Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις όρους θέτει η Γερμανία
  • [02] Δ. Ρέππας: "Ανάπτυξη της Κρήτης"
  • [03] Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
  • [04] Νέες κινητοποιήσεις

  • [01] Τρεις όρους θέτει η Γερμανία

    Η Γερμανία έδειξε σήμερα για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    "Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων", σημείωσε ο αξιωματούχος.

    "Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή", προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία, συνιδρυτές της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ. Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ.

    "Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι πραγματικά απολύτως σαφές, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει όχι μόνον τη σταθεροποίηση, αλλά και να δοκιμάσει τις αγορές έξω και αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ", δήλωσε ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην Barclays Capital του Λονδίνου.

    "Το συμπέρασμα είναι ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον αν δεν αποδώσει ο δίαυλος του ΔΝΤ", προσέθεσε.

    Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.

    Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βλέπει την καγκελάριο να εμμένει στη θέση της και "να μην επιτρέπει στον εαυτό της να δεχθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις".

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι ένα σταθερό ευρώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ζημιωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής ενιαίας νομισματικής μονάδας.

    Τέλος ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι αν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα "αποτέλεσμα ντόμινο" στις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η χώρα του διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

    Εκτακτη σύνοδο του Eurogroup ζητούν Σαρκοζί και Θαπατέρο

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

    "Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

    Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Αλλά θα χρειαστεί γιαυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    Δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

    Με θετική προσέγγιση έναντι των μέτρων της κυβέρνησης και με κριτική ματιά για την στάση, κυρίως, της Γερμανίας εμφανίζεται η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" με σημερινό κύριο άρθρο της.

    Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι "αν και πριν από λίγες εβδομάδες, το ενδεχόμενο εύρεσης μιας λύσης για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα φάνταζε ορατό, δεδομένου ότι και οι Έλληνες έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, η Ευρώπη δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της και δεν παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ίδια την Ε.Ε.".

    Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι "αρνητικά δε, επηρεάζει και τις ΗΠΑ, καθώς η πτώση του ευρώ ανεβάζει το δολάριο, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα και δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αποτυχία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οφείλεται στην αποτυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ, επικεφαλής της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας", σημειώνοντας ότι "αν συνεχιστεί αυτή η αποτυχία, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο Δ.Ν.Τ. κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα θέσει σε αμφιβολία το μέλλον του ευρώ".

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται, δεν ζήτησε και δεν θα πάρει δάνειο για την κάλυψη των χρεών της, αλλά χρειάζεται τις εγγυήσεις της Ε.Ε. για να μπορέσει να δανειστεί υπό ανεκτούς όρους που θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας να αποδώσει", προσθέτοντας ότι "οι Γερμανοί ψηφοφόροι που ανθίστανται στην παροχή βοήθειας όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η οικονομική τους ευμάρεια δεν οφείλεται μόνο στην σκληρή τους δουλειά, αλλά και στη ζήτηση των προϊόντων τους από τις χώρες αυτές που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα".

    Τέλος, αναφέρεται ότι "καθώς η κ. Μέρκελ δεν έχει απολύτως κλείσει την πόρτα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν ζητά χρήματα, αλλά εγγυήσεις, υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας", καλώντας τους Γερμανούς ηγέτες "να αψηφήσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους, προτάσσοντας τον κοινό στόχο της Ε.Ε., πρακτική που οι προκάτοχοί τους ακολούθησαν καθιστώντας την Ευρώπη ισχυρότερη".

    Στην ίδια εφημερίδα σε άλλη σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι "καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να αποφύγουν μια ρήξη μεταξύ των ηγετών τους, με αφορμή το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθίσταται ολοένα και πιθανότερη η ανάληψη ηγετικού ρόλου του Δ.Ν.Τ.". Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι "εν όψει της Συνόδου Κορυφής, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμφωνίας σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και ελπίζουν στην επίτευξη ομοφωνίας αναφορικά με το σύστημα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια".

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" τονίζεται ότι "οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί από χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εμφανή τη διάσταση απόψεων αναφορικά με την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.".

    Επίσης, επισημαίνεται ότι "οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ευρώ". Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες "το ευρώ δεν θα έχει νόημα αν η Ελλάδα αφεθεί απροστάτευτη να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους" και ότι "η γερμανική κυβέρνηση επί της ουσίας επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να επιτίθενται σε ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης, ούτως ώστε κάποιοι στη Γερμανία βγάζουν λεφτά".

    [02] Δ. Ρέππας: "Ανάπτυξη της Κρήτης"

    Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης στον τομέα των υποδομών προκειμένου, όπως είπε, να καλυφθούν κενά και παραλήψεις χρόνων και να αποτελέσει το νησί πρότυπο ανάπτυξης, παρουσίασε το απόγευμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας, τον όποιο συνόδευαν ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Οικονομίδης αναφέρθηκε σε 20 βασικές παρεμβάσεις που αφορούν το βόρειο οδικό άξονα του νησιού, τμήματα του νότιου οδικού άξονα καθώς και τους κάθετους άξονες του νησιού. Οι παρεμβάσεις αφορούν συνολικά 108 χιλιόμετρα.

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ρέππας, οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν ως χρονικό ορίζοντα την πενταετία 2010-2015 και θα απορροφήσουν συνολικά το ποσό των 750 - 800 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις πηγές χρηματοδότησης, που είναι το ΕΣΠΑ, οι δημόσιες επενδύσεις καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την οποία θα γίνει λήψη δανείου με ευνοϊκούς, όπως τόνισε, όρους.

    Παράλληλα, θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έργα «γέφυρες» του Γ' ΚΠΣ για τα οποία το κόστος υπολογίζεται στα 2,9 δισ. ευρώ και αφορούν το σύνολο των υποδομών του νησιού.

    Από τα Χανιά ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι προχωρεί το πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Χανίων, κόστους 70 εκατομμυρίων ευρώ και όπως είπε μέσα στο 2010 θα γίνουν οι δημοπρατήσεις των έργων αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία των τευχών δημοπράτησης, ενώ στον προγραμματισμό υπάρχει και η σύνδεση του βόρειου οδικού άξονα με το αεροδρόμιο Χανίων.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι το αεροδρόμιο Μάλεμε θα μετατραπεί σε κέντρο αεραθλητισμου για όλη την νότια Ελλάδα, καθώς όπως είπε υπάρχουν ήδη επαφές μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο Υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στη σύσταση του νέου φορέα «Υποδομές Κρήτης AE» που θα λειτουργεί στα πρότυπα του φορέα της Εγνατίας Οδού. Ειδικότερα, για τις παρεμβάσεις στο βόρειο οδικό άξονα που αφορούν το νομό Χανίων πρόκειται, για την παράκαμψη Κισάμου, μήκους 6 χιλιομέτρων με δυο λωρίδες κυκλοφορίας, τον συνδετήριο δρόμο από τον κόμβο Μουρνιών μέχρι την οδό Αναγνώστου Γογόνη στα Χανιά, την βελτίωση του δρόμου κόμβος Καλυβών - Άγιοι Πάντες με την δημιουργία ενδιαμέσου διαζώματος με 4 λωρίδες κυκλοφορίας, καθώς και την βελτίωση του δρόμου Βρύσες - όρια νομού Ρεθύμνου, με την δημιουργία 4 λωρίδων κυκλοφορίας.

    «Είμαστε εδώ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας να μιλήσουμε για τις νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου μας όσο αφορά το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης στον τομέα των υποδομών» τόνισε ο κ. Ρέππας.

    Στη συνέχεια ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του πρωθυπουργού για να βγει η χώρα από την κρίση. «Είναι γνωστό, ότι η περίοδος στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Η Ελλάδα των λαμπρών Ολυμπιακών αγώνων αποτελεί πρόσφατο μεν, αλλά παρελθόν δε. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σπείρα προβλημάτων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με εντολή του οποίου είμαστε στην Κρήτη, είναι αυτός που επικεφαλής της κυβέρνησης δίνει τον αγώνα στην διεθνή κοινότητα, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει και πάλι σε κύρος, αίγλη και δύναμη και εμείς έχουμε την ευθύνη στον τομέα μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία αν λυθούν, δημιουργείται και η βάση για μια νέα, άλλη διαφορετική καλύτερη πορεία σε κάθε τόπο» τόνισε.

    Ο υπουργός υποδομών και το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκαν την Νομαρχία Χανίων όπου και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του νομού.

    Στον κ. Ρέππα ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης παρέδωσε υπόμνημα που περιλαμβάνει μια σειρά έργων που αφορούν το κύριο οδικό δίκτυο του νομού, τη σύνδεση του βόρειου οδικού άξονα με το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο Χανίων, την βελτίωση του οδικού δικτύου στους περιαστικούς δήμους της πόλης των Χανίων, την επέκταση του αεροδρομίου, έργα σχολικής στέγης και λιμενικά έργα στα λιμάνια Σούδας, Κισάμου και Σφακίων.

    Στο υπόμνημα του νομάρχη Χανίων περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του μνημειακού συγκροτήματος της Μάχης Κρήτης στο Γαλατά Χανίων.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Ρεππας αναφέρθηκε στον νέο φορέα «Υποδομές Κρήτης ΑΕ.» τον όποιο παρουσίασε στους φορείς των Χανίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Οικονομίδης.

    [03] Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας

    Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι η νέα δράση του υπουργείου Παιδείας με στόχο την ανάδειξη του σχολείου ως εκπαιδευτικού πόλου έλξης σε περιοχές με αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλοι ξέρουμε ότι άνισες αφετηρίες οδηγούν σε άνισες επιδόσεις και άνισες διαδρομές ζωής. Είναι καιρός η πορεία αυτή να αντιστραφεί.

    Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), δρομολογεί πρόσθετες δράσεις υποστήριξης σε περιοχές που εμφανίζουν χαμηλούς οικονομικούς και εκπαιδευτικούς δείκτες, ώστε να μην υπάρχουν φραγμοί για την αποτελεσματική ένταξη των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επενδύονται επιπλέον οικονομικοί πόροι και ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης για την αναβάθμιση του σχολείου. Στόχος είναι η καλύτερη εκπαίδευση σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

    Το σχολείο -προστίθεται στην ανακοίνωση- δεν περιορίζεται στα στενά όρια της διδασκαλίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, γίνεται χώρος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τεκμηρίωσης με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, χώρος υποστήριξης και δραστηριοτήτων για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς, χώρος εκδηλώσεων, χώρος πολιτισμού. Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και γίνεται το επίκεντρο της γειτονιάς, πόλος αναζωογόνησης της περιοχής για να επιτύχει έργα με κοινωνικό αντίκτυπο και να αναδείξει το ανθρώπινο δυναμικό του. Θα είναι ένα σχολείο «ανοιχτό» προς την τοπική κοινωνία για διοργάνωση εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων.

    Με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, καταλήγει η ανακοίνωση, επιδιώκεται η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και η άρση των κοινωνικών και οικονομικών εμποδίων στην πρόοδο των μαθητών.

    Aποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε σημερινές δηλώσεις της αναφέρθηκε στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και τόνισε: «Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το 2009 ολοκληρώθηκε και οι πιστώσεις για το 2010 είναι ήδη, με απόφασή μου, στο Λογιστήριο του Κράτους».

    [04] Νέες κινητοποιήσεις

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σήμερα στις 6 μ.μ. η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα.

    Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ μίλησε ο Σωτήρης Μάρταλης, ο οποίος κάλεσε τους εργαζομένους να αντισταθούν στα "αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης" και να απαιτήσουν την άμεση ανάκλησή τους. Τους κάλεσε να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση αλλά οι πλούσιοι και ζήτησε την δημιουργία επιτροπών αγώνα παντού. Τέλος, έστειλε μήνυμα προς όλους για συνέχιση του αγώνα.

    Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενώ το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε Προαστιακό, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και οι απολυμένοι της πρώην "Ολυμπιακής" πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν εξαγγείλει από σήμερα έως και την Παρασκευή οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές. Συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Τη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση για τους μισθούς και το ασφαλιστικό θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ν Φωτόπουλος, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και τον Υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

    "Από τη στιγμή που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, ποτέ δεν θα κάναμε απεργία για να γλυτώσουμε εμείς. Παροδικά μέτρα ναι, να τα δεχτούμε, να συμβάλουμε και εμείς. Μέτρα όμως μόνιμου χαρακτήρα και αδικίες, όχι. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε", ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε:

    "Με βάση το δίκιο μας αλλά και σεβόμενοι τους Έλληνες καταναλωτές, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν, θα εισηγηθώ αύριο στο διοικητικό συμβούλιο τη συνέχιση του διαλόγου. Το διοικητικό συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει".

    Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και θα καταβληθούν άμεσα, αλλά και το ότι οι γιατροί θα εξαιρεθούν από την μείωση 10% για τις εφημερίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με την υπουργό. Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν αφορούσαν και τα νυχτερινά, αλλά και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένα επιπλέον κονδύλι, το οποίο θα είναι ίδιο με το περυσινό για το θέμα των υπερωριών.

    Έτσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας ζητώντας να περιοριστεί η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώνονται οι εφημερίες και να λειτουργήσει σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για εξορθολογισμό της δαπάνης σε όλα τα επίπεδα και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα οικονομικά της Υγείας.

    Αναφερόμενη στην περίοδο που είναι υπουργός Υγείας, είπε ότι το χρέος των νοσοκομείων από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2010 έχει φτάσει τα 880 εκατομμύρια ευρώ, όταν, όπως τόνισε, οι απαιτήσεις του συστήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Στο χώρο του φαρμάκου, ανέφερε ότι οι κανόνες θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί και θα λειτουργήσουν φαρμακεία σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και όχι άνω των 150 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. "Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα αφαιρείται η άδεια", τόνισε και εξήγησε ακόμα ότι οι ασθενείς πλέον θα χρεώνονται για την ποσότητα του φαρμάκου που κάνουν χρήση στο νοσοκομείο και όχι για ολόκληρο το σκεύασμα ή την παρτίδα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις.

    Με μελανά χρώματα παρουσίασε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά την εικόνα που παρέλαβε στον οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μετά την πρώτη, όπως είπε, απογραφή και ενημέρωση που είχε. Εκτιμάται, όπως τόνισε, ότι έξι χιλιάδες άτομα περιμένουν στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα και η λίστα αυτή πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τα έξι έτη.

    Η κ. Γεννηματά παρουσίασε μια σειρά ρυθμίσεων και μέτρων που αναμένεται να ληφθούν άμεσα προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός και να επιτελέσει το σκοπό του που είναι η βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων.

    Σε υποχρεωτική άδεια οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana

    Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, που εδρεύει στην Ξάνθη. Πάντως, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους διαβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, πως έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους διότι προέκυψε έλλειψη πρώτων υλών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι «είναι παράνομο να ανακοινώνεις σ' έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά».

    Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, έχει προσφύγει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι ακριβές, «η εταιρία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούμε κανονικά τις ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επ' ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

    »Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές».

    Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Ο όμιλος Ζερίτη, στον οποίο ανήκει η χαρτοβιομηχανία, έχει ακόμη παρουσία σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ουγγαρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 19:30:23 UTC