Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος
  • [02] "Σε θέση μάχης"
  • [03] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"

  • [01] Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος

    Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την 1η Μαΐου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές, για την προστασία του δασικού μας πλούτου από τις πυρκαγιές.

    Συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι «οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη δράση ή αμέλεια», συστήνει στους πολίτες:

    Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

    βΆ Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

    βΆ Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

    βΆ Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

    βΆΔεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

    βΆ Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

    βΆ Εάν είστε κυνηγός ή εκδρομέας, σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

    βΆ Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

    βΆ Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

    Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

    βΆ Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

    βΆ Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

    βΆ Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

    βΆ Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά

    [02] "Σε θέση μάχης"

    Με αφετηρία την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα σκληρά μέτρα που ανάμενεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    «Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε θέση μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων που έχουν μπει πλέον στη κλίνη του προκρούστη των περικοπών» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΣΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματά μας» καθώς «οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, ενώ διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων».

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου, ενώ οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων "για να δώσουν την πρώτη απάντηση".

    Την ίδια ώρα, οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέλη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που αντιδρούν κατά του νομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, έκαναν συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή, στο Σύνταγμα.

    Στο μεταξύ, προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Εχουμε πάρει ήδη μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για δανειστές, που «εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις», ενώ η χώρα βρίσκεται «στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας».

    Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι "όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες".

    Ο κ. Παναγόπουλος επιβεβαίωσε ότι με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζήτησε «να γίνει αυτοτελής συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και όχι μόνο με τους Προέδρους των κοινωνικών οργανώσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιος αν θα έχει νόημα μια τέτοια συνάντηση, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης είναι ραγδαία και ενδεχομένως τα μέτρα να ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή.

    Σε ό,τι αφορά την τύχη του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι θεωρεί πως «τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ' αυτή την απαίτησή».

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα» και για «μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

    Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο κ. Παπασπύρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ υπενθύμισε την απεργία της 5ης Μαΐου.

    Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

    Ενώ σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις

    Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, όλοι μας πρέπει να είμαστε συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη, η δική μας η βούληση είναι δεδομένη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο τόπος μας μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, μπορούν να συμβάλλουν να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειά.

    Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εξερχόμενος της σύσκεψης.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, ανεδαφική -"είναι σαν να είσαι στον Αρη", είπε χαρακτηριστικά - ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

    Τα μέτρα που μας ζητάει η "τρόϊκα" είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

    Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

    Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος.

    Ο κ. Αγγελόπουλος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρέπει να στηριχθούν ακόμα και τα επώδυνα μέτρα, λέγοντας ότι όλοι πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι, αποφεύγοντας ωστόσο, να τοποθετηθεί για συγκεκριμένα μέτρα.

    [03] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"

    «Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα, για να μην περάσει το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που γυρίζει εκατό χρόνια πίσω τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων!» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ καλεί όλους να βγουν στους δρόμους για «να μην επιτρέψουμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, τις απολύσεις, την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος».

    Χαρακτηρίζει "ωμό εκβιασμό και τρομοκρατία" το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός "ή χανόμαστε, ή παίρνουμε μέτρα" και σημειώνει ότι «ολαός έχει συμφέρον να αποκρούσει τη νέα θύελλα που έφεραν και στην πορεία να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική».

    «Το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό. Τα βάρβαρα μέτρα θα είναι διαδοχικά, σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος και σε λίγο καιρό για να μην αυξηθούν. Η ανάπτυξη που υπόσχονται δεν αφορά τις ανάγκες του λαού, αλλά την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, δηλαδή τους αίτιους της κρίσης» τονίζει το ΚΚΕ και αναφέρει ότι τα μέτρα είναι και επιλογή της κυβέρνησης καθώς «έχουν διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως αξιώσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων» και τονίζει ότι «τα ελλείμματα και το χρέος, τα δημιούργησαν τα κέρδη του κεφαλαίου, οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις που παρείχαν αφειδώς στην πλουτοκρατία οι κυβερνήσεις, οι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί, η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων από το κεφάλαιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 April 2010 - 8:30:22 UTC