Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη
  • [02] Επίσκεψη Γ. Πεταλωτή στη Νέα Υόρκη
  • [03] ΣΕΒ: Δεν τίθεται θέμα 14ου μισθού
  • [04] Σεισμός 4,6 Ρίχτερ νότια της Πελοποννήσου
  • [05] Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • [06] Συναντήσεις στις Βρυξέλλες
  • [07] Συλλαλητήρια κατά των μέτρων
  • [08] "Θέλουν το λαό ζητιάνο"
  • [09] "Μείωση επιχορήγησης"
  • [10] "Βαθαίνει η ύφεση"
  • [11] Εκνευρισμός στην Τουρκία

  • [01] Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη

    Δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές πράξεις το όπλο του Λάμπρου Φούντα που έπεσε νεκρός στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη.

    Όλες οι εκδοχές ανάμεσα στις οποίες και αυτή της διασύνδεσης με τρομοκρατική οργάνωση εξετάζονται από την αστυνομία. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του δεύτερου από τους δράστες, που κατάφερε να διαφύγει, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε αξιόποινες πράξεις και σε περίπτωση, που προκύψουν στοιχεία, θα υπάρξει νέα ενημέρωση από την αστυνομία. .

    Αξιωματικός της ΕΛΑΣ χαρακτήρισε την υπόθεση «ιδιαίτερα σοβαρή», ενώ έως στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του κοινού ποινικού δικαίου, ή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Οι έρευνες διεξάγονται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, αλλά συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, λόγω του ότι ο 35χρονος, που έπεσε νεκρός, εκινείτο στον χώρο των αντιεξουσιαστών, ενώ είχε συλληφθεί το 1995 για συμμετοχή στα επεισόδια του Πολυτεχνείου.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Γιάννη Δικόπουλο, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Στις 04.43, στην οδό Κουντουριώτου 33 στη Δάφνη, περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που πραγματοποιούσε περιοπολία στην περιοχή, εντόπισε δύο άνδρες μέσα σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «SEAT IBIZA», τους οποίους οι δυο αστυνομικοί θεώρησαν υπόπτους και αποφάσισαν να τους ελέγξουν.

    Όταν οι αστυνομικοί άναψαν τον φάρο του περιπολικού, οι δύο άνδρες βγήκαν από το ΙΧ και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να πλήξουν το υπηρεσιακό όχημα. Τότε οι αστυνομικοί καλύφθηκαν πίσω από το περιπολικό και ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από σφαίρα στην αριστερή ωμοπλάτη ο ένας από τους δράστες, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

    Δίπλα στον νεκρό, ο οποίος φορούσε διπλά δερμάτινα γάντια, βρέθηκε περίστροφο τύπου Ζάσταβα, στο μύλο του οποίου βρέθηκαν έξι φυσίγγια εκ των οποίων είχαν ριχτεί τα δύο. Επίσης, στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του, βρέθηκε χειροβομβίδα, ενώ στο μπουφάν του εσωτερικά είχε συσκευή ασύρματης επικοινωνίας.

    Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκαν πέντε κάλυκες των εννέα χιλιοστών, τέσσερις βολίδες και ένα περίβλημα βολίδας. Η χειροβομβίδα, η οποία είναι επιθετική, ανατολικής προέλευσης, παρελήφθη από πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και μαζί με όλα τα υπόλοιπα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όπου εξετάζονται.

    [02] Επίσκεψη Γ. Πεταλωτή στη Νέα Υόρκη

    "Εδώ χαμογελάσαμε, ως κατάληξη μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που συγχρόνως είναι και η αρχή μιας καινούριας", δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, προερχόμενος από την Ουάσιγκτον, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Πεταλωτής είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Επίσης, συναντήθηκε με το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη.

    Συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά και την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, Πολυξένη Μαστροπέρρου, ο κ. Πεταλωτής επισκέφθηκε ομογενειακά ΜΜΕ και αντάλλαξε απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον Ελληνισμό. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς προέδρους και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και τις προοπτικές που παρουσιάζονται, είπε:

    "Είμαστε κάθετοι σ΄ αυτά τα ζητήματα. Δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να πάνε πίσω και δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες που θα σημαίνει ότι αφού δεν μπορούμε να σταθούμε οικονομικά, τότε θα πρέπει να δώσουμε 'ανταλλάγματα' για τα εθνικά μας ζητήματα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση".

    [03] ΣΕΒ: Δεν τίθεται θέμα 14ου μισθού

    Ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα το κράτος να αποσυρθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τουλάχιστον να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε τουλάχιστον πέντε δύσκολα χρόνια, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εμφανίστηκε συγκρατημένος για τις αμοιβές που θα συμφωνηθούν με τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χαρακτήρισε άδικα αλλά αναγκαία τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και καυτηρίασε τις αντιδράσεις «σε πολιτικό, εσωκομματικό και συντεχνιακό επίπεδο» χαρακτηρίζοντάς τις υποκινούμενες και κάνοντας λόγο για αριστερό λαϊκισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουμε χωρίς μονιμότητα και είμαστε αποτελεσματικοί. «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν ένας παράγοντας του προβλήματος είναι η μονιμότητα, χρειάζεται συζήτηση για το αν πρέπει να τεθεί το θέμα», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος είναι υπερτροφικό, δεν μπορεί να διατηρηθεί και ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η μείωση φορέων του Δημοσίου και η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού καθώς δεν θα σημάνει ανθρώπους στο δρόμο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ακόμη ότι οι συνθήκες για την αποχώρηση του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, δεν έχουν απλώς ωριμάσει, αλλά έχουν «σαπίσει». «Αν δεν φύγει το Δημόσιο, να ανοίξει τον ανταγωνισμό», πρόσθεσε, επικαλούμενος τα παραδείγματα των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών όπου αυτό συνέβη με θετικά αποτελέσματα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο το έλλειμμα του ΟΣΕ ισοδυναμεί περίπου με το ποσό που θα αποφέρει η μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο και ζήτησε «δραστική συρρίκνωση του κράτους με προτεραιότητα στις ΔΕΚΟ και στους εκατοντάδες άχρηστους οργανισμούς, επιτροπές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα και σπαταλούν τους φόρους των πολιτών».

    Για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι δεν τίθεται θέμα κοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ότι ο Σύνδεσμος δεν ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ούτε θέτει ζήτημα κατάργησης του ορίου 2 % στις απολύσεις. «Στον τόπο μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας. Εμείς το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του νόμου και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, τόνισε: «Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπόψη τα προβλήματα των επιχειρήσεων και την κατάσταση της οικονομίας. Οι συνθήκες επιβάλουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «τον κατώτατο μισθό τον βλέπουμε όλοι με συμπάθεια και γίνεται προσπάθεια να τον βελτιώσουμε».

    Ο κ.Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε οδυνηρά και άδικα τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά αναγκαία και αναπόφευκτα μετά από τόσες δεκαετίες ολιγωρίας και ατολμίας και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν: «Οι αντιδράσεις που πυροδότησαν σε πολιτικό, εσωκομματικό και συντεχνιακό επίπεδο δείχνουν ότι ακόμη δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε τη σκληρή πραγματικότητα. Εθελοτυφλούμε, σε βαθμό αυτοχειριασμού, μπροστά στο μέγεθος του αδιεξόδου και στο φάσμα μιας στάσης πληρωμών στο άμεσο μέλλον. Οι κινητοποιήσεις, οι αναταραχές και οι βιαιότητες όλο αυτό τον καιρό υποκινούνται από εκείνους που πασχίζουν να συντηρήσουν για δικό τους όφελος όλες εκείνες τις παθογένειες που κατάντησαν το λαό μας ζητιάνο στις διεθνείς αγορές. Κάποιοι φροντίζουν να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να παζαρέψει με τους διεθνείς δανειστές ή τους συνήθεις Ευρωπαίους χορηγούς μας επικαλούμενη τη «λαϊκή αντίσταση» υπέρ προνομίων και επιδομάτων. Προσφέρουν έτσι χείριστη υπηρεσία στον λαό και υπονομεύουν και τα τελευταία ίχνη εθνικής αξιοπιστίας μας, με αρειμάνιο αριστερό λαϊκισμό».

    Τα προβλήματα, τόνισε ακόμη ο κ.Δασκαλόπουλος, δεν απεργούν και οι αγορές βλέπουν στην κοινωνική αναταραχή έναν πρόσθετο λόγο να κρατήσουν ψηλά τα επιτόκια.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε τέλος ταχύτερα βήματα από την κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σκέλος, επισημαίνοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ακόμη σε κάποια συρτάρια ενώ 4.000 επενδυτικά σχέδια που έχουν αξιολογηθεί περιμένουν χρηματοδότηση και άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν, ενώ 4 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους τα ΣΔΙΤ δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα των δύο χεριών. Ζήτησε μείωση γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων και, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα είναι επιτυχία αν σε 5 χρόνια καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα δεκαετιών.

    [04] Σεισμός 4,6 Ρίχτερ νότια της Πελοποννήσου

    Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στις 03.53 τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που προερχόταν από απόσταση 180 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα της Πελοποννήσου.

    [05] Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    Το χωριό των ανυπότακτων Γαλατών, από το 1959 μέχρι σήμερα κατάφερε να μείνει ανυπότακτο όχι μόνο από τους Ρωμαίους αλλά και από τη φθορά του χρόνου. Η ιστορία του Αστερίξ και των υπολοίπων ηρώων που ανθίστανται επιτυχώς στη ρωμαϊκή κατοχή και που χρονολογείται γύρω στο 50 πΧ αιώνα, κατάφερε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Η συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής του πασίγνωστου κόμιξ ήταν και η αφορμή για τη διοργάνωση της Έκθεση "50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης", σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

    Οι πρωταγωνιστές Αστερίξ και Οβελίξ μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών του μουσείου, ταξιδεύουν τους επισκέπτες, με εργαλείο τη φαντασία, στη Θεσσαλονίκη των ρωμαϊκών χρόνων. Παράλληλα με την έναρξη της έκθεσης το γαλλικό ινστιτούτο φιλοξένησε μια σειρά εργαστηρίων με θέμα τα κόμιξ, που παρακολούθησαν μαθητές διαφόρων σχολείων.

    Στα εργαστήρια συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, όπως ο Γάλλος δημιουργός του κόμιξ Ρεμπέτικο, Νταβίντ Πριντόμ. Ο κ Πριντόμ, εμπνεύστηκε από την ιστορία του Ρεμπέτικου και άντλησε το θέμα του δικού του κόμιξ από εκεί, για το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε στο διαγωνισμό κόμιξ της Αγκιουλέμ στη Γαλλία.

    Οι περιπέτειες του Αστερίξ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, κυκλοφορώντας σε 34 άλμπουμ, που μεταφράστηκαν σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, όπως στην αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και στην ποντιακή και κριτική διάλεκτο, σε 325 αντίτυπα. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά τεύχη του γαλλικού περιοδικού "Pilote" και η γραφομηχανή του κειμενογράφου του Αστερίξ Ρενέ Γκοσινύ.

    Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

    [06] Συναντήσεις στις Βρυξέλλες

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας ότι η χώρα περνάει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών, κάνει ό,τι πρακτικά είναι δυνατό για να βάλει πλάτη στον τόπο, να στηρίξει την Ελλάδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επίσημος καλεσμένος από τον πρόεδρου του ΕΛΚ Β.Μάρτενς και θα παραβρεθεί σε πρόγευμα εργασίας όπου θα λάβουν μέρος σημαντικοί υπουργοί Οικονομίας ευρωπαϊκών χωρών όπως η κα Κριστίν Λαγκάρντ της Γαλλίας, ο κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία και ο κ. Τρεμόντι από την Ιταλία. Θέμα όπως ανέφερε θα είναι οι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα βγει με γρήγορο και ασφαλή τρόπο από την κρίση ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ν.Δ θα μετάσχει στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΕΛΚ.

    Για κατάργηση βίζας

    Η ΝΔ θεωρεί θετική εξέλιξη της κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στο εξής στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ παρέπεμψε στην ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο της κας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία, όπως επεσήμανε, αναφέρει με κάθε σχετική λεπτομέρεια όλες τις ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι τον Ιούνιο του 2009 όταν φτάσαμε στη θετική κατάληξη με την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών.

    Σε ερώτηση αν είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης από το γραφείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών συνεννόησή της με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως "στη ΝΔ είναι πάγια τακτική να συνεννοούνται πάντοτε τα γραφεία και δεν αποτελεί είδηση η συνεργασία των γραφείων και ιδίως των στελεχών". Σε παρόμοια ερώτηση είπε πως είναι πάγια συνήθεια στη ΝΔ να συνεργάζονται όλα τα στελέχη με την ηγεσία προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ επεσήμανε πως από τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη προκύπτει ότι η ΝΔ είχε ολοκληρώσει την επίλυση του θέματος της βίζας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφαιρεί το μερίδιο επιτυχίας που ανήκει στον πρωθυπουργό.

    Για τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό

    Η ΝΔ ζητάει από τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, να ενημερώσει αμέσως τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε και τα αποτελέσματά τους, όπως δήλωσε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης έχουνε έντονη κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών και σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου εκκρεμεί επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές καλοκαιριού. Πρόσθεσε δε ότι οι όποιες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων "βλέπουν" προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο του 2010.

    Για την οικονομία

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως είναι ευνόητο ότι μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου "περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα των ταξιδιών του στο εξωτερικό" τα οποία όπως είπε, πρέπει να αποτυπωθούν κυρίως στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι το κόστος δανεισμού "εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της τακτικής του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου" υπενθυμίζοντας ότι κ. Παπανδρέου μίλησε για χρεοκοπία της Ελλάδας και δεν πήρε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα ήταν ηπιότερα "από αυτά που υποχρεώθηκε να πάρει".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ηθελημένη αδράνεια και αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού η οποία "αύξησε το βαθμό σκληρότητας των μέτρων που απαίτησαν οι διεθνείς αγορές". "Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δράσει εγκαίρως για να μην πάρει το κόστος των μέτρων προσωπικά ο ίδιος", συνέχισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του να πάρει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων καθώς και μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Είπε επίσης ότι η Ν.Δ θα προτείνει συνεχώς μέτρα ενώ σημείωσε ότι εδώ και 2,5 εβδομάδες μόνο ένα από τα 23 μέτρα που έχει προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. "Κάθε καθυστέρηση στην υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων θα αποβεί μοιραία" κατέληξε.

    [07] Συλλαλητήρια κατά των μέτρων

    Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις χθεσινές συγκεντρώσεις, στο πλαίσια της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

    Στην Αθήνα ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια. Το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους στο Πεδίον του Άρεως έκανε λόγο για μέτωπο δυνάμεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Χαρακτήρισε άδικα και αντικοινωνικά τα κυβερνητικά μέτρα και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί επιθέσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες να σταματήσουν τις απολύσεις , τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι χθες ακούστηκε η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της τιμωρεί την εργασία και οδηγεί την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση, ενώ δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αγωνιστεί για να μη γυρίσει η ζωή μας στο Μεσαίωνα.

    Ο Θ. Βασιλόπουλος (ΓΣΕΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) έκανε λόγο για απόπειρα ακύρωσης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά και για μέτρα που θα διογκώσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους. Κάλεσε τα συνδικάτα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε προβοκάτσια την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους , ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι οι αγώνες θα βάλουν φρένο στην πολιτική κατάργηση των δικαιωμάτων και θα ανοίξουν με δυναμικό τρόπο νέους δρόμους για τους εργαζόμενους.

    Ακολούθησε μια πραγματικά μαζική και μαχητική απεργιακή διαδήλωση. Στην απεργία συμμετείχαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο, μετά από αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της Διασωματειακής Επιτροπής , ενώ στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων περικοπής των μισθών.

    Σημειώθηκαν επεισόδια

    Εννέα άτομα οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα, για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, προσήχθησαν 16 άτομα από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα επτά, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε έξι καταστήματα, 4 ξενοδοχεία, τρεις τράπεζες και δύο οχήματα, ενώ τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), ομάδες ατόμων έκαναν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία του κέντρου, όπως στην Πατησίων, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, το Σύνταγμα, την Ομόνοια και πέριξ των Εξαρχείων πετώντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και επενέβησαν σε όλες περιπτώσεις.

    Ομάδες περίπου 100 αναρχικών και αντιεξουσιαστών εισχώρησαν στον κύριο όγκο της πορείας που οργάνωσε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο. Οι αναρχικοί, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες, προκάλεσαν ζημιές σε δύο τηλεφωνικά κέντρα (καφάο) στο ύψος της Καμάρας, επί της οδού Εγνατίας, ενώ έσπασαν τα τζάμια του παραδοσιακού κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας, ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, ενός υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και ενός ταχυφαγείου.

    Οι αναρχικοί προκάλεσαν επίσης ζημιές και σε δύο ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ

    Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με τη χρήση χημικών, απωθώντας τελικά τις ομάδες των αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

    Ανοιξε η οδός Πανεπιστημίου

    Ανοιχτή είναι από χθες το βράδυ η οδός Πανεπιστημίου, μετά την απόφαση των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής να αποχωρήσουν από το σημείο μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, τα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου παραμένουν υπό κατάληψη.

    Με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έληξε η απεργία στους ΧΥΤΑ και και άρχισε η αποκομιδή των απορριμάτων.

    [08] "Θέλουν το λαό ζητιάνο"

    "Ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Όσο για τον 14ο μισθό, ο ΣΕΒ «ξεχνάει» ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δεν γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα".

    [09] "Μείωση επιχορήγησης"

    Την περικοπή κατά το ήμισυ της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ζήτησε χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., προκαλώντας, παράλληλα, τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν επί της προτάσεως αυτής.

    Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τα κόμματα να παίρνουν πακτωλούς χρημάτων, τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

    "Ζητώ, λοιπόν, από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, σήμερα, να συμφωνήσουμε ότι θα πάρουμε το 50% της κρατικής χορηγίας. Εξάλλου δεν μας χρειάζονται, δεν είναι εκλογική χρονιά. Αυτομάτως, έτσι, 50 εκατομμύρια θα μπουν στο Δημόσιο Ταμείο για να καλύψουμε άλλες ανάγκες. Σήμερα, εδώ και τώρα, περιμένω τη θέση των άλλων κομμάτων! Και αν ευκόλως εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τη δύναμη, δεν έχουν -όχι το σθένος το ψυχικό που όλοι εμείς έχουμε, αλλά- τις οικονομικές συγκυρίες εσωτερικά των κομμάτων να εξυπηρετήσουν αυτήν την πρόταση, να μην σπεύσουν να πουν "λαϊκισμός". Δεν είναι λαϊκισμός το να θέλεις να υπηρετήσεις την πατρίδα σου.

    Και αυτή τη στιγμή εμείς στο ΛΑΟΣ λέμε: Πρώτα η Πατρίδα και μετά το κόμμα! Ας το πουν και οι άλλοι!"

    Για την ιθαγένεια

    «Το ν/σ για την ιθαγένεια είναι το λάθος θέμα στη λάθος περίοδο», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «ΑΛΤΕΡ» όπου τόνισε για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεση του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Έχουμε ήδη μαζέψει 500.000 υπογραφές για το δημοψήφισμα. Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε και άλλες τόσες ώστε μέσω των διατάξεων της συνθήκης της Λισσαβόνας να επιβάλλουμε την διενέργεια του δημοψηφίσματος", δήλωσε και πρόσθεσε:

    "Η βιασύνη του να έρθει το δημοψήφισμα προς ψήφιση τώρα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας. Λίγο έλλειψε μάλλον να το υπονομεύσει γιατί δημιουργήθηκε θέμα στην Αμερική λίγο πριν την επικείμενη άρση της βίζας. Με 500.000 νέους «Έλληνες» φέτος, του χρόνου θα έχουμε 400.000 νέους άνεργους. Μπορεί άραγε η Ελληνική Οικονομία να το αντέξει;"

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ανεφερόμενος στα ταξίδια του πρωθυπουργού είπε ότι ήταν επιτυχή "σε αναλογία 10-50-100 αντίστοιχαβ¦ Πιθανότατα θα πέσουν τα spread και ο δανεισμός τον Απρίλιο δεν θα είναι με 6,3 πράγμα που θα μας εξοικονομήσει 1,5 δις. περίπου. Είχαμε κάποιο δούναι και λαβείν απβ την πλευρά της Αμερικής: Το δούναι ήταν σίγουρα η visa, η οποία δεν ήταν βέβαια χρυσή ή πλατινένια. Όσο δε για το λαβείν, νομίζω ότι το κλειδί γιβ αυτό ήταν η συνάντηση με την κ. Κλίντονβ¦", δήλωσε.

    Τέλος, μιλώντας για τη στήριξη στην κυβέρνηση τόνισε: "Αντίθετα με την πολυφωνία της Ν.Δ. σβ εμάς υπάρχει μια ξεκάθαρη στάση: Στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση, όπως κάθε άλλη στη θέση της, μόνο για να βοηθηθεί η Πατρίδα και να βγει απβ την δεινή θέση που είναι σήμερα. Εμείς τολμούμε και αλλάζουμε τα πολιτικά δεδομένα αποφεύγοντας τη στειρότητα και την αδιαλλαξία. Είναι τουλάχιστον αστείο η στήριξη αυτή να ερμηνεύεται ως οτιδήποτε άλλο".

    [10] "Βαθαίνει η ύφεση"

    Με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Οι εργαζόμενοι με την ενότητα και τον αγώνα τους δίνουν απάντηση στα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στις οργανωμένες κυβερνητικές προβοκάτσιες που θέλουν τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος", δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης και πρόσθεσε:

    "Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κοινωνική κρίση, να μας βυθίσει στην ύφεση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν θέλουν να πηγαίνουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά, μισθούς και δυνατότητα να ζήσουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια γι αυτούς και τα παιδιά τους. Γι αυτό παλεύουν. Και θα απαντήσουν με ενότητα, με αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει βάθος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ενότητα. Και αυτό το μήνυμα βγαίνει από τη σημερινή συγκέντρωση".

    Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις Πάγκαλου, είπε:

    "Είναι γνωστό ότι ο κ. Πάγκαλος δεν μετράει τα λόγια του. Γι αυτά που είπε χθες θα κληθεί πολύ σύντομα να δώσει απαντήσεις. Οι προβοκάτσιες, οι συκοφαντίες δεν μπορούν να περάσουν. Το λαϊκό και εργατικό κίνημα θα απαντήσει με ενότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με στοιχεία, προκειμένου να σταματήσει αυτή η προβοκατόρικη επίθεση εναντίον μας".

    [11] Εκνευρισμός στην Τουρκία

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία και ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

    Η απόφαση ελήφθη μόλις μία εβδομάδα αφότου η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όταν επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου έλαβε ανάλογη απόφαση.

    Η Σουηδία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των προσπαθειών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, που ελήφθη για πολιτικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.

    "Δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών. Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις", ανακοίνωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Σουηδίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου.

    Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ελήφθη με οριακή πλειοψηφία- 131 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση και 130 την καταψήφισαν. Η πρόταση έβρισκε αντίθετα τα κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά τρεις κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν.

    Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ εκτίμησε ότι η ψήφος αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

    "Η απόφαση δεν βοηθάει επίσης τη συζήτηση στην Τουρκία, που γίνεται ολοένα και πιο ανοικτή και ανεκτική, καθώς πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", εκτίμησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Ζεργκούν Κορουτουρκ, πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι θα έχει "δραστικές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις.

    Πάντως τουρκική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερ ότι ο Τούρκος διπλωμάτης θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 March 2010 - 7:30:30 UTC