Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"
  • [02] Κλειστά και πάλι, από σήμερα, τα Τέμπη
  • [03] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία
  • [04] 'Εκρηξη βόμβας στο Μπέλφαστ
  • [05] Θρίαμβος της Κεντροδεξιάς στην Ουγγαρία
  • [06] Ποινική δίωξη
  • [07] Συνομιλίες στην Κύπρο
  • [08] "Σφαγιασμός δικαιωμάτων"
  • [09] "Μας δανείζουν ακριβά"
  • [10] "Παρατεταμένο τέλμα"
  • [11] Λαϊκό προσκύνημα

  • [01] "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"

    Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες καλούνται να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις.

    Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση που ξεκινάει γύρω στις 3 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιείται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι". Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

    Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

    Στο μεταξύ, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποδέχεται θετικά τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 διαμορφώνεται στις 2.097,04, μονάδες σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 5,31%.

    Ανοδικά κινείται σήμερα και η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων τόσο στις βραχυχρόνιες διάρκειες όσο και τις πιο μακροπρόθεσμες, ενισχύονταν από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομομλόγου διαμορφωνόταν στις 10,45 το πρωί στο 6,70% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να υποχωρεί στο 3,49%.

    Γ.Παπανδρέου: "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"

    "Στις 25 Μαρτίου μιλήσαμε για μια απόφαση ορόσημο, για ένα ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα. Σήμερα με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά", δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι μία σημαντική απόφαση για την ίδια την ΕΕ".

    "H Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα και ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης", είπε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι πως οι προσπάθειες και οι κόποι που καταβάλουμε όλοι μαζί πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση".

    " Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα ανοίγουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε προσθέτοντας ότι " κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε όλη την διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι".

    "Είναι σήμερα ανάγκη να συνεχίσουμε με σχέδιο σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα πολιτικής για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και την Ελλάδα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

    Με βάση την απόφαση που ελήφθη χθες και σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, για την Ελλάδα είναι άμεσα διαθέσιμο για εφέτος, μόλις χρειαστεί, ένα δάνειο ύψους περίπου 40 δις. ευρώ (τα 30 δις. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωζώνη και τα 10 δις. ευρώ από το ΔΝΤ. Ενώ άλλα επιπλέον περίπου 40 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, στην περίπτωση που τα χρειαστεί η Ελλάδα, για την περίοδο 2011- 2012). Στην περίπτωση που το δάνειο αυτό είναι τριετούς διάρκειας, θα έχει ή κυμαινόμενο επιτόκιο 3,7%- 3,85% ή σταθερό επιτόκιο 4,90%- 5% (για τον υπολογισμό του τελικού επιτοκίου, λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας, στο οποίο προστίθενται συγκεκριμένες επιβαρύνσεις και προμήθεια).

    Σήμερα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).

    Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές και τα spreads τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να αποφασισθεί εάν η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    [02] Κλειστά και πάλι, από σήμερα, τα Τέμπη

    Μετά από 12 μέρες ελεύθερης κυκλοφορίας, λόγω των εορτών του Πάσχα, έκλεισαν και πάλι σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης που διενεργεί η «Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας, η κοιλάδα θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τις 20 Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας, εκτιμάται ότι το διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες παρεμβάσεις ανέρχεται στις 3 με 4 εβδομάδες.

    Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 3 σημεία, επιπλέον της μελέτης που υποχρεούται να εφαρμόσει βάσει της συμβατικής της υποχρέωσης η εταιρία, που έχουν ανάγκη παρεμβάσεων και εκεί θα επικεντρωθούν το διάστημα αυτό οι εργασίες.

    Η προετοιμασία, προκειμένου να κλείσει στις 12 το μεσημέρι η κοιλάδα ξεκίνησαν σταδιακά, από τις 10 το πρωί, με εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, τα οποία ακολουθούν και πάλι τις εναλλακτικές διαδρομές.

    [03] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία

    Τους έντεκα έχουν φτάσει, έως στιγμής, οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή Υψηλό Αδίγη της Βόρειας Ιταλίας, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον είκοσι, καθώς οι τοπικες αρχές δεν αποκλείουν να μένουν στα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας εγκλωβισμένα και άλλα άτομα. Οι ειδικοί της πολιτικής προστασίας καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση ενός νέου, που έχει καταπλακωθεί από τις λαμαρίνες του τρένου και εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια.

    Το τρένο, που μετέφερε δεκάδες μαθητές και εργαζομένους εκτροχιάσθηκε έξω από την πόλη Μεράνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε σημειωθεί κατολίσθηση στη βουνοπλαγιά κοντά στις ράγες, εξαιτίας διαρροής σωλήνα του δικτύου άρδευσης της περιοχής. Όταν το τρένο, λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, έφτασε στο σημείο της σιδηροτροχιάς, που είχε φράξει από τις πέτρες, εχτροχιάστηκε βίαια.

    Οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην άμεση κατάσχεση του «μαύρου κουτιού», προκειμένου να εξακριβώσουν για ποιόν λόγο δεν λειτούργησε ο μηχανισμός, που έχει σχεδιαστεί για να «μπλοκάρει» αυτόματα τη λειτουργία του τρένου σε περίπτωση κατολίσθησης.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή εγκαινιάσθηκε το 2005 και θεωρείται από τις πλέον σύγχρονες της Ιταλίας. Το πρώτο βαγόνι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανδρών, που πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Έπεσε, με μεγάλη ταχύτητα, πάνω σε δύο τεράστια πεύκα. Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβη από νωρίς το πρωί ο Ιταλός υπουργός μεταφορών, Αλτέρο Ματτεόλι.

    [04] 'Εκρηξη βόμβας στο Μπέλφαστ

    Παγιδευμένο με εκρηκτικά ταξί εξερράγη σήμερα πίσω από στρατώνα του βρετανικού στρατού στην Κομητεία Ντάουν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των εξουσιών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ.

    "Ο οδηγός του ταξί βγήκε έξω (από το όχημα) και φώναξε: "έχει βόμβα, έχει βόμβα!" και βρισκόμασταν στη διαδικασία εκκένωσης της περιοχής όταν εξερράγη", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε από την επίθεση στο στρατώνα, που φιλοξενεί το αρχηγείο του παραρτήματος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ5 στην περιοχή.

    Το ταξί που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών στο στρατώνα είχε καταληφθεί αφού προηγουμένως είχε δεχτεί απειλές η οικογένεια του οδηγού του.

    Παρά τη σημερινή μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών εξουσιών, τα θέματα που αφορούν την ΜΙ5 θα παραμείνουν υπό βρετανικό έλεγχο.

    Τα μεσάνυχτα η βρετανική κυβέρνηση παραχώρησε τις δικαστικές και αστυνομικές εξουσίες στο κοινοβούλιο του Στόρμοντ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, που συνήφθη πριν από 12 χρόνια.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 12:24 πμ (τοπική ώρα) και συνέπεσε με το τελευταίο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία- τη μεταβίβαση των εξουσιών στο Μπέλφαστ από το Λονδίνο και τη σημερινή ψηφοφορία στη Συνέλευση της επαρχίας για την εκλογή υπουργού δικαιοσύνης.

    Μέλος της Συνέλευσης που είναι και μέλος του Συμβουλίου Αστυνόμευσης της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο επιβλέπει το έργο της αστυνομίας, δήλωσε ότι η μεταβίβαση των εξουσιών της αστυνομίας στους τοπικούς πολιτικούς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια θα οδηγήσει σε νέες επιθέσεις.

    "Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον, η μεταβίβαση των εξουσιών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ποτέ δεν θα γινόταν να είναι ευθεία και εύκολη", σχολίασε στο Ρόιτερ ο Μπάζιλ Μακρία του Ενωτικού κόμματος του Όλστερ.

    Ο υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάουν Γούντγουορντ καταδίκασε την επίθεση.

    "Η δημοκρατική μεταβίβαση (των δικαστικών εξουσιών) βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τη δραστηριότητα των λίγων παρανόμων που δεν δέχονται την επιθυμία της πλειοψηφίας των βορειοιρλανδών. Δεν έχουν από πουθενά στήριξη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γούντγουορντ.

    Όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι συμπαθούντες του IRA ευθύνονται για την επίθεση.

    [05] Θρίαμβος της Κεντροδεξιάς στην Ουγγαρία

    Το ουγγρικό κεντροδεξιό κόμμα Fidesz κέρδισε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών 206 από τις 386 έδρες στο κοινοβούλιο και έχει πολλές πιθανότητες να φτάσει το όριο των δύο τρίτων στο δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 25 Απριλίου, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να περάσει μεταρρυθμίσεις ακόμα και να αλλάξει το σύνταγμα.

    Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, έχει σκιαγραφήσει κάποια σχέδια για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Το Fidesz έχει δηλώσει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    Το ακροδεξιό Jobbik από τη μεριά του, μετά την αύξηση της δύναμής του, υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει "ξεχωριστή και εντυπωσιακή πολιτική".

    Ο ηγέτης του Jobbik Γκαμπόρ Βόνα, που κέρδισε μία στις έξι ψήφους και ξεπέρασε το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα σε έδρες, δήλωσε στο ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι M1 ότι το κόμμα του δεν θα είναι αόρατο στο κοινοβούλιο και δεσμεύθηκε να εξαλείψει αυτό που ονόμασε "τσιγγάνικη εγκληματικότητα".

    "Δεν ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ειρηνική και σχεδόν αόρατη πολιτική με αυτό το αποτέλεσμα του 17%", δήλωσε ο Βόνα.

    Το Jobbik κέρδισε 26 έδρες, ενώ το κυβερνών Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 28 και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα των Πράσινων 5 έδρες. Οι υπόλοιπες 121 έδρες του κοινοβουλίου θα κριθούν στις 25 Απριλίου.

    [06] Ποινική δίωξη

    Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου, η υπόθεση των έξι ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» να ανατεθεί σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, ζητεί με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Φ. Μακρή, ο εισαγγελέας του ΑΠ, Ιωάννης Τέντες.

    Οι έξι κατηγορούμενοι προσήχθησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

    Οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν στην Εισαγγελία, κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκαν έξι τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς ο καθένας ήταν μόνος του σε κάθε αυτοκίνητο, ενώ έξω και γύρω από την Εισαγγελία ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 100 φίλοι και συγγενείς τους, οι οποίοι με την άφιξη των έξι συλληφθέντων φώναζαν συνθήματα.

    Η δίωξη σε βάρος τους αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι συλληφθέντες είναι οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

    Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα και ενώ οδηγούνταν στη 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, σημειώθηκαν επεισόδια, μεταξύ συγκεντρωμένων και της αστυνομικής δύναμης που συνόδευε τους έξι κατηγορούμενους.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες της Αστυνομίας για την ανεύρεση της γιάφκας με τον οπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα" που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

    Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει και άλλες έρευνες σε σπίτια μεταξύ των οποίων και ένα στην οδό Πίνδου 35 στη Νέα Φιλαδέλφεια που θεωρείται από τα πιο σημαντικά αλλά και εκεί δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκαν μία χειρόγραφη προκήρυξη με παρατηρήσεις, ένα κομπιούτερ, υλικά μεταμφίεσης (κουκούλες, φόρμες παραλλαγής, μάσκες, μπότες κλπ) διαρρηκτικά εργαλεία και άδειες βαλίτσες που εξετάζεται αν χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά οπλισμού.

    Επίσης σε μικρή απόσταση από το σπίτι βρέθηκε μια κλεμμένη μοτοσικλέτα που και αυτή εξετάζεται αν σχετίζεται με την υπόθεση. Έρευνες γίνονται και στην επαρχία.

    Επίσης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στις πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ενδεικτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, στην οικία των συλληφθέντων Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα στα Καλύβια Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.

    Επιπλέον βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

    [07] Συνομιλίες στην Κύπρο

    Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα λεπτά οι κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο και είχε συνομιλίες με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια και με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    Τέλος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

    [08] "Σφαγιασμός δικαιωμάτων"

    «Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας από ΕΕ-ΔΝΤ.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

    [09] "Μας δανείζουν ακριβά"

    Σοβαρή αλληλεγγύη απβ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απβ ό,τι αυτοί δανείζονται. Η περίπτωσή τους θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απβ το ολότελα καλή και η Παναγιώταιναβ¦, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

    «Ουδέποτε στην Iστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος ο κ. Αϊβαλιώτης στο ν/σ "Καλλικράτης", τόνισε ότι "δεν γίνεται αντιληπτή η βιασύνη να γίνει τώρα η διοικητική αλλαγή. Εξάλλου, όποιος βιάζεται σκοντάφτει".

    Εξάλλου, μιλώντας για τις συλλήψεις σχετικά με την τρομοκρατία, είπε: "Είναι ευκαιρία να βγουν όλα στην επιφάνεια. Φυσικοί, ηθικοί και παράπλευροι αυτουργοί της τρομοκρατίας.

    Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ξεπεράσει αναστολές και σκοπιμότητες. Συγχαρητήρια στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες, προσπαθούν για το καλύτερο".

    [10] "Παρατεταμένο τέλμα"

    Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει "νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα".

    "Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων. Οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν σήμερα τη ζωντανή ελπίδα για την αναστροφή της πορείας στη χώρα μας, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για "παλινωδίες και γκάφες μας έφεραν στην πόρτα του ΔΝΤ", μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε τον φόβο "ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν το χρέος τους, να αντισταθούν σε αυτήν την προοπτική".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι "η κρίση θα επηρεάσει συνολικά τη ζωή των ανθρώπων, στο επίπεδο της εργασίας, των δικαιωμάτων και της καθημερινής τους ζωής" και υπογράμμισε ότι "το καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση αυτή και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν είναι απλώς και μόνο υπόθεση των δρόμων. Πολλά πράγματα θα κριθούν στον δρόμο και στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα".

    "Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που πρώτοι χρίζουν αυτής της βοήθειας και αυτής της ανάγκης. Και είναι απόλυτα προφανές, ότι το αυτοδιοικητικό πεδίο είναι προνομιακό για μια τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Τόνισε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές "έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Εκεί θα κληθούμε να καταθέσουμε το αυτοδιοικητικό μας στίγμα. Ένα στίγμα που έχει ήδη καταξιωθεί, έχοντας ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, την ουσιαστική αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών θεσμών".

    [11] Λαϊκό προσκύνημα

    Σε λαϊκό προσκύνημα, στο προεδρικό μέγαρο έχει τεθεί από σήμερα η σορός του Προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, που έχασε τη ζωή του το Σάββατο, στο αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, ενώ με απόφαση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, στη χώρα κηρύχθηκε πένθος μιας εβδομάδας για το θάνατο του Προέδρου και των άλλων αξιωματούχων. Σήμερα αναγνωρίστηκε και η σορός της Πρώτης Κυρίας της Πολωνίας Μαρία Κατσίνσκα και μπορεί να μεταφερθεί στην Πολωνία αύριο.

    Η κηδεία του Λεχ Κατσίνσκι πρόκειται να τελεστεί το Σάββατο, δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, "ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία του πολωνού ομολόγου του".

    "Είναι πιθανόν οι τελετές να διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή", δήλωσε η Ελζμπιέτα Τζακούμπιακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και στενή συνεργάτης του προέδρου Κατσίνσκι.

    "Αλλά οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, περιμένουμε να επαναπατριστούν οι σοροί", πρόσθεσε η ίδια βουλευτής.

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να εκφράσει τη βαθιά λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου "για το τραγικό συμβάν" που έπληξε την Πολωνία και "τον ευγενικό λαό της".

    «Ευχόμεθα όπως ο Κύριος της ζωής και του θανάτου αναπαύσει τας ψυχάς των θυμάτων, παραμυθήση τας οικογενείας αυτών και διαφυλάττη την Πολωνίαν και το έθνος υμών από παντός κακού και πάσης συμφοράς και επιβουλής.

    »Ιδιαιτέρως εκφράζουμε τη βαθιά ημών λύπη δια την άωρον και επώδυνον απώλειαν του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χαϊνόφκα κυρού Μύρωνος, εκλεκτού Ιεράρχου της καθ΄υμάς εκκλησίας», αναφέρει το μήνυμα, ενώ υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ετελέσθη τρισάγιο στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 April 2010 - 12:30:43 UTC