Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [02] Λοβέρδος για το νέο ασφαλιστικό
  • [03] 'Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη
  • [04] Διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ
  • [05] Σύνεση και ορθολογική επιλογή στις καταναλωτικές αποφάσεις
  • [06] "Νέα φοροληστεία"
  • [07] Στο Υπουργείο 'Αμυνας
  • [08] "Κοινωνική χρεοκοπία"
  • [09] Αυξάνεται ο ΦΠΑ
  • [10] "Τιμωρούν" τον Σαρκοζί

  • [01] Κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον Άλιμο προχώρησε σήμερα το πρωί, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ από αύριο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

    Η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) διαμαρτύρεται για τη μείωση μισθών και συντάξεων καθώς και για το πάγωμα των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ, που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο υλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι μικρότερο από τη δαπάνη για υπερωρίες που καταβάλλει η ΔΕΗ.

    Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

    Συλλαλητήριο διοργανώνει, την Τρίτη 16 Μάρτη η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Προπύλαια στις 6 μ. μ.

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου, έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Η ΟΒΕ αντιδρά επίσης στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.

    [02] Λοβέρδος για το νέο ασφαλιστικό

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", αναφέρει ότι ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου "θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου".

    Ο υπουργός διευκρινίζει ωστόσο ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα, "που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018".

    Οσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, προσθέτει ο υπουργός.

    Ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει ότι η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ως θέμα από την κυβέρνηση ούτε από τον επίτροπο Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι με συνεχείς του δηλώσεις προσπαθεί να σταματήσει τη συγκεκριμένη φήμη, που "αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά και θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία".

    Ο υπουργός αναμένει ότι σήμερα στις Βρυξέλλες θα υπάρξουν "σημαντικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς ΕΕ".

    Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζει: "Για όλους εμάς που είμαστε στην κυβέρνηση, η τύχη είναι κοινή. Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί σώζοντας τη χώρα, ή η Ελλάδα θα καταρρεύσει και εμείς θα εξαφανιστούμε".

    [03] 'Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη

    Συνεχίζονται μεθοδικά οι έρευνες της αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη, όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στα προσωπικά του αντικείμενα, εκτός των άλλων, βρέθηκε και ένα σχεδιάγραμμα, με ιδιόχειρες σημειώσεις που αποκρυπτογραφήθηκε χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το σχεδιάγραμμα περιλαμβάνει όλες τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στην Αθήνα, με σημειώσεις που αφορούν την ακτίνα που καλύπτουν αυτές, καθώς και τα σημεία τα οποία δεν μπορούν να καταγράψουν.

    Οπως λένε οι αξιωματικοί, το σκαρίφημα αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της μεθοδικότητας του 35χρονου βιολόγου, καθώς και των προφυλάξεων που ελάμβανε. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν σημαντικό μέλος μιας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία χρόνια, και γίνεται προσπάθεια για την ανεύρευση γιάφκας. Στη φάση αυτή ερευνώνται κάποια κλειδιά που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου και δεν ταιριάζουν σε κανέναν από τους χώρους τους οποίους χρησιμοποιούσε.

    Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί υπό επιτήρηση άτομα του στενού περιβάλλοντός του στην Αθήνα και στην επαρχία.

    Εξάλλου, αναμένονται από αύριο τα αποτελέσματα για το DNA από κηλίδες αίματος, που είχαν βρεθεί στον τόπο της συμπλοκής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στο νεκρό 35χρονο ή στο συνεργό του, ο οποίος διαφεύγει.

    Ταυτόχρονα, θα γίνει σύγκριση με υλικό DNA που έχει ληφθεί από σημεία διάφορων τρομοκρατικών ενεργειών, για να διαπιστωθεί αν ταυτίζεται με του Λάμπρου Φούντα.

    [04] Διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή 1.600 κατοικιών Εβραίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται ως "προσβολή" από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι "καταστροφική" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ανώτερος Σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    "Μόλις ξεκινήσαμε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Κάνουμε τις ενδιάμεσες επαφές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Και το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται τη στιγμή αυτή είναι πολύ καταστροφικό", δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Αξελροντ στο CNN.

    Αυτή η ανακοίνωση θεωρήθηκε ως "προσβολή (από την Ουάσινγκτον). Πάνω απ' όλα όμως, αυτό υπονόμευσε την πολύ εύθραυστη προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή", τόνισε.

    Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως "ξεχωριστό και ισχυρό σύμμαχο" των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αξελροντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι "είναι ακριβώς για τον λόγο αυτό που το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι".

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή και αμέσως προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση "ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

    Το Ισραήλ ορθώνει τείχος στα σύνορα με Αίγυπτο

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα το σχέδιο για την κατασκευή ενός φτάχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο για να εμποδιστεί η είσοδος "τρομοκρατών" και λαθρομεταναστών και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο.

    "Πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος του Ισραήλ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο φράχτης, μήκους 240 χιλιομέτρων, καθώς και τα άλλα μέτρα ασφαλείας (όπως ραντάρ) που προβλέπεται να ληφθούν, θα στοιχίσουν περί τα 358 εκατομμύρια δολάρια. Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβουν τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών.

    Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα περνούν παράνομα τα σύνορα από την Αίγυπτο γύρω στα 100-200 άτομα -- καταζητούμενοι εγκληματίες, πρόσφυγες ή άνθρωποι που αναζητούν εργασία.

    [05] Σύνεση και ορθολογική επιλογή στις καταναλωτικές αποφάσεις

    Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

    Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

    «Όλοι έχουμε το δικαίωμα προστασίας από ψεύτικες ή παραπλανητικές διαφημίσεις ή ετικέτες σήμανσης - δικαίωμα προστασίας από ανασφαλή ή χωρίς αξία φάρμακα και άλλα προϊόντα - δικαίωμα να επιλέγουμε ανάμεσα σε αρκετά ομοειδή προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι τόσο σύνθετος, που οι ισχύοντες νόμοι δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα αυτά. Χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Κάθε χρόνο νέες χημικές ουσίες προστίθενται στα τρόφιμά μας ή ψεκάζονται στις καλλιέργειές μας. 90% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ήταν άγνωστα 20 χρόνια πριν. Αν μια νοικοκυρά δεν είναι εξειδικευμένη διατροφολόγος, μαθηματικός, χημικός και μηχανικός, δε μπορεί να ψωνίσει για την οικογένειά της ούτε να διαχειριστεί τα οικονομικά του σπιτιού της. Νέα φάρμακα τοποθετούνται στην αγορά, καθημερινά, χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάθεση εκ των προτέρων αποδεικτικών στοιχείων ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικά για να θεραπεύσουν τις ασθένειες για τις οποίες συνιστώνται. Το ένα πέμπτο του κρέατος που καταναλώνουμε δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας». Είναι ομιλία του τ. Προέδρου των Η.Π.Α., Τ. Φ. Κέννεντυ, το 1962, 48 χρόνια δηλαδή πριν.

    Η ομιλία αυτή σηματοδότησε την αναγνώριση των οχτώ βασικών δικαιωμάτων των αταναλωτών (Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Δικαίωμα στην ασφάλεια, Δικαίωμα στην πληροφόρηση, Δικαίωμα στην επιλογή, Δικαίωμα στην εκπροσώπηση, Δικαίωμα στην αποζημίωση, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον) μέσα από την υιοθέτηση, από τον Ο.Η.Ε. των κατευθυντήριων γραμμών, για τα δικαιώματα των καταναλωτών, στις 9 Απριλίου 1985. Και, όμως, αυτά τα προβλήματα ισχύουν ακόμα και σήμερα. Τι συνέβη και δεν έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, μπροστά;

    Όμως, οι καταναλωτές, εκτός από δικαιώματα έχουμε και ευθύνες. Οι δικές μας ευθύνες πηγάζουν, από τον ωχαδερφισμό (εγώ θα βγάζω το φίδι από την τρύπα;), από την μικρή συμμετοχή μας, σε ενώσεις καταναλωτών, όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ., από τη λογική του καναπέ (κάποιος άλλος να αγωνιστεί για μένα, χωρίς εμένα), από την άκριτη και κακόβουλη κριτική, το τσουβάλιασμα και την απόρριψη του γεγονότος ότι κάποιος μπορεί να αγωνίζεται, για το κοινό καλό, χωρίς προσωπικό όφελος και χρειάζεται στήριξη. Αν οι καταναλωτές δε συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε, σε υπαρκτές, εθελοντικές, δημοκρατικές, ενεργές ενώσεις καταναλωτών, οι αποφάσεις των εξουσιών θα λαμβάνονται, για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ.

    Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει πλήξει την απασχόληση και τα εισοδήματα των εργαζόμενων καταναλωτών. Στην Ελλάδα η κρίση αυτή συμπίπτει με μια δημοσιονομική κρίση που προκαλεί πρόσθετες μειώσεις στα εισοδήματα.

    "Η θέση του καταναλωτή έχει γίνει ιδιαίτερα δυσχερής. Το καταναλωτικό πρότυπο οφείλει να αλλάξει άμεσα και ριζικά. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία απολύτως σπατάλη. Επιβάλλεται η σύνεση και η ορθολογική επιλογή στις καταναλωτικές αποφάσεις και γενικότερα η υιοθέτηση ενός προτύπου καταναλωτικής συμπεριφοράς σύμφωνου με τις πραγματικές δυνατότητές μας και τις πραγματικές ανάγκες μας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    "Η φετινή παγκόσμια ημέρα καταναλωτή βρίσκει τους Έλληνες καταναλωτές, κύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και νέους στα όρια της απόγνωσης, βλέποντας τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς στο κόκκινο , λόγω αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μείωση της αγοραστική τους δύναμη λόγω μη πραγματική αύξηση των αποδοχών τους. Βασικές αιτίες: ή ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, η προβληματική λειτουργία του ανταγωνισμού, τα καρτέλ που αλωνίζουν , η θεοποίηση της αγοράς και η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική. Η χώρα μας έρχεται πρώτη στη αύξηση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ουραγός στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ε.Ε.", αναφέρει το ΕΛΚΕΚΑ.

    [06] "Νέα φοροληστεία"

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ. Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα.

    Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμια τους. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.

    [07] Στο Υπουργείο 'Αμυνας

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα επισκεφθεί σήμερα το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

    «Η άτεγκτη και σκληρή φορολογία, όπως και οι περικοπές στο Δημόσιο είναι για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Οι ανάλογες δουλείες στον ιδιωτικό τομέα θα επιβληθούν για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και παραγωγής. Δυστυχώς, αυτά που ζητεί η Ε.Ε. θα επιβληθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες δεν θα είναι όμοιες με το χθες, κάτι που πρέπει να το καταστήσει σαφές η κυβέρνηση ώστε να το αντιληφθεί επαρκώς ο Έλληνας εργαζόμενος. Δυστυχώς, η ακράτεια κυβερνώντων και συνδικάτων έφεραν τα πράγματα στο «μη παρέκει». Αρκεί οι υπερβολικές θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο και να μην εξανεμισθούν από κακούς σχεδιασμούς», υπογράμμισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    [08] "Κοινωνική χρεοκοπία"

    , έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση της ΚΠΕ για τις Θέσεις του κόμματος ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

    αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πεί την αλήθεια στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι η πολιτική του, με μαθηματική ακρίβεια, θα φέρει μεγαλύτερα ελλείμματα, μεγαλύτερη ύφεση και νέα μέτρα, ακόμη πιο σκληρά.

    και πρόσθεσε ότι .

    Η ΚΠΕ ενέκρινε το κέιμενο για το έκτακτο συνέδριο

    Η Κεντρικη Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων για το έκτακτο συνέδριο αφού προηγουμένως απέρριψε πρόταση του κ. Π. Λαφαζάνη να υπάρξει μια αναβολή 15 ημερών και να επανέλθει η ΚΠΕ για την ψηφοφορία. Επομένως ο προσυνεδριακός διάλογος θα έχει ως "κορμό" της συζήτησης το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων.

    Σε αντιπαράθεση με το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων τέθηκε το σχέδιο θέσεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Χατζησωκράτης, Κάρης) που μειοψήφησε, ενώ στην ίδια ψηφοφορία, οι υποστηρικτές του κειμένου των Λαφαζάνη, Καλύβη, Στρατούλη, Τόλιου ψήφησαν λευκό. Ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη που είχαν καταθέσει δικό τους κείμενο Θέσεων δεν το έθεσαν σε ψηφοφορία .

    Τελικά μετά από πρόταση του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα, η ΚΠΕ αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (Βούτσης, Μπαλάφας, Λαφαζάνης) για τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης-ενσωμάτωσης μέρους των διαφορετικών κειμένων στον βασικό κορμό που υπερψηφίστηκε.

    Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο στην επόμενη συνεδρίαση της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα οριστικοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες της προσυνεδριακής συζήτησης.

    Οι θέσεις της ΚΠΕ

    Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των οργάνων του ΣΥΝ, αυστηρή αυτοκριτική για τις επιδόσεις του αλλά και για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κριτική στην κυβέρνηση και σε όλα τα άλλα κόμματα για τη στάση τους έναντι της κρίσης, διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των Θέσεων για το έκτακτο συνέδριο που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

    Το κείμενο που επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή υπό τον κ. Γ. Δραγασάκη καταγράφει διεξοδικά τη συνολική πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κόμματος, ενώ αναλύει από πολιτική και ιδεολογική πλευρά την οικονομικη κρίση και προτείνει λύσεις εξόδου από αυτήν.

    [09] Αυξάνεται ο ΦΠΑ

    Ανατιμήσεις στην αγορά, στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια και τις υπηρεσίες αναμένονται από την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% και από 19 σε 21% που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

    Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν η υπηρεσία ή η παροχή προϊόντος αφορά προγενέτερο διάστημα.

    Αυτό έχει διευκρινίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

    Αναπροσαρμόζονται και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς καθώς ενσωματώνεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Σε ορισμένους όμως σταθμούς, όπως στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό και το Ρίο οι τιμές για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα παραμένουν όπως έχουν. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές στην Αττική Οδό.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ολυμπία Οδό που κατασκευάζει τον οδικό άξονα της ΒΔ Πελοποννήσου, αυξήσεις θα έχουμε στους τέσσερις προαναφερθέντες σταθμούς για τα φορτηγά πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 7.20 σε 7.30 ευρώ και για τις νταλίκες πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 10.10 σε 10.30 ευρώ.

    Η κοινοπραξία Μορέας που κατασκευάζει το δρόμο Κόρινθος - Καλαμάτα και Κόρινθος - Σπάρτη ανακοίνωσε ότι θα εισπράττονται διόδια και στους τέσσερις σταθμούς και προς τις δύο κατευθύνσεις και οι τιμές θα είναι οι εξής: στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1 ευρώ και 0.90 αντίστοιχα, τα οχήματα μέχρι 2.20 ύψος 1.40 και 1.30. Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2.20 μ. 3.60 και 3.40 και τα τετραξονικά 5 και 4.80, αντίστοιχα.

    Η κοινοπραξία Νέα Οδός ανακοίνωσε αναπροσαρμογή και για τα διόδια των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θήβας καθώς και τα διόδια της Τραγάνας.

    Στις Αφίδνες τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,90, τα φορτηγά 4.80 και οι νταλίκες 6.70. Στη Θήβα τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.10. Στην Τανάγρα τα Ι.Χ. 2.20, τα φορτηγά 5.60 και οι νταλίκες 7.85. Διόδια καταβάλλονται και στα δύο ρεύματα και της εξόδου και της εισόδου.

    Αναπροσαρμογές ανακοίνωσε και η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς. Στην Πελασγία, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30. Στο Μοσχοχώρι, τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.20. Και στη Λεπτοκαρυά τα Ι.Χ. 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30.

    [10] "Τιμωρούν" τον Σαρκοζί

    Πολύ σαφής υποχώρηση της εκλογικής απήχησης των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γαλλία ήταν το "δώρο" των εκλογέων στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς-2".

    Το "Φρανς 2" μετέδωσε δημοσκοπικά στοιχεία του ινστιτούτου "Σοφρές" σύμφωνα με τα οποία οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν ποσοστό ψήφων 30%, έναντι 26,7% των ψήφων για την κυβερνώσα "Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα" (UMP) --το προεδρικό κόμμα--, την ώρα όμως που κατά το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας το κυβερνών κόμμα προηγείτο με ποσοστό +10% των Σοσιαλιστών...

    Πλειοψηφία πολιτικών παρατηρητών, συμφωνεί ότι οι πολιτικές "γκάφες" στελεχών του κόμματος και του ιδίου του προέδρου κατά την προεκλογική εκστρατεία, που έκαναν και πολλά "πρωτοσέλιδα", αιτιολογούν απόλυτα αυτήν την κάμψη της εκλογικής απήχησης του κόμματος και πιθανόν προσωπικά του Γάλλου προέδρου.

    Ενώ η Γαλλία "δειλά" εξέρχεται από την οικονομική ύφεση, ταυτόχρονα η "καμπύλη" της ανεργίας είναι ακόμα ανοδική και διαμορφώνεται στο "στρογγυλό" +10% για τη μητρόπολη και τις "υπερπόντιες κτήσεις και διαμερίσματα". Αρα, σημειώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές, "οι εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι "δεν εμπιστεύουνται πλέον την οικονομική του πολιτική".

    Υπό όρους, μόνον την Κορσική και την Αλσατία θα διατηρήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, δηλαδή μόνον δύο από τις 26 περιφέρειες της Γαλλίας, όπου μ αυτήν την εκλογική διαδικασία σε δύο φάσεις θ αναδειχθούν οι νέες τοπικές αρχές τους.

    Ο συνδυασμός "Ευρώπη Οικολογία" πιστώνεται δημοσκοπικά με το +12,3% των ψήφων, ενώ το "Εθνικό μέτωπο" του Λε πεν συγκεντρώνει κατά τους δημοσκόπους επίσης 12% των ψήφων.

    Η γαλλική Αριστερά σε όλο της το φάσμα συγκέντρωσε σήμερα +50,5% των ψήφων, επισημαίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές.

    "Σήμερα, αρνηθήκαμε την διαιρεμένη Γαλλία", τόνισε η ηγέτης των Σοσιαλιστών, κυρία Μαρτίν Ομπρί, σχολιάζοντας το +30% του κόμματός της, ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές το εκλογικό της ποσοστό ήταν σχεδόν +17% .

    Περίπου το 48% των 44 εκατομμυρίων Γάλλων εκλογέων ψήφισε στις εκλογές, ιστορικό "χαμηλό" γιαυτήν την κατηγορία εκλογών.

    Αντίστροφα, +60% των εκλογέων είχε συμμετάσχει στις αντίστοιχες εκλογές το 2004, ενώ σ εκείνες του 1998 το ποσοστό συμμετοχής ήταν +58% .

    Κάθε ψηφοδέλτιο που έλαβε +10,01% των ψήφων, συμμετέχει στον τελικό "γύρο" της 21ης Μαρτίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 March 2010 - 7:30:30 UTC