Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει''
  • [02] ''Αντίθεση στα βάρβαρα μέτρα''

  • [01] ''Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει''

    Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: «Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

    Παράλληλα, κι ενώ δήλωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αποδομήσει, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά «ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας».

    Εμείς βάλαμε πλάτες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και η κυβέρνηση απάντησε με εξεταστική επιτροπή για να βγάλουμε τα άπλυτα μας στα φόρα. Εμείς, και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παραδεχτήκαμε τις ευθύνες μας, ενώ εσείς δεν κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας, είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: εμείς ψηφίσαμε εισπρακτικά μέτρα πριν τις εκλογές για να συγκρατηθεί το έλλειμμα κι εσείς κάνατε το αντίθετο μετά τις εκλογές: «Ματαιώσατε τη ρύθμιση για τους ημί-υπαίθριους χώρους, ματαιώσατε μέχρι και τα μέτρα για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής» είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίωξε μετεκλογικά, διόγκωση του ελλείμματος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά: Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι η αδράνεια του ΠΑΣΟΚ στη λήψη μέτρων και οι δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού» έφερε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και όταν δανείστηκε με «αυξημένο επιτόκιο», η επιπλέον δαπάνη, ύψους 300 εκ. ετησίως απορρόφησε ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. «Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιά είπε ότι «το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση». Εσείς, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνατε το ακριβώς αντίθετο. «Πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

    Μιλώντας ειδικότερα για τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. [..] Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία! Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή. [..]

    Επίσης, ο κ. Σαμαράς, αντέκρουσε τα περί λιποταξίας της ΝΔ από τα προβλήματα σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την προσφυγή στις εκλογές: «Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία».

    Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι «εξόχως αντί-αναπτυξιακό» και ότι περιέχει αληθινές ακρότητες, όπως η «ανήθικη» φορολόγηση ως «εισόδημα» των αποζημιώσεων απόλυσης και η «ακραία αντικοινωνική» αντιμετώπιση των αναπηρικών αμαξιδίων ως «είδη πολυτελείας».

    Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς το αφιέρωσε στο «φλερτάρισμα» της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Αντί να εστιάσετε την πίεσή σας στην υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα, εάν λάμβανε μέτρα περιστολής του ελλείμματος, τώρα κινδυνεύουμε να συνεργαστούν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δανείσουν. Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ένα διεθνή θεσμό ως μέσο για να πιέσετε τον άλλο, προκαλέσατε την πιθανή συνεργασία τους, είπε ο κ. Σαμαράς.

    Παρβ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «εγώ και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου». Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας. Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφήςβ¦ Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας είπε ο κ. Σαμαράς, που ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: Σε ένα πράγμα συμφωνούμε. Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσειβ¦

    [02] ''Αντίθεση στα βάρβαρα μέτρα''

    Την ριζική αντίθεση του κόμματος της όπως είπε, όχι μόνο στα βάρβαρα μέτρα αλλά σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης, που "αγγίζει τα όρια της πολιτικής διαστροφής" εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Παράλληλα, επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τις αντιλαϊκές πολιτικές και όχι για την εφαρμογή δίκαιων μέτρων που στηρίζουν τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες.

    Ακόμα, η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ τηρεί κατά γράμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι και οι μόνοι που θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τη κρίση.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στο θέμα του δανεισμού της χώρας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στη λογική «ευρωενωσιακή λύση ή λύση από το ΔΝΤ».

    Αναφερόμενη στο «πακέτο μέτρων» η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι "για να γίνει ανάπτυξη και σταθερότητα πρέπει να ξεζουμιστεί ο λαός" και υπογράμμισε πως η κρίση έρχεται από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

    Έντονα επικριτική ήταν και για το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «την ώρα που φορολογεί τους τόκους στα στεγαστικά δάνεια αφήνει το μεγάλο κεφάλαιο να εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει».

    «Με τα μέτρα αυτά, θέλετε να ξεπαστρέψετε ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτή είναι η γραμμή σας για να έρθουν οι ιδιωτικές εταιρίες που θα τους διαλύσουν».

    Η κ. Παπαρήγα έκανε εκτενή αναφορά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι η επίσημη πολιτική της κυβέρνηση είναι η συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια.

    Κλείνοντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν, σημείωσε ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για να ανατρέψουν όλα τις δρομολογούμενες αντιλαϊκές πολιτικές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 21:30:17 UTC