Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτος στόχος, η σωτηρία της χώρας"
  • [02] «Επαναστατικές τομές» στη ΝΔ
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 21/3/2010
  • [04] «Επικίνδυνη κυβέρνηση»
  • [05] "Αντιπαραγωγικά μέτρα"
  • [06] "Εκτός τόπου και χρόνου"
  • [07] Οι βασικές αρχές
  • [08] "Ναι" στη διμερή ενίσχυση
  • [09] "Ντέρμπι" κορυφής

  • [01] "Πρώτος στόχος, η σωτηρία της χώρας"

    Στην ιστορικότητα των δύσκολων στιγμών που ζουν η Ελλάδα και οι Έλληνες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα στην Ελλάδα συναντιέται η ιστορία με την ελπίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

    «Σήμερα», πρόσθεσε, «είναι μια ιστορική καμπή σαν αυτές που παρουσιάζονται συνήθως κάθε 30 έως 40 χρόνια στις χώρες. Σε μια τέτοια καμπή βρίσκεται σήμερα η χώρα και αυτή η στιγμή επιφύλαξε στο ΠΑΣΟΚ να είναι ο πρωταγωνιστής».

    Τόνισε επίσης ότι πρώτος στόχος είναι η σωτηρία της χώρας και η διάσωση της οικονομίας που αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια και την κατηγόρησε ότι άφησε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

    «Η χώρα μας», ανέφερε επίσης, «έγινε πρώτη είδηση παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα της κληρονομιάς της ΝΔ, που άφησε έλλειμμα διπλάσιο από εκείνο που επίσημα ανακοίνωνε». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε διανοηθεί ποτέ «πόσο εκτεθειμένη, ευάλωτη και απροστάτευτη» βρισκόταν η χώρα. «Δεν βρήκαμε κράτος», τόνισε, «βρήκαμε ,όμως άδεια ταμεία και ένα χρέος που ξεπερνούσε κάθε ευφάνταστη πρόβλεψη».

    Ο Πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα «ή κάνουμε κατεπειγόντως ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την πατρίδα μας ή συμπεριφερόμαστε άβουλα και ανεύθυνα και καταδικάζουμε την Ελλάδα σε δεκαετίες ύφεσης, παρακμής, διεθνούς απομόνωσης και μαρασμού», από το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο σκέλος.

    Επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ τονίζοντας ότι «οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν άλλες προτεραιότητες», όπως είναι οι « φίλοι, οι κουμπάροι, οι κολλητοί, τα συμφέροντα, η μπίζνα, η αρπαχτή, η αγοραπωλησία, το ιδιοτελές κομματικό συμφέρον, η εκλογική πελατεία, ο,τιδήποτε άλλο πέραν και εκτός από το συμφέρον των πολιτών και της χώρας». Και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να δείξει έστω και σήμερα, με έργα και όχι με λόγια, ένα άλλο πρόσωπο σε σχέση με τις ευθύνες του κόμματος στο παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον.

    Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε τη χώρα να είναι έρμαιο αποφάσεων άλλων με τη δεύτερη επιτήρηση, την πιο σκληρή, στην οποία, αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα θα έπαιρναν οι 26 εταίροι, απουσία της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε κατεπείγοντα, προσθέτοντας ότι παλεύουμε σήμερα για να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις και να ορίζουμε το μέλλον μας χωρίς εξαρτήσεις.

    «Εμείς», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «δεν λιποτακτούμε στα δύσκολα και θα κάνουμε ότι πρέπει, όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι και όσο κι αν είναι το κόστος ακόμη και για τον ίδιο προσωπικά». Όμως, όπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που ζούμε σήμερα δεν είναι ομαλές: Είναι συνθήκες πολέμου και γι' αυτό οι αποφάσεις μας ήταν δύσκολες.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εάν δεν λαμβάνονταν τα συγκεκριμένα μέτρα οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες και θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Κάναμε τις επιλογές που έπρεπε και γι' αυτό βγαίνουμε από την κρίση. Έχουμε τις δυνατότητες και τις επιλογές να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα. Η Ελλάδα έχει, όπως συμπλήρωσε, ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ότι χρειάζεται.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τους κερδοσκόπους τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της, ότι η ίδια θα πληρώσει τα δικά της χρέη και το μόνο που ζητά είναι η πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. Γι' αυτό, πρόσθεσε, (ζητάμε να είναι) "τα όπλα πάνω στο τραπέζι ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας των μεγάλων αλλαγών χωρίς υπονομεύσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πρόοδο της χώρας αλλά και σε πολλές από τις αδυναμίες και τις λάθος επιλογές του και περιέγραψε καταστάσεις που διαμορφώνουν μια Ελλάδα την οποία δεν θέλει κανένας. Αυτή την Ελλάδα υπογράμμισε θα την αφήσουμε πίσω μας.

    Όπως είπε, όραμά του είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουν τεθεί στέρεες βάσεις για μια νέα πιο δίκαιη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν θα ξαναφτάσει ποτέ εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

    Είναι πατριωτικό στοίχημα και καθήκον όλων μας τόνισε, είναι κάθε τι που φέρει το όνομα Ελλάδα, που θα ονομάζεται ελληνικό πρέπει να συνδέεται με το όνομα «αξία». «Αυτή είναι η Ελλάδα που φτιάχνουμε», τόνισε.

    Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα και ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναδιανομή των εισοδημάτων: Φορολογούμε όλους τους πολίτες, με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Χτυπάμε αλύπητα τη φοροδιαφυγή. Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας.

    Όσο για το ρόλο του κόμματος είπε ότι αποδυναμώθηκε όταν έγινε ένα με το κράτος και τόνισε ότι αυτό που θέλουμε είναι η ανεξαρτησία και η ισχύς του προκειμένου να παίξει σωστά το ρόλο του.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να σεβόμαστε το λαό και τα οράματά του αλλά και τα χρήματά του και κάλεσε όλα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου να υποστηρίξουν με σθένος σε κάθε γωνιά της χώρας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    [02] «Επαναστατικές τομές» στη ΝΔ

    «Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με το ΔΝΤ επιμόνως κι επικίνδυνα για τον τόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προεκλογικά έταζε τα πάντα σε όλους. Kι όμως επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα απέκτησε πρόβλημα δανεισμού, εμφανίστηκαν τα υψηλά spreads και επικράτησε η ψυχολογία του «Τιτανικού» στην αγορά.

    Στην κρίσιμη περίοδο, που διέρχεται η χώρα, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση. «Βάζει πλάτη» για να στηρίξει την πατρίδα και τον ελληνικό λαό, αλλά η συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν «βγει τα κεραμίδια». Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ. Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας...».

    «Βάζω πλάτη», σημαίνει πως στηρίζω κάθε σωστή κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένη», είπε και υπενθύμισε ότι αυτό έκανε στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι αυτό θα επαναλάβει στις 25 Μαρτίου στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, όπου θα δει την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

    Τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του όταν βλέπει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και ζητάει επίμονα να πάρει μέτρα-ανάσες για να μην «κλατάρει» η αγορά.

    Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε «επαναστατικές τομές» στη ΝΔ και σημείωσε: «Δεν θα σοβατίσουμε τις «ρωγμές». Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια. Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον. Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις «στρογγυλοποιήσεις» και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τομές και μεταρρυθμίσεις για να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο συνέδριο του κόμματος.

    Οι προτάσεις αυτές αφορούν:

    -Την οργάνωση της λειτουργίας του κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω.

    -Τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και των προέδρων των ΝΟΔΕ.

    -Ενσωμάτωση, τουλάχιστον κατά 20% νέων, πρωτοεκλεγμένων μελών στις διοικήσεις των οργανώσεων.

    -Τη συμμετοχή κατά 20% μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών στις διοικήσεις των οργανώσεων.

    -Τη δημιουργία νέων τομέων δουλειάς στις οργανώσεις (σχέσεις με την κοινωνία).

    -Τη συμμετοχή στο συνέδριο των άμεσα εκλεγμένων από τη βάση και των αιρετών (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), των ευρωβουλευτών καθώς και των εκλεγμένων με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

    -Το τακτικό συνέδριο θα γίνεται ανά διετία, πλέον, και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.

    -Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη-γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.

    -Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.

    -Η Πολιτική Επιτροπή, θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.

    -Η Εκτελεστική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απβ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.

    -Το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών.

    -Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη-παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης και θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.

    Στην ομιλία του κ. Σαμαράς έκανε ονομαστική αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο κι έτυχε θερμής υποδοχής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «πάγωσε» έργα της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, και δεσμεύτηκε για μια άλλη σχέση του κέντρου με την περιφέρεια, λέγοντας πως «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα».

    Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος και χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 21/3/2010

  • 09:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Συνεδρίαση Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

  • 10:00:00 Πεντέλη Ελλάδα

    Δενδροφύτευση δίπλα στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος

  • 11:00:00 Λάρισα Ελλάδα Εκδήλωση για την 100η επέτειο του Κιλελέρ, στο χώρο του μνημείου του ομώνυμου Δήμου.

  • 12:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Ανοιχτή συζήτηση του Ερυθρού Σταυρού με θέμα «Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού», διοργανώνεται στο Ολύμπιον.Στη συζήτηση συμμετέχουν: Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο αρχηγός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κ. Δανιήλ Εσδράς, ο Πρόεδρος Μεταναστών Ελλάδος κ. Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί και η Προϊσταμένη Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ. κ. Ζέφη Θανάσουλα.

  • 34ο Πανελλαδικό Συνέδριο-ΓΣΕΕ στο συγκρότημα του "Athos Palace", στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (27η αγωνιστική)

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 19:00 NOVA

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 19:00 NOVA

    ΚΑΒΑΛΑ - ΛΑΡΙΣΑ 19:00 ΣΚΑΪ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00 NOVA

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ 19:00 NOVA

    ΠΑΟΚ - Α.Ε.Κ. 19:00 NOVA

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 19:00 NOVA

    ΞΑΝΘΗ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 19:00 ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (26η αγωνιστική) 15:00:00

    Θρασύβουλος-Δόξα Δράμας

    Πανσερραϊκός-Ρόδος

    Ιωνικός-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Ολυμπιακός Βόλου-Αιγάλεω

    Αγροτικός Αστέρας-Κέρκυρα

    Ηλιούπολη-ΟΦΗ

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 27η αγωνιστική)

    Παναχαϊκή-Καλλιθέα

    Χαϊδάρι-Αίας Σαλαμίνας

    Σαρωνικός-Παναιγιάλειος

    Ζάκυνθος-Βύζας

    Κραυνός Κερατέας-Κόρινθος

    Παναργειακός-Ατσαλένιος

    Πλατανιάς Χανίων-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    ΠΑΟ Ρουφ-Ασπρόπυργος

    Ρεπό: Αγία Παρασκευή

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 27η αγωνιστική)

    Εορδαϊκός-Δόξα Κρανούλας

    Οδυσσέας Αναγέννησης-Εθνικός Φιλιππιάδας

    Αναγέννηση Γιαννιτσών-Αναγέννηση Επανωμής

    ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Βέροια

    Τρίκαλα-Θερμαϊκός

    Κοζάνη-Πυρσός Γρεβενών

    Φωκικός-Νίκη Βόλου

    Καστοριά-Μακεδονικός 0-3 (α.α.)

    Ρεπό: Βισαλτιακός

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (9η ημέρα):

    12.30 ΝΟΒΑ-ΟΥΚ Βόλου

    13.00 Γλυφάδα-Ηρακλής

    14.00 Τρίτων Αμαρ.-Κέρκυρα

    15.00 Εθνικός-ΝΟ Σύρου

    16.00 ΟΦΗ-Ηλυσιακός

    17.00 Καλαμάκι-Περιστέρι

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Παίδων (ενδιάμεση φάση, 3ος όμιλος): Αυστρία-Ελλάδα 11:30:00 Πάτρα

  • Μπάσκετ-Α1 γυναικών (23η ημέρα)

    12:00 Ολυμπιακός Βόλου-Παλαιό Φάληρο

    12:00 Πανιώνιος-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

    12:00 Παναθηναϊκός-Άρης

    12:00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-Απόλλων Καλαμαριάς

    12:00 Ολυμπιάδα Λάρισας-ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ

  • Χάντμπολ-Κύπελλο γυναικών (Φάιναλ φορ): Τελικός

    17:15:00 Αρτα Ελλάδα

    [04] «Επικίνδυνη κυβέρνηση»

    «Επικίνδυνη» για τον λαό γίνεται η κυβέρνηση, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία άσκησε κριτική και στη Ν.Δ. και υπαινίχθηκε ότι υπάρχει συμφωνία για το Αιγαίο.

    «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει μόνο μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και επικίνδυνη απέναντι στον λαό, καθώς προσπαθεί να εξάψει τον πατριωτισμό του λαού», δήλωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Εναν πατριωτισμό, που βρίσκεται πια στα λείψανα της Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον λαό αν θέλει να δείξει αυτόν τον πατριωτισμό του, να καταθέσει πρωτόγνωρες κυριολεκτικά θυσίες στα πόδια εκείνων των επιχειρηματιών, των επιχειρηματικών ομίλων, του συστήματος, που έχουν μία μόνο πατρίδα ή μπορεί να έχουν και πολλές πατρίδες, ανάλογα που εξασφαλίζουν τη μέγιστη κερδοφορία.

    Γι αυτό τη λέμε και επικίνδυνη κυβέρνηση, όσον αφορά τη διάβρωση της λαϊκής συνείδησης. Και με την ευκαιρία, αφού ο πατριωτισμός κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, έχουμε και τον κ. Σαμαρά που λέει ότι υπεράνω η Ελλάδα, δεν τον ενδιαφέρει το στενό κομματικό συμφέρον, κάνουμε την εξής ερώτηση στον πρωθυπουργό, αλλά κάτι θα ξέρει και ο κ. Σαμαράς. Ποια είναι η συμφωνία για το Αιγαίο, μήπως πρέπει να μας ενημερώσουν ή περιμένουν σε ποιο περιτύλιγμα θα τη σερβίρουν, για να επιχειρήσουν να παραπλανήσουν το λαό;»

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «έχει τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά. Ξέρει πάρα πολύ καλά τι γίνεται και πως γίνεται και όλη η συγκέντρωση της προσοχής μας είναι στο να κρατήσει ο λαός ψηλά το φρόνημα του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του. Ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς τα μέτρα θα είναι συνεχή και αλλεπάλληλα».

    Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με νέους που απασχολήθηκαν σε προγράμματα stage και τώρα έμειναν χωρίς δουλειά ή άλλους που θα λήξουν τα προγράμματα. «Τα παιδιά που δούλεψαν σε stage είναι τα πρώτα θύματα μετεκλογικά, καθώς εξωπετάχθηκαν από θέσεις που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    [05] "Αντιπαραγωγικά μέτρα"

    «Ένας κανόνας: ό,τι παράγει πλούτο, φορολογείται. Από ΄κει και πέρα τα σύνθετα, ανώμαλα «ρήματα» του κ. Παπακωνσταντίνου είναι και αντιπαραγωγικά και δημιουργούν και κοινωνικές αδικίες». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχολιάζοντας τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Ακόμη, όσον αφορά τη στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει να διαλέξει: ή κρατάει την αξιοπιστία της στηρίζοντας την Ελλάδα, ή γίνεται εξάρτημα της κ. Μέρκελ υπακούοντας στην στείρα αντίληψή της».

    Επιπλέον, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. «καλωσορίζει τον κ. Παπανδρέου στο πατριωτικό κίνημα. Φαίνεται ότι η ιδεολογική πλατφόρμα του πατριωτικού παρεμβατισμού του ΛΑ.Ο.Σ επηρέασε κάποιους που για αρκετές δεκαετίες είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους».

    Τέλος, άσκησε κριτική στον κο Σαμαρά για την τοποθέτησή του στο προσυνέδριο της ΝΔ. «Όταν η ανασφάλεια συναντά την μικρότητα τότε βγαίνουν αυθαίρετα και ανόητα συμπεράσματα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στηρίζει την πατρίδα στις δύσκολες ώρες και δεν τρεκλίζει, όπως ένα μέρος της Ν.Δ. υπό τον Α. Σαμαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [06] "Εκτός τόπου και χρόνου"

    "Εκτός τόπου και χρόνου και εκτός πραγματικότητας" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το φορολογικό τόνισε ότι είναι "αποσπασματικό, παράλογο και άδικο".

    "Έρχεστε τώρα, μετά από ένα μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι θα αποκαταστήσετε την αδικία απέναντι στην ελληνική κοινωνία με το φορολογικό νομοσχέδιο και φέρνετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά συνεχίζει τις ίδιες δομικές αδυναμίες που είχε το φορολογικό σύστημα για χρόνια στη χώρα μας και δεν τις αντιμετωπίζει. Είναι το πιο άδικο, το πιο σύνθετο, το πιο δημοσιονομικά αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που φέρνει τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κερδίζουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    [07] Οι βασικές αρχές

    Την Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

    Οι βασικές αρχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι οι ακόλουθες:

    -Εισάγει μια ενιαία, πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και ουσιαστική αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    -Μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση στα ατομικά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω ενώ προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα, με ανώτερο συντελεστή που φτάνει το 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ. Η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για λιγότερο από 1 στους 10 φορολογούμενους (κοντά στο 5% του συνόλου).

    -Προβλέπονται κίνητρα για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.

    -Θεσπίζονται νέα κίνητρα, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

    -Δίνονται κίνητρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, με ελαφρύνσεις για τη διατήρηση αδόμητης γης που είναι εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

    -Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, όπως αυτές θα οριστούν από απόφαση της αρμοδίου Υπουργού.

    -Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται φόρων για τρεις εταιρικές χρήσεις.

    -Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών που μένουν στην επιχείρηση και επανεπενδύονται, ενώ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία: εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.

    -Καταργούνται μια σειρά από ρυθμίσεις με ειδικές παράλογες ή άδικες φοροαπαλλαγές ή ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Διατηρούνται ρυθμίσεις που αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε απαλλαγές που σχετίζονται με αντικειμενικές δυσκολίες συγκεκριμένων πολιτών.

    -Εισάγεται από φέτος ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση.

    -Εισάγονται τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιοριστούν και να ελεγχθούν φαινόμενα, όπως αυτά που διαπιστώνονται με δήθεν άπορους, που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Προβλέπεται στον προσδιορισμό του εισοδήματος να περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Φορολογούνται τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία. Εφαρμόζεται φόρος μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα. Επεκτείνεται το καθεστώς ΦΠΑ σε δραστηριότητες που δεν εξαιρούνται ρητά από την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ.

    -Καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Απαλλάσσεται η μικρή ακίνητη περιουσία από το φόρο και εισάγεται ένα προοδευτικό σύστημα φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ατομικής περιουσίας. Με το σύστημα που προτείνεται, απαλλάσσονται τα ακίνητα έως 400.000 ευρώ, πληρώνουν τον ίδιο φόρο με σήμερα τα ακίνητα από 400.000 έως 600.000 ευρώ και περισσότερο φόρο οι ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ.

    -Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (off-shore) εταιρείες από 3 σε 15% και καταγράφονται τα ακίνητα που ανήκουν σε off-shore και δεν εμφανίζονται πουθενά στο περιουσιολόγιο των φορολογικών αρχών.

    -Τα ακίνητα της Εκκλησίας φορολογούνται όπως και των άλλων νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού, ενώ επανέρχεται η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων, με συντελεστή 20% και καθιερώνεται, όπως και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φόρος δωρεών 5% για τα ακίνητα και 10% για τα μετρητά.

    -Ενισχύεται το μέτρο των αποδείξεων, σε συνδυασμό με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, επιβάλλοντας με το νομοσχέδιο αυτό σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες την έκδοση αποδείξεων μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών.

    -Στον κανόνα αυτό, υπάγονται χωρίς εξαιρέσεις και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ.ο.κ. Σε όλους επιβάλλεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών εντός του έτους.

    -Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται επίσης και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Από 1/1/2011, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας, όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας, πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

    -Από 1/1/2011 καθιερώνονται επίσης και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια.

    -Επίσης, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη όποια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ γίνεται με μετρητά. Θα γίνονται δεκτές μόνο όσες γίνονται με χρεωστικές κάρτες, με πιστωτικές κάρτες, με δίγραμμες επιταγές και βεβαίως με ηλεκτρονικά διατραπεζικά εμβάσματα.

    -Θεσπίζονται μέτρα για τον έλεγχο των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και της υποκεφαλαιοδότησης. Δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αγορές, οι δαπάνες, τα μισθώματα, οι τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες ή εταιρίες αντιπροσώπευσης αυτών, οι γνωστές τριγωνικές ή τετραγωνικές συναλλαγές.

    -Ενισχύονται και συμπληρώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, εγκατεστημένων σε χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

    Με το νομοσχέδιο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποστηρίζεται και από σημαντικές διοικητικές καινοτομίες και αξιοποίηση των τεχνολογιών.

    -Αποφορτίζεται το σύστημα ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα από ένα νέο πλαίσιο κριτηρίων αυτοελέγχου και από τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένα φοροτεχνικά γραφεία.

    -Προβλέπονται κίνητρα από τους φορολογούμενους, όπως η υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

    -Συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να επιβάλλει επιτόπου άμεσα, εντός 10ημέρου, καταβλητέα πρόστιμα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος καταστήματος ή γραφείων ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων και επιβάλλεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

    -Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης.

    -Στις περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής και αυτό μετά από ενεργοποίηση της πλούσιας βάσης δεδομένων, που επιτρέπει επιτέλους τη διασταύρωση στοιχείων, για παράδειγμα, μεταξύ εισοδημάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και ακινήτων.

    -Προβλέπεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με τα μεγάλα εισοδήματα και βεβαίως θα συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

    Τεκμήρια διαβίωσης

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζει τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια), με βάση τις οποίες υπολογίζεται το ελάχιστο εισόδημα του φορολογούμενου. Εάν το ποσό που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με τα τεκμήρια, ο φόρος θα αντιστοιχεί στο ποσό των τεκμηρίων. Τα νέα τεκμήρια είναι τα εξής:

    1. ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Για τα 80 πρώτα τ.μ. 60 ευρώ το τ.μ.

    81-200 80 ευρώ το τ.μ.

    201- 300 120 ευρώ το τ.μ.

    301 και άνω 150 ευρώ το τ.μ.

    Για τις ακριβές περιοχές άνω των 2.800 ευρώ έως 4.999 αντικειμενική τιμή ζώνης συν 30%. Από 5.000 ευρώ και άνω συν 50%. Το πρώτο σύστημα καταλαμβάνει 97 ζώνες και το δεύτερο 15 ζώνες (οι 112 αυτές ζώνες βρίσκονται σε Άλιμο, Βούλα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσο, Ψυχικό, Μύκονο, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ύδρα και κάποιες ακριβές γνωστές ζώνες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης)

    Μονοκατοικίες συν 20%

    Βοηθητικοί χώροι 30 ευρώ το τ.μ.

    2. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Το Β½ της κύριας

    3. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Έως 1.200 κυβικά 3.000 ευρώ

    Άνω των 1.200 κυβικών και έως τα 2.000, ανά 100 κυβικά προστίθενται 300 ευρώ

    Άνω των 2.000 κυβικών προστίθενται 400 ευρώ

    Παλαιότητα άνω των 5 ετών μείωση κατά 20%, άνω των 10 ετών μείωση 40%. Εξαιρούνται οι αντίκες και τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα των αναπήρων

    4. Σκάφη αναψυχής μηχανοκίνητα κ.λπ. με χώρο ενδιαίτησης

    Μέχρι 7 μέτρα 7.500 ευρώ

    Άνω των 7 μέτρων προστίθενται ανά μέτρο 1.500 ευρώ

    5. Σκάφη μηχανοκίνητα ανοικτού τύπου

    Μέχρι 5 μέτρα 3.000 ευρώ

    Για πάνω από τα 5 μέτρα 4.000 ευρώ

    6. Πισίνες εξωτερικές

    Ανά τ.μ., 100 ευρώ μέχρι 60 τ.μ.

    Άνω των 60 τ.μ. 150 ευρώ το τ.μ.

    7. Πισίνες εσωτερικές

    Το διπλάσιο της εξωτερικής

    8. Παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία

    Νηπιαγωγείο 2.000 ευρώ

    Δημοτικό 4.000 ευρώ

    Γυμνάσιο, Λύκειο 6.000 ευρώ

    9.Οικιακοί βοηθοί

    8.000 ανά απασχολούμενο

    Δεν ισχύει για αναπήρους (για έναν βοηθό)

    10. Αεροσκάφη - Ελικόπτερα

    Με νηολόγιο ελληνικό ή Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μέχρι 2000 κιλά 32.000 ευρώ

    Με νηολόγιο ελληνικό ή ΕΕ μέχρι 3.000 κιλά 50.000 ευρώ

    Με νηολόγιο ελληνικό ή ΕΕ πάνω από 3.000 κιλά 100.000 ευρώ

    Για αεροσκάφη με νηολόγιο εκτός ΕΕ αντίστοιχα 50.000, 70.000 και 150.000 ευρώ

    Για τα ελικόπτερα αντίστοιχα των αεροσκαφών, το τεκμήριο είναι μειωμένο κατά ποσοστό 20%.

    11. Λοιπές δαπάνες συντήρησης 3.000 ευρώ και για κοινή δήλωση 5.000 ευρώ.

    Γενικά των τεκμηρίων αυτών εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι.

    "Βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος"

    Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος, καθώς και ότι μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε για ορισμένους προνομιούχους, όπως και οι προνομιακοί φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν για κάποιες συντεχνίες.

    Ολα τα εισοδήματα, τόνισε, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και κάνουμε μια επαναστατική τομή για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Ανέφερε επίσης, ότι η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει.

    Για μία "μεγάλη επανάσταση", έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας οτι το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας καθώς έχει στόχο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου.

    [08] "Ναι" στη διμερή ενίσχυση

    Η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να διευκρινίζει έαν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ' αυτόν το μηχανισμό.

    "Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση", δηλώνει ο Σόιμπλε σε τμήμα της συνέντευξης του στη εβδομαδιαία εφημερίδα Μπιλντ της Κυριακής.

    Ο Σόϊμπλε πρόσθεσε ότι η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). " Η Ελλάδα μεταξύ άλλων(....) έχει την έννομη δυνατότητα να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ", προσθέτει ο Σόιμπλε.

    [09] "Ντέρμπι" κορυφής

    Το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεσπόζει από το πρόγραμμα της 27ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα της Αθήνας θέλει τη νίκη για να βρεθεί αγκαλιά με τον τίτλο. Μετά την ήττα από την Σταντάρ Λιέγης και τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, όλοι πλέον ασχολούνται με το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, με πάθος νίκης ώστε να «κλειδώσει» ο φετινός τίτλος.

    Ο Νίκος Νιόπλιας δεν υπολογίζει τους τραυματίες Σπυρόπουλο, Δάρλα και Μαρίνο. Μια σκέψη του είναι να βάλει κεντρικό αμυντικό τον Κώστα Κατσουράνη και να περάσει στο κέντρο τον Σιμάο που δεν έπαιξε λόγω τιμωρίας στη Λιέγη. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί χωρίς τον Ζαουάντ Ζαϊρί, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Ολοφ Μέλμπεργκ.

    Από εκεί και πέρα, μεγάλο παιχνίδι θα γίνει και στη Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται την ΑΕΚ και να θέλει μόνο τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Σημαντικό είναι και το ματς στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Πανιωνίου και του Αρη, ενώ κομβικό για το θέμα της «σωτηρίας» είναι για τον ΠΑΣ Γιάννινα το ματς με τον Ατρόμητο. Συνοπτικά το πρόγραμμα της 27ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

    (Ηράκλειο) Εργοτέλης - Ηρακλής 19:00 NOVA

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός - Πανθρακικός 19:00 NOVA

    (Καβάλα) Καβάλα - Λάρισα 19:00 ΣΚΑΪ

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 19:00 NOVA

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος - Άρης 19:00 NOVA

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 19:00 NOVA

    (Γιάννινα) ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 19:00 NOVA

    (Ξάνθη) Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης 19:00 ΝΕΤ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 26 19-4-3 10-2-1 9-2-2 48-16 61

    2. ΠΑΟΚ 26 17-5-4 11-0-1 6-5-3 35-12 56

    3. Ολυμπιακός 26 16-6-4 8-3-2 8-3-2 42-17 54

    4. ΑΕΚ 26 13-6-7 10-1-2 3-5-5 39-30 45

    5. Άρης 26 11-9-6 8-4-2 3-5-4 31-23 42

    6. Καβάλα 26 10-7-9 7-5-1 4-2-7 26-24 37

    7. Ατρόμητος 26 9-8-9 7-3-3 2-5-6 30-29 35

    8. Πανιώνιος 26 9-7-10 5-4-4 4-3-6 31-29 34

    9. Ηρακλής 26 8-7-11 5-5-3 3-2-8 32-34 31

    10. Αστέρας Τρίπολης 26 8-6-12 5-3-5 3-3-7 24-30 30

    . Εργοτέλης 26 7-9-10 5-6-2 2-3-8 29-32 30

    . Λάρισα 26 8-6-12 6-4-3 2-2-9 22-36 30

    13. Λεβαδειακός 26 7-6-13 6-2-5 1-4-8 27-41 27

    14. Ξάνθη 26 7-4-15 7-1-5 0-3-10 19-33 25

    . ΠΑΣ Γιάννινα 26 6-7-13 5-4-4 1-3-9 24-40 25

    16. Πανθρακικός 26 3-3-20 1-3-10 2-0-10 19-52 12


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 March 2010 - 5:30:29 UTC