Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"
  • [03] Ν/σ για επιλογή προϊσταμένων
  • [04] Κινητοποιήσεις

  • [01] "Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στην Ουάσιγκτον αργά χθες το βράδυ (6 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τους υπουργούς Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

    Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς" (Brookings) ενώ αυτή την ώρα συναντάται με την κα Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημη δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στο "Μπλερ Χάουζ" (Blair House).

    Αύριο, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

    Μετά τον Λευκό Οίκο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.

    Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο "Ιδρυμα Μπρούκινγκς"

    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθειές και θαρραλέες αλλαγές.

    Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

    Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Ελληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Ελληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

    Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Στη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς", ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

    Τόνισε ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει, καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζήτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενός μηχανισμού που θα αναπτυχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και θα αποσκοπεί στη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια την Ευρώπη, χωρίς να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση άλλων διεθνών μηχανισμών.

    Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Σαφής στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα

    Αλληλέγγυα προς την Ελλάδα τάσσεται η Γαλλία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο και τις δηλώσεις που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο, είχε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα μεταφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά και του προέδρου της ευρωζώνης για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος, με τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, κτίζοντας συστηματικά την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι μάχες αρχίζουν και αποδίδουν, όπως και οι κόποι του λαού. Και χαρακτήρισε ως ένα βήμα παραπέρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όσα συζήτησε με τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε και μακρά συνομιλία με την κ. Μέρκελ.

    Η βασική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να βγάλει από πάνω της ότι το πρόβλημα είναι η ίδια. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι στην ευρωζώνη, η οποία καλείται να δείξει αν μπορεί να τρίξει τα δόντια της στους κερδοσκόπους.

    Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και συζητά σε αυτό το επίπεδο και να μετέχει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Και από τον κ. Ομπάμα, όπως είπε, θα ζητηθεί η στήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τους μηχανισμούς που υπάρχουν στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση κρίσεων και απάντησε, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί είναι καλοί, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο, γιατί δεν κινούνται με τις ταχύτητες των αγορών.

    Είπε, ωστόσο, ότι συζητούνται οι μηχανισμοί που πρέπει να δημιουργηθούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέχρι τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειασθεί να ξαναδανειστεί. Αυτά συζητάμε, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διάθεση των εταίρων και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδείχθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας φράση του Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πολιτική στήριξη.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός είπε "δεν κλείνω τα χαρτιά μου και δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα καθώς αυτή την ώρα δίνουμε μια μάχη". Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε ένα θετικότερο βήμα στην έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εξήρε τη σημαντική συμβολή της Γαλλίας και του κ. Σαρκοζί γι αυτό.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να μην χρειαστεί η Ελλάδα καμία βοήθεια, θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και πρόσθεσε ότι δηλώσεις, όπως της κ. Μέρκελ και ειδικότερα του κ. Σαρκοζί, περνάνε ένα ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές και τις επηρεάζουν. Οι κινήσεις, πρόσθεσε, θα γίνουν το γρηγορότερο δυνατό και απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν δέχτηκε πίεση από κανένα για πρόσθετα μέτρα.

    Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για ορισμένα γεγονότα στην Ελλάδα που συμβαίνουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι υπήρξαν κάποια πράγματα που οφείλονται σε παρεξήγηση τα οποία θα διαλευκανθούν συντονισμένα και δυναμικά.

    [02] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία αλλά και αυτοκριτική για την κυβερνητική πενταετία του κόμματός του έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας: «Φταίνε λάθη και παραλείψεις και της δικής μας διακυβέρνησης. Φταίει κυρίως η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά. Αλλά και η αβουλία, η αναβλητικότητα και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την κατάσταση της χώρας όταν, προεκλογικά, «υποσχόταν στους πάντες τα πάντα» και ότι το είχαν ενημερώσει και ο τότε αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Αλμούνια, και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε χρόνο και στην συνέχεια παρέλυσε, ανέβηκαν τα spreads, η Ελλάδα δανείστηκε πολύ ακριβότερα απβ ό,τι ως πολύ πρόσφατα, κι ύστερα αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στα πιο επαχθή μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα-μέλος του ευρώ.

    Δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας: «διαφωνούμε λοιπόν, όχι μόνο με τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες. Διαφωνούμε και με το συνολικό μίγμα πολιτικής που ακολουθείται». Εξήγησε ότι «τα μέτρα βυθίζουν την Οικονομία σε ύφεση και δεν μειώνουν τελικά τα ελλείμματα, αντίθετα τραυματίζουν βαριά την Οικονομία, πληγώνουν σοβαρά την Κοινωνία, τον απλό άνθρωπο, τον αδύνατο πολίτη, τη μεσαία τάξη και βυθίζουν στο σκοτάδι τα όνειρα των νέων παιδιών». Αυτά τα μέτρα είναι πολύ πέρα από τις αντοχές της Κοινωνίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μίγμα πολιτικής που διασώζει την οικονομία, αλλάζει το μοντέλο και εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά.

    Αναφέρθηκε ξανά στον κύκλο της μεταπολίτευσης λέγοντας ότι τελείωσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, και μαζί ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Πέρα από τις ευθύνες για τους χειρισμούς του πενταμήνου ο κ. Σαμαράς καταλόγισε ιστορικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την κατάρρευση του συστήματος. «Το σύστημα, αυτό που σήμερα καταρρέει δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, δημιουργήθηκε κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ την διόγκωση του δημόσιου χρέους, την διόγκωση του δημόσιου τομέα την πτώχευση των Ταμείων την χρεοκοπία της Εκπαίδευσης, την άλωση των Πανεπιστημίων από έξω-πανεπιστημιακούς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν». Ακολούθως είπε ότι «η ευθύνη η δική μας - η μεγάλη δική μας ευθύνη - είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε. Ή, ακριβέστερα, το προσπαθήσαμε μάλλον άτολμα Αλλά κι όταν το προσπαθήσαμε, είχαμε το ΠΑΣΟΚ απέναντί μας. Άλλες φορές καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις του. Αλλά αυτές ήταν οι λιγότερες φορές. Κάποιες άλλες φορές μετριάσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας, για να μην πυροδοτήσουμε έκρηξη. Την οποία πυροδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς. Και κάποιες φορές διστάσαμε και κάναμε πίσω. Εμείς λοιπόν, φταίμε γιατί διστάσαμε».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το Νομοσχέδιο, με το οποίο καταργεί όλους τους Γενικούς Διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση υποστηρίζοντας ότι «μαζί με τις «εκκαθαρίσεις» που έγιναν τελευταία στο στράτευμα, οι δύο αυτές κινήσεις - άλωση της Διοίκησης και άλωση του στρατεύματος - δίνουν εικόνα «προγραφών» του ΠΑΣΟΚ, δίνουν την εικόνα του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι, όμως, το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είμαστε όλοι στο πλευρό του υπό την αυτονόητη προυπόθεση ότι υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, για τις οποίες έχουμε όλοι συμφωνήσει». Έκανε τέλος και αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «βέβαια, όταν με το καλό επιστρέψει ο κ. Παπανδρέου, μετά τις διεθνείς συναντήσεις του με Ομπάμα και Σαρκοζύ, ελπίζουμε να συναντηθεί επειγόντως και με τους Σκανδαλίδη και Παπουτσή. Για να μάθουμε επιτέλους, τι ακριβώς σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ».

    Απευθυνόμενος προς το γυναικείο ακροατήριο είπε ότι υιοθέτησε το αίτημα για δημιουργία υπουργείου Οικογένειας. «Κάποιοι μας απάντησαν ότι η ιδέα αυτή είναι «ξεπερασμένη», «αναχρονιστική», «ακροδεξιά». Τι άλλο θα ακούσουμε, από κάποιους ψευτο-προοδευτικούς, που εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή Πρόοδο, δεν είναι καν ενημερωμένοι τι γίνεται σήμερα στον κόσμο. Μόνον ανατριχιάζουν κάθε φορά που ακούν τη λέξη Οικογένεια».

    Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η πορεία που άρχισε θα είναι δύσκολη αλλά θα είναι νικηφόρα: «Όλοι μαζί θα κατακτήσουμε τη νίκη. Μια νίκη, όχι για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια νίκη όχι για την παράταξή μας μόνο. Μια νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα».

    [03] Ν/σ για επιλογή προϊσταμένων

    «Η κυβέρνηση προτείνει την υιοθέτηση ενός νέου αξιοκρατικού συστήματος επιλογής και αξιολόγησης προϊσταμένων των οργανικών μονάδων. Αυτή η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται, γιατί σήμερα όσοι κατέχουν αυτές τις θέσεις, είναι μέσα από διαδικασίες, που δεν έχουν το τεκμήριο της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια οριακή στιγμή», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για το νομοσχέδιο, που αφορά το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια - Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.)

    Όπως είπε ο υπουργός, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, είτε να αδικούνται υπάλληλοι του Δημοσίου, που βρίσκονται στο «ψυγείο» αν και θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα, είτε να αδικούνται προϊστάμενοι, που φέρουν το «στίγμα» ότι δεν βρίσκονται στις θέσεις τους αξιοκρατικά.

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι προτείνεται η θέσπιση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων, το οποίο θα αποτελείται από πέντε μέλη τέσσερα εκ των οποίων θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και ένα από τον Συνήγορο του Πολίτη, δηλαδή δύο ανεξάρτητες αρχές.

    Αυτό θα έχει την ευθύνη της επιλογής των γενικών διευθυντών (370 περίπου). Στη συνέχεια, οι γενικοί διευθυντές θα στελεχώνουν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (δηλαδή, επιλογής διευθυντών), οι οποίοι με τη σειρά τους θα πλαισιώνουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τα οποία με την συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων θα κάνουν την επιλογή στο πρώτο επίπεδο τμημάτων ή, αλλιώς, τμηματαρχών. «Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν στο ελληνικό κράτος να αισθανθεί ότι δεν θα κριθεί με ισότιμα και αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Η κυβέρνηση -όπως είπε ο υπουργός- αποφάσισε να απαλλοτριώσει ένα κακώς εννοούμενο δικαίωμά της και να κλείσει ένα παράθυρο θεσπίζοντας ότι στο μεταβατικό στάδιο η επιλογή των γενικών διευθυντών, των διευθυντών, θα γίνει με αποκλειστική χρήση των μορίων. Για την πιστοποίηση της νομιμότητας της απόδοσης των μορίων για τους γενικούς διευθυντές συστήνεται ένα πενταμελές όργανο από πρώην δικαστικούς, που θα κάνουν τον έλεγχο. Για διευθυντές και τμηματάρχες θα γίνει κλήρωση ανάμεσα στους πέντε αρχαιότερους, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει «πολιτικό χέρι». Δεν θα υπάρχει πλήρη θητεία, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το πάγιο σύστημα, σε όλα τα στάδια εισάγεται η γραπτή διαδικασία.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι αξιοκρατία υπήρξε με τον κώδικα που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με την απόλυτη μάλιστα συμφωνία της ΑΔΕΔΥ. Απευθυνόμενος προς τον κ. Ραγκούση είπε: «Κοιτάξτε ποιοι είναι γενικοί διευθυντές στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μην λέτε ότι υπήρξε αναξιοκρατία. Αναξιοκρατία υπήρχε με τον Κώδικα προ του 2000». Πρόσθεσε ότι η πάγια διαδικασία θα κρατήσει τρία χρόνια και θα είναι ισοπέδωση των πάντων». Ότι έφερε το νομοσχέδιο ως κατεπείγον για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση και να μην κουβεντιάσει, ούτε με την ΑΔΕΔΥ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Αποστολάκος.

    Ενστάσεις για τη συμμετοχή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «νοθεύεται η αρχή της ανεξαρτησίας, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολαβεί ανάμεσα στον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση». Επίσης, διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με την κατανομή των μορίων και ως προς τη βαρύτητα της προφορικής συνέντευξης.

    [04] Κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενώ αυτή την ώρα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλλητήριο στο Πεδίον του Αρεως. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ανάλογες συγκεντρώσεις σήμερα το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (7:00) και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το μεσημέρι, μέλη της Γραμματείας Γυναικών της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

    Την επόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου θα γίνει η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί. Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν από σήμερα εως την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι κατηλειμμένο για πέμπτη ημέρα από εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής.

    Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει το πακέτο των μέτρων που έχει προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα και έτσι δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις τους ούτε και τις συντάξεις τους.

    Υπό κατάληψη τελεί και το Εθνικό Τυπογραφείο από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική ενέργεια προκειμένουν να μην δημοσιευτεί ο νόμος με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

    Οι εργαζόμενοι στους δήμους αποφάσισαν να παρατείνουν το κλείσιμο των ΧΥΤΑ μέχρι και την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων».

    Η Ομοσπονδία καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην 4ωρη Στάση Εργασίας την Τετάρτη 10 Μαρτίου (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου) και στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Α.Λοβέρδος: "Δεν τίθεται θέμα περικοπής επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα"

    Ουδέποτε ετέθη, αλλά ούτε και τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα να επιβληθεί επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι, ως υπουργείο Εργασίας, στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και στις δύο συναντήσεις, που έγιναν με την ομάδα των εμπειρογνομόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για «τον αγώνα, που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους», κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Αν. Λοβέρδος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μετά την «τιτάνια προσπάθεια» που κάνει η χώρα, να υπάρξει θετική ανταπόκριση και έκφραση αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, ο υπουργός σημείωσε πως στο Συμβούλιο χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον στρατηγικό σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι ειδικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις ηλικίες από τα 20 έως και τα 65 έτη.

    Τέλος, επισήμανε τη σημασία των πολιτικών για την υπέρβαση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 March 2010 - 19:30:30 UTC