Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»
  • [02] "Όχι προσφυγή στο ΔΝΤ"
  • [03] Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν
  • [04] Προφυλακιστέοι και οι έξι
  • [05] Στην Εξεταστική ο πρώην διευθυντής λογιστηρίου της Siemen
  • [06] Στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών
  • [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν παγκοσμίως ο πιο ζεστός στην ιστορία
  • [08] "Δράση παντού"
  • [09] "Αδύναμη ομάδα"
  • [10] "Αναγκαία η ενότητα"
  • [11] Αναζητούν επιζώντες

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»

    «Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Αλλά τουλάχιστον η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την εμπλοκή του «υπερατλαντικού» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον έλεγχο και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, «μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Και δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση».

    «Δεν είναι δυνατόν να υπόσχεστε προεκλογικά να κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου» συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «από το σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις μόνον οι ανθρωποφάγοι λείπουν. Στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμα και οι Γερμανοί που θα μας δανείσουν, θα το βάλουν στη Βουλή. Κι εσείς πώς θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, χωρίς την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συναίνεσης;».

    «Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σβ αυτές τις επιλογές» εκτίμησε ο κος Τσίπρας.

    «Ο μηχανισμός, υπάρχει σήμερα εκεί που υπήρχε το μηδέν και είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η ενεργοποίησή του θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ανάγκη νηνεμίας στην οικονομία - και κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται. Ας μην γελιόμαστε όμως: Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία. Είναι στη διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία μας οδήγησε δύο φορές η Νέα Δημοκρατία. Ήδη μας ελέγχει. Τι δεν σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ: Ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Μπορούμε να παίρνουμε δάνεια, αλλά η αξιολόγηση και η έγκριση περνά απβ το ΔΝΤ. Ο μηχανισμός σημαίνει επίσης, ότι δεν θα αφεθούμε να βουλιάξουμε, όπως ήταν η πρόγνωση των πολλών. Και ο κίνδυνος, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας: Όσο κι αν φωνάζει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλουν το ΔΝΤ, εσείς κύριοι της ΝΔ μας οδηγήσατε εκεί και αν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ, θα πηγαίναμε βσούμπιτοιβ στο ΔΝΤ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υπήρξε επιτυχία, αλλά ουσιαστική επιτυχία θα είναι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Κι εσείς ψηφίσατε το Μάαστριχτ κι εσείς αναλάβατε δεσμεύσεις ως παράταξη κ. Τσίπρα. Μην μας κατηγορείτε λοιπόν εμάς που υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, που είναι και δεσμεύσεις και απέναντι στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν φαντάζομαι πως η σπατάλη και η μη σωστή διαχείριση των πόρων είναι προς όφελος του λαού».

    «Πράγματι, τα μέτρα πονάνε» παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός. «Αλλά σκεφτείτε αν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και τον κατήφορο της διάλυσης της οικονομίας. Τότε θα με ρωτάγατε: Πού ήταν τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά; Τα αντανακλαστικά μου ήταν να προστατέψω την πατρίδα. Κι αν θέλετε, από την εμπειρία μου έχω γίνει και πιο σοσιαλιστής απβ ό,τι ήμουν πριν. Ζω στο πετσί μου την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, που πρέπει να μπούνε αρχές και ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλλει στην στήριξη της ανάπτυξης, στη Δικαιοσύνη, την ισότητα, την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, από την φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ.Παπανδρέου.

    Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης κ.Αλ.Παπαρήγα για εθνικά θέματα

    «Τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό ή για ελληνικές δεσμεύσεις περί στήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χρήσης της FYROM ως αμερικανικού προτεκτοράτου, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Αν θέλετε να τα πιστέψετε, κάνετε πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις. Καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα, με τρόπο που μόνον μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνδέσει και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζετε συχνά την εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα.

    Στην ερώτησή της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα για διαχωρισμό του Αιγαίου, όπως επίσης και το έγγραφο που εξέδωσε ο αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, «που κηρύσσει το Αιγαίο ως γκρίζα ζώνη», αλλά και «θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διαφορές των δύο χωρών, ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

    Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματός της, που «δεν είναι η συνηθισμένη μας ανησυχία. Δεν θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα ήταν όλα μύθοι».

    «Από το 1996, έχουμε ένα καθεστώς αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν συνδέει το ζήτημα των δικαιωμάτων μας αυτών και των συνόρων στο Αιγαίο με την ένταξη της Τουρκίας. Έχουμε την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ. Ξέρουμε ότι το θέμα της διευθέτησης του βυθού του Αιγαίου ανοίγει ένα ολόκληρο θέμα, καθώς η ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί πως μια σειρά από ελληνικά νησιά δεν καλύπτονται από υφαλοκρηπίδα - και το ΝΑΤΟ εξαιρεί τα ελληνικά νησιά από τις ασκήσεις του» ανέφερε η κα Παπαρήγα. «Πάτε να συγκαλύψετε το ζήτημα μέσα από την ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση του Αιγαίου, κάτι που θα έχει επίπτωση στην άμυνα των νησιών. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε την βκόκκινη μηλιάβ - τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν. Όμως οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες που αναγνωρίζει η Τουρκία μας κάνει να ανησυχούμε. Δεν υπάρχουν συμφωνίες στον σύγχρονο κόσμο που δεν οδηγούν σε νέους γύρους πολέμων» σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Υιοθετείτε για λόγους μικροκομματικούς, μια θέση επίσημη αναγνώρισης καθεστώτος αμφισβήτησης για τα Ίμια. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά, η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζει, τα Ίμια είναι ελληνικό νησί. Βεβαίως για τη Χάγη τίθενται διάφορα θέματα, αλλά γιβ αυτό λέμε να προσφύγουμε εμείς στη Χάγη. Μην δημιουργείτε ανησυχίες και φοβίες βασισμένες σε ψευδείς ή λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν καμία, μα καμία βάση, προέτρεψε την γ.γ. του ΚΚΕ, ο Πρωθυπουργός.

    [02] "Όχι προσφυγή στο ΔΝΤ"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το 'πιστόλι του ΔΝΤ' που 'έσκασε' στα χέρια του". Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. "Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι", κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το Σάββατο διεξάγεται το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, το οποίο θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το προσυνέδριο αυτό είναι αφιερωμένο σε τρια θέματα: την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Εξάλλου, με δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επέμεινε ότι η χώρα με νέο μείγμα πολιτικής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

    «Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [03] Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν

    Στα μέσα Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπως συμφώνησαν σε τηλεγωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Ο κ. Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του πρωθυπουργού.

    Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, να πραγματοποιηθούν σύντομα συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών που θα συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Οικονομικής Συνεργασίας.

    [04] Προφυλακιστέοι και οι έξι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι δύο τελευταίοι από τους έξι κατηγορουμένους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

    Την Παρασκευή, ενώπιον της ανακρίτριας, προσήχθησαν οι Ευάγγελος Σταθόπουλος και Χριστόφορος Κορτέσης, οι οποίοι, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακτρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Βαγιανού, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι επί σειρά ετών αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, μετά από τροχαίο, και ήταν ακινητοποιημένος, ενώ, όπως τονίζει, από το 2000 έως και το 2007 ήταν υπόδικος για άλλη υπόθεση και είχε τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Οπως είπε η κ. Βαγιανού, από τα προαναφερόμενα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο εντολέας της δεν θα μπορούσε να έχει συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος, σύμφωνα με τη συνήγορό του, αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση στις πολιτικές του πεποιθήσεις, αναφέρει ότι δεν καταδικάζει κανενός είδους αγώνα, ενώ τονίζει ότι η δράση του ήταν πάντα στο φως.

    Ο Χριστόφορος Κορτέσης, όπως δήλωσαν οι συνήγοροί του, Γιάννης Ραχιώτης και Βούλα Γιαννακοπούλου, ζήτησε από την ανακρίτρια να του εξειδικεύσει το κατηγορητήριο, καθώς, όπως ανέφερε στην αίτησή του, οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι πανομοιότυπες και το κατηγορητήριο περιέχει απλώς απαρίθμηση των πράξεων για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη ο "Επαναστατικός Αγώνας".

    Αναφέρει μάλιστα στην αίτησή του ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό και οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει σε βάρος του κανένα στοιχείο που να μπορεί να τον συνδέσει με πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η ανακρίτρια απέρριψε την αίτηση και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραχιώτης, θα προσφύγει για το θέμα αυτό στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Την Πέμπτη προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Κωνσταντίνος Γουρνάς, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, κατηγορούμενος για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα".

    Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς αρνήθηκε να απολογηθεί, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία.

    Την Τετάρτη κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους, οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος.

    Και οι έξι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερις σε βαθμό πλημμελήματος.

    Στο κατηγορητήριο που έχει εκδοθεί σε βάρος τους αναφέρεται ότι την τρομοκρατική οργάνωση διηύθυναν από κοινού οι Μαζιώτης και Ρούπα, καθώς και άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση πρόσωπα.

    Ποινική δίωξη

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, στην Καλλιθέα, που σύμφωνα με την αστυνομία είχαν εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση.

    Οι τρεις νεαροί και η μητέρα τού ενός παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, καθώς τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή για να διωχθούν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να παραπεμφθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Έτσι, σε βάρος των τεσσάρων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για πλημμεληματικές πράξεις.

    Η δικογραφία ανατέθηκε στην 31η τακτική ανακρίτρια.

    Χτες, την αποφυλάκιση ενός εκ των τριών πρώτων προφυλακισθέντων για την υπόθεση της Οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

    Το Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να κρίνει το θέμα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης πέραν του πρώτου εξαμήνου για κατηγορούμενους της υπόθεσης.

    Οι εφέτες αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του νεαρού κατηγορούμενου με περιοριστικούς όρους, ενώ διατάζουν και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του ίδιου του κατηγορούμενου και συγγενικών του προσώπων που είχαν δεσμευτεί όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο νεαρός.

    [05] Στην Εξεταστική ο πρώην διευθυντής λογιστηρίου της Siemen

    Ο πρώην διευθυντής του λογιστηρίου της Siemens Α.Ε. Κυριάκος Μικές εξετάσθηκε από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens στο σύνολό της, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, δεν διεφώτισε περισσότερο από όσα είχε αναφέρει στον εισαγγελέα και στον ανακριτή το 2008 και 2009.

    Κατά τις εκτιμήσεις των βουλευτών, ο μάρτυρας που έχει αποχωρήσει πλέον από την εταιρεία, έδωσε την εντύπωση ότι δεσμεύεται από την επιχειρησιακή εχεμύθεια, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε για πληρωμές προς πολιτικούς.

    Τόσον ο ίδιος, όσο και η Αικατερίνη Τσακάλου, ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου καλύπτονταν από πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων («πρόγραμμα αμνηστίας») της μητρικής γερμανικής εταιρείας, ενώ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι όταν άρχισε ο έλεγχος της εταιρείας από την αμερικανική Debevoise & Plimpton ο Μ. Χριστοφοράκος είχε συστήσει να φειδώ στις πληροφορίες «έως μποϊκοτάρισμα του ελέγχου».

    Σε πολλές ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο μάρτυρας δήλωσε παντελή άγνοια για τις πληρωμές προς πολιτικούς, λέγοντας ότι ο ίδιος ήλεγχε τα τιμολόγια ως προς το σκέλος της νομιμότητάς τους και μόνον και προσυπέγραφε τιμολόγια που έρχονταν με εντολή Χριστοφοράκου για μικροδώρα «ενδεχομένως και προς πολιτικούς», κυρίως με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών ή επετείων.

    Ονόματα, πάντως, είπε ότι δεν θυμάται, αλλά ούτε και πρόσεξε.

    Πληροφόρησε δε ότι κατά τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, δώρα προς δημόσια πρόσωπα άνω των 50 ευρώ θεωρούνται πράξη έκνομη και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα παραστατικά για τις συσκευές εξοπλισμού του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ίδιος τα είδε για πρώτη φορά στο γραφείο του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος τα είχε πάρει από την ιδιαιτέρα του Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αποστολές γίνονταν από τα επιμέρους τμήματα, ή θυγατρικές εταιρείες και στον ίδιο έρχονταν απλώς τα τιμολόγια.

    Στην προκειμένη περίπτωση οι συσκευές για τον Κυρ. Μητσοτάκη είχαν έλθει από την Siemens Τηλεβιομηχανική Θεσσαλονίκης, που είναι άλλη εταιρεία, άλλη νομική οντότητα σε σχέση με την Siemens A.E.

    Ετσι ο ίδιος απλώς ήλεγξε ότι τα τιμολόγια εξοφλήθηκαν από τον βουλευτή.

    Επέμεινε να δηλώνει άγνοια για τους βουλευτές που είχε ως «γνωστούς» ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και έστελνε ευχές και μικροδώρα, είτε σημειώνοντας ότι ήταν απλώς προϊστάμενος λογιστηρίου και όχι οικονομικός διευθυντής, είτε υπογραμμίζοντας ότι ήσαν διαφορετικές νομικές οντότητες σε σχέση με τη SIEMENS A.E. οι διάφορες άλλες θυγατρικές.

    Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του επικεφαλής του Ε' Τμήματος Τεχνολογικών Συστημάτων C4 I Δημήτρη Μαραβέλη, ο οποίος επέμεινε ότι δεν έπρεπε να παραληφθούν το σύστημα ΤΕΤΡΑ, αλλά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα του C4 I λόγω σημαντικών αποκλίσεων και σοβαρών προβλημάτων που παρουσίαζαν.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν πρόσωπα που είχαν στενή επαγγελματική σχέση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ θα αρχίσουν οι καταθέσεις και πολιτικών.

    Τη Δευτέρα θα εξεταστούν ο υπάλληλος της Siemens Νίκος Δημητριάδης, τεχνικός πληροφορικής, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την παράδοση και εγκατάσταση συσκευών υψηλής τεχνολογίας σε πολιτικούς.

    Έχει προγραμματισθεί ακόμη να γίνει η εξέταση των Γεωργίου Καλδή και Αλέξανδρου Λέτσα, οι οποίοι ίδρυσαν τις υπεράκτιες εταιρείες Placid Blue και Fairways, από τις οποίες, σύμφωνα με τη δικογραφία, γινόταν η διακίνηση του πολιτικού χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

    Η κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου που επρόκειτο να γίνει στη Βουλή τη Δευτέρα, μετατίθεται για την ερχόμενη Πέμπτη, αφού έχει κληθεί να καταθέσει στην εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα την Τρίτη.

    Την Τετάρτη θα εξεταστεί ως πρώτος πολιτικός, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ιωάννης Κεφαλογιάννης,ο οποίος θα μαρτυρήσει κυρίως για την περίοδο της Οικουμενικής κυβέρνησης το 1990 και τη μεγάλη παραγγελία των ψηφιακών παροχών που δόθηκε με ομοφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών στη Siemens.

    O επόμενος πολιτικός θα είναι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

    [06] Στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών

    "Τα χειρότερα πέρασαν, αισιοδοξούμε και προχωράμε χωρίς να μειώνουμε το ρυθμό και την ένταση της προσπάθειας που γίνεται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική", δήλωσε στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να φθάσει απόψε στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κουβέλης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στους γιορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση την ερχόμενη Κυριακή, που συνήθως πραγματοποιείται κάθε χρόνο ετεροχρονισμένα στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σικάγο, θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών αρχών στις δυο πόλεις, με ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ, με οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ θα μιλήσει σε σχολεία και πανεπιστήμια.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές που διαγράφονται, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλει, για να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας, θέλει να είναι κοντά στο ομογενειακό στοιχείο, καθώς ο ρόλος και η δυναμική των Ελλήνων της Διασποράς έχουν παρά πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της εικόνας της Ελλάδας".

    Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και σ' άλλους τομείς. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό και να τον διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιηθούν ως οι πρέσβεις της Οικονομικής Διπλωματίας για την Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να είναι και φορείς επένδυσης στις συνεργασίες που έχουμε δημιουργήσει με τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας θετικά κι άλλους Αμερικανούς επιχειρηματίες ώστε να συμμετέχουν σε αυτές τις συνεργασίες".

    Μιλώντας για το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί "μεγάλη επιτυχία", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό καθώς δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας. Είναι ουσιαστικά μία εγγύηση για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει από την οικονομική κρίση. Και όχι να βγει απλά απ' αυτή, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανείζεται με καλύτερους όρους, αλλά παράλληλα με το να μπορέσει να έχει μία πραγματική αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας. Αυτό ουσιαστικά είναι και το πλαίσιο της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται και από την Οικονομική Διπλωματία της χώρας μας για να μπορέσουμε να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρώτον, να ανοίξουμε συνεργασίες με αγορές όπου υπάρχει η δυνατότητα να προωθήσουμε ελληνικά προϊόντα, τεχνογνωσία κ.λπ., ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα".

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι "δεν θα γίνει τίποτε με τον αυτόματο πιλότο. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει εμείς από την πλευρά μας σαν κυβέρνηση να κρατήσουμε απόλυτα τους ρυθμούς και την ένταση για την παραγωγή θεσμικού-νομοθετικού έργου, ώστε να διευκολύνουμε επιχειρηματικές επενδύσεις. Να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, από πλευράς επιχειρηματιών, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είχε στο εξωτερικό, θα ανακτηθεί και θα αναδομηθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης που μπορεί να μας οδηγήσει ξανά μπροστά".

    Για την επικείμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: "Για έναν τρίτο, όχι Έλληνα απόδημο, το να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα είναι λογικό, γιατί μιλάμε για μία οικονομία, η οποία έχοντας περάσει από πολύ δύσκολη περίοδο τώρα μπαίνει στην πορεία της ανάπτυξής της. Επενδύοντας σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ανοδική περίοδο το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κερδίσει. Υπάρχει και ένας παραπάνω λόγος βέβαια για τους απόδημους Έλληνες, γιατί αυτό αποτελεί και μία σημαντική στήριξη για την Ελλάδα, καθώς και οι ίδιοι έχουν πει πολλές φορές ότι θέλουν να παρέμβουν".

    [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν παγκοσμίως ο πιο ζεστός στην ιστορία

    Ο Μάρτιος του 2010 υπήρξε ο θερμότερος στην ιστορία του πλανήτη μας, από το 1880 που υπάρχει αρχείο καταγεγραμμένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Παράλληλα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010 υπήρξε το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην ιστορία.

    Όπως ανακοίνωσε η ΝΟΑΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «θερμότερες των συνηθισμένων συνθήκες κυριάρχησαν στη Γη, ειδικά στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και τον Καναδά». Στο φαινόμενο συνετέλεσε η εποχική άνοδος της θερμοκρασίας που προκλήθηκε από το θερμό ρεύμα «Ελ Νίνιο».

    Η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας τον περασμένο μήνα, ήταν 13,5 βαθμοί Κελσίου, που είναι κατά 0,77 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (12,7 βαθμοί).

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών, το Μάρτιο του 2010, υπήρξε η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Μάρτιο από το 1880, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην ιστορία των Μαρτίων.

    Το Θιβέτ γνώρισε το δεύτερο θερμότερο Μάρτιο από το 1951 (όταν άρχισαν οι καταγραφές θερμοκρασιών στην περιοχή αυτή) και στο Δελχί επίσης καταγράφηκε ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος από το 1901, όταν άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας στην Ινδία.

    Υπήρξαν πάντως και περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν φέτος το Μάρτιο χαμηλότερη του μέσου όρου, όπως π.χ. στην Μογγολία, την ανατολική Ρωσία, τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αυστραλία, τη δυτική Αλάσκα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

    Εξάλλου, για 17ο συνεχόμενο Μάρτιο η κάλυψη του πάγου στην Αρκτική υπήρξε κάτω του μέσου όρου, μια ένδειξη για την επίδραση του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Συγκεκριμένα, οι αρκτικοί πάγοι είχαν τον προηγούμενο μήνα συνολική έκταση 15,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατά 4,1% μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

    Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, αν και το «Ελ Νίνιο», το ρεύμα που περιοδικά θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό, εξασθένησε το Μάρτιο, παρόλα αυτά συνεισέφερε σημαντικά στην άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη και γενικά στους ωκεανούς του πλανήτη. Η επίδραση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και καθβ όλη την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

    Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επείγουσα κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες αναζητούν μια δεσμευτική νομικά συμφωνία, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

    [08] "Δράση παντού"

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί "σε συναγερμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο το λαό και τη νεολαία του, σε δράση παντού για την απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση".

    Το ΠΓ υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας, αλλά στην προστασία των κερδών και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και προσθέτει ότι "κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ εκβιάζουν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οδηγούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, σε δραματική επιδείνωση της ζωής τους. Κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, κάθε σχολή, πρέπει να γίνει κάστρο οργάνωσης και πάλης, αντίστασης και εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης".

    Εντονες είναι οι επικρίσεις του ΚΚΕ για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς , όπως τονίζει, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ετοίμασε η κυβέρνηση, "οδηγούνται στον οριστικό ενταφιασμό όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά το διαδοχικό σφαγιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι "το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση ακολουθεί η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα".

    Το ΠΓ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι "είναι τελείως αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το αν έπρεπε να υπάρξει επιλογή αποκλειστικά του ευρωενωσιακού μηχανισμού δανειοδότησης ή μηχανισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έκανε η κυβέρνηση. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, μηχανισμοί αλληλεξαρτώμενοι".

    Το ΚΚΕ επικρίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως αναφέρει "στον αποπροσανατολισμό συντείνει και η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιλέγει τον έναν από τους δύο ληστές, την ΕΕ, παραπλανά το λαό μιλώντας για καλό προεκλογικό ΠΑΣΟΚ και κακό μετεκλογικό".

    Το ΠΓ στην ανακοίνωσή του "καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την εντεταλμένη αποπροσανατολιστική εκστρατεία των ΜΜΕ, που έχουν επιστρατεύσει τους λεγόμενους ειδικούς, για να προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους και να στρώνουν το έδαφος να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου" και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα "τώρα να απεγκλωβιστούν από τα ιδεολογήματα ενός φαύλου κύκλου. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν βάλει πλάτη, για να περάσει ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων".

    [09] "Αδύναμη ομάδα"

    "Οι διεθνείς αναλυτές και οι κερδοσκόποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν απέναντί τους μια αδύναμη ομάδα και έτσι επιβάλλουν άνετα το παιχνίδι τους", ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει "τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό".

    Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Αϊβαλιώτης επεσήμανε ότι "όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο Εργασίας είναι "χαϊδέματα" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα αναγκαστεί τελικά "να ομολογήσει την αλήθεια αλλά και την αδυναμία του συστήματος".

    [10] "Αναγκαία η ενότητα"

    Απέναντι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση έκανε, τους έξι μήνες που πέρασαν, ότι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη» στο Κιλκίς.

    «Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Και τώρα, αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς και απρόθυμοι να διαχειριστούν την κρίση του χρέους και να προστατεύσουν στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή και παράλληλα αποδείχθηκαν πρόθυμοι και απολύτως επαρκείς, στο να περάσουν μέτρα τα οποία θα βυθίσουν την χώρα και την κοινωνία στην ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ΔΝΤ και επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν και εξέφρασε τον φόβο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις θα εκφραστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και το άμεσο καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

    Σε ότι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.

    Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που προωθείται δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο, αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Υπάρχει πρόβλημα συγκεντρωτισμού, ενώ στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.

    Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝ θα καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού. Θα επιδιώξει ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Βασικός στόχος του ΣΥΝ είναι η διεύρυνση των κινήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις του, με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, και της οικολογίας. Καθώς και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

    [11] Αναζητούν επιζώντες

    Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε την επαρχία Κινγκάι στη βορειοδυτική Κίνα την Τετάρτη έχει ξεπεράσει τους 1.144, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, επειδή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 11.000, από τους οποίους πάνω από 1.000 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ο οποίος επισκέφθηκε το Τζιέγκου, όπου σημειώθηκε το επίκεντρο του σεισμού δήλωσε ότι η "Κίνα μπορεί να ξεπεράσει αυτή την καταστροφή".

    "Θα κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια νέα Γιουσού", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

    Τα πρώτα οχήματα που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν στην περιοχή, όπου οι θερμοκρασίες το βράδυ πέφτουν κάτω από τους πέντε βαθμούς και όπου το 85% των κτιρίων έχει καταρρεύσει, αφήνοντας περίπου 100.000 άστεγους.

    Συνολικά 41.000 σκηνές, 188.000 παπλώματα και 160 παλτά αναμένεται να διανεμηθούν, μαζί με 185 τόνους τροφίμων.

    "Η προτεραιότητα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους" πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 April 2010 - 6:30:33 UTC