Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απόγνωση οι επιβάτες
  • [02] "Κοινό μέτωπο"
  • [03] Νικητής ο Έρογλου

  • [01] Σε απόγνωση οι επιβάτες

    Συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιθανόν να φθάσει, εντός της ημέρας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά.

    Η κυριώτερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000 πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000 όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Το σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

    Στην Ελλάδα, μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ματαιωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας 174 πτήσεις, κυρίως από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ομαλά λειτουργεί αυτή την ώρα, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών.

    Νέες σεισμικές δονήσεις

    Το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία, προκαλεί σήμερα νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη γύρω περιοχή, αλλά το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται η τέφρα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία, μειώθηκε στα 2χλμ περίπου, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Στοκχόλμη.

    "Το νέφος της τέφρας είναι χαμηλό. Δεν ξεπερνάει τα 2χλμ", δήλωσε ο Χιορλεϊφούρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Η τέφρα εκτοξεύθηκε σε ύψος 11χλμ όταν άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

    "Ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν την τέφρα νότια. Παρατηρήσαμε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, συνεπώς πρέπει να γίνονται κάποιες αλλαγές στην επιφάνεια του ηφαιστείου. Πιθανώς να ρέει λάβα", τόνισε ο σουηδός επιστήμονας.

    "Υπερβολικοί περιορισμοί"

    Οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν τη "δυσαρέσκειά τους" για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας και ζητούν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων "σε γεγονότα", ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (IATA).

    Η μεγαλύτερη ένωση αεροπορικών εταιρειών, η AEA, καθώς και η ένωση που εκπροσωπεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η ACI ζητούν την "άμεση επανεξέταση" των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και την εξέταση των ζωνών πτήσης, μετά και την πραγματοποίηση δοκιμαστικών πτήσεων κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

    Οι δύο ενώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurocontrol και τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά αναρωτιούνται για την αναλογικότητα των περιοριστικών μέτρων.

    "Οι διαδικασίες που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου για ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται ότι έχουν περιλάβει αυτού τους είδους τους περιορισμούς, αναφέρουν οι δύο ενώσεις.

    Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Γιάνκοβετς, διευθυντή της ACI , 6,8 εκατομμύρια επιβάτες επηρεάσθηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ενώ η οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στα 136 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρόεδρος της IΑΤΑ ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν ήταν η προσήκουσα και εκτιμά ότι οι οικονομικές συνέπειές της θα είναι μεγαλύτερες από της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Τζοβάνι Μπιζινιάνι υπολογίζει ότι οι ζημίες των αεροπορικών εταιριών ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη δράσης επειγόντως ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

    "Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό το συνολικό κλείσιμο και να βρούμε τρόπους για το ευέλικτο άνοιγμα του εναερίου χώρου βήμα-βήμα", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι.

    "Οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις βασισμένες στην πραγματική κατάσταση και όχι σε θεωρητικά μοντέλα. Οι αρχές άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για την ασφαλή πραγματοποίηση πτήσεων", είπε.

    [02] "Κοινό μέτωπο"

    Κοινό μέτωπο με τη ΝΔ για να αποφευχθεί ενδεχόμενη μακροχρόνια «εγκατάσταση» του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας, προτείνει εκ νέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «η ΝΙΚΗ», προσφέροντας παράλληλα, στήριξη στη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δηλώνει ότι «ο κ. Σαμαράς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης της παράταξης», ότι «οι «καισαρισμοί» δεν ωφελούν κανέναν και ιδιαίτερα τον ίδιο» και ότι «ο χώρος δεν αντέχει μια διάσπαση». Καλεί δε, τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΝΔ να δεχθούν «να καθίσουμε να συζητήσουμε για το μέλλον της παράταξης, χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος του καθενός μέσα από αυτή τη συζήτηση» και να «δούμε πώς θα αποκτήσει ισχύ η παράταξη για να μην παραδώσουμε για πολλά χρόνια την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ».

    Για δε, την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι «μπορεί να προσφέρει στην παράταξη και στον τόπο και δεν γίνεται να μπει στο χρονοντούλαπο». «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απομακρύνονται από το τραπέζι των αποφάσεων στελέχη του βεληνεκούς της κ. Μπακογιάννη», λέει.

    Αναφερόμενος και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος «ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ» και πως κάποιοι «δεν θα συγχωρήσουν εύκολα στον κ. Παπανδρέου την αλλαγή νοοτροπίας του κόμματος, το οποίο κατηγορούν ότι ούτε σοσιαλιστικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο, είναι».

    Στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, λέγοντας πως το Ταμείο «δεν επουλώνει "τραύματα", απλώς αναστέλλει τη "μόλυνσή" τους» και υπογράμμισε ότι «μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη μπορούν να επουλώσουν "τραύματα" δεκαετιών».

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας περί αποχώρησης από την ευρωζώνη, ο κ Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Το ασθενές ή τραυματισμένο μέλος μιας οικογένειας πιστεύαμε ως τώρα ότι το καταδίωκαν μόνο κατά την εποχή του ναζισμού. Φαίνεται, όμως, ότι συμβαίνει το ίδιο και σήμερα με κάποιους στην Γερμανία⦻.

    Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, αφού χαρακτήρισε σοβαρή εξέλιξη την ανακάλυψη κρησφύγετων και οπλοστασίων σημείωσε πως «σοβαρότερη [εξέλιξη] θα ήταν η αποκάλυψη της ηγεσίας και των παραφυάδων».

    [03] Νικητής ο Έρογλου

    Ο μέχρι τώρα «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Ντερβίς Έρογλου κέρδισε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις «προεδρικές εκλογές», που έγιναν σήμερα.

    Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ντερβίς Ερογλου εξασφάλισε 50,37% και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84%. Υπεύθυνος της επιτροπής «εκλογών», δήλωσε ότι απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι από μερικές μόνο κάλπες, αλλά δεν προβλέπεται ανατροπή του αποτελέσματος.

    Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι «οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο».

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με βάση το όραμα του για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτό "είναι σεβαστό".

    Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην επικράτηση του Έρογλου συνέβαλε η πλειοψηφία από τους Τούρκους εποίκους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου.

    Επίσης, επισημαίνεται ότι τον Έρογλου υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς και το Δημοκρατικό Κόμμα του γιου του, Σερντάρ και ότι ο Ταλάτ ( 42,85%) ηττήθηκε, παρά τη σαφή προτίμηση του διεθνούς παράγοντα και την έμμεση στήριξη της Άγκυρας.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη διαιρεμένη νήσο ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις σημερινές "εκλογές" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ είπε ότι θα επιδιώξει μια λύση για την Κύπρο έως το τέλος του 2010.

    "Αρνητική εξέλιξη"

    Ως αρνητική εξέλιξη δεδομένων των θέσεων του στο κυπριακό εκτιμά η Λευκωσία την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου στις «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι για την Κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό που προέχει είναι μέσα σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού «να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένο ότι ο κύριος Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

    Έχει όμως, σημείωσε, τεράστια σημασία, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με στόχο την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Με πολλή υπομονή και προσοχή, πρόσθεσε, θα δούμε πώς θα χειριστούμε τα πράγματα.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 10:30:24 UTC