Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρώσεις για αθρόες συνταγογραφήσεις
  • [02] Αντισυνταγματική η χρήση καμερών
  • [03] "Χειρόφρενο" σήμερα και αύριο τα ταξί
  • [04] Νέα απεργία των εφοριακών
  • [05] Το κυνήγι ...του μανιταριού στη Βάλια Κάλντα
  • [06] "Κοινωνικός μεσαίωνας"
  • [07] "Οχι σε εξαντλητικά μέτρα"
  • [08] Στις Βρυξέλλες
  • [09] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία
  • [10] Βοήθεια ζήτησε η Χιλή
  • [11] Μειώνουν την ψαλίδα

  • [01] Κυρώσεις για αθρόες συνταγογραφήσεις

    Τροπολογία που θα προβλέπει βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις και «τσουχτερά» πρόστιμα, άμεσα καταβλητέα, για όσους γιατρούς και φαρμακοποιούς προβαίνουν σε αθρόες και αναιτιολόγητες συνταγογραφήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβερδος.

    Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό ο κ Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η συνολική σπατάλη στα φάρμακα αυξήθηκε κατά 11%. «Γιατροί και φαρμακοποιοί, δεν καταλαβαίνει κανείς τους τίποτα, παρά τις προειδοποιήσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας και στο θέμα του περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. «Μόνο το Φεβρουάριο ελέγξαμε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις και βρέθηκε το 25% των εργαζομένων τους να είναι ανασφάλιστοι», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά το πρώτο τετράμηνο, που θα είναι όπως είπε ακόμα δύσκολο, από το Μάιο - Ιούνιο θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Τέλος, με αφορμή τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά τη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για "μη τυχαίο γεγονός" και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές εκδοχές και τις πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική. «Σήμερα βρήκατε να τα σπάσετε;» αναρωτήθηκε.

    Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα καθώς και ο δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

    «Εμείς υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο, αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης διότι πιστεύουμε ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας που θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες και συνθήκες διαβίωσης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

    Ο Θανάσης Λεβέντης υποστήριξε ότι, «έχει δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στο χώρο της υγείας, με τις υπερτιμολογήσεις, την πολυφαρμακία, την κατάχρηση υλικών, εξετάσεων, ακόμη και χειρουργικών επεμβάσεων».

    Ο Βασίλης Μουλόπουλος, τόνισε πως «η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα έχει δεσμευτεί να ελαστικοποιήσει πλήρως την εργασία, να απελευθερώσει τις απολύσεις, να καταργήσει το κοινωνικό κράτος και να παραδώσει τις λειτουργίες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

    «Αυτή η πολιτική αποσκοπεί να ανοίξει πόρτες και παράθυρα για την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα σύνταξης και υγείας», πρόσθεσε.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή αλλά προϋποθέτει τη χάραξη μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων του δικομματισμού».

    «Τα τρία δεν του ασφαλιστικού, έχουν μετατραπεί σήμερα σε τρία απερίφραστα ναι», σημείωσε η βουλευτής Ηρώ Διώτη.

    «Οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ήδη χαμηλών συντάξεων θα ήταν αντικοινωνική και ατελέσφορη», είπε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

    «Σε όλες τις επιμέρους πλευρές της οικονομίας οι πολιτικές σας επιλογές επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης.

    [02] Αντισυνταγματική η χρήση καμερών

    Αντισυνταγματικές και αντισυμβατικές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διατάξεις του Ν. 3783/2009 («Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις») που αφορούν καταρχήν τη λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους και την καταγραφή ήχου ή εικόνας και κατά δεύτερον την ανάλυση γενετικού υλικού στην ποινική διαδικασία και το αρχείο γενετικών αποτυπωμάτων.

    Όπως σημειώνεται, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις σχετικές διατάξεις (περίπτωση γ' παραγράφου 2 του άρθρου 3, άρθρο 5 και άρθρο 9Α). Σε σειρά σχετικών αρνητικών γνωμοδοτήσεων είχε προχωρήσει το 2009 και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ρυθμίσεις αυτές υιοθετήθηκαν από το Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ολομέλειας, αφού αφορούν νομοσχέδιο για την άσκηση και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

    Οι κάμερες

    Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία καμερών, στο νόμο προτάσσεται η χρήση τους από τις δημόσιες αρχές για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την προστασία προσώπων και πραγμάτων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Όπως σημειώνεται όμως στο πόρισμα της ΕΕΔΑ «οι ρυθμίσεις αυτές συρρικνώνουν την ιδιωτικότητα και την ατομικότητα διαμορφώνοντας ένα σύστημα συνεχούς επιτήρησης, που επεκτείνεται πέραν των συνόρων μέσω της αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη». Συγχρόνως το μέτρο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνεται, ότι στη Βρετανία, όπου λειτουργούν περισσότερες από τέσσερα εκατ. κάμερες δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και μόνο σε κλειστούς και κλασικά φυλασσόμενους χώρους φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.

    Αντίστοιχα στη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταγράφεται ότι οι δυο ρυθμίσεις (σ.σ. κάμερες και DNA) εντάσσονται στην ολοένα διευρυνόμενη παγκοσμίως πολιτική πρόληψης ενός δυσδιάκριτου και επομένως τρομακτικού κινδύνου που αναγάγει την ασφάλεια σε υπερδικαίωμα και τους άνευ ορίων περιορισμούς των δικαιωμάτων σε μονόδρομο σωτηρίας.

    Το γενετικό υλικό

    Η δεύτερη ρύθμιση που κρίνεται αντισυνταγματική καθιστά υποχρεωτική τη λήψη γενετικού υλικού για την ανάλυση DNA, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

    Η προϊούσα ρύθμιση προέβλεπε τη δυνατότητα και όχι την υποχρεωτική ανάλυση γενετικού υλικού ατόμου, για το οποίο υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι είχε τελέσει κακούργημα με χρήση βίας ή κακούργημα που στρεφόταν κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή κακούργημα που αφορούσε εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές πράξεις.

    Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕΔΑ, η λήψη γενετικού υλικού και η αποθήκευση πληροφοριών σε αρχείο προβλέπεται σε 20 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όμως αφορά ειδικές περιστάσεις και σοβαρά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης. Αφορά καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Συγχρόνως, στα περισσότερα κράτη προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων ή και ενώπιον δικαστηρίων.

    Στη δική μας περίπτωση, απουσιάζουν σαφώς προσδιορισμένοι κανόνες για την ασφαλή εφαρμογή-χρήση του γενετικού υλικού. Δεν οριοθετείται με σαφήνεια το πεδίο διακριτικής ευχέρειας των αρχών και δεν προβλέπονται οι κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας. Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία του αρχείου γενετικού υλικού, που συνίσταται και λειτουργεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κρατούνται για «αξιοποίηση» χωρίς να παρέχονται αναγκαίες διευκρινίσεις για τη διαδικασία διασφάλισης της ακεραιότητας, διαδικασία πρόσβασης σε αυτά και καταστροφής τους. Κατά συνέπεια, η γενικότητα και συνοπτικότητα της διάταξης δεν συνάδει με τις ειδικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε στον τομέα της αστυνομικής δράσης, ούτε στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

    [03] "Χειρόφρενο" σήμερα και αύριο τα ταξί

    Σε νέα απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί σήμερα και αύριο μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που τάσσεται κατά του λογιστικού προσδιορισμού και της τήρησης βιβλίων και στοιχείων εσόδων και εξόδων, που προωθείται έναντι του συστήματος της τεκμαρτής φορολόγησης.

    Οι αυτοκινητιστές θα συγκεντρωθούν το πρωί στην οδό Μάρνη και θα ακολουθήσει πορεία με τα οχήματά τους στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

    [04] Νέα απεργία των εφοριακών

    Σε νέα 48ώρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις εφορίες.

    Αυτό αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΟΥ σε έκτακτη συνεδρίαση αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική για το 2010.

    [05] Το κυνήγι ...του μανιταριού στη Βάλια Κάλντα

    Εδώ και δεκάδες χρόνια, στις πλαγιές της Βάλια Κάλντα, ανάμεσα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, εξελίσσεται ένα κυνήγι χωρίς όπλα: ορισμένοι επιδίδονται σε αυτό για βιοποριστικούς λόγους, έχοντας αποκτήσει "πάππου προς πάππο" τη γνώση για τις τεχνικές του. Άλλοι, προκειμένου να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν το δάσος. Ανάμεσά τους, ένας γέροντας 87 χρονών, αλλά και ένας 16χρονος, που "κυνηγά" από πέντε χρονών!

    Ο λόγος για τους μανιταροσυλλέκτες των Γρεβενών και γενικότερα της δυτικής Μακεδονίας, που είτε για χόμπι είτε για να απολαύσουν ένα νόστιμο πιάτο είτε και για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ξεχύνονται στα δάση και συλλέγουν άγρια μανιτάρια.

    Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος, χάρη στην πολύχρονη εργασία και το μεράκι του 48χρονου δάσκαλου Γιώργου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι σε θέση να ξεχωρίσει περισσότερα από 600 είδη μανιταριών, ενώ έχει γράψει πέντε βιβλία με το συγκεκριμένο αντικείμενο (μεταξύ των οποίων οι εκδόσεις «1.000 Μανιτάρια Δυτικής Μακεδονίας», «Μανιτάρια ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος» και «Μανιτάρια, Οδηγός μανιταροσυλλέκτη»).

    Ο ίδιος εντόπισε στην περιοχή των Γρεβενών και μανιτάρια του είδους "κανθαρίσκος ο βρώσιμος", με χρώμα κρόκου, που μοσχοβολάνε ...βερίκοκο και ροδάκινο, από τα οποία παρασκεύασε ένα παγκοσμίως πρωτότυπο γλυκό κουταλιού! Από το 1989 ως σήμερα έχει καταγράψει, φωτογραφίσει και μελετήσει περισσότερα από 2.600 είδη, στα δάση, τα λιβάδια και τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Δ.Μακεδονίας.

    Τα άγρια μανιτάρια αποτελούν πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τα Γρεβενά. Περίπου 30 άνθρωποι από διάφορες περιοχές τα συλλέγουν επαγγελματικά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και ακολούθως τα παραδίδουν σε ειδική μονάδα, όπου μεταποιούνται και συσκευάζονται σε δεκάδες προϊόντα. Υπάρχει ακόμη και ταβέρνα που ειδικεύεται σε αυτά, μαγειρεύοντας περισσότερα από 100 είδη στη διάρκεια του χρόνου!

    Από ερασιτέχνης μανιταροσυλλέκτης, επιτυχημένος επιχειρηματίας

    Ο 46χρονος Φώτης Παρασκευαΐδης, οδηγός βουνού το καλοκαίρι και μανιώδης μανιταροσυλλέκτης τον υπόλοιπο χρόνο, συλλέγει μανιτάρια τα τελευταία 20 χρόνια. "Μεγάλωσα μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, που με έπαιρνε μαζί του στο δάσος και μού έμαθε να ξεχωρίζω τα μανιτάρια", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ξεκινώντας από το γλυκό κουταλιού του Γ.Κωνσταντινίδη, ο Φώτης δεν άργησε να ανοίξει το πρώτο του μαγαζί με μεταποιημένα προϊόντα. Ετσι, το 2007 ιδρύθηκε και η εταιρία "ΜΑΝΙΤΑΡΟπροϊόντα Γρεβενών", που σήμερα παράγει δεκάδες κωδικούς προϊόντων και τροφοδοτεί περισσότερα από 120 καταστήματα.

    "Τα προϊόντα παρασκευάζονται από άγρια μανιτάρια με παραδοσιακές συνταγές, χωρίς συντηρητικά. Τα συλλέγω ο ίδιος, αλλά και μια ομάδα περίπου 30 συλλεκτών σε Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά, που εκτός από μανιτάρια μαζεύουν επίσης τσουκνίδα, άγρια βατόμουρα και φράουλες και άλλα προϊόντα του δάσους. Ορισμένοι από τους επαγγελματίες μανιταροσυλλέκτες είναι νέοι άνθρωποι, που είτε δεν έχουν δουλειά είτε θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους κι άλλοι συνταξιούχοι. Κάποιοι είναι άνθρωποι που διδάχτηκαν την τέχνη από τους παππούδες και τους προπαππούδες τους, με μια προϊστορία ακόμη και 150 χρόνων", σημειώνει.

    Ανάμεσά τους, "υπάρχει ένας γέροντας 87 χρονών, ακμαιότατος, που τρώει πολλά μανιτάρια και περπατάει συχνά στο δάσος", προσθέτει ο Φώτης και σημειώνει ότι, εσχάτως, η εταιρία "ξετρυπώνει" και μανιτάρια τρούφες, με τα λεγόμενα "μανιταρόσκυλα".

    Η εταιρία μεταποιεί μανιτάρια σε λιχουδιές που τέρπουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους: από παραδοσιακά ζυμαρικά "μακαρίνα" με τρούφα και "πέτουρα" με άγρια μανιτάρια και τσουκνίδα, μέχρι γλυκό κουταλιού και λουκούμια, ριζότο με μανιτάρια και σούπες με αφυδατωμένα υλικά. Τα δε σαπούνια από κανθαρίσκο κόβουν την ανάσα με την ευωδιά τους. Επόμενος στόχος είναι το παγωτό από μανιτάρια...Προσεχώς!

    Εξειδικευμένη ...ταβέρνα και ένας λιλιπούτειος μανιταροσυλλέκτης

    Πριν από εννέα χρόνια, ο Θόδωρος Καραγιάννης δημιούργησε στα Γρεβενά μια ταβέρνα, στην οποία ξεκίνησε δειλά-δειλά να μαγειρεύει άγρια μανιτάρια. Σήμερα, έχει φτάσει να προσφέρει, στη διάρκεια του χρόνου, περισσότερα από 100 είδη, σε διάφορες γαστριμαργικές παραλλαγές: τουρσί, ομελέτα, μανιταροπίλαφο, σνίτσελ, σουβλάκι, au gratin και γεμιστά, ακόμη και ...μανιταρολουκάνικο!

    "Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά την τρέλα μας και πέτυχε", σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην αρχή, οι πελάτες -πολλοί εκ των οποίων επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας- ήταν επιφυλακτικοί. Όταν, όμως, αντιλήφθηκαν ότι οι άνθρωποι της ταβέρνας γνωρίζουν πολύ καλά πώς να διαλέγουν τα άγρια μανιτάρια, άρχισαν να ζητούν ολοένα και περισσότερα πιάτα.

    Ο Θοδωρής είναι και ο ίδιος μανιταροσυλλέκτης χρόνια τώρα και ξεχωρίζει όλα τα βρώσιμα είδη μανιταριών και αρκετά από τα τοξικά και επικίνδυνα. Το ίδιο και ο 16χρονος γιος του, Απόστολος, που ξεκίνησε από πέντε χρονών!

    "Στα οκτώ του ήξερε ήδη να ξεχωρίζει περισσότερα από 30 είδη μανιταριών και σήμερα περισσότερα από 80", σημειώνει ο Θοδωρής. Άλλωστε, το ταλέντο της συλλογής "τρέχει" χρόνια τώρα στην οικογένεια. Μανιταροσυλλέκτης ήταν και ο πατέρας του Θοδωρή και παππούς του Απόστολου. Ετσι, από το δάσος, τα μανιτάρια φτάνουν στο πιάτο των επισκεπτών των Γρεβενών: βιολογικά ...από τη φύση τους. Κι όταν δεν είναι η εποχή τους, χρησιμοποιούνται αφυδατωμένα ή κατεψυγμένα.

    Τι είναι αυτό που μπορεί να "τραβήξει" έναν άνθρωπο στη συλλογή μανιταριών; "Πρώτα από όλα το δάσος. Καθώς συλλέγεις τα μανιτάρια, ζεις το δάσος. Παρατηρείς. Τα ζώα, τα φυτά του, κάθε κίνηση και ζωή. Έχεις ηρεμία, διέξοδο", σημειώνει και προσθέτει ότι η καλύτερη εποχή για συλλογή είναι το φθινόπωρο, αν και το δάσος μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις μέσα σε μια βροχερή άνοιξη.

    Στα Γρεβενά, προσθέτει, σε κάθε σπίτι, θα βρεις κάποιον άνθρωπο της οικογένειας, που ξέρει να ξεχωρίζει ένα-δύο είδη βρώσιμων μανιταριών. Ωστόσο, από το 1999, η μανιταροφιλία έχει αποκτήσει πιο οργανωμένη υπόσταση, καθώς τότε ιδρύθηκε ο πρώτος σχετικός σύλλογος στην Ελλάδα, οι «Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας». Τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 500, ενώ οι δραστηριότητες των κατά τόπους συλλόγων είναι πολλές: στα Γρεβενά η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού, που γίνεται το σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στο Νεστόριο της Καστοριάς η εαρινή συνάντηση των μανιταρόφιλων και στην Ξάνθη η φθινοπωρινή.

    Ορισμένα από τα βρώσιμα είδη (πχ, βωλίτης ο φαγώσιμος και ο χαλκόχρωμος, τα αγαρικά urinascens, πεδινό και δίσπορο ή η μορχέλα και η τρούφα) χαρακτηρίζονται από τους γνώστες ως «εξαιρετικά νόστιμα». Άλλα, όπως η φλαμμουλίνη η βελουδόποδη, η καλοκύβη και το γανόδερμα το γυαλιστερό, έχουν ήπιες ή ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Δεν είναι λοιπόν, να απορεί κάποιος, που η αγοραία αξία ορισμένων από τα αυτοφυή μανιτάρια έχει ξεπεράσει κατά πολύ την τιμή του μαύρου χαβιαριού!

    [06] "Κοινωνικός μεσαίωνας"

    Έκκληση για λαϊκή αντίδραση απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, που έγινε με αφορμή την 8η του Μάρτη, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, καλώντας παράλληλα το λαό "να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, που ισχυρίζεται ότι τον σταματάνε στο δρόμο και του ζητάνε να δώσουν το μεροκάματο και τους μισθούς τους".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία Ολι Ρεν, χαρακτήρισε "αδιανόητο και αδύνατο" ο ελληνικός λαός "να δεχθεί να παραδώσει στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχει αποσπάσει με αίμα, κόπους και θυσίες".

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ "πρέπει να λογοδοτήσουν στο λαό, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ΟΝΕ και το ευρώ", τόνισε επίσης η γγ του ΚΚΕ και αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο για "γελοιογραφία αντίστασης απέναντι στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ", επισημαίνοντας ότι είναι υπαρκτές οι πιέσεις, αλλά "αποτελούν το καλύτερο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και στη συμμαχία της με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι αιματηρές θυσίες είναι τάχα για το καλό τους".

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "πλασιέ της σύγχρονης βαρβαρότητας" τη μεγάλη, όπως είπε, πλειοψηφία των στελεχών των ΜΜΕ "που προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό, ότι τάχα θα είναι μεγάλη επιτυχία αντί για τα είκοσι βάρβαρα μέτρα να περάσουν τα δεκαεννιά ή δεκαεννιάμιση".

    Έκανε δε την εκτίμηση, ότι "βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα, με το οποίο θα δρομολογείται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της λαϊκής οικογένειας, των γυναικών, των νέων ζευγαριών, των νέων ανθρώπων, με μέτρα που μας φέρνουν σε ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, για να σωθεί, όπως αδιάντροπα λένε, η πατρίδα από την πτώχευση".

    Αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της δήλωσε ότι "το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του δεν έπαψε να παλεύει για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, πολεμώντας τους διαχωρισμούς των εργαζομένων σε υπόγεια και ρετιρέ".

    Πρόσθεσε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ "είναι επιλογή που βοηθάει την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων".

    Εξάλλου, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δείξει τη δύναμή του, την πείρα και την αποφασιστικότητά του, "να δείξει ότι δεν φοβάται, να αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΝΑΤΟ και να πει "όχι" στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και στις ενώσεις που στηρίζουν τα μέτρα αυτά με κάθε τρόπο".

    "Βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα"

    Με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, η κυβέρνηση προωθεί τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, τονίζει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε επιστολή της προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία απαντά αρνητικά σε πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

    «Ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι θα αφαιρεθούν εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων που παλαιότερα είχαν παραχωρηθεί και σταδιακά είχαν αποδυναμωθεί ή καταργηθεί πολλές από αυτές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της 10ετίας β90 και 2000» τονίζει η κα Παπαρήγα

    Υποστηρίζει ότι «ο διάλογος και η διαβούλευση έχουν εξελιχθεί σε μια καθαρά διακοσμητική διαδικασία» που προκαλεί «αποπροσανατολισμό, ψευδαίσθηση και σύγχυση» και «καλλιεργεί στο λαό άσκοπη και κυρίως επικίνδυνη αναμονή» και τονίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει όχι μόνο θέσεις και εκτιμήσεις αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο κατεύθυνσης και στόχους πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, τις οποίες το Υπουργείο γνωρίζει.

    «Μέσα και έξω από τη Βουλή εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, που αντικειμενικά γίνεται διάλογος και αντίλογος» σημειώνει η γγ του ΚΚΕ.

    Τέλος, η κα Παπαρήγα ατηγορεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο για συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και άλλο πράγμα η καταφυγή στη συκοφαντία».

    Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει: «Η θέση του πρωθυπουργού, ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός είναι για την πατρίδα, είναι πελώριο ψέμα. Τα άγρια μέτρα που θέλει να επιβάλει, μαζί με την ΕΕ, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να ξεσηκωθεί για να τα αποκρούσει και να επιβάλει το δίκιο του».

    [07] "Οχι σε εξαντλητικά μέτρα"

    "Σε μία περίοδο όπου απαιτούνται, για μία ακόμη φορά, αιματηρότατες θυσίες από τον ελληνικό λαό οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν έμπρακτα το καλό παράδειγμα" τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA».

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η πρόσκληση-πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας τον βρίσκει σύμφωνο και για το λόγο αυτό ανταποκρινόμενος άμεσα διαθέτει το συμβολικό ποσό των 5.000 Ευρώ προς ενίσχυση του Ταμείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το βουλευτικό αυτοκίνητο που του έχει διατεθεί.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε επώδυνο μέτρο την περικοπή του 14ου μισθού και σημείωσε ότι η κατάργησή του θα επιφέρει εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος.

    Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος την αύξηση του ΦΠΑ γιατί έτσι "στεγνώνει η αγορά", σημείωσε ότι «τα μέτρα που εξαντλούν την οικονομία δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση» και παρουσίασε μια σειρά μέτρα που προτείνει ο ΛΑΟΣ, όπως:

    - Επιμήκυνση για 5 χρόνια των συμβάσεων εκμετάλλευσης διοδίων με αντίστοιχη δρομολόγηση νέων δημοσίων έργων που θα τονώσουν τόσο την απασχόληση όσο και την αγορά.

    - Αξιοποίηση κληροδοτημάτων που τώρα είναι ανενεργά.

    - Έκδοση αδειών εκμετάλλευσης για μονοπώλια του ΟΠΑΠ όπως το «Πάμε στοίχημα;» για παράδειγμα.

    - Ανανέωση των αδειών των καζίνο που έχουν λήξει από το 2006.

    - Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (εκτός φυσικά από ακραίες περιπτώσεις καταπάτησης).

    [08] Στις Βρυξέλλες

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα παρευρεθεί στο δείπνο που διοργανώνει η ευρωομάδα Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

    Κοινή επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησαν χθες ο Αλ. Τσίπρας και ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αναλάβει δράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι το κυπριακό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στη διαίρεση ενός εκ των μελών της, μπροστά σε διαχωριστικά τείχη και μπροστά σε στρατούς κατοχής, που καταπατούν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Οι προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που θα επανενώνει το νησί και θα δημιουργεί συνθήκες συνύπαρξης του κυπριακού λαού είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνολικά, διότι βρίσκεται στον πυρήνα της ουμανιστικής ιδεολογίας της, υπογράμμισε.

    Ο Λόταρ Μπίσκι ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Ο κ. Μπίσκι δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα συνεργάζονται για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας «είναι στο σωστό δρόμο για την επανένωση της Κύπρου», επεσήμανε.

    Εξω από το Υπουργείο Εργασίας

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα ανάμεσα στο υπουργό Εργασίας Α.Λοβέρδο και τον κοινωτικό επίτροπο Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, περισσότεροι από 100 άνθρωποι του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τραντάζουν τα κάγκελα του κτηρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και τους απώθησαν, κάνοντας και πολύ περιορισμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικρή ένταση, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μπήκε στο Υπουργείο από πλαϊνή πόρτα, ενώ οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν μία ώρα μετά.

    [09] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία

    Την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar (ADM) να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκάς), καθώς επίσης και των Αρχών του Εμιράτου Abu Dhabi να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση, χαιρετίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας / Ενημέρωσης, το νέο κοινοπρακτικό σχήμα, του οποίου θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά, και στο οποίο συμμετέχει η ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) με ποσοστό 24,9%, «τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης».

    Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «επιδιώκει το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) το ταχύτερο δυνατό».

    Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    ''Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας ναυπηγοεπισκευαστικός κολοσσός, όπως η Abu Dhabi Mar που έχει τέσσερα ναυπηγεία στην ιδιοκτησία της, εμπιστεύεται και επενδύει στην Ελλάδα.

    Μετατρέπει, έτσι, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ναυπηγική της βάση, όχι μόνο για την κατασκευή υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για την κατασκευή πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων άλλων αναδυόμενων οικονομιών''.

    Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης σχετικά με το Σκαραμαγκά, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων, και των Αρχών του Εμιράτου Αμπου Ντάμπι να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.

    H υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι ''πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση, με ιδιαίτερα επωφελή αναπτυξιακά αποτελέσματα για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της''.

    Τέλος, η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η KWD, θυγατρική της εταιρίας ThyssenKrupp Marine Systems, παραμένει ως υποκατασκευάστρια των υποβρυχίων ενώ εκτιμά ότι η απόφαση της Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα θα δημιουργήσει και θα διασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική τεχνογνωσία και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

    [10] Βοήθεια ζήτησε η Χιλή

    Η Χιλή ζήτησε επισήμως διεθνή βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    "Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι χιλιανές αρχές "έδωσαν επίσης έναν κατάλογο με τις προτεραιότητές τους".

    Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς το λαό της Χιλής σε μήνυμά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, όπου και τόνισε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε η ΕΕ.

    Στο μεταξύ σε μεγάλο αγώνα επιδίδεται η χιλιανή κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στις παράκτιες πόλεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Σαββάτου και των επακόλουθων τσουνάμι, την ώρα που 10.000 στρατιώτες περιπολούν για να σταματήσουν τις λεηλασίες.

    Ο σεισμός 8,8 βαθμών του Σαββάτου προκάλεσε το θάνατο 711 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεμονωμένες πόλεις από τα τεράστια κύματα που τις σάρωσαν μετά τον σεισμό.

    Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε ορισμένες κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

    Εξάλλου τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Μόνον στην πόλη Κονστιτουσιόν, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσιο γυμναστήριο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

    "Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό" των θυμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ούγκο Τιγερία στην κρατική τηλεόραση.

    Στην περιοχή Μάουλε και την σφόδρα πληγείσα πόλη Κονσεπσιόν επιβλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις λεηλασίες που έγιναν από εκατοντάδες ανθρώπους σε καταστήματα τροφίμων και άλλων αγαθών.

    Εξοργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού που διανυκτέρευσαν σε σκηνές κατά μήκος των δρόμων της πόλης ξέσπασαν το θυμό τους στους πυροσβέστες που μοίραζαν πόσιμο νερό και τσάι, προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κονσεπσιόν, που ήταν και η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, το Σαντιάγο. "Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Κανένας δεν ήρθε να μας δώσει βοήθεια και χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που κλέβουν", είπε η 78χρονη Άνα στην πόλη Τάλκα, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο και επλήγη από τον σφοδρό σεισμό.

    Εξάλλου οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου αυτού στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

    Την ίδια στιγμή η εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό.

    Η τιμή άμεσης παράδοσης χαλκού εκτοξεύθηκε, στο διεθνές χρηματιστήριο μετάλλων στο Λονδίνο.

    Ο χαλκός ανατιμήθηκε γύρω στα 400 (τετρακόσια) δολάρια ο τόνος, στα 7.600 δολάρια ο τόνος, μετά τους σφοδρούς σεισμούς στη νότια Χιλή, παρ' ότι τα ορυχεία του "κόκκινού" μετάλλου βρίσκονται μόνον στη βόρεια Χιλή, ενώ οι σεισμοί γίνονται στην κεντρική και στη νότια Χιλή (τα ορυχεία χαλκού είναι υπό κοινή αμερικανο-βρετανική εκμετάλλευση). Εξ άλλου, τα διεθνή αποθέματά του είναι πολύ μεγάλα κι άρα είναι εντελώς αστήρικτοι--πλην διάχυτοι προς το παρόν--οι φόβοι για έναν "ανώμαλο" εφοδιασμό των αγορών του χαλκού, στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

    "Όσο πετρέλαιο έχει η Σαουδική Αραβία, άλλο τόσο χαλκό έχει η Χιλή, ο προμηθευτής του ενός τρίτου των ποσοτήτων του μετάλλου αυτού παγκοσμίως"...θυμίζουν επίσης οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς του χαλκού. "Είναι εύλογο" υπό το κράτος του πανικού "οι επενδυτές του μετάλλου να αντιδρούν υπερβολικά", σημειώνουν επίσης οι ίδιοι αναλυτές, αναφέροντας ότι πριν από δύο περίπου μήνες, ο τόνος χαλκού (για την άμεση παράδοσή του) αποτιμάτο σχεδόν 7.800 δολάρια ("υψηλό" 18 μηνών).

    [11] Μειώνουν την ψαλίδα

    Ακόμη περισσότερο ψαλιδισμένη από τις νέες χθεσινές δημοσκοπήσεις είδε την πρωτοκαθεδρία του το Συντηρητικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Βρετανίας, με τα στοιχεία να συνηγορούν πως οι Εργατικοί έχουν ελπίδες να παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο μετά τις επικείμενες εκλογές.

    Η σφυγμομέτρηση της ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Ιντιπέντεντ δείχνει πως οι Τόρις προηγούνται με πέντε μονάδες, δύο λιγότερες από την αντίστοιχη μέτρηση τον προηγούμενο μήνα. Πλέον οι Συντηρητικοί πιστώνονται με 37% έναντι 32% των Εργατικών και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το τρίτο σε δύναμη κόμμα, να έπονται με 19%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 7:30:31 UTC