Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Σημίτης για το ΔΝΤ
  • [02] Απεβίωσε ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος
  • [03] Εκστρατεία για την καθαριότητα
  • [04] Εκλογές σε Αυστρία και Ουγγαρία
  • [05] Η μελέτη του εγκεφάλου και τα μυστικά της ανάγνωσης

  • [01] Κ.Σημίτης για το ΔΝΤ

    "Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό", εκτίμησε ο κ. Κ.Σημίτης μιλώντας στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" , ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "από τη στιγμή που αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένας αξιόπιστος μηχανισμός στήριξης, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του και ορθώς η κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτόν".

    Ο κ. Σημίτης απορρίπτει την άποψη ότι η Ελλάδα βάδιζε εδώ και δεκαετίες στο ΔΝΤ: «Γιατί δεν πήγε το 1949 η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αμέσως μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο; Γιατί δεν πήγε το 1985; Πήγε τώρα εξαιτίας του κατήφορου που ακολούθησε μετά το 2004 και εξαιτίας του εκτροχιασμού μετά το 2007.»

    Παρά τις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος τονίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως το 1985, όπως το 1996".

    [02] Απεβίωσε ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος

    Απεβίωσε, σε ηλικία 77 ετών, ο συνταγματολόγος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Αττικό Νοσοκομείο με καρδιολογικά προβλήματα.

    Ο καθηγητής Δ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και ήταν γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Θεμιστοκλή Τσάτσου.

    Το 1958, αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Τμήμα Διαβιβάσεων.

    Το 1961, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ εργαζόταν ήδη ως επιμελητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στο οποίο παρέμεινε τρία χρόνια.

    Το 1964, υπήρξε ερευνητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ έως το 1966, υπεύθυνος για τη μελέτη του συνταγματικού καθεστώτος της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Το 1968, η δικτατορία των συνταγματαρχών τον βρήκε στην Ελλάδα. Η χούντα δεν του έδωσε άδεια να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου είχε εκλεγεί υφηγητής.

    Η αξία του όμως αναγνωρίζεται στη Δύση όπου ανακηρύχθηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

    Το 1969, έγινε μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόννης όπου δίδασκε έως το 1973. Στο μεταξύ εξελέγη καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αλλά δεν διορίστηκε λόγω του δικτατορικού καθεστώτος.

    Τον Μάρτιο του 1973, συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές της ΕΣΑ για τέσσερις μήνες μαζί με τους Α. Πεπονή, Δ. Μαρωνίτη, Κ. Αλαβάνο και Π. Πάγκαλο.

    Απελευθερώθηκε με την αμνηστία που έδωσε η ''λύση Μαρκεζίνη''.

    Το 1974, συμμετείχε ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

    Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περίπου παρουσίας του στο υπουργείο πήρε αποφάσεις για την κάθαρση των πανεπιστημίων από τους συνεργάτες της δικτατορίας, τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη του πρώτου νόμου-πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τη θεσμοθέτηση της πρώτης μορφής φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ.

    Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας ανέλαβε την καθηγητική του έδρα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

    Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 με το ψηφοδέλτιο της ΕΚ/ΝΔ (Ένωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις).

    Στις 7 Ιουλίου 1976, διαγράφηκε και αποχώρησε από την Ένωση Κέντρου, ενώ στις 23 Ιουλίου κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής δήλωση ανεξαρτησίας.

    Το 1977, είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της ''Συμμαχίας των Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων'' η οποία δεν στέφτηκε από εκλογική επιτυχία αφού το σχήμα εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή, τον Η. Ηλιού.

    Το 1980, μετεκλήθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την έδρα του Συνταγματικού Δικαίου, η οποία είχε κενωθεί μετά την αποχώρηση του καθηγητή Γ. Δασκαλάκη.

    Μαζί με τον Α. Μάνεση και τον Γ. Δασκαλάκη ίδρυσε την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων.

    Τον Φεβρουάριο του 1988, η πόλη της Σκιάθου, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της.

    Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και επανεξελέγη το 1990.

    Το 1992, έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ και το Σεπτέμβριο του 1993, ενόψει των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου, δήλωσε ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέρριψε την περίπτωση να πολιτευτεί ή να συμμετάσχει μετεκλογικά σε οποιαδήποτε κυβερνητική δράση.

    Στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1999.

    Το ''Πολιτιστικό Forum Ευρώπη'' του απένειμε το πολιτιστικό βραβείο για το 1995, αναγνωρίζοντας την πολιτική του στράτευση, τους αγώνες του για τη δημοκρατία, τη συμμετοχή του σε δημοκρατικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές του για τη θεσμική ανανέωση της Ευρώπης.

    Το Δεκέμβριο του 2001, αναγορεύθηκε ομόφωνα επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

    Τον Απρίλιο του 2002, τιμήθηκε από τη Γερμανία σε ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας για την επιστημονική του δραστηριότητα και την πρωτοβουλία του για την καλυτέρευση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Το Μάιο του 2002, παρουσίασε το βιβλίο ''Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία'' (εκδ. Καστανιώτης).

    Το Νοέμβριο του 2003, αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ.

    Κ. Παπούλιας

    Τη θλίψη του για τον θάνατο του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Οι αγώνες του για την Δημοκρατία, η ανιδιοτελής του αγάπη για την πατρίδα και η επιστημονική του προσφορά είναι πολύτιμες παρακαταθήκες που κληροδοτεί τόσο σε εκείνους που είχαν την τύχη όπως και εγώ, να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όλους», σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας.

    Γ. Παπανδρέου

    Την βαθειά λύπη του για τον θάνατο του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Ελάχιστοι στην Ελλάδα συνέβαλαν με τόσο καταλυτικό τρόπο στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και στην εξέλιξη της επιστήμης, της διανόησης και του πολιτικού λόγου, όσο ο Δημήτρης Τσάτσος. Η προσωπικότητα και το έργο του, άλλωστε, ξεπέρασαν εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της χώρας μας και αναγνωρίστηκαν από το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

    «Η δημοκρατική παράταξη θρηνεί έναν γνήσιο αγωνιστή υπέρ των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις έναν από τους πιο καταρτισμένους υπερασπιστές της πολιτικής και δημοκρατικής εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

    Όλοι μας, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε προσωπικά αλλά και όσοι τον γνώρισαν μέσα από το έργο του, έχουμε πλήρη επίγνωση της απώλειάς του.

    Το έργο του, μια πραγματική Βίβλος δημοκρατικών αξιών, θα αποτελεί πάντα πυξίδα στην πορεία του πολιτικού βίου της χώρας.

    Στην οικογένειά του εκφράζω την βαθειά λύπη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Ευ. Βενιζέλος

    «Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου. Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι».

    Ν. Κακλαμάνης

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο Δημήτριος Τσάτσος, «με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    [03] Εκστρατεία για την καθαριότητα

    Mε στόχο την ευαισθητοποίηση των Αθηναίων για μια πόλη πιο καθαρή ο δήμαρχος της πόλης Νικήτας Κακλαμάνης εγκαινίασε εκστρατεία με βασικό σύνθημα: «η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας». Η καμπάνια αποβλέπει στη βελτίωση του δημόσιου χώρου και οι εθελοντές του δήμου μαζί με 100 μαθητές από σχολεία των Αθηνών θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος Διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας Χρήστος Τεντόμας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Ηλίας Θεοδώρου και διαμερισματικοί σύμβουλοι βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών που μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς. Να σημειωθεί ότι τα φυλλάδια είχαν τυπωθεί σε επτά γλώσσες προκειμένου να συμμετέχουν στην προσπάθεια και οι ξένοι που ζουν στην πόλη.

    Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος τόνισε τα εξής: «Ξεκινά από σήμερα μια ολοκληρωμένη δράση σε όλους του δημόσιους χώρους, κυρίως πάρκα και πεζοδρόμους, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά με την καθαριότητα της πόλης μας. Με τη βοήθεια εθελοντών πολιτών και μαθητών, μοιράζουμε ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για τους συμπολίτες μας που έχουν κατοικίδια ζώα και τους ενημερώνουμε για τις ειδικές τεμπέλες σήμανσης και τα ειδικά κουτιά που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων σε περισσότερα από 400 σημεία της πόλης. Μέσα σε αυτά τα κουτιά μπορούν να βρουν σακούλες για την περισυλλογή των περιττωμάτων που αφήνουν πίσω τους τα κατοικίδιά τους. Πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο βρίσκεται ένας πολιτισμένος πολίτης και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης».

    [04] Εκλογές σε Αυστρία και Ουγγαρία

    Οι Αυστριακοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, με τον νυν αρχηγό του κράτους, τον Σοσιαλδημοκράτη Χάιντς Φίσερ, να θεωρείται το μεγάλο φαβορί απέναντι σε μία υποψήφια της ακροδεξιάς, την Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, η οποία αναγκάστηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να προβεί σε διορθώσεις ενοχλητικών δηλώσεών της.

    Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται δύο ώρες αργότερα.

    Αν η επανεκλογή του Χάιντς Φίσερ, 71 ετών, για μία δεύτερη εξαετή θητεία δεν τίθεται εν αμφιβόλω --οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό μεταξύ 80 και 82% των ψήφων--, η προσοχή θα στραφεί στο ποσοστό της Ρόζενκραντς, καθώς η ακροδεξιά έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2008.

    Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, 51 ετών, πιστώνεται με 13 έως 16% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία.

    'Ενας τρίτος υποψήφιος, ο Ρούντολφ Γκέρινγκ, 61 ετών, επικεφαλής του Χριστιανικού Κόμματος (CPO), δεν αναμένεται να συγκεντρώσει παρά 4 έως 5%.

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει κυρίως τιμητικό και ηθικό ρόλο, ωστόσο είναι ο μόνος ηγέτης που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.

    Διορίζει τον καγκελάριο, ανάλογα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που είναι τώρα ο Σοσιαλδημοκράτης Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος ηγείται από τα τέλη του 2008 μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους συντηρητικούς του OVP.

    Η προεκλογική εκστρατεία θα εξελισσόταν σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτή αν δεν υπήρχαν τα αμφιλεγόμενα σχόλια της Μπάρμπαρα Ρόζενκρατς.

    Η ηγερία της ακροδεξιάς δήλωσε πως είναι υπέρ μίας μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που απαγορεύει τις ναζιστικές και απορριπτικές διαστηριότητες, με το πρόσχημα του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης. Εκτίμησε έτσι πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος από έναν βουλευτή του κόμματός της είχε σχέση μόνο με αυτήν την "ελευθερία της έκφρασης". Αναγκάστηκε στη συνέχεια να ανακαλέσει τις δηλώσεις της έπειτα από επικρίσεις ακόμα και στους κόλπους του FPO.

    Εκλογές και στην Ουγγαρία

    Οι Ούγγροι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα το πρωί με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

    Ο πρώτος γύρος, στις 11 Απριλίου, είχε δώσει μεγάλη πλειοψηφία στη δεξιά αντιπολίτευση του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν με 52,77% των ψήφων και 206 έδρες σε σύνολο 386 του εθνικού κοινοβουλίου.

    Επιβεβαίωσε επίσης την ιστορική είσοδο της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο με το κόμμα Jobbik (16,71% των ψήφων) και την κατάπτωση των σοσιαλιστών (19,29%) έπειτα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

    Ένα τέταρτο κόμμα, το LMP της οικολογικής αριστεράς, που ιδρύθηκε το 2009, διασφάλισε επίσης την εκπροσώπησή του έχοντας εξασφαλίσει το 7,48% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

    Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι κατά πόσον το Fidesz θα αποκτήσει μόνο του την πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών που θα του ανοίξει το δρόμο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εστρατείας του Fidesz με το σύνθημα "Το Fidesz μόνο του" και "Τώρα ή ποτέ", ο Βίκτορ Ορμπάν είχε πει πως όσες περισσότερες ψήφους πάρει "τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα βγει από την κρίση".

    Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αυτού του δεύτερου γύρου αναμένονται γύρω στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

    [05] Η μελέτη του εγκεφάλου και τα μυστικά της ανάγνωσης

    Η νευροεπιστήμη, δηλαδή η μελέτη του εγκεφάλου και του νου, όχι μόνο σιγά-σιγά διεισδύει στο ένα μετά το άλλο τα επιστημονικά πεδία, αλλά βρίσκει πλέον το δρόμο της ακόμα και σε παραδοσιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η φιλολογία και η ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων. Μια ομάδα αμερικανών φιλολόγων βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων, προωθώντας τη «συνάντηση» της νευροεπιστήμης και της λογοτεχνίας, σε ένα νέο πεδίο που μερικοί ονομάζουν «νευρολογοτεχνία» και άλλοι «επιστήμη της ανάγνωσης».

    Το νέο διεπιστημονικό πεδίο αιχμής, που βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης, μελετά ερωτήματα όπως το κατά πόσον και με ποιό τρόπο τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν τη νευρωνική «καλωδίωση» του εγκεφάλου ή το γιατί αρέσει τόσο πολύ στους ανθρώπους να διαβάζουν.

    Στην πρωτοπορία του νέου ρεύματος, σύμφωνα με τον βρετανικό «Observer», βρίσκεται η ερευνητική ομάδα Yale-Haskins Teagle Collegium, με επικεφαλής τον καθηγητή φιλολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ Μάικλ Χόλκβιστ. Όπως το έθεσε ο ίδιος, πρόκειται για «μια ομάδα επιστημόνων που περνάνε όλη μέρα στο εργαστήριο και μια ομάδα φιλολόγων ανθρωπιστών που είναι βαθειά αφοσιωμένοι στην υπόθεση της λογοτεχνίας».

    Η μικτή νευροεπιστημονική-φιλολογική ομάδα ετοιμάζει μέσα στο 2010 ένα πείραμα, στο οποίο μια ομάδα εθελοντών φοιτητών θα κληθούν να διαβάσουν μια σειρά από επιλεγμένα κείμενα (του Μαρσέλ Προυστ, της Βιρτζίνια Γουλφ, του Χένρι Τζέημς κ.α.) και στη συνέχεια ο εγκέφαλός τους θα «σκαναριστεί» σε κάποιο νοσοκομειακό εργαστήριο για να «χαρτογραφηθούν» οι νευρολογικές επιπτώσεις της ανάγνωσης. Το πείραμα βασίζεται στην υπόθεση (που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με το πείραμα) ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά διαφορετικά στην «μεγάλη» λογοτεχνία σε σύγκριση με την ανάγνωση μιας απλής εφημερίδας ή των βιβλίων του «Χάρι Πότερ».

    «Η ανάγνωση είναι απολύτως βκαλωδιωμένηβ στον εγκέφαλό μας. Υπάρχουν εγκεφαλικά κύτταρα που αντιδρούν στην ανάγνωση και μπορούμε να τα μελετήσουμε», δήλωσε ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Imperial College του Λονδίνου Ρίτσαρντ Γουάιζ. Η προσέγγιση αυτή ασφαλώς ξενίζει σε ένα τομέα όπως η λογοτεχνία, που μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει διατηρήσει το «άβατό» του και έχει κρατηθεί μακριά από τις εξελίξεις των θετικών επιστημών. Οι κατά καιρούς νέες θεωρίες στον χώρο της φιλολογίας (π.χ. μαρξιστική ή φεμινιστική κριτική, στρουκτουραλισμός ή μετα-στρουκτουραλισμός κ.α.) έχουν προκύψει ως συνέπεια νέων θεωριών σε άλλες «μαλακές» κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (ψυχανάλυση, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, οικονομία κλπ.), αλλά όχι στις «σκληρές» θετικές επιστήμες.

    Τα λογοτεχνικά έργα έχουν αναλυθεί ως κείμενα καθαυτά, ως φορείς φιλοσοφικών ιδεών, ως προϊόντα ιστορικών, οικονομικών, πολιτισμικών κ.α. συνθηκών, αλλά όχι από τη σκοπιά της βιολογίας και της χημείας του εγκεφάλου. Τώρα, γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον σε μερικούς φιλολόγους, ότι η λογοτεχνία έχει τελικά τις ρίζες της σε αυτά που κάνει στον εγκέφαλό μας, ενώ ορισμένοι πάνε ένα βήμα παραπέρα και ελπίζουν ότι θα ρίξουν φως στην εμπλοκή των γονιδίων στη λογοτεχνική παραγωγή.

    «Πρόκειται για μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στην πνευματική ζωή», σύμφωνα με τον καθηγητή αγγλικών του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Μπλέικι Βερμέλ, ο οποίος παράλληλα εξετάζει το ρόλο της εξέλιξης στο μυθιστόρημα, μια τάση που μερικοί αποκαλούν «Δαρβινικές φιλολογικές σπουδές». Το νέο αυτό πεδίο έρευνας μελετά πώς η ανθρώπινη γενετική και η εξελικτική θεωρία στη βιολογία διαμορφώνουν και επηρεάζουν διαχρονικά τη λογοτεχνία ή πώς η ίδια η λογοτεχνία μπορεί να αποτελεί έκφραση της εξέλιξης. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας ασχολείται με την αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου, υποδηλώνει, κατά τον Βερμέλ, ότι εν προκειμένω στο υπόβαθρο «δουλεύουν» ισχυρές εξελικτικές δυνάμεις που επηρεάζουν το περιεχόμενο των μυθιστορημάτων.

    Δεν λείπουν πάντως οι αντιδράσεις στην τάση να «ανακατευτεί» η επιστήμη στα χωράφια της φιλολογίας. Μερικοί φιλόλογοι υποστηρίζουν ότι η λογοτεχνία ως δημιουργική εμπειρία είναι υπερβολικά εξατομικευμένη για να υπαχθεί στις γενικεύσεις της επιστημονικής μελέτης. Άλλοι φοβούνται ότι η «σκληρή» επιστήμη θα υποβαθμίσει την καλλιτεχνική και ποιητική διάσταση των ανθρωπιστικών μελετών. Μερικοί επισημαίνουν ότι οι θετικές επιστήμες απλώς δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά για να χώσουν την «μύτη» τους σε πράγματα τόσο πολύπλοκα.

    «Μου φαίνεται σκέτη ανοησία. Ο νους και ο εγκέφαλος είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και κανένας δεν ξέρει ποια είναι η σχέση μεταξύ τους», σύμφωνα με τον δρα Ίαν Πάτερσον του Queenβs College του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Όμως οι υπέρμαχοι του «γάμου» νευροεπιστήμης-φιλολογίας απαντούν ότι η ανακάλυψη της επιστήμης πίσω από το πάθος της λογοτεχνίας δεν αναιρεί την αξία της αισθητικής. «Η γνώση της επιστήμης πίσω από την κίνηση ενός κομήτη στο διάστημα δεν υποβαθμίζει την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού», σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόναθαν Γκότσαλ του Κολλεγίου Ουάσιγκτον και Τζέφερσον της Πενσιλβάνια.

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 April 2010 - 6:30:22 UTC