Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] «Θυσίες για τον αγώνα»
  • [03] «Κοινό μέτωπο»
  • [04] «Απόλυτη λεηλασία»

  • [01] "Κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στην κυβέρνησή του, αλλά και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της δικής του παράταξης, έκανε σήμερα από το Ναύπλιο, όπου πραγματοποιείται το προσυνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας». Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, υπογράμμισε πως «ασκούμε αντιπολίτευση με υπευθυνότητα. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, όταν δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου.

    «Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καταλάβει τίποτα, ότι η δική του κυβέρνηση παραπατάει, ότι η δική του κυβέρνηση δοκιμάζεται, ότι η δική του κυβέρνηση μάς έφερε ως εδώ, ότι η δική του κυβέρνηση μάς σέρνει στην πλήρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του χρέους», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει, τόσο εκείνος προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους».

    Εξακολουθώντας τη σκληρή κριτική είπε ότι «ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον λαϊκισμό στη χώρα, ξεχνά ότι ο ίδιος έταζε στους πάντες τα πάντα, ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του».

    «Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογρμμίζοντας «τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω. Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και αναδρομή στην προηγούμενη 30ετία επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, που ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις, που μεσολάβησαν, ακόμα και οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος».

    Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».

    Επανερχόμενος στην κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ παρέδωσε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε, μέσα σε λίγους μήνες με τους κακούς χειρισμούς της, σε πρόβλημα δημοσίου χρέους».

    «Το 2009, η ΝΔ δανείστηκε μεσοσταθμικά με επιτόκιο 4,2%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 6%. Δεν έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με τους κερδοσκόπους και τα spreads, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς της», είπε και επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήρε έκτακτα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δέχθηκε την επίθεση των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα τα spreads να σκαρφαλώσουν στις 200 μονάδες μετά στις 300 και τώρα στις 400.

    «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε πολύ καλά, πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Δεύτερον, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και τα σφάλματα του δικού μας παρελθόντος, γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και από την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ. Τρίτον, να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την κρίση, γιατί, όπως αποδείχθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τέταρτον, να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα όραμα γιατί στη μεγάλη κρίση οι κοινωνίες και οι οικονομίες αναζητούν ένα όραμα για να πιστέψουν. Για να υπάρξει επένδυση, κατανάλωση και αποταμίευση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει στο μέλλον του, να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία στις αγορές».

    Την πεποίθησή του ότι «η χώρα μπορεί και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι «αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να διολισθήσει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

    Αναφερόμενος στον εσωκομματικό διάλογο ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Καμία εσωστρέφεια, καμία εσωτερική συζήτηση, κανένας προβληματισμός για εσωτερική κατανάλωση, προβληματισμός, συζήτηση, ερωτήματα, προτάσεις για την πατρίδα, για τον λαό, που περνάει τη δική του μεγάλη αγωνία».

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που περνάει η χώρα, έκανε όμως και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του κόμματός του.

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομία, άσκησε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κόμμα του λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα είναι η καινούργια ΝΔ, η παράταξη την οποία θα εμπιστευθούν και πάλι οι Ελληνες πολίτες».

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    «Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει πολιτικές, που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ.

    «Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», είπε, αλλά διευκρίνησε πως «πρέπει να πούμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός στήριξης για ένα ορισμένο διάστημα, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει. Την ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας. Η κρίση είναι τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά». Σημείωσε δε, ότι μία πολιτική σπατάλης 30 χρόνων δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο τρία χρόνια.

    Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια, που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις, που χρειάζονται για την Οικονομία, και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους», ανέφερε και υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επιζήμια για τον τόπο χρεώνοντας τις ευθύνες σε άλλους».

    Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμός, διαφθορά, μάς έφθασαν μέχρι εδώ. Η Ελλάδα μπαίνει σε μία μακρά και δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά υπάρχουν ονομαστικές μειώσεις μισθών και οι ουσιαστικές μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα έχει η αγορά εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση συμπυκνώνεται σε δύο: ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

    Συνέντευξη Σαμαρά στο "Βήμα"

    Έκκληση «και στο παρά ένα» να αποφύγει η Ελλάδα την προσφυγή στο ΔΝΤ, απευθύνει ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», και καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον της κυβέρνησης.

    «Μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε τεράστιους αναξιοποίητους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους, μια τεράστια περιουσία. Είμαστε μια... πλούσια υπερχρεωμένη χώρα. Τώρα μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε "υπερχρεωμένοι". Ότι είμαστε "πλούσιοι" δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Ναι, λοιπόν, επιμένω και τώρα, στο παρά ένα, μπορούμε να το αποφύγουμε», τονίζει ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως δεν φοβάται αλλά ανησυχεί, γιατί «δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση, αν και -όπως διευκρινίζει- εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο, για «αναβλητικότητα», «γκάφες», «διγλωσσία», «καθυστερήσεις», «αντιφάσεις και εμμονές» και της προσάπτει ότι «μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος, κοινή για όλους, σε κρίση δημόσιου δανεισμού, μοναδική διεθνώς» και επιπλέον ότι «μετέτρεψε την Ελλάδα σε "αδύνατο κρίκο" της Ευρωζώνης».

    Αναφερόμενος, δε, στις ευθύνες, που βαρύνουν, και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κ. Σαμαράς δηλώνει πως ο Κ. Καραμανλής «σε κάποιες περιπτώσεις, δίστασε, άργησε ή δεν τόλμησε», αλλά υποστηρίζει πως «σε κάποιες άλλες (σσ. περιπτώσεις), βρήκε τείχος άρνησης από όλη την αντιπολίτευση, προεξάρχοντος τότε του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε "όχι σε όλα"».

    Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, δηλώνει ότι εσωστρέφεια δεν προτίθεται να ανεχθεί, για δε, την κυρία Μπακογιάννη, πως δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρξει μαζί της. Τέλος, αποκρούει τα σενάρια περί διασπάσεως της παράταξής του, δηλώνοντας πως «η ΝΔ δεν είναι φθαρμένο προϊόν».

    -

    [02] «Θυσίες για τον αγώνα»

    «Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, δεν πρέπει να φοβηθούν την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της, ΕΕ και ΔΝΤ» αναφέρει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει: «Έχουν καθήκον, αλλά και τη δύναμη και πρέπει να πάρουν τώρα θέση στον αγώνα κατά της κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, των απολύσεων. Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι η αφετηρία των νέων ελπιδοφόρων αγώνων. Θυσίες για τον αγώνα, για το μέλλον των παιδιών μας, όχι για την πλουτοκρατία».

    Σε άλλη ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ καλεί "σε συναγερμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο το λαό και τη νεολαία του, σε δράση παντού για την απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση".

    Το ΠΓ υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας, αλλά στην προστασία των κερδών και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και προσθέτει ότι «κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ εκβιάζουν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οδηγούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, σε δραματική επιδείνωση της ζωής τους. Κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, κάθε σχολή, πρέπει να γίνει κάστρο οργάνωσης και πάλης, αντίστασης και εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης».

    Εντονες είναι οι επικρίσεις του ΚΚΕ για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς , όπως τονίζει, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ετοίμασε η κυβέρνηση, «οδηγούνται στον οριστικό ενταφιασμό όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά το διαδοχικό σφαγιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι «το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση ακολουθεί η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα».

    Το ΠΓ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «είναι τελείως αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το αν έπρεπε να υπάρξει επιλογή αποκλειστικά του ευρωενωσιακού μηχανισμού δανειοδότησης ή μηχανισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έκανε η κυβέρνηση. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, μηχανισμοί αλληλεξαρτώμενοι».

    Το ΚΚΕ επικρίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως αναφέρει «στον αποπροσανατολισμό συντείνει και η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιλέγει τον έναν από τους δύο ληστές, την ΕΕ, παραπλανά το λαό μιλώντας για καλό προεκλογικό ΠΑΣΟΚ και κακό μετεκλογικό».

    Το ΠΓ στην ανακοίνωσή του «καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την εντεταλμένη αποπροσανατολιστική εκστρατεία των ΜΜΕ, που έχουν επιστρατεύσει τους λεγόμενους ειδικούς, για να προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους και να στρώνουν το έδαφος να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου\» και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «τώρα να απεγκλωβιστούν από τα ιδεολογήματα ενός φαύλου κύκλου. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν βάλει πλάτη, για να περάσει ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων».

    [03] «Κοινό μέτωπο»

    «Η κυβέρνηση, με όλα αυτά τα τερτίπια των επιστολών, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο υπέρ της κυρίας Μέρκελ, η οποία δοκιμάζεται στις αρχές Μαΐου σε περιφερειακές εκλογές. Για άλλη μια φορά προτάσσουμε το καλό των τρίτων εις βάρος της Ελλάδας...», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και στις δηλώσεις μετά το Ecofin του κ.Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος το ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Την εποχή της πτωχεύσεως και του ΔΝΤ, τα 800 ευρώ αποτελούν "πλούτο". Εκεί καταντήσαμε⦻

    Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ΝΔ και στην ομιλία του κ. Σαμαρά στο προσυνέδριο είπε: «Στον ανεμοστρόβιλο που μπαίνει η χώρα τα "βαρίδια" αποτελούν μια λύση. Επί της ουσίας, αν δεν είχε προηγηθεί η κακή διαχείριση της Ν.Δ. δεν θα τρέχαμε σήμερα πίσω από το ΔΝΤ. Ακόμη υπάρχει χρόνος για άλλες επιλογές πέρα από τις ασφυξιογόνες "λύσεις" του ΔΝΤ, αρκεί να έρθει σε συνεννόηση ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «η ΝΙΚΗ», προτείνει εκ νέου κοινό μέτωπο με τη ΝΔ για να αποφευχθεί ενδεχόμενη μακροχρόνια «εγκατάσταση» του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας, προσφέροντας παράλληλα, στήριξη στη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δηλώνει ότι «ο κ. Σαμαράς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης της παράταξης», ότι «οι "καισαρισμοί" δεν ωφελούν κανέναν και ιδιαίτερα τον ίδιο» και ότι «ο χώρος δεν αντέχει μια διάσπαση». Καλεί δε, τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΝΔ να δεχθούν «να καθίσουμε να συζητήσουμε για το μέλλον της παράταξης, χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος του καθενός μέσα από αυτή τη συζήτηση» και να «δούμε πώς θα αποκτήσει ισχύ η παράταξη για να μην παραδώσουμε για πολλά χρόνια την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ».

    Για δε, την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι «μπορεί να προσφέρει στην παράταξη και στον τόπο και δεν γίνεται να μπει στο χρονοντούλαπο». «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απομακρύνονται από το τραπέζι των αποφάσεων στελέχη του βεληνεκούς της κ. Μπακογιάννη», λέει.

    Αναφερόμενος και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος «ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ» και πως κάποιοι «δεν θα συγχωρήσουν εύκολα στον κ. Παπανδρέου την αλλαγή νοοτροπίας του κόμματος, το οποίο κατηγορούν ότι ούτε σοσιαλιστικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο, είναι».

    [04] «Απόλυτη λεηλασία»

    «Η Αριστερά θα υποστεί και αυτή τις δικές της οδύνες το επόμενο διάστημα, αλλά οι οδύνες αυτές θα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο», επισημαίνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εποχή" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Ταίπρας

    «Θα μπορέσει να κρατηθεί εκείνη η Αριστερά, η οποία θα καταλάβει που βρίσκεται η προοπτική. Όπως και στη φυσική έτσι και στην πολιτική τα κενά καλύπτονται. Και αυτή τη στιγμή η ραγδαία μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ από το σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα δημιουργεί ένα μεγάλο κενό», καταλήγει ο κ. Τσίπρας που τονίζει ότι αν έλειπε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή δεν θα υπήρχε καμία αντίδραση.

    Σε άλλη συνέντευξη στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" ο κ. Τσίπρας εξαπολύει σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και περιγράφει με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα.

    «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Αρχικά έπαιξε με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, επιδιώκοντας να προκαλέσει κάποιου είδους ευρωπαϊκή επιτήρηση για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων. Μετά αρνήθηκε να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές δανεισμού, αρνήθηκε να διεκδικήσει εξ αρχής κοινοτική στήριξη, αρνήθηκε να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Το μόνο που έκανε ήταν να διαβεβαιώνει τις αγορές ότι θα κάνει οτιδήποτε της ζητηθεί .Και αυτό βέβαια, οι αγορές το εξέλαβαν ως αδυναμία. Και τώρα οδηγούμαστε σε καθεστώς κηδεμονίας και σε μια μακρά διαδικασία κοινωνικής πτώχευσης» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

    Ανεφέρει ότι «η προσφυγή στο ΔΝΤ οδηγεί σε συνθήκες απόλυτης λεηλασίας» καθώς «ό,τι δεν είχε πουληθεί μέχρι σήμερα θα πουληθεί τώρα, οποιοδήποτε κοινωνικό δικαίωμα και κατάκτηση, είτε αφορά την εργασία, είτε την ασφάλιση, είτε τις κοινωνικές υπηρεσίες, βρίσκεται ήδη υπό αμφισβήτηση» και σημειώνει πως «ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε, είναι να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος, να αντιδράσει, να δημιουργήσει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση».

    «Αν οι άνθρωποι παραμείνουν μέσα σε ένα κλίμα ηττοπάθειας, παραίτησης και απογοήτευσης, θα τους τα πάρουν όλα. Αυτό είναι το κριτήριο για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι νέα μέτρα» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

    Ομιλία Αλαβάνου στα Σπάτα

    Την άποψή του ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», διατύπωσε ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του συνδυασμού, στα Σπάτα.

    Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει γιατί «υπάρχει άμεσα, άλλη πραγματοποιήσιμη πολιτική για την χώρα, που απαιτεί, όμως, άλλη κοινωνική πλειοψηφία» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να φύγει «πριν ο δρόμος της καταστροφής, που ανοίγει για τη χώρα, γίνει χωρίς επιστροφή, πριν όλη την Ελλάδα και τον κόσμο της εργασίας της τον παρασύρει η δίνη της ανασφάλειας, της παρακμής, της ανεργίας, της ανέχειας, της κατάθλιψης, του τέλματος».

    Κατά τον κ. Αλαβάνο, η πολιτική λύση απαιτεί μια άλλη λαϊκή κυβέρνηση, που:

    1. Πιστεύει και προστατεύει τη λαϊκή κυριαρχία, που αποτέλεσε εξάλλου το θεμελιακό ιδρυτικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν εξαπατά παρουσιάζοντας άλλο εκλογικό πρόγραμμα και εφαρμόζοντας το αντίθετό του.

    2. Πιστεύει στον λαό. Κι αν βρεθεί σε δύσκολη θέση, απέναντι σε πιέσεις από μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, επιδιώκει η ίδια την παλλαϊκή κινητοποίηση, στηρίζεται στους δρόμους και τη νεολαία.

    3. Πιστεύει στην αλήθεια. Δεν διστάζει να καταγγείλει ανοικτά την ανομία, το πλιάτσικο, τη ληστεία, την απληστία των λεγομένων διεθνών «αγορών», που έχουν φτάσει σε τοκογλυφικά ύψη τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, όταν ακόμη και η μητρόπολη του πλανητικού καπιταλισμού, ΗΠΑ, παραπέμπει σε δίκη για απάτη και αισχροκέρδεια τη Goldman Sachs, κεντρικό σύμβουλο έως πριν λίγο των ελληνικών κυβερνήσεων, και την Paulson Ηedge Fund, κεντρικό κερδοσκόπο με τα ασφάλιστρα και τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα.

    4. Πιστεύει στην Ελλάδα. Δεν τη διασύρει σε όλο τον κόσμο με μια αυτοκτονική, αυτοκαταστροφική, παθητική και ανόητη στάση υποταγής. Μπορεί να πει με απλά λόγια «αν είναι να σπείρετε δυστυχία στο λαό, πάρτε το ευρώ σας και γεια σας» και θα δει την επόμενη μέρα τη Μέρκελ, τον Μπαρόζο, τον Σαρκοζί να παρακαλούν και να προσφέρουν άτοκες ενισχύσεις στην Ελλάδα, γιατί αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη είναι η αρχή του τέλους της.

    5. Πιστεύει στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Για τη δημοσιονομική αποκατάσταση, αντί να στραφεί ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στρέφεται ενάντια στις εισαγωγές, τις αντιπαραγωγικές δαπάνες. Πρώτα από όλα ενάντια στους περιττούς εξοπλισμούς.

    6. Πιστεύει στο Κοινωνικό Κράτος. Αρνείται, για οποιαδήποτε σκοπιμότητα, να καταργήσει κατακτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα των εργαζομένων.

    7. Πιστεύει στην Κοινωνική Δικαιοσύνη. Δεν προκαλεί. Σέβεται τον συνταξιούχο, που χρειάζεται ασφάλεια, τον ώριμο εργαζόμενο, που θέλει να ζήσει την οικογένεια του με αξιοπρέπεια, τον νέο που ψάχνει με σπαραγμό μια θέση εργασίας. Δεν ιεροσυλεί κλέβοντας 100 ευρώ από τον συνταξιούχο και δίνοντας στις μεγάλες τράπεζες, φυσικούς αυτουργούς της κρίσης, 28 δισεκατομμύρια.

    8. Πιστεύει στη δύναμη του συλλογικού στον δημόσιο χώρο. Τολμάει να χρησιμοποιήσει, ως κεντρικό μοχλό, έναν ριζικά νέο δημόσιο τομέα, διαφανή, δημοκρατικό, ανοιχτό στον κοινωνικό έλεγχο για την εξάλειψη της διαφθοράς, σύγχρονο, αποτελεσματικό. Πρώτα από όλα, προχωρά σε εθνικοποιήσεις τραπεζών για δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πόλου.

    9. Πιστεύει στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορεί να ανεχθεί το ένα στα δύο μαγαζιά στους εμπορικούς δρόμους να έχει την επιγραφή «ενοικιάζεται». Τη μια στις δύο μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε πλειστηριασμό. Τη μία στις δύο αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε απελπισία. Αντί για δημοσιονομική θεραπεία σοκ με αρνητική ανάπτυξη, επιδιώκει θετική ανάπτυξη με βαθμιαία δημοσιονομική αποκατάσταση.

    10. Πιστεύει και υπηρετεί τη νέα γενιά. Αρνείται να καταδικάσει τις νέες και τους νέους των 20, 30 και 40 ετών στον εξευτελισμό και τις παρακλήσεις για μια θέση εργασίας, σε ανεργία, σε αβεβαιότητα, στις ουσίες, στην παραβατικότητα, στον ρατσισμό. Τους θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 April 2010 - 10:30:26 UTC