Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Κύπρο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός
  • [02] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό
  • [03] Ξεκινά η κατασκευή του North Stream
  • [04] Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

  • [01] Στη Κύπρο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

    Η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο, τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού με το Γ. Α. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

    «Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη, είναι αυτονόητη και ο συντονισμός μας απόλυτος», δήλωσε ο κ.Δρούτσας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο δε Μ. Κυπριανού χαρακτήρισε, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, «πάρα πολύ στενή τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Χριστόφια».

    Ο Μ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, ο δε Δ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις επαφές του στην Άγκυρα.

    Ο Δ. Δρούτσας επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία διατύπωσε και χτες στην κοινή συνέντευξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού απαιτεί να έχουμε λύση κυπριακή, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαπραγματευτούν μόνοι τους, το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, μετά την επίτευξη λύσης, να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ, άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, σημείωσε ότι «η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση»και υπογράμμισε ότι «αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλα στην Άγκυρα».

    Άλλωστε, μιλώντας προ τριημέρου στην εφημερίδα "Σαμπάχ", πριν επισκεφθεί την Άγκυρα, ο Δ. Δρούτσας είπε για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ότι «μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μ. Κυπριανού στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, «όχι μόνον στο μεγάλο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου πάντα μαζί συνεργαζόμενοι πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

    Οι κ.κ. Δρούσες και Κυπριανού θα συνεχίσουν την συζήτηση επί διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων σε γεύμα που παραθέτει ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών προς τον Κύπριο Υπουργό.

    [02] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό

    "Ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κάθε Ελληνας πολίτης ενώνει τη φωνή του με τη φωνή του πατέρα, ο οποίος ζήτησε αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και στην τυφλή βία που δεν ξεχωρίζει Ελληνες και ξένους, μεγάλους και μικρούς, άνδρες και γυναίκες, πλούσιους και φτωχούς". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, στο Κοιμητήριο της Καισαριανής, όπου αποχαιρέτησε σήμερα, εκ μέρους του υπουργείου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τον 15χρονο Χαμιντουλά Νατζαφί, ο οποίος έχασε τη ζωή του από την έκρηξη βόμβας στις 28 Μαρτίου στην περιοχή των Πατησίων.

    Στην τελετή ήταν η οικογένεια του 15χρονου και μέλη της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

    Εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέστησαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας και ο επιτελάρχης του Αρχηγείου της Αστυνομίας αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος.

    Ο κ. Βούγιας πρόσθεσε ότι "θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια, ενώνουμε το πένθος μαζί της και θα αγωνιστούμε ενάντια στην τρομοκρατία με την πεποίθηση ότι η χαμένη ζωή του μικρού είναι η αρχή μιας καινούργιας προσπάθειας, η αρχή μιας καινούργιας μάχης ενάντια στη βία και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε".

    [03] Ξεκινά η κατασκευή του North Stream

    "Αξιοσημείωτο γεγονός" χαρακτήρισε την έναρξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου North Stream, ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μενβέντεφ κατά τη σημερινή τελετή επίσημης έναρξης των εργασιών στον κόλπο Πορτόβαγια, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ στη Βαλτική. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο αγωγός αυτός θα διασφαλίσει την "ενεργειακή ασφάλεια" της Ευρώπης "σε τιμές λογικές και αποδεκτές".

    Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, σε βίντεο που βιντεοσκοπήθηκε στο Βερολίνο, χαιρέτισε "το τεράστιο οικονομικό δυναμικό" του προγράμματος κατασκευής του αγωγού.

    Παρών στην τελετή, ο πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας Nord Stream AG και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρθηκε στα 100 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του αγωγού για να είναι "οι ελάχιστες δυνατές".

    Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.

    Δύο παράλληλοι αγωγοί θα μεταφέρουν τις ποσότητες φυσικού αερίου από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ, κάτω από τη Βαλτική, στο γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ. Μέσω του πρώτου αγωγού θα μεταφέρονται, από το 2011, συνολικά 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η κατασκευή του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ο μήκους 1224 χλμ αγωγός πρόκειται να διέλθει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

    Χθες, ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG κ. Πολ Κόρκοραν δήλωσε σε εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα αποθέματα φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

    "Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου. Η γεωμορφία στην Ευρώπη είναι, ωστόσο, διαφορετική. Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα μπορεί να είναι θέμα στο μέλλον αλλά μπορεί να μην είναι σήμερα", είπε ο κ. Κόρκοραν.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση που καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τελικά σε ελλείψεις φυσικού αερίου μελλοντικά, προειδοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG.

    [04] Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

    Αύξηση 3,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Μάρτιο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι αύξησης 2,8% που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤ.Α.).

    Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

    Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    - Κατά 15,5% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, και τις υπηρεσίες μεταφορών.

    - Κατά 7% της ομάδας στέγασης, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    - Κατά 4,9% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων τιμών και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    Η ίδια ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε και στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, και αύξησης των τιμών της παροχής υπηρεσιών κουρείων και κομμωτηρίων.

    Κατά 3,5% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα εκπαίδευση (3%) και στην ομάδα υγεία (2,7%).

    2. Από τη μείωση του δείκτη

    - Κατά 1,6% της ομάδας διατροφή και αλκοολούχα ποτά

    Σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

    Τέλος, ο Εν.ΔΤΚ το μήνα Μάρτιο 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010 παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 14:30:23 UTC