Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"
  • [02] Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"

    Στην Αθήνα αναμένονται σήμερα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για τον έλεγχο της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι ΒΒC.

    "Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

    "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος].

    Την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που λήφθησαν με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων".

    "Αυτό που διαπιστώνουμε, και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας του Ελληνικού λαού που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή", συμπλήρωσε.

    "Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας καθίσουμε να δούμε τι πρόοδο έχουμε επιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταρτίσει", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel

    Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η ίδια η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί με ημερομηνία της Δευτέρας.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες.

    "Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου", προσθέτει ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της δωροδοκίας της διαφθοράς.

    "Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ως παράδειγμα ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορα.

    "Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

    Ως εκ τούτου, είπε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

    "Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος απάντησε στις ανησυχίες των Γερμανών ότι θα χρειαστεί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αφού αντιμετωπίσουν τις δικές τους περικοπές.

    "Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι", είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.

    Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα έχουν βυθίσει την ευρωζώνη στη σοβαρότερη κρίση της από τότε που εισήχθη (το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα) πριν από 11 χρόνια, κάνοντας τις αγορές να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλες επισφαλείς από δημοσιονομική άποψη χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    [02] Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς

    Την Κύπρο επισκέπτεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Δ.Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και για την πρόθεσή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξαπέλυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    «Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και όχι από διχαστικά διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, αντί να κυβερνά στήνει εξεταστικές επιτροπές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που έγινε με συγκέντρωση του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τετράμηνη απραξία» και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα μέτρα που δεν παίρνει, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα 23 μέτρα που πρότεινε για την ανάπτυξη».

    Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, είπε ότι «τέτοια ώρα είναι λάθος να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, να κρεμάμε την χώρα στα μανταλάκια του διεθνούς Τύπου» και πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τότε θα συμμετάσχουμε». Συνεχίζοντας είπε ότι «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα μας παγιδεύσει άλλα έπεσε έξω, δεν φοβόμαστε τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε δεν καλύπτουμε κανέναν, όλα στο φως, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και σε καιροσκοπικά διλήμματα».

    Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν θα πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα ή αν θα περιμένουμε να τα επιβάλλει η ΕΕ. Το θέμα δεν είναι τα μέτρα αλλά τι μέτρα παίρνεις, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες αυξάνουν την σκληρότητα των μέτρων. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «θα μας βρουν απέναντι αν μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ που είναι λύση αντιευρωπαϊκή». Τα μέτρα θα πρέπει να περικόψουν τη δημόσια σπατάλη και όχι τις ανάγκες των πολλών, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη και να μην στεγνώσει η αγορά.

    Περιέγραψε την αντιπολιτευτική του τακτική, λέγοντας ότι «ασκούμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση, κάνουμε καλό στον τόπο αλλά δεν συγκυβερνούμε, στηρίζουμε την πατρίδα και όχι την κυβέρνηση, άλλο η πολιτική ευθύνη της Αντιπολίτευσης και άλλο η συνυπευθυνότητα, δεν θα δεχθούμε άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα».

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την απόδωση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτογραφούμε αυτόματα όποιους μπαίνουν παράνομα στην χώρα χωρίς να τους ενσωματώνουμε. Ενσωμάτωση σημαίνει να τους εντάσσουμε στην ημετέρα παιδεία».

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπερασπίζεται το χρεοκοπημένο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που επικράτησε μετά το 1980 και βασίζεται στην αναδιανομή των δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις. «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, η νέα ΝΔ που δημιουργείται στην πορεία προς το 8ο τακτικό συνέδριο αρχών και θέσεων οδηγεί την Ελλάδα στη νέα Μεταπολίτευση που είναι αίτημα των καιρών και αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε το όραμα του για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που βασίζεται στις αξίες της «Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας και της Ανταγωνιστικότητας». «Αν έπρεπε περιγράψω με μία φράση το σύνθημά μου θα ήταν ανταγωνιστικότητα παντού, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική στην άμυνα» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «για να αναγεννηθεί το κόμμα πρέπει να μπει στην κοινωνία και η κοινωνία να μπει στο κόμμα, η πορεία αυτή άρχισε από τις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με την αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών μέσα από την κοινωνία στο συνέδριο αρχών και θέσεων...δημιουργούμε ένα κόμμα άξιων και αξιών».

    Τέλος ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους νεοδημοκράτες να προβάλουν παντού τις αξίες του κόμματος και να βάλουν τέρμα στον «ιδεολογικό αφοπλισμό», να ανατρέψουν τη θεωρία του 60%-40%, σύμφωνα με την οποία η κεντροδεξιά είναι πάντα η μειοψηφία στην κοινωνία και να δημιουργήσουν μία νέα κοινωνική πλειοψηφία.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο

    - Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

    -Συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

    -Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

    -Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη.

    -Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.

    -Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κ.Σ.ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου.

    -Συνάντηση με εκπροσώπους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

  • Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο θα επισκεφθεί διαδοχικά, στις 9.00 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στις 13.00 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και στις 14.30 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (09:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Το διεκδικητικό πλαίσιο της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010" (11:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του, για την παρουσίαση έρευνας, με θέμα: "Αξιολόγηση των φορολογικών μέτρων από τις ΜΜΕ-μέλη του ΒΕΘ" (11:30:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, με θέμα την παρουσίαση στοιχείων κίνησης των ξενοδοχείων Αττικής του 2009 και τις προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού το 2010 (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη του πρέσβη της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε (12:30:00 Αθήνα)

  • Εκδήλωση με θέμα "Αριστερή προγραμματική ή δομική αντιπολίτευση; Ανιχνεύοντας ομοιότητες και διαφορές" οργανώνει η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση (τάση του ΣΥΝ) - Ομιλητές: Αλέκος Αλαβάνος, Γεράσιμος Μοσχονάς, Βασίλης Μουλόπουλος (19:00:00 Αθήνα)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη "Αχμές, ο γιος του φεγγαριού". Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Αθηνά Κακούρη και Βασίλης Πεσμαζόγλου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου (19:30:00 Αθήνα)

  • Επίσκεψη στο Νομό Πέλλας, στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεων με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού και τους παραγωγικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς όλων των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την ανακοίνωση της δραστηριοποίησης του Κλιμακίου Μακεδονίας Θράκης και την παρουσίαση της παράστασης της Χειμερινής Περιοδείας στη Βόρειο Ελλάδα του έργου "Δάφνες και Πικροδάφνες", των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ:Συνέντευξη Μπλαν για τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπορντό (18:00:00 Πειραιάς)

    Χειμερινοί Ολυμπιακοί-Βανκούβερ 2010-Οι τελικοί της Δευτέρας

    00:10 Αλπικό σκι - Σύνθετο ανδρών, Σλάλομ

    00:20 Δίαθλο - 12,5 χλμ. γυναικών, μαζική εκκίνηση

    00:30 Ελεύθερο σκι - Ski Cross ανδρών

    01:00 Πατινάζ ταχύτητας - 1.500μ. γυναικών

    01:05 Έλκηθρο - Διθέσιο ανδρών (4η σειρά)

    21:00 Άλμα με σκι - Ομαδικό

    23:00 Σκι δρόμων αντοχής - Ομαδικό σπριντ γυναικών

    23:25 Σκι δρόμων αντοχής - Ομαδικό σπριντ ανδρών

    Μπάσκετ-Κύπελλο Γυναικών (φάιναλ φορ): Τελικός & Μικρός Τελικός

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (22η αγωνιστική):

    18:00 Διαγόρας-Πανσερραϊκός

    19:00 Εθνικός Αστέρας-Εθνικός

    Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ

    Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ: Συνέντευξη Μπάντοβιτς για τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπορντό

    (16:00:00 Πειραιάς )

    Ποδόσφαιρο-Μπορντό-Συνέντευξη Τύπου Λοράν Μπλαν

    (18:00:00)

    Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Συνέντευξη Τύπου Μπόζινταρ Μπάντοβιτς

    (16:00:00 )

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (20η αγωνιστική): 19.00 Απόλλων Κ. - Ηρακλής

    15:30:00 Πολύκαστρο Ελλάδα

    Ποδόσφαιρο-Φιλικό εθνικής νέων: Ελλάδα-Σερβία

    (15:30:00 Πολύκαστρο)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2010 - 5:30:17 UTC