Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Ενημέρωση από τον Δ. Δρούτσα
  • [02] "Μέτρα για αυτοαπασχολούμενους"
  • [03] "Συνεργασία στις δημοτικές"
  • [04] "Χωρίς διάλογο"

  • [01] Βουλή - Ενημέρωση από τον Δ. Δρούτσα

    Λόγο για την «έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» που είναι, όπως εξήγησε, «ένα όραμα με απόλυτο ρεαλισμό» έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε διεύρυνση της "ατζέντας" των ελληνοτουρκικών θεμάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και απέδωσε τις σχετικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, «σε λάθος μετάφραση» των όσων είπε ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή τους συνέντευξη.

    «Αν υπήρχε τέτοιου είδους θέμα, θα ήμουν ο πρώτος, όπως καθόμουν δίπλα του, που θα αντιδρούσα και θα έλεγα τη δική μας θέση ξεκάθαρα και με καθαρή γλώσσα», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

    «Προωθούμε αναβάθμιση της πολιτικής συνεργασίας μας, πιστεύοντας ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Το κόστος μιας αποτυχίας της προσπάθειας αυτής θα είναι μεγαλύτερο για τον κ. Ερντογάν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας είναι ίδιες, σαφείς και διαχρονικές και το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή συμφωνούμε ως προς τους στόχους και η μόνη διαφορά μας είναι στη πολιτική προσέγγιση. Ίδιοι και διαχρονικοί είναι και οι όροι προς την τουρκική πλευρά για εξομάλυνση των σχέσεων μας. Εδαφική ακεραιότητα, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει πλέον από τα λόγια και τα θετικά μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να δούμε και πράξεις».

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, (αυτό) να γίνει βασικό όχημα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και για αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, σε επίπεδο πρωθυπουργών και δύο σε επίπεδο υπουργών.

    «Οι αποφάσεις αυτές δρομολογούνται και οι εξελίξεις θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Η συνεργασία θα υλοποιείται μόνο στους τομείς που διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων», συμπλήρωσε.

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Δρούτσας και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με ξένες κυβερνήσεις ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δεν εξαιρείται και η Τουρκία.

    Το θέμα έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό να ξεκαθαρίσει πλήρως αν, όπως είπε, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών συζητά, έστω στο περιθώριο, ζητήματα εσωτερικά της χώρας, όπως αυτά που αφορούν την κοινωνία και όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, της περιφέρειας της Θράκης.

    Χαρακτηριστική επίσης ήταν η απάντηση του κ. Δρούτσα, όταν ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε «αν το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και έχει ασχοληθεί τόσο με τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου που παραβιάζει - όπως είπε - συστηματικά τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και το ρόλο των προξενικών αρχών» όσο και «με τη περίεργη δραστηριότητα του αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη».

    «Βεβαίως το ΥΠΕΞ, όπως πάντα παρακολουθεί πολύ στενά και σήμερα ακόμα περισσότερο, όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στη χώρα μας και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρακολουθούμε στενά όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

    Αναφορικά με το κυπριακό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής στη Κύπρο.

    Η κ. Μπακογιάννη, νωρίτερα μίλησε για «περίεργη σιγή του υπουργείου Εξωτερικών, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα», ενώ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία από τους Έλληνες διπλωμάτες, γιατί είναι ικανοί να αποτρέψουν τις παγίδες της Τουρκίας».

    Η κ. Μπακογιάννη, θεωρώντας ότι τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Κακλαμάνης για τη Θράκη άφηνε αιχμές για το πώς χειρίστηκε η ίδια το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΞ έχει υποχρέωση να παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή της συνθήκης της Λοζάνης. Είναι διαφορετικό να προσπαθούμε να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας και διαφορετικό να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λοζάνης».

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να γίνεται κάτω από ξεκάθαρες θέσεις και με σαφή ατζέντα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφές ατζέντες.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ θέτει πλέον θέμα ανοικτών συνόρων στο Αιγαίο που μετατρέπεται σε γκρίζα ζώνη».

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι κάνει με την υπόθεση των εμπορικών συναλλαγών στα κατεχόμενα, θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής.

    Τέλος, ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο σε σχέση με τους διπλωματικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα τους από το ίδιο το ΥΠΕΞ ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    [02] "Μέτρα για αυτοαπασχολούμενους"

    Άμεσα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, προτείνει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με σειρά προτάσεων, που παρουσίασε κατά τη σημερινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι οι εξής:

    1. Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000β¬, ομαδικό 40.000β¬ και 5000β¬ για κάθε παιδί.

    2. Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδα της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία, που αποτελούν τη μοναδική πηγή προσδιορισμού των κερδών της. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων.

    3. Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου κατά 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.

    4. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

    5. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

    [03] "Συνεργασία στις δημοτικές"

    Την πρότασή του για συνεργασία με τη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε σημερινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Ειδικότερα, μιλώντας στο «Θέμα 9,89» ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να συναντηθούν όλοι οι «δημογέροντες» της παράταξης και να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις για κατάλληλους υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες.

    «Έτσι, θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα με περιορισμό των "ανταρτών" ή άλλων εγωϊστικών επιλογών», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιφέρειες στην Ελλάδα «όπου θα μπορούσαμε άνετα σαν παράταξη να υπερισχύσουμε, όχι όμως όταν λείπει η αυτονόητη διάθεση συνεννόησης».

    Χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι εάν το ΠΑΣΟΚ, με τον «Καλλικράτη», προσέλθει στις εκλογές χωρίς ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο «θα εγκαθιδρύσει καθεστώς, καθώς θα πάρει σχεδόν όλες τις περιφέρειες».

    Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην πρόταση του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι έκανε μια πρόταση και «εκείνοι καβγά». Υποστήριξε ότι εάν υπάρχουν συζητήσεις, δεν γυρίζεις την πλάτη, τονίζοντας ότι «η ουσία δεν είναι αν υπήρχε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με τη ΝΔ, αλλά ότι εάν η ΝΔ κατέβει μόνη της με το «κλειστό club», που θέλει να επιβάλει ο κ. Σαμαράς, σίγουρα θα "τσουβαλιάσει" τη ΝΔ σε μια μεγάλη ήττα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι η θεωρία περί «άκρων» έχει λήξει και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η ΝΔ φοβάται τώρα μήπως μακροπρόθεσμα χάσει από την εκλογική συνεργασία».

    «Εάν όμως δεν ζυγίζουμε σωστά τα πράγματα και αφήνουμε τις οποιεσδήποτε πικρίες να μπαίνουν στη μέση στο κόμμα, θα παραμείνει ο κ. Σαμαράς μόνο», είπε.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του δεν κάνει συζήτηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας, ωστόσο, ένα "παράθυρο". «Αλλά, όπου υπάρξουν πατριωτικές επιλογές, άνθρωποι που είναι πιο κοντά στις ιδέες μας, θα τους στηρίξουμε».

    Απαντώντας σε όσα του καταλογίζει η ΝΔ, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται το κόμμα του ότι «ψαρεύει» σε θολά νερά.

    «Τα νερά είναι θολά, γιατί κάποιοι τα βρώμισαν. Τα βρώμισαν με σκάνδαλα και αποτυχημένες πρακτικές. Πετάμε ένα σωσίβιο σωτηρίας και κάποιοι κοιτάνε το σωσίβιο και όχι την Ελλάδα, που πρέπει να πιαστεί από αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [04] "Χωρίς διάλογο"

    Απέναντι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση έκανε, τους έξι μήνες που πέρασαν, ότι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη» στο Κιλκίς.

    «Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Και τώρα, αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς και απρόθυμοι να διαχειριστούν την κρίση του χρέους και να προστατεύσουν στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή και παράλληλα αποδείχθηκαν πρόθυμοι και απολύτως επαρκείς, στο να περάσουν μέτρα τα οποία θα βυθίσουν την χώρα και την κοινωνία στην ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ΔΝΤ και επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν και εξέφρασε τον φόβο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις θα εκφραστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και το άμεσο καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

    Σε ότι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.

    Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που προωθείται δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο, αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Υπάρχει πρόβλημα συγκεντρωτισμού, ενώ στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.

    Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝ θα καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού. Θα επιδιώξει ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Βασικός στόχος του ΣΥΝ είναι η διεύρυνση των κινήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις του, με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, και της οικολογίας. Καθώς και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 18:30:32 UTC