Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [02] 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • [03] Κρίσιμο τεστ για τον Σαρκοζί ο β' γύρος
  • [04] Μεγάλη συγκέντρωση του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη
  • [05] 50 χρόνια από την πρώτη «κλήση» του ανθρώπου προς το Διάστημα

  • [01] Τα βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Στον πολυβραβευμένο για τα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της ταινίας "Γάζα ερχόμαστε" , απονεμήθηκε το βραβείο κοινού του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

    Η ταινία αφορά το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών απ΄ όλο τον κόσμο από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008 σπάζοντας μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

    Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 49 λεπτών έλαβε 4792 ψήφους από το κοινό και ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις . Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο των 10.000 ευρώ .

    Το βραβείο κοινού για την ξένη παραγωγή (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ ) απονεμήθηκε στην ταινία "Με τα μάτια ορθάνοιχτα - εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική" του Ουρουγουανού Γκονσάλο Αριχόν .

    Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες (κάτω των 45 λεπτών) έλαβαν οι ταινίες : "Ενεργό μέλος/ Active Member" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού (για ελληνική ταινία που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ) και

    "Οδυσσέας" (Αρμενία - Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Βαχάν Καραπετιάν (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ).

    Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI που απαρτίζονταν φέτος από τους : Pamela Bienzobas - Πρόεδρος (Χιλή), Anne Brunswic (Γαλλία), Seray Genc (Τουρκία) και Βένια Βέργου (Ελλάδα) απονεμήθηκαν στις ταινίες : "Ταξιδιάρα ψυχή" σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και "Κυνηγώντας ελέφαντες" (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Άρσε και Μοχάμαντ Ρουτζάιλα.

    Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας "Ο πλανήτης σε κίνδυνο" απονεμήθηκε στην ταινία " Ωκεανοί από πλαστικό" της γαλλίδας Σαντρίν Φεϊντέλ . To βραβείο έχει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί μια φορά από την ΕΡΤ3.

    Το Βραβείο "Doc on Air" της ΕΡΤ απονεμήθηκε στο project " Life in a city full of errors" της Μυρτώς Παπαδογεώργου.

    Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ταινία "Καταγγελία" (συμπαραγωγή Γαλλίας -Κίνας ) σε σκηνοθεσία Ζάο Λιανγκ , ενώ η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF, που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απένειμε το βραβείο της WWF στην ταινία "Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ" σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιάν Λάουτερ .

    Αυτοτέλεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε σχέση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του οποίου αποτελούσε μέχρι σήμερα μέρος , ανακοίνωσε στην διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων η βουλευτής Επικρατείας κ.Μάγια Τσόκλη, η οποία έκανε παράλληλα χρέη (για 6η συνεχή χρονιά) παρουσιάστριας της βραδιάς.

    Η κ.Τσόκλη στην εισαγωγική της ομιλία ανακοίνωσε επίσης το ότι η επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο βρίσκεται στην τελική της ευθεία - αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις σε μέρος των θεατών (κυρίως κινηματογραφιστών) .

    [02] 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ

    «Θα δώσουμε μάχη για το φορολογικό. Και θα είναι επιθετική η πολιτική μας για το φορολογικό, όχι αμυντική» τόνισε στη δευτερολογία του, κλείνοντας τις εργασίες της τρίτης μέρας του 34ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της, Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι «ως πρώτη ανάγνωση» δεν διαφαίνεται να αντιμετωπίζεται «ικανοποιητικά» η φορολόγηση των επιχειρήσεων "of shore" και των εταιριών αντιπροσώπευσης, «όπου βρίσκεται το 70% της φοροδιαφυγής».

    Για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι η ΓΣΕΕ το θεωρεί «ουσιαστικό κοινωνικό στόχο» και ότι η στάση της θα είναι ανάλογης βαρύτητας.

    Απαντώντας στην κριτική συνδικαλιστικών παρατάξεων για την θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε χθες στον πρωθυπουργό, από συνέδρους, υπογράμμισε ότι "η ΓΣΕΕ έχει καταδικάσει τα μέτρα της κυβέρνησης", διευκρινίζοντας ότι «τόσο το χειροκρότημα προς τον πρωθυπουργό, όσο και το χειροκρότημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνιστούν επιδοκιμασία της πολιτικής τους». Απέδωσε τις εκδηλώσεις «σε σεβασμό στον θεσμό» και «σε ένδειξη πολιτισμού». Καταδίκασε επίσης, τις πράξεις αποδοκιμασίας κατά ορισμένων ομιλητών και παρεμπόδισης της συνεδριακής διαδικασίας.

    Τέλος, σχολιάζοντας την αποχώρηση των δύο παρατάξεων από τις εργασίες (ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση) καυτηρίασε τη στάση τους και απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες τους για αθέμιτες πρακτικές και αντικανονικές παρεμβάσεις στην αντιπροσωπευτικότητα του συνεδρίου.

    Ομιλία προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου

    «Το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές» χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο, συσπειρωμένο και να συνεχίσει τους αγώνες του.

    «Στην περίπτωση, που έρθουμε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι μείζον ζήτημα και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας μας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την πτώση και σε αυτή την αφαίρεση δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παγιδεύτηκε σε ένα δρόμο που ρίχνει μονομερώς τα βάρη σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση», ισχυρίστηκε ότι παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις «μαγειρεύεται εν κρυπτώ» το Ασφαλιστικό και τόνισε ότι η ενότητα και οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος «είναι η λύση», ώστε να μην οδηγηθούν «τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό και στο ολοκαύτωμα» ενός συστήματος, «που δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια».

    Ομιλία γενικού γραμματέα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ χαιρέτισε τις εργασίες «εκ μέρους των 175 εκατομμυρίων μελών της συνομοσπονδίας», μεταφέροντας «την υποστήριξη τους στον αγώνα των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων».

    Τόνισε ότι «σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας» μιας «γενικευμένης κοινωνικής κρίσης», που προκάλεσε «η απληστία και η απερισκεψία» του «κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις", μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και με συμμετοχή των συνδικάτων» και κατήγγειλε ως «αδιανόητη» και «απαράδεκτη» την «υφαρπαγή της εξουσίας λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής διαδικασίας, από τη Γκόλντμαν Σακς και τους συμμάχους της, στις σκοτεινές τέχνες της κερδοσκοπίας».

    [03] Κρίσιμο τεστ για τον Σαρκοζί ο β' γύρος

    Η κεντροδεξιά παράταξη του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να υποστεί μία σημαντική ήττα στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι τα κόμματα προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Η κεντροδεξιά υπέστη μία από τις πιο σοβαρές ήττες των τελευταίων χρόνων στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, καθώς το κόμμα του Σαρκοζί πήρε μόλις το 26% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29% για τους Σοσιαλιστές.

    Το μεγάλο ποσοστό της αποχής - καθώς πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους δεν πήγαν στις κάλπες- και το υψηλό ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου - που πήρε 12%- , ερμηνεύονται ως ένα ηχηρό μήνυμα για τον Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Ο Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων την επόμενη χρονιά, αλλά η ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο μέσον της θητείας του εκτιμάται ότι θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει τα επώδυνα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και τα ελλείμματα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών.

    Ήδη το πανίσχυρο συνδικάτο CGT προγραμματίζει μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, ενώ και άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, θεωρούν ότι η ήττα της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές θα τους επιτρέψει να κλιμακώσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στις περιφερειακές εκλογές του 2004 είχαν κερδίσει στις 20 από τις 22 περιφέρειες και τώρα ελπίζουν ότι θα τα πάνε ακόμα καλύτερα.

    [04] Μεγάλη συγκέντρωση του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγήθηκε μεγάλης συγκέντρωσης στη Ρώμη για να ενισχύσει τους υποψηφίους της κυβερνητικής παράταξης ενόψει των περιφερειακών εκλογών, στις 28 και 29 Μαρτίου. Στις εκλογές αυτές η παράταξη του Μπερλουσκόνι δεν έχει υποψηφίους στην επαρχία της Ρώμης, όπου ψηφίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, επειδή δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως οι υποψηφιότητες.

    Το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε χθες την έκκληση του κόμματος του Μπερλουκόνι για να γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες, έστω και καθυστερημένα, γεγονός που μπορεί να στοιχίσει στην εικόνα της κυβέρνησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εκπρόθεσμη υποβολή υποψηφιοτήτων μπορεί να στοιχίσουν στην κεντροδεξιά και σε άλλες περιφέρειες, εκτός της πρωτεύουσας.

    Δημοσκόπηση του ISPO, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Corriere della Sera, έδειξε ότι το 17% των ψηφοφόρων μπορεί να μην πάει στις κάλπες, ή να ψηφίσει υποψηφίους άλλης παράταξης, λόγω του προεκλογικού χάους.

    Ο Μπερλουσκόνι επέρριψε ευθύνες στη δικαιοσύνη και στην αντιπολίτευση για τον αποκλεισμό των υποψηφίων του κόμματός του και επιχείρησε με την χθεσινή ανοικτή συγκέντρωση στη Ρώμη να κάνει επίδειξη δύναμης.

    "Η αγάπη πάντα κυριαρχεί του μίσους", ήταν το κεντρικό σύνθημα στην εξέδρα που είχε στηθεί σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η αντιπολίτευση όμως κάνει λόγο για πολύ μικρότερο αριθμό συγκεντρωθέντων, ενώ φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ εκτίμησε ότι στη συγκέντρωση πήραν μέρος περίπου 300.000 άτομα.

    "Δεν κατεβαίνουμε συχνά στους δρόμους, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να υπερασπιστούμε την παράταξη από τις επιθέσεις της αριστεράς και των δικαστών", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. "Είμαστε εδώ για να μας αναγνωρισθεί το δικαίωμα να ψηφίσουμε. Με εσάς, η αγάπη και η ελευθερία θα νικήσουν", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες.

    Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες αρκετοί υπουργοί, αλλά ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής και ένας από τους συμμάχους-κλειδιά του Μπερλουσκόνι, Τζιανφράνκο Φίνι, δεν πήρε μέρος, λέγοντας ότι η συνταγματική του θέση δεν του το επέτρεπε.

    Οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δύο χρόνια μετά την νίκη του στις γενικές εκλογές του 2008.

    [05] 50 χρόνια από την πρώτη «κλήση» του ανθρώπου προς το Διάστημα

    Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τότε που ο Φρανκ Ντρέικ έστρεψε το ραδιοτηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια προς το Ταυ Σέτι, ένα γειτονικό άστρο το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με τον δικό μας Ηλιο. Ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στο αστεροσκοπείο θεώρησαν ότι τα όλο και πιο ισχυρά ραντάρ, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές - από τις ειδήσεις έως τη δημοφιλή εκείνη την εποχή «Λούσι Μπολ» - σχημάτιζαν ένα τεράστιο «μπουκέτο» ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που έφταναν στο διάστημα. Ήλπιζαν ότι τα σήματα αυτά θα έφταναν κάποια στιγμή στα αυτιά των εξωγήινων και ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα έστελναν τα δικά τους σήματα στον Homo Sapiens.

    Το σχέδιο Ozma, όπως ονομάστηκε από την παραμυθένια χώρα του Οζ, ήταν η πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να έρθει σε επαφή με την εξωγήινη ζωή. Ο τεχνικός εξοπλισμός ήταν αρκετά φτωχός: ο ραδιοφωνικός δέκτης λειτουργούσε με ηλεκτρικές λυχνίες, δεν υπήρχε υπολογιστής και για την ηχογράφηση των εξωγήινων σημάτων είχε επιστρατευθεί ένα μαγνητόφωνο.

    Αλλά και στα πενήντα χρόνια που έχουν περάσει από τότε οι επιστήμονες εξακολουθούν να "περιμένουν στο ακουστικό τους", παρά τα σαφώς πιο εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας που έχουν επιστρατεύσει ψάχνοντας σε εκατομμύρια διαφορετικές συχνότητες και εκατοντάδες άστρα. Γιατί δεν έχει φτάσει ούτε ένα μήνυμα στη Γη έπειτα από μισό αιώνα ερευνών; Το ερώτημα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά από τον νομπελίστα Ενρίκο Φέρμι, έναν από τους εμπνευστές της κβαντικής φυσικής. Ο Ιταλός επιστήμονας υπέθεσε ότι εάν η ευφυής ζωή είναι κάτι συνηθισμένο στο σύμπαν θα έπρεπε να είχαμε έρθει σε επαφή μαζί της εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, η Γη είναι σχετικά νέα με αστρονομικούς όρους, ενώ οι εξωγήινοι πολιτισμοί, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στο σύμπαν, είχαν δισεκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθούν και να έρθουν σε επαφή με την ανθρωπότητα. Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή στην επιστήμη ως «το παράδοξο του Φέρμι» και παρά τις προσπάθειές τους οι αστρονόμοι αδυνατούν μέχρι σήμερα να το λύσουν. Το «πρόβλημα» για τους ίδιους είναι ότι ο Γαλαξίας μας δεν παρουσιάζει και πολύ ενδιαφέρον: έχει μεν 100 δισεκατομμύρια άστρα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ μεγάλα, πολύ θερμά ή πολύ ψυχρά και ζουν πολύ λίγο για να συντηρήσουν πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιο είδος ευφυούς ζωής.

    Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι γι' αυτή την έλλειψη επικοινωνίας, όπως γράφει ο επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας Observer Ρόμπιν ΜακΚί. Μπορεί η εξωγήινη ζωή να είναι κοινός τόπος, αλλά σπάνια περιλαμβάνει σύνθετα όντα. Κατά πάσα πιθανότητα, πολλοί πλανήτες φιλοξενούν απλώς μονοκύτταρους οργανισμούς, η νοημοσύνη των οποίων απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ευφυής. Επειτα, είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον δικό μας πλανήτη να είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως υποστηρίζουν οι αστρονόμοι Πίτερ Ντ. Γουάρντ και Ντόναλντ Μπράουνλι στο βιβλίο τους «Σπάνια Γη: Γιατί η Σύνθετη Ζωή Είναι Ασυνήθιστη στο Σύμπαν». Κατά τη δική τους άποψη, η Γη είναι η πρώτη γαλαξιακή ακίνητη περιουσία: Κατ' αρχάς, γιατί ο Ηλιος είναι ένα πολύ σταθερό άστρο, απρόσβλητο από θυελλώδεις διακυμάνσεις ακτινοβολίας, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή. Δεύτερον, το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος στα «προάστια» του Γαλαξία μας και συνεπώς προστατεύεται από τα γειτονικά άστρα. Επειτα, ο κόσμος μας έχει την τύχη να διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο φεγγάρι, το οποίο βοηθά στη σταθερότητα της περιστροφής της Γης κι επομένως του κλίματος. Με άλλα λόγια, η πρωτόγονη «γλίτσα» που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ευλογημένη με ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες της επέτρεψαν να εξελιχθεί, πριν από περίπου 250.000 χρόνια, στα μοναδικά νοήμονα όντα που γνωρίζει η επιστήμη, δηλαδή εμάς. Από αυτή την άποψη, η ανθρωπότητα είναι το αποτέλεσμα του μεγαλύτερου σωρευτικού στοιχήματος στο σύμπαν. Μια άλλη υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη μακρά σιωπή από την άλλη γραμμή του σύρματος είναι ότι οι εξωγήινοι μπορεί να είναι απλώς σαν κι εμάς: αρκετά έξυπνοι για να αναπτύξουν τεχνολογία, αλλά όχι τόσο ευφυείς για την ελέγξουν. Μήπως υπήρξαν εξωγήινοι πολιτισμοί στον Γαλαξία πριν χιλιάδες χρόνια που οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή; Την υπόθεση αυτή προκρίνουν ορισμένοι ειδικοί, αλλά με αρκετούς συναδέλφους τους, που συμμετέχουν στα προγράμματα SETI (Ερευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη), να διαφωνούν: Η απουσία αποδείξεων, λένε, είναι πολύ διαφορετική από την απόδειξη της απουσίας των εξωγήινων.

    Κι αν υπάρχουν κάπου «κοντά», πώς είναι οι εξωγήινοι; Οι περισσότεροι αστρονόμοι συμφωνούν στην εκτίμηση ότι σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια απάντηση: θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε μορφή και σχήμα. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι πρόκειται για όντα με βασικό συστατικό τον άνθρακα όπως εμείς και ότι ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο νερό - τη μήτρα της ζωής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι «εμείς» κι «αυτοί» μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες απ' όσες μπορούμε να φανταστούμε. Ο Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, καθηγητής Παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι με βάση τη διαδικασία της βιολογικής σύγκλισης - δηλαδή την παραγωγή παρόμοιων ειδών από οργανισμούς με διαφορετική εξελικτική καταγωγή - είναι πολύ πιθανό οι εξωγήινοι να μοιάζουν στον άνθρωπο αν όχι στη μορφή τουλάχιστον στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Για τον Βρετανό καθηγητή αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό νέο: ο άνθρωπος εξαφάνισε πολλά είδη από τον πλανήτη μεταξύ των οποίων τους Νεάντερταλ. Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να είναι το ίδιο κακοί εάν όχι χειρότεροι. Μήπως θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, να μην σηκώσει κανείς εδώ το τηλέφωνο αν και όποτε χτυπήσει;

    Οι ειδικοί πάντως θα συνεχίσουν να στέλνουν τα σήματά τους. Και παρά τα πενήντα χρόνια που έχουν περάσει από εκείνον Απρίλιο του 1960, οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να αισιοδοξούν: «Δεν νομίζω ότι αυτή η σιωπή είναι απόκοσμη», δήλωσε σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο Φρανκ Ντρέικ. «Αντιθέτως, είναι απολύτως προβλέψιμη». «Δεδομένου ότι ο γαλαξίας περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια άστρα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουμε περίπου 10 εκατομμύρια άστρα για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να εντοπίσουμε έναν πολιτισμό. Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου. Ενδεχομένως δεν θα συμβεί ούτε στην επόμενη γενιά. Αλλά μια μέρα θα έρθουμε σε επαφή. Είμαι σίγουρος γιβ αυτό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 March 2010 - 7:30:21 UTC