συναγερμό ο Εβρος
  • [03] Ζητούν πρόσθετα μέτρα
  • [04] Ουρές στα πρατήρια καυσίμων

  • [01] "Πολιτική στήριξη θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ"

    Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βλ.Πούτιν.

    Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.

    Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του και την ελληνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες είναι πολύ στενές, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

    Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Μπόρις Κρισλόφ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Μιρόνοφ.

    "Πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια περιμένουμε από την ΕΕ"

    Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο "Ρία Νόβοστι".

    "Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε. "Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι "παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό. Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. "Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

    "Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι, "η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση". Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας "ακόμη και στις δύσκολες περιόδους". Στηρίζουμε "την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ "η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας" ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης 'διαδικασίας της Κέρκυρας'".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. "Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    [02] Σε κόκκινο συναγερμό ο Εβρος

    Σε κόκκινο συναγερμό είναι ο νομός Έβρου, όπου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 120.000 στρέμματα. Εκκενώθηκε ο οικισμός του Πόρου λίγο έξω από τις Φέρες μετά από θραύση αναχώματος στην περιοχή του Πετάλου και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων στην περιοχή. Για την εκτόνωση της κατάστασης αποφασίστηκε τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε συγγενικά σπίτια και ξενοδοχεία.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές δραματική ενώ επί τόπου βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, η οποία από χθες το πρωί συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου, διαθέτοντας όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Κάτοικοι του χωριού Λάβαρα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σε πέντε σπίτια έγινε και μεταφορά των οικοσκευών τους στο δημαρχείο του Δήμου Ορφέα. Υπολογίζεται ότι τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι περίπου εβδομήντα.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς αναμένονται από αύριο νερά από τα φράγματα της Βουλγαρίας τα οποία έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλες ποσότητες νερού. Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν και οι παραποτάμιοι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου.

    Σε επιφυλακή οι αρχές

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Έβρου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων, που υπάρχουν από την άνοδο της στάθμης στον ποταμό Έβρο.

    Προβλήματα υπάρχουν στα χωριά Λάβαρα και Πόρος, καθώς σε ορισμένα σημεία του ποταμού, η στάθμη των υδάτων προσεγγίζει τα 7 μέτρα.

    Τα όρια επιφυλακής για τον ποταμό Έβρο είναι στα 4,70 μ., ενώ το όριο συναγερμού είναι η στάθμη των υδάτων στα 5,80 μ.

    Πνίγηκε 10χρονο κοριτσάκι

    Ένα δεκάχρονο κοριτσάκι πνίγηκε χθες στις 5:45 το απόγευμα, στην περιοχή της Ολύνθου στη Χαλκιδική.

    Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν η μικρούλα μαζί με φίλη της, προσπάθησαν να περάσουν ένα χείμαρρο, χρησιμοποιώντας μία τετράτροχη μηχανή (γουρούνα).

    Εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, τα δύο παιδιά δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τη μηχανή μέσα στο νερό, με συνέπεια τον πνιγμό του μικρού κοριτσιού.

    Καταστροφές και στην Τουρκία

    Καταστροφές και πλημμύρες προκαλούνται στο νομό της Αδριανούπολης στην Τουρκία μετά το άνοιγμα του φράγματος στον Έβρο από τις βουλγαρικές αρχές.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν οι πλημμύρες στην Αδριανούπολη. Αυτή την ώρα εκκενώνεται το χωριό Καραγάτς, ενώ έχει κλείσει η ελληνοτουρκική μεθόριος στις Καστανιές (Παζάρκουλε) και η τουρκοβουλγαρική μεθόριος στο Καπίκουλε. Πριν από λίγη ώρα, άρχισε να επιτρέπεται η διέλευση μόνο φορτηγών από το Καπίκουλε.

    Στο Καραγάτς οι κάτοικοι απομακρύνονται με στρατιωτικά οχήματα. Πολλά σπίτια έχουν σκεπαστεί από τα νερά και οι αρχές κάνουν λόγο για καταστροφή αντίστοιχη με αυτήν που είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην περιοχή, όταν και πάλι είχαν προκληθεί πλημμύρες εξαιτίας του ανοίγματος του βουλγαρικού φράγματος.

    Ανεξάρτητα πάντως από το μέγεθος των καταστροφών, είναι σύνηθες φαινόμενο να προκαλούνται μεγάλα προβλήματα από τα νερά του Έβρου στην Ελλάδα και στην Τουρκία κατά τους χειμερινούς μήνες.

    Επίσης, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι από το πρωί γίνονται έρευνες για να βρεθούν τα επτά άτομα που επιχείρησαν να περάσουν λαθραία τον Έβρο από την Τουρκία προς την Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος, το οποίο όμως ανατράπηκε.

    [03] Ζητούν πρόσθετα μέτρα

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (Ecofin), σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126(9), ήτοι στο καθεστώς της λεγόμενης "αυστηρής επιτήρησης" και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

    Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν τις πιέσεις προς την Αθήνα για τη μείωση των ελλειμμάτων της χώρας.

    "Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές...Οφείλουν να είναι σοβαροί...χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ, προσερχόμενος στη σύσκεψη.

    Οι Ελληνες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες" των αγορών, είπε επίσης ο σουηδός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι "έχουμε ανάγκη από πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες".

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ ο Αντερς Μποργκ δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί "ένας ισχυρός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας".

    "Η πίεση επί της Ελλάδας αυξήθηκε ώστε να μελετήσει μέχρι τις 16 Μαρτίου συμπληρωματικά μέτρα", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ.

    Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο δήλωσε από την πλευρά της: "Θεωρώ ότι πιθανότατα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα θα είναι επαρκή", επαναλαμβάνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους στις 15 Μαρτίου.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε χθεσινές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από την προηγούμενη, τα οποία διογκώθηκαν με την οικονομική κρίση και ήρθαν στην επιφάνεια. Αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η σημερινή τον περασμένο Οκτώβριο να διαπιστώσει ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ από 6%.

    Ο υπουργός σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.

    Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και σε «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Εurostat ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η σημαντική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2012.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Ολι Ρεν

    Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία.

    Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα , ο ίδιος εκπρόσωπος αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς το σκοπό αυτό , όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τις σχολιάσει σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

    Δηλώσεις Γιούνκερ

    Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποιά πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

    Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται, είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη, είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

    [04] Ουρές στα πρατήρια καυσίμων

    Ουρές σχηματίζονται από το πρωί στα πρατήρια καυσίμων από οδηγούς που σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους φοβούμενοι ότι η απεργία των τελωνειακών, που άρχισε σήμερα, θα προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά.

    Ορισμένα πρατήρια έχουν ήδη ξεμείνει από καύσιμα, ενώ στα περισσότερα από τα υπόλοιπα οι βενζινοπώλες έχουν βάλει "πλαφόν" κοντά στα 30 ευρώ ανά πελάτη προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι.

    Τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς οφείλονται προς το παρόν στο κλίμα "πανικού" που δημιουργήθηκε με αφορμή την απεργία, αναμένεται ωστόσο να ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς τα αποθέματα στις δεξαμενές των πρατηρίων και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων θα εξαντλούνται σταδιακά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή και διαμορφώνεται στο 1,256 ευρώ, από 1,223 την Παρασκευή. Το εύρος τιμών κυμαίνεται από 1,049 έως 1,42 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2010 - 11:30:21 UTC