Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία

    Με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών θα έχει συνεργασία ο πρωθυπουργός στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, υπό την προεδρία του, θα πραγραματοποιηθεί σύσκεψη για θέματα Τουρισμού. Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Στο μεταξύ, αναβάλλεται για την Τετάρτη η έναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Ecofin, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του.

    Τόνισε, επίσης, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά θα διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, από εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αφενός μεν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν, ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους (07:00:00 Αθήνα)

    Πρόγραμμα πρωθυπουργού:

    Συνάντηση με Γ.Παπακωνσταντίνου και Φ.Σαχινίδη (11:30:00)

    Σύσκεψη στο Μαξίμου για θέματα Τουρισμού (13:30:00)

    Ομιλία Γ.Α Παπανδρέου στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας (20:30:00 Αθήνα)

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας, Labelle Huguettel.

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα ανακοινώσει σε Συνέντευξη Τύπου (11:30:00)

    Β· Το Πρόγραμμα καθαίρεσης διαφημιστικών πινακίδων στο κέντρο της Αθήνας.

    Β· Τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις για τον Ασωπό ποταμό.

    Β· Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για το καθεστώς προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού.

    Θα συμμετέχει η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, Ντόρα Γαλάνη και ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Γιάννης Πολύζος.

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ (ΝΥ και Σικάγο), από 16 μέχρι 24 Απριλίου, πραγματοποιεί ο υφυπΕξ Σπ. Κουβέλης

    Συνέντευξη τύπου του ΠΟΜΙΔΑ, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης (11:30:00 Αθήνα)

    Συνέντευξη Τύπου υπουργού Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου (12:30:00)

    Ανακοίνωση των υποψήφιων για βράβευση των λογοτεχνικών βραβείων "Διαβάζω 2010" (12:30:00 )

    Σε συγκέντρωση αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών καλεί το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς (18:00:00)

    Παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορίας από τη ``Μηχανή του Χρόνου``" - Θα μιλήσουν οι Μανώλης Γλέζος και Στέλιος Κούλογλου (19:00:00)

    Θεσσαλονίκη

    Εκδηλώσεις Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθούςν Αλληλεγγύης από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (10:15:00)

    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Βούγιας θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου (12:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσει εκτάκτως, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση επί του προσχέδιου Νόμου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (14:00:00)

    Συνεδρίαση για τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΒΟ σε σώμα και την ανάδειξη προεδρείου

    Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και των προτάσεων-εκδοχών που έχουν καταθέσει τριάντα μέλη της Κ.Π.Ε., του Αριστερού Ρεύματος, διοργανώνεται εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: "Οικονομική κρίση - Ευρωπαϊκή Ένωση - Αριστερή προοπτική". Ομιλητής: Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (19:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (30η αγωνιστική)

    18:00 Αναγέννηση Καρδίτσας-Εθνικός Αστέρας

    19:00 Ιωνικός-Διαγόρας

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ/πλέι άουτ, 1οι αγώνες):

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

    17.30 Παναθηναϊκός - Αρης

    20.00: Ολυμπιακός - Λαμία

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    19.00 ΕΑ Πατρών - Πανελλήνιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 4:30:16 UTC