Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερα νέα προγραμματα ΕΣΠΑ
  • [02] Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ
  • [03] Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου
  • [04] Η πασχαλινή αγορά
  • [05] Κερδισμένη η Λέγκα

  • [01] Τέσσερα νέα προγραμματα ΕΣΠΑ

    Εξι χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται να αξιοποιήσουν τις τέσσερις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικής διαδικασίας, ανάπτυξη καινοτομίας, στήριξη επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σημειώνοντας ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν είναι 275 εκατ .ευρώ.

    Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ για το πακέτο των 28 δισ που είχε δοθεί ως βοήθεια στις τράπεζες είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Για την πρώτη δράση που αφορά στη ''μεταποίηση σε νέες συνθήκες'', με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 200 εκατ ευρώ και ύψος επενδυτικού σχεδίου από 40.000 μέχρι 200.000 ευρώ οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35%-40% - 45% ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 4.500 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Μαΐου 2010.

    Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

    Η δεύτερη δράση που αφορά στην ''πράσινη επιχείρηση 2010'' με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 30 εκατ ευρώ αφορά ύψος επενδυτικού σχεδίου από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και αφορά και αυτό το πρόγραμμα τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με το προηγούμενο πρόγραμμα και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Η εκτίμηση είναι ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 600 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

    Για το πρόγραμμα των ''πράσινων υποδομών'' που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.

    Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 30 εκατ ευρώ και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου είναι από 300.000 - 2.500.000 ευρώ και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

    Η τέταρτη δράση με τίτλο ''ένδυση και υπόδηση:νέες προοπτικές'' έχει προϋπολογισμό 15 εκατ ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 350.

    Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα για επενδυτικά σχέδια 30.000 - 150.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 80.000 - 200.000 για μεσαίες επιχειρήσεις και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35%-40%45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.

    [02] Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, σήμερα το πρωί, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Τουρκία και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Ερτουγκρούλ Γκιουνάι και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς.

    Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιχειρήσεων , όπως η Deutsche Bank και η Airbus, επρόκειτο να συναντηθεί στη συνέχεια με καθηγητές του Ινστιτούτου Goethe, πριν συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εργασίες οικονομικού φόρουμ Τουρκίας-Γερμανίας.

    Περισσότερες από 4.000 γερμανικές επιχειρήσεις διαθέτουν υποκαταστήματα στην Τουρκία, όπου έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουρκικές εταιρείες.

    Η Αγγελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Τουρκία το απόγευμα.

    Χθες στην Αγκυρα επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης.

    "Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει" από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από πενήντα χρόνια, είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση", πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ είχε δηλώσει και πάλι, σε γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά τη λύση μιας "προνομιακής σχέσης". Ωστόσο, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, της απάντησε το Σάββατό ότι η έννοια της "προνομιακής σχέσης" δεν υφίσταται και "δεν έχει νομικό υπόβαθρο".

    Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. "Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι", σημείωσε.

    Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. "Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία", είπε.

    Η Τουρκία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο ο Ερντογάν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

    Στο θέμα που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

    [03] Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου

    Λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου πετρών - χωμάτων και υποχώρησης μέρους του οδοστρώματος, έχει διακοπεί, παντελώς, η κυκλοφορία των οχημάτων στο 67ο χλμ. της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου (1 χλμ. μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας προς Πύργο), από τις 6:30 το πρωί της Μ. Δευτέρας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επίλυση του προβλήματος θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μέρες.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων:

    -Τα κινούμενα από Πύργο, στο Σταυροδρόμι, εκτρέπονται αριστερά προς Τρόπαια και μέσω Μουριάς, Πουρναριάς και Δάφνης μπαίνουν στην 111 και απβ αυτήν εισέρχονται στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο 35ο χλμ.

    -Τα κινούμενα οχήματα από Τρίπολη, μετά τη Βλαχέρνα (35ο χλμ.) εκτρέπονται δεξιά προς την 111 και απβ αυτή και μέσω Δάφνης, Πουρναριάς, Μουριάς και Τροπαίων ξαναμπαίνουν στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο Σταυροδρόμι.

    Στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας έχει τοποθετηθεί ενημερωτική σήμανση για τους οδηγούς, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Τρίπολης.

    [04] Η πασχαλινή αγορά

    Σε πιο φθηνές λύσεις και στην αγορά των απολύτως απαραίτητων στρέφονται φέτος οι καταναλωτές, την ώρα που οι έμποροι κάνουν ήδη λόγο για πτώση του τζίρου σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς ακόμα και τα παραδοσιακά δώρα για τα βαφτιστήρια περιορίζονται αισθητά.

    Για να προσελκύσουν καταναλωτές οι καταστηματάρχες χαρίζοντας την αύξηση του ΦΠΑ κάνουν εκπτώσεις υπό τη μορφή προσφορών τόσο στα πασχαλινά είδη, όσο και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρονικά και τα έπιπλα.

    Οι καταναλωτές κάνουν ήδη διερευνητικές βόλτες στην αγορά αλλά εφέτος κυνηγούν πλέον το φθηνό.

    Από την κρίση δεν φαίνεται να ξεφεύγει ούτε ο πασχαλινός οβελίας, αφού οι παραγγελίες σύμφωνα με τους κρεοπώλες είναι μειωμένες και για μικρότερες ποσότητες.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός διενεργώντας ελέγχους για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών. Πάντως η κατανάλωση του κρέατος έχει μειωθεί αισθητά και τις καθημερινές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    ΓΓ Καταναλωτή: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εν όψει της εορτής του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

    ΚΕΡΙΑ-ΛΑΜΠΑΔΕΣ

    Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.

    Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

    ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΦΙΜΟΥ

    Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών σε προϊόντα τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα, έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή διαστάσεις τέτοιου είδους ώστε ενδέχεται ιδίως τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα ή να τα καταπιούν, πράγμα που ενδεχομένως συνεπάγεται κινδύνους όπως π.χ πνιγμός ή ασφυξία.

    Τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία δεν εμφανίζονται υπό την πραγματική τους μορφή, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά σε μικρά παιδιά και μπορεί να διατίθενται έως έχουν ή να αποτελούν αποσπώμενο μέρος ενός συνόλου.

    ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

    Επειδή κάθε χρόνο καταγράφονται, ανά τον κόσμο, ατυχήματα σε παιδιά εξαιτίας της ύπαρξης κορδονιών (λειτουργικά ή διακοσμητικά, ορίζονται ως κορδόνια σταθερού μήκους τα οποία είναι σταθερά τοποθετημένα στο ένδυμα) και κορδονιών περίσφιξης (ορίζονται ως κορδόνια τα οποία περνούν από μία δίοδο ή δακτύλιο πάνω στο ένδυμα) στα παιδικά ενδύματα, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραία, θα πρέπει κατά τις αγορές τους οι καταναλωτές να προσέχουν τα κάτωθι:

    1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

    2. Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

    3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

    4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

    5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω) μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.

    6. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

    -

    [05] Κερδισμένη η Λέγκα

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημείωσε σημαντική επιτυχία στις περιφερειακές εκλογές καθώς απέσπασε τέσσερις περιφέρειες από την αντιπολίτευση με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά να αναδεικνύεται σε ισχυρό παράγοντα της κεντροδεξιάς συμμαχίας του.

    Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, η οποία κατείχε 11 από τις 13 περιφέρειες, διατήρησε μόνον επτά από αυτές, αλλά έχασε τον εύπορο βιομηχανικό βορρά, όπως προκύπτει σήμερα από τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου.

    Ο συνασπισμός του 73χρονου Μπερλουσκόνι, που διανύει την τρίτη θητεία του, η οποία λήγει το 2013, κέρδισε έξι περιφέρειες και απέφυγε την βαριά ήττα που υπέστη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αυτό το μήνα, παρά τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

    Η κεντροδεξιά πήρε επίσης τον έλεγχο της περιφέρειας Λάτσιο, όπου ανήκει η πρωτεύουσα Ρώμη, ξεπερνώντας ένα γραφειοκρατικό σφάλμα στην εγγραφή των υποψηφίων της.

    Σχετικά με τη Ρώμη, η συνδικαλίστρια της δεξιάς Ρενάτα Πολβερίνι υπερίσχυσε με 51,1% έναντι 48,3% της πρώην ευρωπαίας επιτρόπου Έμα Μπονίνο.

    Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο οποίος για πρώτη φορά κέρδισε δύο περιφέρειες, ήταν η Λέγκα του Βορρά: κέρδισε τη βόρεια περιφέρεια Βένετο, ως ανεμένετο, κι έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή, ενώ προηγείται της κεντροαριστεράς και στην περιφέρεια Πιεμόντε και μείωσε τη διαφορά με το Λαό της Ελευθερίας (PDL), το κόμμα του Μπερλουσκόνι, στη Λομβαρδία, τη βιομηχανική "καρδιά" της Ιταλίας.

    "Ο λαός θέλει τον αποκεντρωτισμό και θα του τον δώσουμε γρήγορα", δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στις εύρωστες περιοχές του ιταλικού βορρά που τώρα ελέγχει.

    "Η Αριστερά δεν υφίσταται πλέον στο βορρά".

    Με τον τέταρτο ηγέτη της μέσα σε δύο χρόνια, η κεντροαριστερά, η οποία συνετρίβη από τον Μπερλουσκόνι στις εθνικές εκλογές του 2008, κατάφερε να διατηρήσει τα προπύργιά της στην κεντρική Ιταλία και σε τμήματα του νότου.

    Περίπου 41 εκατομμύρια ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για 13 από τις 20 περιφέρειες.

    Η προσέλευση, ωστόσο, ήταν πολύ χαμηλή με μόνο το 64% να ασκεί το εκλογικό δικαίωμά του έναντι του 72% που ψήφισε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές το 2005.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγάλο ποσοστό αποχής φανερώνει μία απογοήτευση προς την πολιτική γενικώς.

    Οι ίδιοι επικαλούνται την αποτυχία των υποψηφίων να θίξουν φλέγοντα ζητήματα, όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση, καθώς και την αποτυχία του κόμματος του Μπερλουσκόνι στο Λάτσιο και το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται ένας υψηλόβαθμος βοηθός του ιταλού πρωθυπουργού.

    «Αλλα τρία χρόνια άνετης διακυβέρνησης»

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπόρεσε να ξεπεράσει το σκόπελο των χθεσινών τοπικών εκλογών και να εξασφαλίσει άλλα τρία χρόνια άνετης διακυβέρνησης, χωρίς εσωτερικές αμφισβητήσεις.

    Eίναι, επίσης, βέβαιο ότι το βάρος της Λέγκα του Βορρά αυξάνεται καθοριστικά, από τη στιγμή που είναι πρώτο κόμμα στο Βένετο και αυξάνει σημαντικά τη δύναμή της στο Μιλάνο. Προκύπτει επίσης, ξεκάθαρα, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί του δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους του πλούσιου και παραγωγικού ιταλικού βορρά. Χαρακτηριστική η δήλωση του νέου «κυβερνήτη» της περιοχής Βένετο Λούκα Τζάϊα, ο οποίος ανήκει στη Λέγκα: «Στη βόρεια Ιταλία, το διπολικό πολιτικό σύστημα αποτελεί, πλέον, παρελθόν». Από την αντίπαλη συμμαχία, ο εισαγγελέας Ντι Πιέτρο αναγνώρισε ότι «πολιτικά, η νίκη ανήκει αναμφισβήτητα, στην κεντροδεξιά».

    Μια από τις αιτίες της αποδυνάμωσης του «αντιμπερλουσκονικού μετώπου» ήταν και η λίστα του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο. Με παρεμβάσεις του στο Διαδίκτυο και σειρά παραστάσεων, καταγγέλλει την κακοδιαχείριση της πολιτικής και ζητά αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή. Η λίστα του, σε περιφέρειες -"κλειδί" όπως αυτή του Πεδεμόντιου, συγκέντρωσε το 4% των ψήφων.

    Οι παρατηρητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι στους κόλπους της κεντροαριστεράς θα πρέπει να αρχίσει μια νέα, αναλυτική συζήτηση, σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές. Με το αν, δηλαδή, θα πρέπει να ενισχυθεί το πιο παραδοσιακό αριστερό προφίλ ή αν θα είναι προτιμότερο να ευνοηθούν συμμαχίες με κεντρώες, μετριοπαθείς δυνάμεις. Όσο για τον «Καβαλιέρε», είναι σαφές ότι συνέβαλε και ο ίδιος να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε ένα είδος προσωπικού δημοψηφίσματος. Η απάντηση, για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, με τη δική του «sui generis» μέθοδο και στρατηγική.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 March 2010 - 11:30:38 UTC