Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ορόσημο η ευρωπαϊκή συμφωνία"
  • [02] "'Οχι σε μέτρα που δημιουργούν ασφυξία"
  • [03] Δοκιμαστική πτήση με ηλιακή ενέργεια
  • [04] Κηδεύτηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης

  • [01] "Ορόσημο η ευρωπαϊκή συμφωνία"

    "Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η προηγούμενη περίοδος, όπου κυριαρχούσε η κρίση,είχε αίσιο τέλος με τη συμφωνία που επετεύχθη στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα ορόσημο και ταυτόχρονα επιτυχία της χώρας μας, στο να δημιουργηθεί ένας θεσμός.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν και νέες προτάσεις που "μελλοντικά - όχι άμεσα - θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει τις απόψεις της στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ για αυτό το ζήτημα.

    Υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι σαφέστατα μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα και για την ΕΕ, καθώς "θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα".

    "Επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σε ένα πεδίο που, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι πια ένα πεδίο διαχειρίσιμο με αυτό το δείκτη ασφαλείας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει πλέον να αποκτήσει σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, καθώς την άμεση αξιοπιστία την έχουμε κατακτήσει ως νέα κυβέρνηση, με νέες αντιλήψεις και αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτόν τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά, αρκεί αυτές να διαπνέονται από τις αρχές της αξιόπιστης διακυβέρνησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής βαρών και πλούτου, της διαφάνειας και της συλλογικής προσπάθειας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την απαραίτητη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης με νοικοκύρεμα των οικονομικών και πάταξη της φοροδιαφυγής από τη μια, αλλά και με την είσοδο της χώρας στην τροχιά της ανάπτυξης από την άλλη, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για γρήγορη προώθηση των αλλαγών.

    Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου της για το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων, όπως δε ανέφερε ο πρωθυπουργός με αυτό το ν/σ δίνεται ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο για μεγάλες αναπλάσεις στις πόλεις, όπως στην Αθήνα, με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαλήρου και τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου

    Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

    Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και "προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια". Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και επισήμανε ότι από την πλευρά του το Υπουργείο θα θέσει μια σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά. Σημείωσε τέλος, ότι εφεξής θα συναντάται με τον κ. Προβόπουλο κάθε εβδομάδα.

    Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

    Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ τον ενημέρωσε και για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%. Επίσης, για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.

    «Δεν ζητάμε αλλαγή των όρων της ευρωπαϊκής συμφωνίας»

    "Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας για αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης, αφού η φημολογία προκάλεσε νέα εκτόξευση του spread των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα" και επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    [02] "'Οχι σε μέτρα που δημιουργούν ασφυξία"

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και τα μέτρα που παίρνει διαλύει τις επιχειρήσεις και στεγνώνει την αγορά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, την ώρα που αναχωρούσε από το γραφείο του στην Ρηγίλλης.

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως όπου πήγε τις ημέρες του Πάσχα υπήρξε έντονη αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι μικρομεσαίοι και η αγορά ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους, είπε και σημείωσε πως η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει.

    Σχετικά με το μέτρο του 8%, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθη πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην βλέπει ότι θα διαλύσει τις επιχειρήσεις και επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα - ανάσα και όχι μέτρα που δημιουργούν ασφυξία.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία για να φτιάξει η ψυχολογία και τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε ούτε το έλλειμμα, όπως μας ζητούν από την Ευρώπη.

    "Με τα μέτρα που θα στεγνώσουν την αγορά από πού θα βρούμε έσοδα", αναρωτήθηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να καταργηθεί άμεσα το 8% για τις επιχειρήσεις.

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τη δήλωση κυβερνητικού στελέχους σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, που είχε ως συνέπεια να εκτοξευθούν τα spread του ελληνικού δανεισμού, εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την κίνηση αυτή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει αμέσως ποιό στέλεχος της κυβέρνησης ευθύνεται για τη δήλωση, η οποία έδωσε την αφορμή για τη φημολογία, που έφερε, στη συνέχεια, την αναδίπλωση της κυβέρνησης, η οποία όμως, δεν έλυσε το πρόβλημα.

    «Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει ποιό είναι αυτό το στέλεχος, αλλιώς θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη ζημιά, που υφίσταται η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε την επίθεσή του υποστηρίζοντας ότι «γενικότερα, ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση, δεν αρμόζει στις περιστάσεις. Οι υπουργοί μιλούν πολύ και στέλνουν αντιφατικά μηνύματα». Κατέληξε πως «με τον τρόπο αυτόν μένει έκθετη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός».

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε και στο θέμα της φορολόγησης των τιμολογίων με 8%. Είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε χθες να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και πρόσθεσε ότι «είτε το ποσοστό είναι 8%, είτε μειωθεί στο 5%, όπως φημολογείται, θα προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία στην αγορά».

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε θέμα που έχει προκύψει με δημοσιεύματα, σχετικά με την αξιολόγηση των τομεαρχών της ΝΔ από την ηγεσία. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά μία λέξη στην πραγματικότητα», ανέφερε κατηγορηματικά και πρόσθεσε ότι είναι «δημοσιογραφικά κατασκευάσματα» και ότι ο κ. Σαμαράς συνεργάζεται με όλα τα στελέχη καλά και εκτιμά την προσπάθειά τους.

    Σε ερώτηση για τα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για το θέμα αυτό έχει μιλήσει ξεκάθαρα ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Σαμαράς.

    [03] Δοκιμαστική πτήση με ηλιακή ενέργεια

    Ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια απογειώθηκε σήμερα το πρωί από αεροδρόμιο της δυτικής Ελβετίας για την πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πτήση του.

    Η πτήση του αεροπλάνου, το οποίο ονομάστηκε Solar Impulse, πραγματοποιείται ενόψει των σχεδίων να χρησιμοποιηθεί ένα παρόμοιο αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια για να πραγματοποιηθεί το 2012 μια πτήση γύρω από τον κόσμο.

    "Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί με ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο Μπερτράν Πικάρ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα αυτό, στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

    Το αεροπλάνο έχει άνοιγμα πτερύγων ίδιο με αυτό ενός Airbus A340, το βάρος ενός μέσου αυτοκινήτου και η ενέργεια που το κινεί παράγεται από 12.000 ηλιακές κυψέλες.

    Σύμφωνα με το Solar Impulse --το ίδιο όνομα έχει δοθεί και στο πρόγραμμα για την κατασκευή του αεροπλάνου--, πρόκειται για "το πρώτο αεροσκάφος που είναι σχεδιασμένο να πετάει ημέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα ούτε εκπομπές που ρυπαίνουν".

    Η πτήση, η οποία έχει στόχο να δοκιμαστεί το αεροπλάνο και να ανακαλυφθούν τα αδύνατα σημεία του, αναμένεται να διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα.

    "Καθώς ποτέ ως τώρα δεν έχει πετάξει ένα τόσο μεγάλο και ελαφρύ αεροπλάνο, η πτητική συμπεριφορά του δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί", ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της πτήσης.

    Προηγούμενες δοκιμές του αεροπλάνου είχαν γίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα, για να διαπιστωθεί αν το αεροπλάνο μπορούσε να απογειωθεί. Όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα πτήση για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε σε σημαντικό ύψος.

    [04] Κηδεύτηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης

    Κηδεύτηκε το απόγευμα στο δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς ο τέως πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, ο οποίος απεβίωσε προ ημερών.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία ετελέσθη στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κεφαλάρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου.

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζαννής Τζαννετάκης ήταν πολιτικό σύμβολο για την παράταξη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία. Είπε ακόμη ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και κέρδισε το σεβασμό όλου του πολιτικού κόσμου.

    Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον τέως πρωθυπουργό, πλήθος πολιτικών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο Ανδρεας Παπανδρέου, ο Φώτης Κουβέλης, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

    Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 April 2010 - 14:30:22 UTC