Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βγούμε δυνατότεροι από την κρίση"
  • [02] "Ώθηση στην απασχόληση"
  • [03] Αλλαγές στο φορολογικό ν/σ
  • [04] "Υφίστανται πιθανότητες πολέμου" στη Μέση Ανατολή
  • [05] Ελβετία: Ένας νεκρός από χιονοστοιβάδα
  • [06] Νότια Αφρική: Έκκληση για "ηρεμία"
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 4/4/2010
  • [08] "Νέοι, άγριοι φόροι"
  • [09] "Εβδομάδα των λαθών"
  • [10] "Ίδιοι απέναντι στην κρίση"
  • [11] "Θετικά μηνύματα"
  • [12] Απαισιόδοξοι οι Έλληνες
  • [13] "Πιο αποφασισμένοι"

  • [01] "Θα βγούμε δυνατότεροι από την κρίση"

    "Τα χειρότερα έχουν περάσει" εκτιμά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time. "Θεωρώ", τονίζει, "ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, με την έννοια ότι η κορύφωση της κρίσης βρίσκεται πίσω μας πλέον. Έχουμε όμως", προσθέτει, "πολλή δουλειά να κάνουμε και έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», που προβλέπει τη νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γ.Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    [02] "Ώθηση στην απασχόληση"

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αφού πεντέμισι μήνες δεν έκανε τίποτα για την προώθηση της απασχόλησης, για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να πολεμήσει την ανεργία, σήμερα για λόγους καθαρά τηλεοπτικής κατανάλωσης εφάρμοσε το νέο επικοινωνιακό σχέδιο να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ».

    Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι ουσιαστικές και δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα και άμεσο αποτέλεσμα.

    «Αν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και για να χτυπήσει την ανεργία υπάρχει η πρόταση Σαμαρά για να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι να προστατέψουμε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    [03] Αλλαγές στο φορολογικό ν/σ

    Αρκετές αλλαγές στο πνεύμα των προτάσεων των βουλευτών, αλλά και των φορέων που εξέφρασαν τις θέσεις τους κατά την επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά θα τις γνωστοποιήσει στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη ψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή και να το φέρει την εβδομάδα μετά το Πάσχα για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ετσι η διαδικασία επεξεργασίας θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.

    Μιλώντας στην πρώτη ενότητα άρθρων για τη νέα φορολογική κλίμακα, τις εκπτώσεις από το εισόδημα και τα τεκμήρια, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους. Ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ και το ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν λογικό, για συντάξεις 5.000-6.000 ευρώ από προγράμματα εθελουσίων εξόδων.

    Θα γίνει, επίσης, δεκτό το αίτημα πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Ανδρέα Μακρυπίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Δημήτρη Κουσελά, Ιωάννη Κουτσούκου και του Πάρη Κουκουλόπουλου) για αυστηροποίηση των τεκμηρίων για είδη που προφανώς είναι πολυτελή και δηλώνουν πλουτισμό (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, αεροπλάνα κ.λπ) και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.

    [04] "Υφίστανται πιθανότητες πολέμου" στη Μέση Ανατολή

    Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ότι, "η Χαμάς θα μετέλθει τα πάντα, ακόμα και τον πόλεμο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων".

    "Υφίστανται πιθανότητες πολέμου σε όλη την περιοχή μας--τη Μέση Ανατολή-- και σύμφωνα με πολλά σενάρια...", μετέδωσε ο ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός ότι ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε από τη Δαμασκό, όπου έγινε νωρίτερα μία συνεδρίαση, με τη συμμετοχή πολλών παλαιστινιακών παρατάξεων.

    Νωρίτερα σήμερα, ένας όλμος εκτοξεύθηκε από παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, δήλωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    "Ο όλμος αναγνωρίστηκε, αλλά προς το παρόν δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε αν εξεράγη σε παλαιστινιακό ή σε ισραηλινό έδαφος", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ανέλαβε την ευθύνη σε ανακοίνωσή του από τη Γάζα για τη ρίψη μίας ρουκέτας προς το Ισραήλ "ως απάντηση στα σιωνιστικά εγκλήματα".

    Το Ισραήλ απείλησε χθες την παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ότι θα εξαπολύσει μία νέα ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα αν δεν σταματήσει η ρίψη ρουκετών και όλμων.

    [05] Ελβετία: Ένας νεκρός από χιονοστοιβάδα

    Ενας 45χρονος ελβετός ορειβάτης σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από μία χιονοστιβάδα στο καντόνι Γκρισόν (στην ανατολική Ελβετία), ενώ ένας άλλος εκδρομέας τραυματίστηκε σοβαρά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το θύμα κατέβαινε με σκι μαζί με άλλους ορειβάτες μία κορυφή σε ύψος περισσότερων από 3.000 μέτρων, όταν αποκολλήθηκε μία χιονοστιβάδα τριών μέτρων, διευκρίνισε η αστυνομία του καντονιού σε ανακοίνωσή της.

    Η χιονοστιβάδα παρέσυρε δύο ανθρώπους για πολλές εκατοντάδες μέτρα. Μέλη της ομάδας των ορειβατών μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν αμέσως τους δύο άνδρες, όμως ένας από την ομάδα πέθανε επί τόπου και ακόμα ένας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι αυτή τη στιγμή αυξημένος σε μεγάλο μέρος της Ελβετίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων του Νταβός.

    [06] Νότια Αφρική: Έκκληση για "ηρεμία"

    Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε έκκληση σήμερα Κυριακή να υπάρξει "ηρεμία" μετά την δολοφονία του λευκού ρατσιστή ηγέτη Γιουτζίν Τερεμπλάνς, τονίζοντας ότι ο θάνατός του δεν πρέπει να προκαλέσει επεισόδια φυλετικού μίσους.

    "Ο πρόεδρος απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά από αυτή τη φρικτή πράξη και ζητά από τους Νοτιοαφρικανούς να μην επιτρέψουν σε προβοκάτορες να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή προκαλώντας ή ενισχύοντας το φυλετικό μίσος", ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SAPA.

    Ο Τερεμπλάνς, ο οποίος διεξήγε εκστρατεία για την δημιουργία ενός χωριστού κράτους για τους λευκούς στη Νότια Αφρική, δολοφονήθηκε το Σάββατο στο αγρόκτημά του.

    Ο 69χρονος ηγέτης του λεγόμενου Κινήματος Αντίστασης των Αφρικάανς (AWB) δέχθηκε επίθεση και δολοφονήθηκε στο σπίτι του μετά από διένεξη που είχε με δυο εργάτες --ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος-- σχετικά με μισθούς που φέρεται να τους όφειλε. Οι δύο αυτοί άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για την δολοφονία του.

    "Η σορός του Τερεμπλάνς βρέθηκε στο κρεβάτι, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    "Ένας άνδρας 21 ετών και ένα αγόρι 15 ετών συνελήφθησαν και κατηγορούνται για το φόνο του. Οι δύο είπαν ότι ενεπλάκησαν σε διένεξη [με τον Τερεμπλάνς] διότι δεν πληρώθηκαν για εργασίες που έκαναν στο αγρόκτημα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος, Αντέλ Μάιμπεργκ.

    Πάνω στο σορό του Τερεμπλάνς βρέθηκε μια μασέτα και στο πλάι του κρεβατιού ένα ραβδί.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 4/4/2010

    Πάσχα του προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτικών αρχηγών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα μεταβεί, στην 135 ΣΜ στη Σκύρο.

    Παπανδρέου-Υδρα

    Σαμαράς--Κόρινθος

    Παπαρήγα-Αθήνα

    Τσίπρας-Αθήνα

    Καρατζαφέρης (εξω από την Αθήνα)

    Αθλητική ατζέντα

    Ινδιανάπολη - Μπάσκετ-NCAA (Φάιναλ Φορ): Ημιτελικοί: Μπάτλερ-Μίσιγκαν Στέιτ και Ντιουκ-Ουέστ Βιρτζίνια

    11:00:00 - Κουάλα Λουμπούρ - Μαλαισία - Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Μαλαισίας (3ος αγώνας της χρονιάς)

    [08] "Νέοι, άγριοι φόροι"

    Ότι επιβάλλει νέους άγριους φόρους στο λαϊκό εισόδημα, ενώ χρηματοδοτεί τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματίες κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει νέους άγριους φόρους στο λαϊκό εισόδημα επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος, συνεχίζει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματίες, αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο το χρέος του δημοσίου.

    Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά να απορρίψει τις νέες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας".

    [09] "Εβδομάδα των λαθών"

    «Η Εβδομάδα αυτή δεν είναι μόνο Εβδομάδα Παθών αλλά και εβδομάδα λαθών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. «Τα φορολογικά μέτρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα εξοντώσουν την αγορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν βελτιώσει τις επιδόσεις του, θα είναι θύμα των επιλογών του», πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στα σπρεντ, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «είναι σε ένα διαρκές β¦σπριντ. Όσο κινούνται πάνω απβ τις διακόσιες μονάδες υπάρχει επισφάλεια».

    [10] "Ίδιοι απέναντι στην κρίση"

    Την εκτίμηση ότι μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διέθεταν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά σχέδια απέναντι στην κρίση, εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News", κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για "συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ".

    Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η Αριστερά "οφείλει να υπερβεί τα δικά της προβλήματα, αν θέλει να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των καιρών", προσθέτοντας ότι "η ενότητα δεν προϋποθέτει απόλυτη ιδεολογική συμφωνία, προϋποθέτει βούληση".

    Αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι "ο κ. Πάγκαλος εδώ και καιρό επιδίδεται σε εκστρατεία λάσπης, ασύστολων συκοφαντιών και φραστικού τραμπουκισμού ενάντια στην Αριστερά", προσθέτοντας ότι "όταν στην κυβέρνηση διαπιστώσουν τη ζημιά που τους κάνει και επιχειρήσουν να τον μαζέψουν, θα είναι αργά".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις τάσεις μέσα στον ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι "τις τάσεις δεν μπορείς να τις αποκλείσεις, ούτε να τις απαγορεύσεις. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει κόμμα που εργάζεται και λειτουργεί ως τέτοιο και όχι ως ομοσπονδία τάσεων, με αλληλοσυγκρουόμενα πολιτικά σχέδια".

    Το κόμμα, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, δεν χρειάζεται άλλες τάσεις, αλλά κανόνες λειτουργίας, σεβασμό στη δημοκρατία και πολιτική που θα εμπνέει και θα εκφράζει τα μέλη του.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι "αν καταλήξουμε στο ΔΝΤ, την απόλυτη ευθύνη θα την έχει ο κ. Παπανδρέου".

    [11] "Θετικά μηνύματα"

    "Εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία", τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News".

    Σε ερώτηση σχετικά με την "κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα" ο κ. Δρούτσας απαντά: "Δεν φοβόμαστε τίποτα. Οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο".

    "Θέλουμε να πιστέψουμε τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί, με πράξεις", τονίζει ο κ. Δρούτσας, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

    Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο ερώτημα αν το "Βόρεια Μακεδονία", με βάση πληροφορίες για νέα, σχετική πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι ένα καλό όνομα, ο κ. Δρούτσας, αφού επαναλαμβάνει την ελληνική θέση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, προσθέτει ότι "το ``Βόρεια Μακεδονία`` ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε", επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει άμεση λύση.

    Ο κ. Δρούτσας αναφέρει ακόμα ότι η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα που "έκανε για πολλά χρόνια λάθος επιλογές", αλλά "το καράβι έπαψε να είναι ακυβέρνητο".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αισιόδοξος σε σχέση με την κατάσταση στην οικονομία. "Θα τα καταφέρουμε - λέει -, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα τα καταφέρουμε με την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Κόντρα στην ανέξοδη και αδιέξοδη αντιπολίτευση που ευαγγελίζεται συνταγές καταστροφής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    [12] Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

    Απαισιόδοξη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων σε σχέση με την πορεία της χώρας, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό της εφημερίδας "Real News", στο ερώτημα για το πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, ποσοστό 72,2% απαντά "άσχημα", ενώ μόνο το 8,7% δηλώνει "αρκετά/πολύ καλά".

    Ποσοστό 72,2% θεωρεί ότι υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στην κοινωνία που δεν εκπροσωπούνται από κανένα κόμμα, ενώ το 62% αξιολογεί ως καλή την ιδέα δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από αυτές τις δυνάμεις.

    Σε ερώτημα σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, ποσοστό 75,2% τα θεωρεί κοινωνικά άδικα, ενώ το 47,7% δέχεται να υποστεί νέες θυσίες για να επιτευχθεί η ανάκαμψη, έναντι 43,9% που δεν δέχεται.

    Ως προς την πρόθεση ψήφου αν είχαμε σήμερα εκλογές, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι 10,7%. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,9%, η ΝΔ 21,2%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,6%.

    Εξάλλου, δημοσκόπηση της εταιρείας "Alco" που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" δείχνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, προηγείται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,1% και ακολουθούν η ΝΔ με 22,1%, το ΚΚΕ με 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,1%.

    Στο ερώτημα "αν η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να ξεπεράσει την οικονομική κρίση", η μεγάλη πλειοψηφία αισιοδοξεί, δηλώνοντας "ναι" σε ποσοστό 60,45%, ενώ "όχι" λέει το 30,8%.

    Τέλος, σε δημοσκόπηση της "Rass" που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Παρόν", ποσοστό 66,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν αποκόμισε τα μέγιστα δυνατά οφέλη με την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ενώ το 68,4% εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί το ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    [13] "Πιο αποφασισμένοι"

    Οι διεθνείς πιέσεις το μόνο που κάνουν είναι να "ενισχύουν την αποφασιστικότητα" του Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    "Δεν μπορούν να εκφοβίσουν το έθνος μας με τέτοιες απειλές και να παρεμποδίσουν την πρόοδό μας", ανέφερε ο Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του στην Σιρτζάχ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου εγκαινίασε ένα βιομηχανικό έργο.

    "Οσο περισσότερο προσπαθούν (οι διεθνείς δυνάμεις) να μας εμποδίσουν δια της βίας, τόσο περισσότερο οι απειλές αυτές θα αυξήσουν την αποφασιστικότητα του λαού", τόνισε στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από το ειδησεογραφικό δίκτυο Khabar. Παράλληλα κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι "δεν άλλαξε καθόλου" στην εχθρική πολιτική των προκατόχων του απέναντι στο Ιράν.

    "Μη αποτελεσματικές οι κυρώσεις"

    Ιράν και Κίνα συμφώνησαν στην διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης "έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους", δήλωσε χθες ο διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, Σαΐντ Τζαλίλι, μετά από συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

    "Στις συνομιλίες μας με την Κίνα συμφωνήθηκε ότι εργαλεία όπως οι κυρώσεις έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους", είπε ο Τζαλίλι σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας μέσω ενός μεταφραστή.

    Ερωτηθείς αν η Κίνα στηρίζει την επιβολή και νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε ότι "σ' αυτό πρέπει να απαντήσει η Κίνα".

    Έρευνες από την ΙΑΕΑ

    Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και οι υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών διεξάγουν έρευνα για μια ιρανική εταιρεία η οποία εισήγαγε βαλβίδες και μετρητές κενού, υλικά απαραίτητα για τον εμπλουτισμό ουρανίου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

    Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η ΙΑΕΑ πληροφορήθηκε, στις 14 Ιανουαρίου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι τα υλικά αυτά στάλθηκαν κρυφά στο Ιράν μέσω ενός μεσάζοντα που εκπροσωπεί μια κινεζική εταιρεία από την περιοχή της Σαγκάης.

    Η πληροφορία αυτή διευκρίνιζε ότι η ιρανική εταιρεία Javedan Mehr Toos (JMT) είχε παραλάβει τις βαλβίδες τις τελευταίες εβδομάδες από την Vikas Kumar Talwar που εκπροσωπεί την κινεζική εταιρεία Zhejiang Ouhai Tard Corp, θυγατρική του ομίλου Jinzhou.

    Πηγή προσκείμενη στην έρευνα της ΙΑΕΑ εξήγησε στην εφημερίδα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τεχεράνη προσπάθησε περίπου δώδεκα φορές να αποκτήσει βαλβίδες που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. "Ορισμένες παραδόσεις έγιναν, άλλες όχι", πρόσθεσε η πηγή αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 April 2010 - 5:30:34 UTC