Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"
  • [02] "Η Στέψη της Παναγίας" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός. Αύριο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου παραπέμφθηκε η συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στο Eurogroup η Γερμανία αρνήθηκε να πει το ναι στους όρους και τις προϋποθέσεις.

    Η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές, δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι, στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.

    Μιλώντας σε φόρουμ για την διαχείριση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εθνική, αλλά κρίση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχουν παγκόσμιοι θεσμοί με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι εθνικοί θεσμοί και να δημιουργείται ανασφάλεια.

    «Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

    «Η κρίση είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στην λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει απόφαση, «θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους».

    Σημειώνεται ότι στις κοινές δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περιθωρίου για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει πάρει αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την ανάπτυξη «ευρωπαϊκών εργαλείων» έτσι ώστε να επέμβουν στην αγορά αν χρειαστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που πήρε μαζί με τους κ.κ. Γιούνγκερ, Σαρκοζί και την κα Μέρκελ, την οποία και παρουσίασε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και την χαιρέτησε.

    Ο κ, Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    «Φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα τόσο για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση όσο και για τις προοπτικές ενός μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αν τον χρειαστεί», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, πριν ένα μήνα το Συμβούλιο Ecofin είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για επιπρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και την αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. «Τα μέτρα είναι δύσκολα για τους πολίτες όμως είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα», τόνισε ο υπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο οι ομόλογοί του χθες και σήμερα στο Συμβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράστηκαν με εξαιρετικά θετικό τρόπο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση πως στην ΕΕ υπάρχει η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να βάλει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μία βιώσιμη βάση.

    Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας προχωρά και είναι μπροστά από τις προθεσμίες, τόσο ως προς τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις όσο και προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010. Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 4 δισ. ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και η απόφαση του Συμβουλίου Ecofin, θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα τηρηθούν στο ακέραιο.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα ή προς άλλες χώρες που ενδεχομένως τον χρειαστούν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση του Συμβουλίου Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το μηχανισμό, ωστόσο η τελική απόφαση θα παραπεμφθεί σε Σύνοδο Κορυφής.

    «Φεύγουμε με μια ξεκάθαρη βούληση δημιουργίας ενός μηχανισμού αν τον χρειαστεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει πολιτική στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, να ξεπεράσει το υπέρογκο κόστος δανεισμού και να ομαλοποιηθούν τα spreads. «Εκφράστηκε η πολιτική βούληση με τον πιο σαφή τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, όπως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στους διμερείς δανεισμούς, ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι (π.χ. επιτόκια, βάθος χρόνου) και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού.

    Ερωτηθείς, αν από την πλευρά της Γερμανίας η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη, ως προς το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της εσωτερικά, πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι και η Γερμανία έχει προσυπογράψει μαζί με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την πολιτική δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία λέει πως «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της».

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να τη λάβει αμέσως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως η Ελλάδα αν ζητούσε αύριο βοήθεια, θα την είχε, όμως «δεν ζητάς ποτέ κάτι πριν να μάθεις τι θα σου δοθεί».

    Καταλήγοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι «να υπάρχει ένα γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας.»

    Α.Μέρκελ: "Λάθος μια εσπευσμένη υποστήριξη στην Ελλάδα"

    Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

    "Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Δεν πρέπει να "δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο", σύμφωνα με την κα Μέρκελ.

    Η γερμανίδα Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".

    Στο μέλλον η συζήτηση για τα κερδοσκοπικά ταμεία

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία πάνω σ' ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση και την αύξηση της διαφάνειας των κερδοσκοπικών ταμείων (hedge funds), το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα το Σίτι του Λονδίνου, αλλά και τις ΗΠΑ.

    "Το θέμα των κερδοσκοπικών ταμείων αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη", της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες "ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη", δήλωσε η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ Κριστίνα Γκάλαχ.

    "Θα επανέλθει στο τραπέζι σε μια άλλη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας" που τερματίζεται στο τέλος Ιουνίου, πρόσθεσε. Η επόμενη επίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.

    Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγκάντο υπογράμμισε φθάνοντας στη σύνοδο ότι "είναι πάντα καλό να έχουμε τη μέγιστη συναίνεση".

    "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε" πάνω στο θέμα των κερδοσκοπικών ταμείων, τόνισε.

    Οι υπουργοί επρόκειτο αρχικά να συμφωνήσουν σήμερα σε μια γενική θέση, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με το Ευρωκοινοβούλιο, που πρέπει επίσης να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο.

    Μια συνεδρίαση σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν επέτρεψε να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, κυρίως λόγω των βρετανικών αντιρρήσεων, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή. Η Βρετανία εκφράζει φόβους ότι η αύξηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μπορεί να διώξει τους επενδυτές από το Λονδίνο.

    [02] "Η Στέψη της Παναγίας" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

    Ενα εξαιρετικής αξίας αυτόγραφο έργο του Ελ Γκρέκο που χρονολογείται γύρω στο 1603 με 1605, φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

    Πρόκειται για έργο (λάδι σε μουσαμά) διαστάσεων 57Χ76,5 εκ., που δημιούργησε ο Ελ Γκρέκο ως προμελέτη για ανάλογη σύνθεση στο παρεκκλήσι στο "Νοσοκομείο του Ελέους" στο Ιγέσκας, κοντά στο Τολέδο, που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία.

    Το έργο φιλοτεχνήθηκε την περίοδο που ο Θεοτοκόπουλος ζούσε στο Τολέδο, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σταθμός του. Εκεί δημιούργησε ένα εργαστήρι με αρκετούς βοηθούς κατακτώντας τη φήμη του πρώτου ζωγράφου στην πόλη.

    "Η Στέψη της Παναγίας" ανήκε στη συλλογή Stanley Moss της Νέας Υόρκης και ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, μετά την αγορά του από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» επί της λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα, όπου θα εκτεθεί, σε μόνιμη βάση, μαζί με άλλα έργα της συλλογής του Ιδρύματος.

    Το έργο του Ελ Γκρέκο θα παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο συγχρόνως με δύο άλλες εκθέσεις: «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» και «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής», που θα εγκαινιαστούν αύριο. Η πρώτη, αφορά κοστούμια, που φόρεσαν σπουδαίοι ηθοποιοί του θεάτρου, όπως η Κατίνα Παξινού, η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παππά και μεγάλες ντίβες της όπερας, όπως η Μαρία Κάλλας, η Κριστίν Γκανιέ και η Τζένη Δριβάλα. Επίσης, η έκθεση αφορά σκηνικά, μακέτες και εποπτικό υλικό ιστορικών παραστάσεων.

    «Η έκθεση αντλεί υλικό από το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας και καταδεικνύει τη δύναμη και τη διάρκεια του ελληνικού πολιτισμού», επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου, ο εμπνευστής της έκθεσης, Σπύρος Μερκούρης.

    Στην έκθεση «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής» παρουσιάζεται υλικό από τη διοργάνωση της πρώτης και μοναδικής ελληνικής Μπιενάλε της Μοντέρνας Γλυπτικής, που διεξήχθη το 1965 στο Λόφο του Φιλοπάππου. Την έκθεση πλαισιώνουν έξι έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, που είχαν παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη έκθεση.

    Στο χώρο του Τελλογλείου εκτίθενται, εξάλλου, έργα από τη Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα», στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πέντε Μουσείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 11:30:20 UTC