Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι αντοχές της κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες"
  • [02] "Βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα"
  • [03] "Έμπρακτο παράδειγμα"

  • [01] "Οι αντοχές της κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες"

    Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με την απουσία των κοινωνικών εταίρων. Είπε ότι ο πρωθυπουργός, για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας, επιρρίπτει τις ευθύνες στη ΝΔ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους κερδοσκόπους και τους αξιολογητικούς οίκους.

    "Για τίποτα δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση. Κι όμως, πέντε μήνες μετά, τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τη φορολογία ακίνητης περιουσίας", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως όλα τα άλλα μέτρα απλώς ανακοινώνονται, δεν υλοποιούνται και μεταβάλλονται συνέχεια επί το δυσμενέστερο, φέρνοντας ως παράδειγμα την εισοδηματική πολιτική.

    "Καλούμε την κυβέρνηση για μία ακόμα φορά να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να πάρει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της με αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει γιατί οι αντοχές και οι ανοχές της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες", ανέφερε και έκανε ξανά λόγο για ακατάσχετη μετρολογία από την πλευρά της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε για τα περί εισήγησης στον πρωθυπουργό για πάγωμα των συντάξεων.

    Υπενθύμισε ότι σχετικά με την εισοδηματική πολιτική, στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέχρι 2.000 ευρώ θα υπάρξει αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και προοδευτική μείωση των επιδομάτων, και 15 ημέρες μετά στο διάγγελμά του μίλησε για γενικό πάγωμα των μισθών και για οριζόντια μείωση των επιδομάτων κατά 10%.

    "Φαίνεται από διαρροές ότι αυτά αλλάζουν επί το δυσμενέστερο. Επιτέλους, η κυβέρνηση ας πράξει όπως πρέπει και ας εμπλουτίσει τις πολιτικές της με τις 23 αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε προτείνει", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι η ύφεση και από αυτή πρέπει να βγούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

    "Θα συνεχίσουμε με νέους, καλούς, μαζικούς αγώνες", τόνισε.

    Αναφερόμενος στον 14ο μισθό έκανε λόγο για ιστορική, θεμελιώδη κατάκτηση, προσθέτοντας πως είναι σαφές ότι "ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ σε περίπτωση που τον πειράξουν". Για τα υπόλοιπα μέτρα για τα οποία γίνεται λόγος, είπε ότι δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις και η ΑΔΕΔΥ θα περιμένει το "δια ταύτα" και θα κάνει ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη του επιτρόπου.

    Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τη θέση του κ. Σαμαρά ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν ύφεση, είπε ότι είναι εκτός δικού του πεδίου να υπεισέρχεται στις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κριτική μεταξύ των κομμάτων.

    Για τα περί εισήγησης στον πρωθυπουργό για πάγωμα συντάξεων, ανέφερε ότι "είναι μέσα στα σενάρια τα οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά γιατί ήδη οι συντάξεις είναι χαμηλές και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα".

    Για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων, είπε ότι η ΕΕ ζητά αποτελεσματικότητα στην είσπραξη εσόδων και περικοπή - μέσα από αξιολόγηση - των δαπανών. "Εάν το μόνο που κατατίθεται στο τραπέζι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, εκ των πραγμάτων το ψαλίδι θα οδηγηθεί εκεί", συνέχισε, σημειώνοντας πως ήδη ο αντίκτυπος στον οικονομικό κύκλο είναι μεγάλος πριν ακόμη εφαρμοστούν τα μέτρα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν σοκ όταν θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο - Μάιο.

    Αποφάσεις Α. Σαμαρά για τομεάρχες και αναπληρωτές

    Tην πολιτική ευθύνη του τομέα άμυνας αναλαμβάνει στη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος εξελέγη γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, ο βουλευτής Σερρών Θέοφιλος Λεονταρίδης, μετά από απόφαση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

    Επίσης, με την ίδια απόφαση ανατίθενται στη Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτή Επικρατείας, καθήκοντα αναπληρώτριας Γραμματέως Εθελοντισμού και ΜΚΟ και στον Πέτρο Αλιβιζάτο, πρώην βουλευτή, καθήκοντα αναπληρωτή Γραμματέως Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Εξεταστική για την οικονομία από το 1981

    Την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερος υπογράφει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο κείμενο της πρότασης καταλογίζεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εμμονή στη σύσταση «μιας καθβ όλα προσχηματικής» Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της χώρας στην τότε ΕΟΚ- την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. "Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας".

    Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν:

    "- Πρώτον: Να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, εγνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων.

    - Δεύτερον: Να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της χώρας".

    Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ, αφού καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 2010, σημειώνεται για το σκεπτικό της πρότασης ότι: «Επειδή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για το διάστημα 1981-2010) προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς, που έγιναν στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

    Οπως σημειώνεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, "δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, αντιθέτως, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας".

    Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπογραμμίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον Τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή».

    [02] "Βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του κόμματος και της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, με θέμα "Η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας".Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

    Με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, η κυβέρνηση προωθεί τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, τονίζει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε επιστολή της προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία απαντά αρνητικά σε πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

    «Ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι θα αφαιρεθούν εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων που παλαιότερα είχαν παραχωρηθεί και σταδιακά είχαν αποδυναμωθεί ή καταργηθεί πολλές από αυτές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της 10ετίας β90 και 2000» τονίζει η κα Παπαρήγα

    Υποστηρίζει ότι «ο διάλογος και η διαβούλευση έχουν εξελιχθεί σε μια καθαρά διακοσμητική διαδικασία» που προκαλεί «αποπροσανατολισμό, ψευδαίσθηση και σύγχυση» και «καλλιεργεί στο λαό άσκοπη και κυρίως επικίνδυνη αναμονή» και τονίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει όχι μόνο θέσεις και εκτιμήσεις αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο κατεύθυνσης και στόχους πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, τις οποίες το Υπουργείο γνωρίζει.

    «Μέσα και έξω από τη Βουλή εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, που αντικειμενικά γίνεται διάλογος και αντίλογος» σημειώνει η γγ του ΚΚΕ.

    Τέλος, η κα Παπαρήγα ατηγορεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο για συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και άλλο πράγμα η καταφυγή στη συκοφαντία».

    Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει: «Η θέση του πρωθυπουργού, ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός είναι για την πατρίδα, είναι πελώριο ψέμα. Τα άγρια μέτρα που θέλει να επιβάλει, μαζί με την ΕΕ, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να ξεσηκωθεί για να τα αποκρούσει και να επιβάλει το δίκιο του».

    [03] "Έμπρακτο παράδειγμα"

    "Σε μία περίοδο όπου απατούνται, για μία ακόμη φορά, αιματηρότατες θυσίες από τον ελληνικό λαό οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν έμπρακτα το καλό παράδειγμα" τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA».

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η πρόσκληση-πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας τον βρίσκει σύμφωνο και για το λόγο αυτό ανταποκρινόμενος άμεσα διαθέτει το συμβολικό ποσό των 5.000 Ευρώ προς ενίσχυση του Ταμείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το Βουλευτικό αυτοκίνητο που του έχει διατεθεί.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε επώδυνο μέτρο την περικοπή του 14ου μισθού και σημείωσε ότι η κατάργησή του θα επιφέρει εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος.

    Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος την αύξηση του ΦΠΑ γιατί έτσι "στεγνώνει η αγορά", σημείωσε ότι «τα μέτρα που εξαντλούν την οικονομία δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση» και παρουσίασε μια σειρά μέτρα που προτείνει ο ΛΑΟΣ, όπως:

    - Επιμήκυνση για 5 χρόνια των συμβάσεων εκμετάλλευσης διοδίων με αντίστοιχη δρομολόγηση νέων δημοσίων έργων που θα τονώσουν τόσο την απασχόληση όσο και την αγορά.

    - Αξιοποίηση κληροδοτημάτων που τώρα είναι ανενεργά.

    - Έκδοση αδειών εκμετάλλευσης για μονοπώλια του ΟΠΑΠ όπως το «Πάμε στοίχημα;» για παράδειγμα.

    - Ανανέωση των αδειών των καζίνο που έχουν λήξει από το 2006.

    - Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (εκτός φυσικά από ακραίες περιπτώσεις καταπάτησης).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 13:30:18 UTC