Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα το Μάιο ο Ερντογάν
  • [02] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό
  • [03] Συνεδριάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [04] "Μίνι" ασυλία στον Μπερλουσκονι
  • [05] Διάσκεψη για τον επαναπατρισμό "κλεμμένων" αρχαιοτήτων
  • [06] "Νέα πακέτα μέτρων"
  • [07] "Πενιχρά αποτελέσματα"
  • [08] "Πελώριες ευθύνες"
  • [09] Με 23 αλλαγές
  • [10] Προγράμματα του ΟΑΕΔ

  • [01] Στην Αθήνα το Μάιο ο Ερντογάν

    Από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Αγκυρα.

    Ο κ. Δρούτσας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις 'πολύ σημαντικές αποφάσεις' που ελήφθησαν.

    Οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα, άνοιξαν το δρόμο για την εντατικοποίηση των Διερευνητικών Επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο στόχος είναι ο επόμενος γύρος των Διερευνητικών Επαφών να γίνει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου.

    Οπως τόνισαν αξιωματούχοι, η ελληνική πλευρά έθεσε ως πλαίσιο κατά τις συνομιλίες αυτές το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο χωρών.

    Επίσης, όπως τονίστηκε στις συνομιλίες, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλων των κρατών-μελών της συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής δημοκρατίας.

    Ο Δημ. Δρούτσας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μ. Μερτσάντ.

    Συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

    Δυο ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα ο Αναπληρωτής Υπουργός τωνΕξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις ''πολύ σημαντικές αποφάσεις'' που ελήφθησαν καθώς και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των συνομιλιών τους και ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου, αλλά και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council) στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

    Ο Δ. Δρούτσας έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει οτι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

    Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης των πρωθυπουργών Γ. Α. Παπανδρέου και Ρ. Τ. Ερντογάν, υπολογίζεται ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές των υπουργών των δύο πλευρών ''ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση αυτού του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο, αν απαιτηθεί,θα είναι σε θέση να διευρυνθεί''.

    ''Προσβλέπουμε σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας'', δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου.

    Σημείωσε δε ότι πέραν αυτού αν απαιτηθεί κάποια έκτακτη συνάντηση για να ληφθούν αποφάσεις, θα πραγματοποιείται και κατ' αυτόν τον τρόπο ''θα μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις που θα σημειώνονται''.

    Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντελο.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πρίν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

    Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

    ''Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη'', σημείωσε από πλευράς του ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τον τούρκο επικεφαλής, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του επιθυμεί καλή συνεργασία με την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    ''Μοιάζει με σεισμό. Στους σεισμούς εμείς οι δύο χώρες ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια, να βοηθάμε και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η τύχη μας είναι κοινή και από κοινού θα φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον''.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, έκανε λόγο για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα''

    ''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.

    Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

    ''Εχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα'', είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

    Από την πλευρά του, ο Δ.Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, οι οποιες μας προβληματίζουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρων.

    "Επιθυμία μας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και είναι προφανές ότι για ουσιαστική προσέγγιση των δύο χωρών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας , των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε.

    "Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'', δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

    ''Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο'',είπε.

    Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

    ''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα", τόνισε ο κ.Δρούτσας.

    ''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη'', τόνισε.

    Ο Α.Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν.

    Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

    Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.

    Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση, αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους κ.κ. Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Έβρο.

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    Εξ άλλου, πέντε τομείς που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοινώθηκαν από τους δύο Υπουργούς σήμερα στην Αγκυρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, τέτοια μέτρα συμβάλουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χώρών.

    Συγκεκριμένα αφορούν:

    1.- Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, στα εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

    2.-Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

    3.- Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

    4.-Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

    5.-Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χώρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

    [02] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό

    Τελετή «αποχαιρετισμού της σορού του 15χρονου Χαμιντουλά», που βρήκε τον θάνατο από «αδέσποτο» εκρηκτικό μηχανισμό στα Κάτω Πατήσια, οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 10 το πρωί στο Κοιμητήριο Καισαριανής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου:

    «Η οικογένεια Νατζαφί και η Αφγανική κοινότητα αποχαιρετούν αύριο τη σορό του 15χρονου Χαμιντουλά, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην τρομοκρατική ενέργεια της 28ης Μαρτίου στα Πατήσια. Η σορός του αγοριού θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην πατρίδα του, το Αφγανιστάν, όπου και θα ταφεί, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας».

    Στην τελετή θα παραβρεθούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου.

    [03] Συνεδριάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Συγκαλείται το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας, η Ολομέλεια της Διοίκησης που προέκυψε από το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (σύμφωνα με το άρθρο 22 του καταστατικού), με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκλογή 15μελους Εκτελεστικής Επιτροπής και Συγκρότηση της Διοίκησης σε Σώμα»

    Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αναμένεται να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο, που συνέρχεται σήμερα, τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εναλλασσόμενες αγωνιστικές μορφές (συλλαλητήρια κλπ) και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Η απεργιακή κινητοποίηση τοποθετείται στο διάστημα 20 με 30 Απριλίου και συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

    "Με δυναμικό σταθμό, στο νήμα των ιστορικών και σύγχρονων αγώνων της εργατικής τάξης, την απεργία της 1ης ΜΑΗ 2010 - που όλοι και όλες δίνουμε ενωτικά και αγωνιστικά το παρόν στις κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε όλη τη χώρα - ενισχύουμε και ανανεώνουμε τη δέσμευση για συνέχεια και μετά", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

    [04] "Μίνι" ασυλία στον Μπερλουσκονι

    Τον νόμο που «παγώνει» για 18 μήνες όλες τις δίκες σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικύρωσε και με τη δική του υπογραφή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Ο νόμος είχε εγκριθεί στις 10 Μαρτίου με ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Ρώμης και τη στήριξη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης «Λέγκα του Βορρά» και «Λαός της Ελευθερίας», στο πλαίσιο του «εύλογου κωλύματος» (del legittimo impedimento), στη λογική, δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός έχει υψηλές ευθύνες και δεν μπορεί να παραμελεί τη διακυβέρνηση της χώρας για να παρακολουθεί τις διάφορες δικασίμους. To μέτρο ισχύει, τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για τους υπουργούς του.

    «Τώρα, θα μπορέσουμε να εργασθούμε αποδοτικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την υπογραφή του, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμμία αντισυνταγματική σκιά», δήλωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα, όμως, με τον ιταλικό Τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου ετοιμάζονται να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο επικεφαλής, δε, του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συγκεντρώσει υπογραφές για ακυρωτικό δημοψήφισμα.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για να εκφράσουν την ετυμηγορία τους τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα» σημειώνει πως «δεν πρόκειται να εκδοθεί καμμία απόφαση πριν το τέλος του έτους».

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο πρωθυπουργός της χώρας σκέπτεται να προωθήσει νέο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει μονιμότερη ασυλία και να δώσει παράλληλα, μάχη για την υιοθέτηση του ημιπροεδρικού συστήματος. Αν τελικά εγκριθεί αυτή η θεσμική αλλαγή, ο Σ. Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να διαδεχθεί, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, τον Τζότζιο Ναπολιτάνο στο ύπατο αξίωμα της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας.

    [05] Διάσκεψη για τον επαναπατρισμό "κλεμμένων" αρχαιοτήτων

    Τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα αποφάσισαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο για την επιστροφή των "κλεμμένων" αρχαιοτήτων.

    Εκτός από τον κατάλογο με τις αρχαιότητες που ζητούν να τους επιστραφούν οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη συζήτησαν πίσης "προτάσεις και εισηγήσεις που θα υποβληθούν στην Unesco, για να τροποποιηθεί η Σύμβασή της για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους", σημειώνει το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του.

    Επίσης, έγιναν εκκλήσεις για ενότητα των χωρών που ζητούν να τους επιστραφούν σημαντικά έργα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλον τον κόσμο.

    Επτά χώρες--η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη--από τις είκοσι δύο που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.

    Ο κ. Χαουάς ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.

    Για την Ελλάδα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για τα οποία η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια.

    Η διάσκεψη αυτή "καταδεικνύει τη σημασία που δίνουμε σε αυτό το θέμα και μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας", δήλωσε στη διάσκεψη η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Έλενα Κόρκα, η οποία είναι επικεφαλής της διεύθυνσης προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

    Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το Κάιρο ζητά την επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων την προτομή της Νεφερτίτης (Βερολίνο), τη στήλη της Ροζέτας (Λονδίνο), και το ζωδιακό κύκλο της Ντεντέρα (Παρίσι).

    Ο Χαουάς διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν ζητεί την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων της, παρά μόνον αυτών για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι εκλάπησαν και αυτών που, ακόμη και αν δεν υπάρχει θέμα κλοπής, αντιπροσωπεύουν μια κεφαλαιώδη ιστορική αξία για τις χώρες προέλευσής τους.

    Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις συλλογές από την πόλη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου που εκτίθενται στο Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέηλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

    Ο Ζάχι Χαουάς σημείωσε ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την "ιστορική" διάσκεψη είναι "σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί".

    "Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς", πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.

    [06] "Νέα πακέτα μέτρων"

    Εργαζόμενοι και νεολαίοι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, με βασικό σύνθημα "καμία θυσία για την πλουτοκρατία", κατά του φορολογικού νομοσχεδίου με την παρουσία πολυπληθούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η κα Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα μετά τους έμμεσους φόρους που παίρνει η κυβέρνηση και υπογράμμισαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη για την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας ,21 και 22 Απριλίου, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή των ΣΣΕ και να μην περάσουν τα "βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα".

    Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως "με τα σπρέντς και τα επιτόκια και τα άλλα παρόμοια παίζουν κυριολεκτικά πινγκ πονγκ στις πλάτες του λαού. Ο λαός θα δεχθεί να σκύψει ακόμα περισσότερο, θα δεχθεί αυτό το παιχνίδι που στόχο έχει να τον ληστέψουν 100% για να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία; Είμαστε αισιόδοξοι για το μεγάλο όχι του λαού".

    Οι ομιλητές Παναγιώτης Γαλανόπουλος από την ΠΑΣΕΒΕ και η Ελσα Ζαμπέτα από την ομοσπονδία λογιστών αφού αναφέρθηκαν στα επί μέρους ζητήματα του κλάδου τους που πλήττονται περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο δήλωσαν ότι "ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την βάρβαρη πολιτική και τη λεηλασία της ζωής μας. Η μόνη διέξοδος είναι η πάλη για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς εκμετάλλευση. Το χρωστάμε σε εμάς και τα παιδιά μας. Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα θα μας ζητήσουν και άλλα. Σήμερα θέλουν θυσίες για τη μείωση του ελλείμματος , αύριο θα θέλουν θυσίες για το μηδενισμό του μεθαύριο για την αποφυγή νέου δανεισμού. Αυτοί που δημιούργησαν το έλλειμμα αυτοί να πληρώσουν". Αφού προέτρεψαν τους εργαζόμενους να ανατρέψουν κάθε αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική ζήτησαν:

    -Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%

    -Να καταργηθούν οι άμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης , στα είδη διατροφής , εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    -Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στις 40.000 ευρώ και από 5.000 για κάθε παιδί

    -Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε νωρίτερα, την θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ και το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα των κοινοτήτων και να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και τη διαμαρτυρία του για τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

    Ανακοίνωση για τα spread

    "Πίσω από την άνοδο των spread κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γιβ αυτούς συμμαχία. Ταυτόχρονα όλοι αυτοί λυσσομανούν και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτε:

    " Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων τα οποία θα φέρει ανεξάρτητα από την εξέλιξη των spread. Είναι επικίνδυνο για το λαό να συνεχίσει να εμπιστεύεται τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Τώρα πρέπει να σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα με ταξική και λαϊκή ενότητα".

    [07] "Πενιχρά αποτελέσματα"

    Να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, πρότεινε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και να αξιοποιήσει τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίο είπε ότι θα είναι «πειστικότερος» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο κ. Καρατζαφέρης, στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει την εικόνα ότι είναι πρωθυπουργός δύο κυβερνήσεων κι αυτό είναι το πιο «επικίνδυνο». «Υπάρχει το παλιό και το μοντέρνο ΠΑΣΟΚ, που τρώγονται μεταξύ τους, και κάποια στελέχη διεκδικούν ρόλο Λαφοντέν», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Σε ερώτηση αν γνωρίζει ποιος έκανε την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα, που ανέβασε τα σπρεντς, απάντησε ότι «πρέπει να είναι υπουργός ή σύζυγος υπουργού». Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν εννοεί τον Γεράσιμο Αρσένη και απάντησε πως ο κ. Αρσένης δεν είναι ο μόνος σύζυγος υπουργού. Πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι να πει η κυβέρνηση ποιος έκανε τη δήλωση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά πώς είναι δυνατό με τρεις λέξεις κάποιος να ανεβάζει τα σπρεντς κατά 50%.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις σωστές επιλογές της κυβέρνησης και να στηλιτεύει τις λανθασμένες. «Ο κ. Παπανδρέου έχει καλό αυτί, προσπαθεί, το παλεύει, αλλά ο αγώνας είναι σκυταλοδρομία και πρέπει να αλλάξει δρομείς», επισήμανε.

    Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι σήμερα «ελέγχει μόνο ένα μέρος του κόμματος και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν θα ελέγξει το σύνολο του».

    Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε χειρισμούς που θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι. Χαρακτήρισε «πενιχρά» τα αποτελέσματα της διεθνούς περιοδείας του πρωθυπουργού, ενώ για τη Συμφωνία των Βρυξελλών είπε ότι δεν κατάλαβε τι αποκόμισε η Ελλάδα. Τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά «υπέρ της διερεύνησης των όρων, που θα μας έθετε, αν προσφεύγαμε, ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο».

    Για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Τουρκία, είπε ότι «συρόμαστε» σε διάλογο, αφού μας «τρόμαξε» η γειτονική χώρα και με την άλλη πλευρά «πιο ισχυρή».

    Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ή κάτι τέτοιο, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, και περιμένουμε να το αποδεχθεί και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι.

    Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε ότι για τον δήμο Αθηναίων το ΛΑΟΣ σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη (έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση μαζί του) και στον δήμο Θεσσαλονίκης είπε ότι τα 12 χρόνια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη δημαρχία είναι «αρκετά» και πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε άλλο πρόσωπο.

    [08] "Πελώριες ευθύνες"

    "Ζούμε το πλήρες και απόλυτο ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγ.Λαφαζάνης μίλησε για "πελώριες ευθύνες των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. για τις τραγικές εξελίξεις στη χώρα μας".

    Ο κ. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για "κυβερνητική υποκρισία, την ώρα που η χώρα βουλιάζει και καταληστεύεται από πανύψηλα επιτόκια, η κυβέρνηση να προσφέρει «χαριστικά» 17 δισ. ευρώ στις τράπεζες" και υπογράμμισε ότι "η χώρα οφείλει να αντισταθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια της Ε.Ε. και της «παγκοσμιοποίησης» και να αλλάξει ριζικά πορεία, θέτοντας ως νέες προτεραιότητες την ανακοπή της ύφεσης, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική δικαιοσύνη και το περιβάλλον".

    [09] Με 23 αλλαγές

    Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περίπου το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάποια άλλα στην Ολομέλεια.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου, ζητώντας παράλληλα αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κριτήρια διαβίωσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάθε ένα από τα άρθρα στην Ολομέλεια, αφού εξετάσει τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως, αν και συμφωνεί με κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις καταψηφίζει όλες, εκφράζοντας την εναντίωσή του στο πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «διακρίνεται για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοοφειλέτες».

    Σημαντικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Σημαντικότερες από τις 23 συνολικά αλλαγές θεωρούνται η μη επιβολή τελικώς της παρακράτησης 8% στις αμοιβές που λαμβάνουν επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση κρίνει ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα, ενώ όπως είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, θα μπορούσε να γίνει η διασταύρωση στοιχείων για την αποκάλυψη πλαστών τιμολογίων, μέσω του ελέγχου ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Μεταξύ των αλλαγών είναι επίσης οι ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς, αλλά και τη μη φορολόγηση της ηθικής βλάβης, ενώ αυστηροποιούνται τα τεκμήρια για τα ακριβά αυτοκίνητα

    Με τις αναδιατυπώσεις επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

    1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000β¬ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

    2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000β¬ σε 1.200β¬ για τον άγαμο και σε 2.400β¬ για οικογένεια.

    3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30β¬ αντί 60β¬. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300β¬ ανά τ.μ.), προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

    4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500β¬ ανά 100 κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700β¬ ανά 100 κ.ε.)

    5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην α'θμια και τη β'θμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος, όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

    6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού, προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

    7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.

    8. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

    9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

    10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομόρρυθμων εταιρειών, προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.

    11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό, οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις, όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).

    12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.

    13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

    14. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

    15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.

    16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

    17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

    18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης), οι οποίες παραβάσεις λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές, θεωρείται, ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή, λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.

    19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται, όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

    20. Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000β¬ ανά τεμάχιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.

    21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.

    22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.

    23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.

    [10] Προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης και της προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

    Πρόκειται για ένα τετραετές πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για 40.000 νεοπροσλαμβανόμενους που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, αλλά και διετές πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων που θα συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ακόμα, για πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 γυναικών που θα ανοίξουν ελεύθερο επάγγελμα, επίσης συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

    Οι προκηρύξεις των προγραμμάτων θα δημοσιοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ σήμερα, Παρασκευή, 9 Απριλίου.

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει, επίσης, ένα ακόμα πρόγραμμα που θα αφορά την επιχορήγηση προσλήψεων 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 6:30:32 UTC