Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή"
  • [02] Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Video
  • [03] Υπ. Εργασίας:"Κανένας αιφνιδιασμός"
  • [04] Αποξήλωσης αυθαίρετων κεραιών
  • [05] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γκρούεφσκι
  • [06] Μειώθηκε κατά 3,1% η δασική κάλυψη του πλανήτη
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [08] "Να αντιδράσει ο λαός"
  • [09] "Εθνική συνεννόηση"
  • [10] "Αλλαγή πολιτικής"
  • [11] Απογοήτευση Ομπάμα
  • [12] Νόμιμη στη Σουηδία

  • [01] "Να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή"

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Ρηγίλλης με το τριμερές κλιμάκιο ελεγκτών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Η συνάντηση είχε διάρκεια 70 λεπτών και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι από την πλευρά της Ν.Δ παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω ύφεση στην οικονομία η οποία θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ.

    Επίσης η Ν.Δ επέμεινε στις προτάσεις μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση στην απασχόληση και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας καθώς και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο για λόγους ισορροπίας και δικαιοσύνης αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης.

    "Η πολιτική του κ. Γ. Παπανδρέου μας έριξε στα χέρια του Δ.Ν.Τ.", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Π.Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    "Αυτή είναι η αλήθεια, που δεν αλλοιώνεται και δεν συσκοτίζεται όσο και να προσπαθεί το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης. Γι' αυτό και η κοινή γνώμη στρέφεται προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι σε θέση να υποδείξει ασφαλείς διεξόδους και πολιτικές για να βγούμε μίαν ώρα αρχύτερα από τους όρους του Δ.Ν.Τ.".

    [02] Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Video

    Για την πορεία των εργασιών της επιτροπής η οποία - υπό την εποπτεία του Θ. Πάγκαλου - εξετάζει την κατάργηση ή τη συγχώνευση οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργός από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει σε πρώτο κύμα την κατάργηση ή την συγχώνευση 70 - 75 οργανισμών, ενώ εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λειτουργικά έξοδα, που άμεσα ή έμμεσα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πιο πιθανό είναι η μετάταξή τους, ενώ σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

    [03] Υπ. Εργασίας:"Κανένας αιφνιδιασμός"

    "Τις τελευταίες ημέρες στέλνεται, τηλεοπτικώς, ψευδές μήνυμα προς εργαζομένους "βγείτε στη σύνταξη να γλυτώσετε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και προσθέτει ότι: " Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, αλλά η πρωτοφανής ωμότητα του ψεύδους όσων καταλήγουν στις δήθεν αυτές "συμβουλές", οδήγησε ορισμένους εργαζομένους σε σκέψεις ή και σε κινήσεις απελπισίας".

    Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε, πως ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί, επεσημαίνει το υπουργείο και τονίζει ότι "ισχύουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουμε ανακοινώσει".

    [04] Αποξήλωσης αυθαίρετων κεραιών

    Eπιχειρήσεις αποξήλωσης αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δρομολογεί από σήμερα (και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας) ο δήμος Αθηναίων.

    Χθες, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Νίκου Αβραμίδη και με εντολή του δημάρχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου αποξήλωσαν δύο κεραίες επί της οδού Σταδίου 41 (1ο Διαμέρισμα), μία επί της οδού Ιπποκράτους 57 (1ο Διαμέρισμα) και μία επί της οδού Ασκληπιού 69 (1ο Διαμέρισμα).

    Η συνέχεια θα δοθεί την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, στα ακόλουθα σημεία:

    -Τετάρτη 28 Απριλίου 2010: μία κεραία επί της οδού Υμηττού 144 & Νεοπτολέμου στις 08:00 (2ο Διαμέρισμα), μία κεραία επί της οδού Μουσών 7 στις 11:00 (2ο Διαμέρισμα), μία κεραία επί της οδού Λαέρτου 4 στις 13:00 (2ο Διαμέρισμα).

    -Πέμπτη 29 Απριλίου 2010:μία κεραία επί οδού Μιχ. Βόδα 5 στις 08:00 (1ο Διαμέρισμα), μία κεραία επί της οδού Ψαρομηλίγκου 1 στις 11:00 (3ο Διαμέρισμα), μία κεραία επί της οδού Ιεροσολύμων 31 στη 13:00 (6ο Διαμέρισμα).

    [05] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γκρούεφσκι

    Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι σε περίπτωση που υπάρξει επισήμως από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, τότε η κυβέρνηση του θα θέσει την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα και ο ίδιος θα την καταψηφίσει.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι, ανέφεραν σήμερα ότι για το κόμμα το προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα.

    Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των ισχυρών διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα το καθόριζε η Βουλή.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα δημοψήφισμα, την έκβαση του οποίου, ο κ. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει εκ των προτέρων.

    Ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

    Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα «θα πλήξει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει ταφόπλακα της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

    «Γι΄αυτούς τους λόγους, ο κ. Γκρούεφσκι ας πάει μόνος του στο δημοψήφισμα και ας αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του SDSM.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με Παπανδρέου

    Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, συνομίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες. Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

    Ο κ. Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την κατανόησή του για την μη συμμετοχή του κ. Γκρούεφσκι.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».

    [06] Μειώθηκε κατά 3,1% η δασική κάλυψη του πλανήτη

    Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.

    Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται, στην έκθεση αυτή, σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερβ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα 1.011.000 χλμ2 στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.

    Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. χλμ2 και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλ. το 27% της συνολικής απώλειας.

    Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες -που με κάλυψη 7, 13 εκατ. χλμ2 αντιπροσωπεύουν το 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου-μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9%, που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.

    Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. χλμ2, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης-το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, ή το 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Σε συλλαλητήριο καλεί, στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους. Συγκέντρωση εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί, στις 19:00 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

    "Η προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης και το Δ.Ν.Τ. σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και νέα υποβάθμιση της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αλλά οι έχοντες και κατέχοντες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την ακύρωση της συνάντησης του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον υπουργό Εργασίας, καθώς διαμορφώθηκε η πλειοψηφία, η οποία θεώρησε ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και των συνεντεύξεων - ανακοινώσεων, που έχουν γίνει, δεν υπάρχει λόγος συνάντησης. "Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί θέτουν στο στόχαστρο των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας", υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σήμερα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας, όπου θα παρθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Στάση εργασίας στα Μέσα Μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του, θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά.

    Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τραβούν χειρόφρενο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσιά τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τράμ. Κανονικά θα κινηθεί ο Προαστιακός.

    Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει πως τα ΜΜΜ θα αρχίσουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 το πρωί και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, με δύο στάσεις εργασίας το πρωί και το βράδυ.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΘ, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Προβλήματα στο λιμάνι

    Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά παρέμεινε το νύχτα, το με σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιο ΖΕΝΙΘ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ για τη μη άρση του καμποτάζ.

    Τον απόπλου του ευρωπαϊκού κρουαζιερόπλοιου εμπόδισαν 400 περίπου συγκεντρωμένοι ενώ οι 970 επιβάτες, Ισπανοί υπήκοοι, που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο πλοίο, που θα ξεκινούσε χθες την 7ήμερη κρουαζιέρα, μεταφέρθηκαν με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας σε ξενοδοχείο και θα επιβιβαστούν στο πλοίο σήμερα που λήγει και η 24ωρη απεργία.

    Το κρουαζιερόπλοιο ΖΕΝΙΘ πραγματοποιεί εδώ και έναν περίπου μήνα κρουαζιέρες στη Μεσόγειο με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, κάτι που λόγω του ευρωπαϊκού νηολογίου που φέρει, έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί.

    [08] "Να αντιδράσει ο λαός"

    Πανελλαδική κινητοποίηση για την διάδοση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, με την οποία θα εκφράζεται η συνολική αντίθεση στη σημερινή πολιτική αλλά και το πολιτικό σύστημα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η κινητοποίηση αυτή θα κορυφωθεί στις 15 Μαΐου με πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα ήρθε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά, να διαμορφωθεί διακριτά ένα κοινωνικολαϊκό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που είναι υπαρκτές και πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει για να μπλοκαριστεί η σημερινή πολιτική, διαφορετικά, πρόσθεσε, η ήττα του κινήματος θα είναι βαριά και θα το επηρεάσει για πολλά χρόνια.

    Η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι απέρριψε πρόταση των εκπροσώπων της ΕΚΤ, το ΔΝΤ και της ΕΕ, της Τρόϊκα δηλαδή, για συνάντηση με το ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε.

    Σε ερώτηση αν μία σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία θα μπορούσε να προσφέρει, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι τίποτα δεν θα προσφέρει και πρόσθεσε ότι μπορούν όμως να καθίσουν στο τραπέζι τα κόμματα που μοιάζουν μεταξύ τους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό προσωπικό της ετοιμάζει σενάρια για να περάσουν τη λαϊκή συναίνεση. Αν φύγουν οι πολιτικοί, πρόσθεσε, είναι και μία παγίδα, γιατί έτσι θα μπουν Μπερλουσκόνηδες και επιχειρηματικά σχήματα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που ο λαός δεν έχει βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Στην ερώτηση αν υποστηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα, η γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε ότι πρόκειται για πλήρη αποπροσανατολισμό από τη στιγμή που ήδη είναι σε εξέλιξη ο μηχανισμός και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη μέσα σ' αυτό, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ. Διαφορετικό θα είναι, είπε, αν είχαμε κάποιους μήνες ή ένα χρόνο μπροστά μας.

    Όσον αφορά την άποψη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κηδεμονία από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι κυβερνήσεις υπό κηδεμονία δεν υπάρχουν. Η κηδεμονία ισχύει, πρόσθεσε, για ανήλικα παιδιά, γιατί οι μεγάλοι διαλέγουν τον κηδεμόνα τους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης αυτή η πολιτική, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση αφού καλλιέργησε το έδαφος του κινδύνου της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας, προχώρησε το προαποφασισμένο, δηλαδή τη στήριξη στον μηχανισμό που εν μέσω αντιπαραθέσεων έστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, που σημειωτέον έκανε ένα βήμα για να μπει πιο βαθιά στην Ευρώπη ως σωτήρας τάχα των λαών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη, λόγω της οικονομικής κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΕΒ νιώθουν ανατριχίλα στην ιδέα να πάρει ο λαός στα χέρια του την τύχη του. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν θέλουμε μια έκρηξη που αρχίζει και τελειώνει αμέσως, αλλά κάτι που να δώσει συνέχεια και γι' αυτό μιλάμε για μπλόκο στην πολιτική αυτή και για αντίδραση του λαϊκού κινήματος.

    Σε άλλη ερώτηση αν βλέπει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το σενάριο είναι πολυπαιγμένο, γιατί όσοι έχουν διαφωνία αρχών μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν και να συναντηθούμε στο κίνημα, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους οπότε δεν πρόκειται για μία διαφωνία αρχών.

    Ακόμη η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική οποιαδήποτε συζήτηση για διενέργεια πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρό να ζητηθεί κάτι τέτοιο, έξι μήνες μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι η δυσφορία του λαού μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [09] "Εθνική συνεννόηση"

    Λύση εκτάκτου ανάγκης χαρακτήρισε την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε δήλωση του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά είναι μια λύση εκτάκτου ανάγκης και εξέφρασε τον φόβο ότι δεν υπάρχει μια εθνική συνεννόηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του ΔΝΤ.

    «Καλώ όλους, από όλα τα μετερίζια, να προσέξουν και να προστρέξουν σέ έναν εθνικό διάλογο που θα κάνει αυτά τα μέτρα, που αναγκαστικά θα κληθεί να πάρει η, υπό κατοχή κυβέρνηση, πιο "εύπεπτα» για τον ελληνικό λαό", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες στέλνουν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, και δήλωσε: «Κάνουμε έκκληση σε μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας-οι οποίοι εν πολλοίς πλούτισαν σβ αυτόν τον τόπο- να σταματήσουν την εξαγωγή κεφαλαίων σε Λουξεμβούργο και άλλες χώρες. Η επόμενη παρέμβασή μας δεν θα είναι έκκληση αλλά δημόσια καταγγελία με όνομα και επίθετο».

    [10] "Αλλαγή πολιτικής"

    Να "παραδεχθεί την αποτυχία της και να αλλάξει γραμμή και πολιτική κατεύθυνση", ζήτησε από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, και ζήτησε από το λαό να βγεί στο προσκήνιο και "να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα και στις αγορές και σε αυτούς που δεν βάζουν καμιά κόκκινη γραμμή στις απαιτήσεις τους".

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, ενώ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές ή αν συμφωνεί με την εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη, όπως είπε, του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    «Απαντήστε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε αυτό το Διευθυντήριο που του παραχωρείτε μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», κατέληξε.

    "Η κυβέρνηση Παπανδρέου δρομολόγησε την προσφυγή στον «μηχανισμό στήριξης» Ε.Ε - ΔΝΤ. Η ενέργεια αυτή οδηγεί την Ελλάδα δέσμια στις επιλογές του ΔΝΤ και το βάζει στην αυλή της Ευρώπης αναδεικνύοντας με τον πιο έντονο τρόπο τα μεγάλα δομικά ελλείμματα της νομισματικής ένωσης ως αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που υπηρέτησαν από κοινού τις τελευταίες δεκαετίες οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και της σοσιαλδημοκρατίας", τονίζεται στην απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή από το μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε. και τη νεοφιλελεύθερη τεχνογνωσία του, να μη διαλυθεί η κοινωνική συνοχή και να μην κατεδαφιστεί του ασφαλιστικό σύστημα, ενώ πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση.

    [11] Απογοήτευση Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες «βαθύτατα απογοητευμένος» από την μαζική απόρριψη από τους Ρεπουμπλικανούς των εναρκτήριων διαβουλεύσεων για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τον έλεγχο της Γουόλ Στριτ, εμποδίζοντας τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

    «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζικά κατά της έναρξης των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση στη Γουόλ Στριτ. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το επιτρέψουν αυτό», τόνισε ο πρόεδρος σε ανακοινωθέν του.

    Ο ίδιος κατηγόρησε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς για κωλυσιεργία στις διαβουλεύσεις, προκειμένου «να συνεχισθούν οι συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οι λομπίστες της οικονομικής βιομηχανίας δύνανται να αδυνατίσουν την μεταρρύθμιση, ή ακόμη και να την εξοντώσουν».

    Ο Ομπάμα ενθάρρυνε τη Γερουσία «να ξαναπιάσει δουλειά και να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των κομμάτων».

    Αύριο, ο Αμερικανός πρόεδρος, θα μιλήσει, από το Ιλινόι, για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Άιοβα, το Μισούρι και το Ιλινόι με σκοπό να συζητήσει τα σχέδιά του για την αύξηση των θέσεων εργασίας και για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι το Κουίνσι, στο Ιλινόι, όπου θα εκφωνήσει μια ομιλία για τις μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ.

    [12] Νόμιμη στη Σουηδία

    Η Διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής μετά από αίτημα του ασθενή είναι πλέον νόμιμη στη Σουηδία, δήλωσε το Εθνικό Γραφείο Υγείας και Πρόνοιας, το επίσημο όργανο της διαχείρισης της πολιτικής για την Υγεία στη Σουηδία.

    Οι ιατρικές αρχές έθεσαν έτσι τέλος σε μια περίοδο νομικής αβεβαιότητας και επιτρέπουν στους γιατρούς να απαντήσουν θετικά στο αίτημα μιας γυναίκας με σοβαρή αναπηρία η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να πεθάνει.

    "Ένας ασθενής που επιθυμεί να διακόψει μια θεραπεία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κατανοεί τις πληροφορίες που του ή της παρέχει ο ιατρός και να μετρά τις συνέπειες της απόφασής του", αναφέρεται στη δήλωση του σουηδικού Εθνικού Γραφείου Υγείας.

    Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα για διευκρινίσεις της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες νομικές διατάξεις. Η μια διάταξη επιτρέπει στον ασθενή να αποφασίσει να διακόψει τη θεραπεία, ενώ σύμφωνα με την άλλη, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία--για παράδειγμα η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα--αποτελεί πλημμέλημα.

    "Αυτή είναι μια πολύ καλή απόφαση, πολύ σαφής που ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που θέλαμε να γνωρίζουμε", δήλωσε η Εύα Νίλσον Μπάαγκενχολμ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

    Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται επίσης σε μιαν επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε από τον σουηδικό Τύπο, και απευθύνεται στο Εθνικό Γραφείο Υγείας από μια γυναίκα 32 ετών, της οποίας το όνομα δεν αποκαλύφθηκε. Εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, ζήτησε να αποσυνδεθεί από το ρεύμα ο αναπνευστήρας.

    "Δεν θέλω να υποφέρω ή να σαπίζω άλλο, ο αναπνευστήρας είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανή", ανέφερε στην επιστολή της.

    "Η επιθυμία μου είναι σαφώς να κλείσει ο αναπνευστήρας κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να πάθει ασφυξία ενώ είναι ξύπνιος χωρίς να πάθει πανικό. Αν θα μπορούσα να το κάνω εγώ, θα το είχα κάνει" , προσθέτει.

    Μαθαίνοντας την απόφαση του Εθνικού Γραφείου, η γυναίκα αυτή δήλωσε στην εφημερίδα Expressen ότι "είναι πολύ ευτυχής και βρήκε την ειρήνη της ψυχής της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 April 2010 - 6:30:33 UTC