Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου
  • [02] Συλλήψεις για τη ληστεία στο 'Praktiker"
  • [03] Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς
  • [04] Εκπαιδευτικοί εισέβαλαν στην ΕΡΤ
  • [05] Σύλληψη για επίθεση στην Τάιμς Σκουέαρ
  • [06] Ένα νησί που πάνω στις τεκτονικές πλάκες... παράγει ομορφιά
  • [07] Απεργιακό κύμα
  • [08] "Μεγαλύτερη ύφεση"
  • [09] "Περί κλεπτών και κρίσης"
  • [10] "Να αποδοθούν ευθύνες"
  • [11] "Κρίσιμες στιγμές"
  • [12] Μείωση κατά 84%

  • [01] Αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου

    Ισχύουν από χθες οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και στους φόρους πολυτελείας. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή ενώ σε ότι αφορά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ προβλέπει ότι θα ισχύσει από την 1 Ιουλίου.

    Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα είναι: 7,38 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη, 3,69 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, 0,06 - 0,08 ευρώ λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα, 2,14 ευρώ ανά φιάλη σε ποτά όπως ουίσκι, βότκα κλπ, 1,7 ευρώ το μπουκάλι σε ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά και 5,2 λεπτά στη φιάλη μπίρας. Στο ίδιο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου (με εξαίρεση το ΦΠΑ επί των καπνικών προϊόντων που ισχύει από σήμερα).

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

    Β· Οι νέοι φόροι πολυτελείας στα καινούργια αυτοκίνητα διαμορφώνονται ως εξής: για εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ ποσοστό 10%, για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ, ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 28.000 ευρώ ποσοστό 40%. Για τα μεταχειρισμένα, για εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ φόρος 10%, για αξία από 14.000 έως 19.000 ευρώ ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 19.000 ευρώ ποσοστό 40%.

    Με βάση το ισχύον καθεστώς οι φόροι πολυτελείας για τα καινούργια Ι. Χ ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 17.000 έως 22.000 ευρώ, 20% για αξία από 22.000 έως 30.000 ευρώ και 30% για αξία πάνω από 30.000 ευρώ. Για τα μεταχειρισμένα, οι ισχύοντες μέχρι χθες φόροι πολυτελείας ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 12.000 έως 15.000 ευρώ, 20% για αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ και 30% για αξία άνω των 20.000 ευρώ.

    Β· Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% στον καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο από 7,5% σε 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση του ΕΦΚ κυμαίνεται από 0,05 μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 έως 0,08 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ.

    Β· Ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα αναπροσαρμόζεται και η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά ( ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ) ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,07 ευρώ. Για την φιάλη μπίρας κυμαίνεται από 0,026 έως 0,052 ευρώ.

    Β· Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης, αυξάνεται κατά περίπου 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή, ανέρχεται σε 0,06 ευρώ ( 0,0738 με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ) ανά λίτρο για τη βενζίνη και σε 0,03 ευρώ ( 0,0369 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ) ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

    Επίσης, σε νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα ο στη Βουλή θα περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος όπως οι περικοπές σε επιδόματα αδείας και εορτών για το δημόσιο και τις συντάξεις.

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

    Αναφερόμενος στο κύμα μαζικής φυγής από το Δημόσιο υπό την απειλή των μέτρων, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο MEGA, ξεκαθάρισε ότι στο σχέδιο νόμου που θα φέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή θα ενταχθεί ρύθμιση που προβλέπει ότι όποιος εργαζόμενος σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ή το κάνει εντός του 2010, αυτό θεωρείται κατοχυρωμένο.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους που, εν μέσω πανικού, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την αρχή του 2010, να μπορούν να την ανακαλέσουν εφόσον εξετάσουν το θέμα με ωριμότερη σκέψη.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολόγησης-εισφοράς και σε ελευθερους επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα του 2009.

    [02] Συλλήψεις για τη ληστεία στο 'Praktiker"

    Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην υπόθεση των δραστών της αιματηρής ληστείας στο «Πράκτικερ» (Praktiker) στον Ταύρο και τη σύλληψη δύο ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη ληστεία αυτή.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες -που τραυματίστηκε στα πόδια από σφαίρες αστυνομικών- δεν είναι ο καταζητούμενος για την υπόθεση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" που δήλωσε αρχικά ο ίδιος, αλλά ένας από τους επικηρυγμένους με 600.000 ευρώ "ληστές με τα μαύρα". Ο συγκεκριμένος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο.

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να είναι μέλη άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, εκτιμά ότι στη ληστεία στο Praktiker, κατά την οποία οι δύο ληστές πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά υπάλληλο, ήταν και άλλοι συνεργοί τους, γιατί στην κατοχή των δύο συλληφθέντων δεν βρέθηκαν τα 50.000 ευρώ που ήταν η λεία της ληστείας.

    Ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [03] Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς

    Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι την συγκεκριμένη υπόθεση δεν την ξεκίνησε εκείνος, ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη της Μονής, όπως είπε, αλλά «την κληρονόμησα από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβα, με όλες τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (1999-2003)».

    Αναφερόμενος στις ημέρες της θητείας του, κατέθεσε ότι όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα της Μονής αρνήθηκε. Αρνητική ήταν επίσης η απάντησή του όταν οι δύο μοναχοί ζήτησαν την συναίνεσή του στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βισθωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σύμφωνα με το νόμο και με βάση τα όσα γνωμοδότησαν τα αρμόδια όργανα. Ο ίδιος - όπως είπε - αποδέχθηκε το «ομόφωνο» αποτέλεσμα της «αναπομπής» που έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τήρησε την νομιμότητα, «όπως θα έκανε οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου κράτους». Θύμισε στα μέλη της Επιτροπής πως «έθεσε το θέμα στην αγόρευσή του στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης, όταν είπε πως δεν μπορεί να ενοχοποιείται η αποδοχή επίσημων και ομόφωνων γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων από τον νόμο οργάνων».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ίδια αποδοχή της γνωμοδότησης εδώ και έξι χρόνια δεν την ανακάλεσε κανείς υπουργός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ο κ. Δούκας επισήμανε ότι ουδέποτε υπήρξε μαρτυρία, κατάθεση ή έγγραφη απόδειξη η οποία να τον διαψεύδει και να τον επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο.

    Στο σημείο της κατάθεσής του, που αναφέρθηκε στο τι γνώριζε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Δούκας είπε: «Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση το Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση και για την ύπαρξη της Μονής. Εξέλαβα το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Ουδέποτε μου ζητήθηκε -και ούτε θα μπορούσε να μου ζητηθεί- να κάνω κάτι παράνομο ή παραβατικό».

    Τέλος σε ότι αφορά «την παράλειψή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές», ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε: «Υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάσθηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου. Έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους. Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη αλλά σήκωσα και βάρη που δεν μου ανήκαν».

    Κατάθεση του Παπαντωνίου στην Εξεταστική για Ζημενς

    Ως μια καθ' όλα άρτια σύμβαση που διασφάλισε και διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του Δημοσίου, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου τη σύμβαση για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I.

    Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης επί θητείας του οποίου την άνοιξη του 2003 υπεγράφη η σύμβαση για το C4I, τόνισε ότι η ευθύνη του υπουργείου Αμύνης ήταν τυπική, ενώ την ουσιαστική ευθύνη τόσο για τις διαπραγματεύσεις, όσο και την επιλογή είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση του προεδρικού διατάγματος 284 που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για να γίνει ταχύτατα η προμήθεια, ενώ έκρινε ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν το κράτος όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί.

    Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση συνετάγη, ελέγχθηκε και θωρακίστηκε τόσο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Νομικό Γραφείο Νότη Μπερνίτσα.

    Σε ερώτηση τόσο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το αν ασκούνταν εκβιασμοί και πιέσεις, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί απειλούσαν να μη στείλουν τους αθλητές τους στους αγώνες, αν δεν προμηθευόταν η χώρα μας το C4I ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «ως αοριστολογίες και ανακρίβειες».

    Ταυτόχρονα ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον ίδιο και στην τότε κυβέρνηση, διότι επέλεξαν τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης κατ' ουσίαν με την επίκληση του προεδρικού διατάγματος που πρέπει, όπως στο ίδιο αναφέρεται, περιοριστικά να χρησιμοποιείται μόνον για προμήθειες πολεμικού υλικού.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για το σημείωμα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 5 Μαρτίου 2003, (οκτώ ημέρες πριν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η κήρυξη ως αναδόχου της SAIC) που ανέφερε «Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε non paper», ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θυμάται να έχει πάρει κάποιο σχετικό «non paper», αλλά επικαλέσθηκε πόλεμο επιχειρηματιών και συμφερόντων.

    Σε ερώτηση για την κατάθεση Σίκατσεκ ότι «χρειάστηκε να πληρώσει πέντε υπουργεία για να πάρει τον διαγωνισμό η SAIC», ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν «συνωμοσία για διασπορά ψευδών στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών».

    Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι ο κ. Παπαντωνίου ήταν απολύτως αλληλέγγυος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους χειρισμούς για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «τον χρησιμοποίησαν ως χρυσή εφεδρεία και όχι ως απόβλητο».

    [04] Εκπαιδευτικοί εισέβαλαν στην ΕΡΤ

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην ΕΡΤ λίγο μετά τις 9 το βράδυ όταν περίπου 50 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εισέβαλαν στον πρώτο όροφο του ραδιομεγάρου, στην Αγία Παρασκευή, όπου βρίσκονται τα στούντιο, για να διακόψουν συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί στην εκπομπή «Προσκήνιο» του Γιάννη Πολίτη απόψε στις 10.

    Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης που έφτασε στο σημείο και μπήκε στο κτίριο απώθησε τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή μικρής έκτασης ενώ περίπου 10 άτομα κατάφεραν να εισβάλλουν στο πλατό και να διακόψουν το δελτίο ειδήσεων που ήταν σε εξέλιξη.

    Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο χώρο και γίνονται διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση τους.

    [05] Σύλληψη για επίθεση στην Τάιμς Σκουέαρ

    Oι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν έναν αμερικανό ,πακιστανικής καταγωγής ο οποίος καταζητείτο στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το περασμένο Σάββατο στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης,μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο αγοραστής του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στην αποτυχημένη επίθεση.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο ύποπτος συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι ο άνδρας αυτός, που έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Πακιστάν. Ζει στο Κονέκτικατ και πριν από περίπου τρεις εβδομάδες αγόρασε τοις μετρητοίς το όχημα που βρέθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά, ένα Nissan του 1993.

    Διεθνές σχέδιο

    Η αποτραπείσα βομβιστική επίθεση στην Πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης όλο και αποκαλύπτεται ανησυχητικά πως ήταν αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας από πολλά άτομα, στα πλαίσια ενός σχεδίου με διεθνείς διασυνδέσεις, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, επικαλούμενη στελέχη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν εξίσου για πρώτη φορά το περιστατικό ως τρομοκρατική πράξη, απαρνούμενοι με δραματικό τρόπο την έως σήμερα αναφορά τους στο γεγονός ως σκοπούμενη επίθεση, υπογραμμίζει η Ποστ.

    [06] Ένα νησί που πάνω στις τεκτονικές πλάκες... παράγει ομορφιά

    Μια ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό της γης δημιουργεί σεισμικά κύματα προκαλώντας ταλαντώσεις και αναταράξεις. Από τους ξαφνικούς θυμούς της γης μεταφέρεται στην επιφάνεια μια άλλη ενέργεια, εξίσου συσσωρευτική. Φιλοπαίγμονες και γελαστοί λόφοι, ακρογιάλια, αμμουδιές και ένας εκλεκτά περίεργος κόσμος. Ένα νησί που πάνω στις "εσωστρεφείς" τεκτονικές πλάκες που τρίβονται μεταξύ τους, παράγει και εξωτερικεύει ομορφιά. Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, στην εκτόνωση και την έκφραση απλώνονται υπόγειες διαδρομές. Η μυστηριώδης Δρογκαράτη και τα τόσα, ακόμη ανεξερεύνητα σπήλαια, η Κουνόπετρα, οι Καταβόθρες, που το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ένα χάσμα γης. Και ο Κεφαλονίτης, ο φωναχτός, ο εξωστρεφής οργώνοντας την γη, προσπαθεί να της μάθει πως να εκδηλώνεται. Πώς να φανερώνεται ήρεμα δείχνοντας τη λίμνη Μελισσάνη, που αγκαλιάζει τις ηλιαχτίδες του μεσημεριού στα νερά της και το ανέπαφο Φισκάρδο. Ο Κεφαλονίτης, της αρετής και της κακίας, ο σπάταλος και ο γενναιόδωρος, ο τραχύς και ο γλυκόςβ¦σαν την ελάτη και αυτός, ξεχωριστό είδος. Απότομος, ταξιδευτής και πολυτάραχος...Οδυσσέας.

    14) Κάστρο Αγ. Γεωργίου

    Νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, στο χωριό Περατάτα, στην περιοχή της Λειβαθούς βρίσκεται η παλιά μεσαιωνική πρωτεύουσα επί Βενετών της Κεφαλονιάς, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ή απλά το Κάστρο. Χώρος ανοικτός στους θεούς και στον ουρανό, στον αέρα και στο φως, με περίμετρο πεντακοσίων βημάτων, στην κορυφή λόφου κατασκευάστηκε αρχικά από τον Λεονάρδο Τόκκο, επισκευάστηκε από τους Τούρκους και τελικά ενισχύθηκε από τους Ενετούς. Η πρώτη αναφορά σε αυτό έγινε το 1262 ενώ στη σημερινή του μορφή διασώζεται από το 16ο αιώνα. Κατά τη Βενετική κατοχή υπήρξε η πρωτεύουσα όπου ζούσαν 15.000 άνθρωποι στο εσωτερικό του και στα γύρω χωριά. Το όνομά του προέρχεται από το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Αγ. Γεώργιο που ήταν κτισμένο στην κορυφή του λόφου πριν από την κατοίκηση και την οχύρωσή του και πριν από την ίδρυση του πρώτου και παλαιότερου εσωτερικού φρουρίου από τους Βυζαντινούς. Από το όνομα του Κάστρου, την Κεφαλονιά την συναντάμε και ως Νήσο Αγίου Γεωργίου. Στις 24 Νοεμβρίου του 1750 παρεδόθη υπόμνημα το οποίο ανέλυε την αναγκαιότητα εγκατάλειψης του νησιού στη λοφοκορφή και τη μεταφορά.

    13) Μύρτος

    Είτε στρίψετε αριστερά προς Αγ. Κυριακή και Αργοστόλι, είτε δεξιά για τη βόρεια χερσόνησο του νησιού προς την Άσο και το Φισκάρδο, το βλέπετε από ψηλά. Ο Μύρτος, η παραλία - βιτρίνα του νησιού πολυταξιδεμένος σε τουριστικές εκθέσεις, ακόμη αποκαλυπτικός, φαντάζει χορτάτος από λέξεις. Τα νερά του καταγάλανα και η αμμουδιά του κάτασπρη, εκτυφλωτική από τα φλας, τα φώτα, τα βραβεία και τις δόξες. Κάθε αυγουστιάτικη πανσέληνο το "λίκνο ντ' όρο" του νησιού φιλοξενεί συναυλίες μαζί με θερινές αναμνήσεις. Για όσους θέλουν να πουν ότι τον κέρδισαν, θα ακολουθήσουν το μονοπάτι που ξεκινά από την Αγ. Ευθυμία και καταλήγει

    12) Λίμνη Μελισσάνη

    Ο ήλιος του καλοκαιρού ανεβαίνει, το φως μπαίνει από την οροφή βρίσκοντας καθρέπτη στα νερά της λίμνης που μετατρέπει το επιθετικό φως σε χρώματα της νύμφης Μελισσάνης, που κατά μία εκδοχή γκρεμίστηκε εκούσια μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα. Δύο χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο, ανακαλύφθηκε το 1951, αλλά γύρω στις 13:30 από το άνοιγμα μήκους 50μ και πλάτους 30μ της οροφής οι ηλιαχτίδες του μεσημεριού φαντάζουν να το ανακαλύπτουν κάθε μέρα. Στην επιφάνεια των 150μ της λίμνης υπάρχουν δύο δίδυμα βουναλάκια και ένας στενός υδάτινος δρόμος ανάμεσα στο νησί και τα τοιχώματα της λίμνης οδηγεί στο υπόλοιπο σκεπασμένο λιμνοσπήλαιο.

    11) Σπήλαιο Δρογκαράτη

    Είναι ένα από τα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής γύρω από την Μελισσάνη, επισκέψιμο από το 1963. Βρίσκεται 3χλμ από την Σάμη και χρονολογείται άνω των 2,000,000ετών. Ανακαλύφθηκε πριν από 300χρόνια όταν από ισχυρό σεισμό κατέπεσε τμήμα του. Σπηλαιολόγοι που το εξερεύνησαν δεν αποκλείουν να επικοινωνεί με άλλα σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή. Το βάθος του φτάνει τα 60μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης σε θερμοκρασία 18ο Κελσίου. Οι κομμένοι σταλακτίτες οφείλονται σε σεισμούς, αλλά και σε ανθρώπους που τους έκοβαν πριν από την αξιοποίησή του. Στην μεγάλη αίθουσα του λόγω της καλής ηχητικής που διαθέτει, διοργανώνονται συναυλίες. Άλλα σπήλαια της περιοχής, είναι το σπήλαιο Αγκαλάκη στα Πουλάτα, το σπήλαιο Αγίων Θεοδώρων, που μπορείτε να τα γνωρίσετε με σπηλαιοκατάδυση.

    10)Άσος

    Φωλιάζει στον κόλπο που σχηματίζει η καταπράσινη χερσόνησος. Η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, πληγωμένη και αυτή από τους σεισμούς του 1953 έπεισε με την φινέτσα της τους Γάλλους να την ξαναχτίσουνε και να δώσουνε το όνομά της στην κεντρική πλατεία των Παρισίων. Από εκεί θα ξεκινήσει η βόλτα στα δρομάκια, στην συνοικία Ρυάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά κάτω από τα δέντρα. Στην πλατεία καφενεία, ταβερνάκια πλαισιώνουν την παραλία του κόλπου μπροστά. Στη βραχώδη χερσόνησο που πετάγεται στη θάλασσα ξεπροβάλει το Φρούριο με τείχη μήκους 2000μ, χτισμένο το 17ο αιώνα. Από εκεί θα έχετε πανοραμική θέα του καταπράσινου κόλπου.

    9)Φισκάρδο

    Ο περιηγητής Μίλερ κατά την επίσκεψή του στο βορειότερο λιμάνι του νησιού τον 19ο αι. έγραψε ότι είναι μία από τις πιο γοητευτικές και πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της Γης. Ο σεισμός δεν άγγιξε το γνωστό αραξοβόλι που κρατά την παραδοσιακή του αρχοντιά. Πήρε το όνομά του από το Νορμανδό Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, όταν πέθανε εδώ, μετά την τελευταία του επιδρομή το 1085 και τα χρώματά του από τα πορτοκαλί παράθυρα, τα κόκκινα γεράνια, το πράσινο της πυκνής βλάστησης που το περιβάλει και το γαλάζιο από το ανοιχτό του Ιονίου. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από το κεντρικό πάρκινγκ θα συναντήσετε το ερειπωμένο σπίτι που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Καββαδίας και μετά θα βρεθείτε στην προκυμαία με τα παλιά κτίσματα που έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και εστιατόρια. Χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων σπιτιών είναι του Αμπατιέλου, του Γόμπου, του Τσελέντη. Από την προκυμαία θα ανεβείτε τα σκαλοπάτια για την εκκλησία της Παναγιάς της Πλατυτέρας του 17ου αιώνα. Από ολάνθιστα καντούνια θα επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα στον φάρο στον Φουρνιά, μετά τα Χτούρια, τους αρχαίους πέτρινους λουτήρες και το θρόνο της θρυλικής βασίλισσας Φισκάρδας

    8)Εθνικός Δρυμός Αίνου

    Όλες οι κοιλάδες τροφοδοτούν τα νερά του Μεγάλου Βουνού, αλλού σε πηγές και αλλού σε υπόγεια στρώματα. Το ψηλότερο βουνό του Ιονίου, ο ορεινός όγκος του Αίνου όπου μαζεύει τα σύννεφα ο Αινήσιος Δίας που λατρευόταν στην ψηλότερη κορυφή, (τα υπολείμματα του ιερού του Αινήσιου Δία βρίσκονται στην κορυφή) στον Μέγα Σωρό, στα 1600μ, το Monte Nero των Ενετών ("Μαυροβούνι") είναι ο μικρότερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας. Θησαυρός του η ξεχωριστή "μαύρη" Κεφαλληνιακή ελάτη, που καλύπτει τα ανώτερα τμήματα στις πλαγιές του όρους. Στολίδι του Δρυμού τα ημιάγρια άλογα σε μια δυο ολιγάριθμες αγέλες (15 ο καταγεγραμμένος αριθμός τους), που βρίσκονται στην περιοχή της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Αργίνια, στην μοναδική πηγή του Αίνου. Μέσα στο δρυμό δεν υπάρχει δυνατότητα παραμονής και ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τον Αίνο είναι με πεζοπορία αν και δεν θα συναντήσετε οργανωμένα μονοπάτια. Η βασική αφετηρία για το Δρυμό βρίσκεται στο 15ο χλμ Αργοστολίου - Σάμης στη θέση Αγραπιδιές από τον Αγ. Ελευθέριο, που οδηγεί σε έναν από τους δύο πυρήνες του δρυμού Ρούδι, στην κεντρική πύλη. Από την νότια μεριά ο δρόμος ξεκινά από το χωριό Αργίνια. Μια ακόμη διαδρομή με πανοραμική θέα σε όλο το νότιο κομμάτι της Κεφαλονιάς, ξεκινά από τα χωριά Σιμωτάτα - Βλαχάτα και ακολουθεί τον περιμετρικό δρόμο στα όρια του πυρήνα. Τέλος, μπορείτε να βρεθείτε στο δρυμό από την ανατολική μεριά από το χωριό Πυργί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο δρυμό απαιτείται η τήρηση όλων των κανονισμών.

    7) Τα χωριά της Άνω Ερίσσου

    Τα καταπράσινα χωριά του βόρειου τμήματος του νησιού θα τα γνωρίσετε με δύο κυκλικές διαδρομές. Όπως έρχεστε από Αργοστόλι θα στρίψετε για Τζαμαρελάτα και θα πάτε στα χωριά της δυτικής ακτής, Αγ. Ιερουσαλήμ, Αλατιές και τα μέσα χωριά, όπου θα βρείτε ταβέρνες. Θα επιστρέψετε στον κεντρικό δρόμο στον Μάγγανο για να συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και προσεισμικά σπίτια. Από το Μάγγανο θα συνεχίσετε για Φισκάρδο. Όταν φτάσετε στο Φισκάρδο, από το κεντρικό πάρκινγκ ξεκινά το δεύτερο σκέλος της διαδρομής 6χλμ. Θα κατευθυνθείτε προς τον καταπράσινο όρμο και την παραλία Φώκι και θα συνεχίσετε για Τσελεντάτα όπου θα βρείτε μοναστήρι. Συνέχεια για Κατσαράτα σε απόσταση 2χλμ. και έπειτα θα πάτε νότια για να συναντήσετε τους συνοικισμούς Ματθαιάτα, Στρατίδι. Μετά από 3χλμ κατευθυνόμενοι νότια θα βρεθείτε στην παραλία της Ευρετής. Θα γυρίσετε πίσω για να συνεχίσετε για Ματζουκάτα για να βγείτε ξανά στον Μάγγανο και στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου-Φισκάρδου, έχοντας γνωρίσει την ενδοχώρα της περιοχής.

    6)Η παλιά Κεφαλονιά

    Αρχοντικά δίχως οροφή και στο σαλόνι.. ελιές! Συκιές βγαίνουν από τα

    παραθύρια, πλατείες βουβές, εκκλησιές δίχως καμπαναριό και τα καντούνια φραγμένα από σωριασμένες πέτρες. Αναμνήσεις στριμωγμένες, σωριασμένες και σκορπισμένες στα περιβόλια από μια ζωή καθημερινή που διακόπηκε απότομα. Είναι η προσεισμική Κεφαλονιά, ο "μέσα πλούτος" της, ό,τι γλύτωσε και απέμεινε από τον ξαφνικό θυμό της γης, μοναδικά αξιοθέατα από την παλιά αρχιτεκτονική και την παράδοση του τόπου. Μερικοί, σχετικά καλά διατηρημένοι παλιοί οικισμοί που οι κάτοικοι αποφάσισαν να τους εγκαταλείψουν και να χτίσουν αλλού τα νέα τους σπίτια είναι τα Φάρσα, 8χλμ από το Αργοστόλι. Για να επισκεφτείτε το χωριό θα πάρετε την στροφή στο τέλος του νέου χωριού και θα ανεβείτε στον παλιό οικισμό. Άλλος παλιός οικισμός είναι τα παλιά Βλαχάτα, (ο σημερινός Καραβόμυλος) στην περιοχή της Σάμης. Από τον κεντρικό δρόμο από Σάμη προς Καραβόμυλο, στο πρώτο στενό θα στρίψετε δεξιά προς το βουνό και μέσα στον ελαιώνα θα αντικρίσετε τους μισογκρεμισμένους τοίχους, τις κάμαρες και την πλατεία. Ένας ακόμη παλιός οικισμός τέλος είναι τα παλιά Βαλσαμάτα στην κοινότητα Ομαλών, στο δρόμο για την Μονή Αγίου Γερασίμου.

    5) Τα οινοποιεία της Ρομπόλα

    Από ασήμαντο άνθος, έως την ετικέτα, απλώνεται μια διαδρομή κόπου, μια σχέση στοργής που δημιουργεί παράδοση, ιστορία και την ξακουστή Ρομπόλα. Σε απέραντους αμπελώνες σε πλαγιές και κάμπους παράγεται η γηγενής ποικιλία του κεφαλλονίτικου οίνου που ταξιδεύει μαζί με την Κεφαλονιά σε κοντινά και μακρινά γιορτινά τραπέζια. Στην κοινότητα Ομαλών, στη ζώνη της Ρομπόλα με τα 3500 στρέμματα αμπελώνων στους πρόποδες του Αίνου, μέχρι την περιοχή του Ελειού καθώς και στην περιοχή της Παλικής, μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν σε έξι από τα βασικά οινοποιεία, να δοκιμάσετε οίνους γνωστούς και να ακούσετε το μύθο της παραγωγής. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, την περίοδο του τρύγου διοργανώνονται εκδηλώσεις στην καρδιά των αμπελιών, στα χωριά Βαλσαμάτα, Φραγκάτα και Τρογιανάτα. Η αφετηρία της γνωριμίας σας με την ιστορία και την παραγωγή του τοπικού οίνου είναι ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας, δίπλα στην Μονή Αγίου Γερασίμου Τα επισκέψιμα οινοποιεία της νοτιοανατολικής μεριάς του νησιού είναι το Gentilini στις Μηνιές (26710-41618) και στην Πεσσάδα το οινοποιείο Divino (τηλ 26710-69190). Στον δρόμο Μαυράτα-Θηραμώνα θα συναντήσετε το κτήμα του Γιαννηκώστα Μεταξά με 25στρέμματα αμπελώνων (τηλ. 26710-81292). Τέλος στην περιοχή Λιβάδι δίπλα στο Ληξούρι το οινοποιείο της οικογένειας Σκλάβου παράγει την κεφαλονίτικη μαυροδάφνη των Οργίων. (26710-91930)

    4) Μονή Κηπουραίων: Το μπαλκόνι του Ιονίου

    Κρέμεται από την θάλασσα στην εσχατιά της χερσονήσου της Παλικής, και απολαμβάνει μία από τις ωραιότερες "βουτιές" του ήλιου τα απογεύματα. 15χλμ από το Ληξούρι, η μονή χτίστηκε το 1759 και το όνομά της προέρχεται από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί. Στο ανοιχτό πέλαγος, θα καθίσετε στο μπαλκόνι του Ιονίου συντροφιά με τον μοναχό Ευσέβιο. (26710-91354)

    3) Οι "παραξενιές" του νησιού

    Μυστήρια φαινόμενα κεντρίζουν το ενδιαφέρον επιστημόνων, αναζητούν για χρόνια απαντήσεις και δίνουν στην Κεφαλονιά το χαρακτηρισμό "Νησί της παραξενιάς". Στην είσοδο του λιμανιού του Αργοστολίου, το νερό της θάλασσας εισχωρεί στις Καταβόθρες, περνά κάτω από το λιμάνι και τα βουνά του νησιού και εκβάλλει στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και στον κόλπο της Σάμης στον Καραβόμυλο. Η Κουνόπετρα, ένας μεγάλος βράχος στην Παλική, που εξέχει από τη θάλασσα, κάποτε ήταν διεθνώς γεωλογικό φαινόμενο, χάρη στην αδιάκοπη ρυθμική κίνησή της που σταμάτησε με τους ισχυρούς σεισμούς του 53. Έπειτα η λίμνη Άβυθος στο Πυργί λεγόταν ότι δεν έχει βυθό. Τέλος, οι γίδες που βόσκουν σε μια περιοχή του βουνού Αγία Δυνατή έχουν όπως λένε οι κάτοικοι επίχρυσα ή επάργυρα δόντια και οι βοσκοί από τον Οκτώβριο έως το Μάιο δεν ποτίζουν τα κοπάδια τους καθώς οι γίδες της Κεφαλονιάς μπορούν να μη πίνουν νερό επί έξι μήνες. Τις ημέρες της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο στο ναό της Παναγίας Λαγκουβάρδας στο χωριό Μαρκόπουλο, μικρά, απαλά στην αφή, ακίνδυνα φιδάκια, που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο βγαίνουν από τις φωλιές τους και εξαφανίζονται λίγες μέρες μετά. Είναι τα φιδάκια της Παναγιάς που στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός και αποτελούν σημάδι καλοτυχίας.

    2) Κοργιαλένειο Ίδρυμα

    Πέρα από τον μουσειακό του χαρακτήρα, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου αποτελεί, μαζί με τα κύρια αξιοθέατα του νησιού, βασικό προορισμό της επίσκεψής στο νησί καθότι είναι το μοναδικό σημείο όπου θα δείτε τον πολιτισμό που χάθηκε στους σεισμούς του 1953. Μέσα από τη σκοπιά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων το Μουσείο διατρέχει την ιστορία της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης (γύρω στο 1500 μ.Χ.) μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού του νησιού από τους σεισμούς του 1953. Το Μουσείο προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ' όλες τις εκφάνσεις τους (ενδυμασία, οικιακή οικονομία, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, λαϊκή τέχνη, αναψυχή κλπ.), αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή. Το Μουσείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του διατηρητέου μετασεισμικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου. Δύο από τις εκθέσεις του φιλοξενούνται στον ισόγειο χώρο της Νέας Πτέρυγας του κτιρίου. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 30.000 παλαιές εκδόσεις, Λειψίας, Παρισίων, Βενετίας, Μιλάνου από το τέλος του 15ου αιώνα και σπάνια χειρόγραφα, χρονολογούμενα από τον 12ο αιώνα. Ώρες λειτουργίας 8.30 - 20:30.

    1) Παραλία Πλατιά Άμμος

    Ο αντίπαλος του Μύρτου. Οι κάτοικοι μέχρι πρόσφατα κρατούσαν τα στόματά τους κλειστά και έδιωχναν κάθε πινακίδα που οδηγούσε στην παραλία. Γι' αυτό και στη στροφή για το χωματόδρομο, εκείνοι που ήθελαν τη διάδοσή της έγραψαν το όνομά της στην άσφαλτο. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν την Μονή Κηπουραίων, στον τελευταίο πειρασμό της Παλικής. Ο πιο σύντομος δρόμος για να βουτήξετε είναι να πάρετε το δρόμο από Ληξούρι, έχοντας περάσει τα Καμιναράτα, κατηφορίζοντας με θέα το ακρωτήρι της Παλικής, λίγα μέτρα μετά την πινακίδα στα αριστερά για την ταβέρνα του Στάθη, κάτω στην άσφαλτο θα δείτε το όνομά της. Στα δεξιά ξεκινά χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων όπου θα δείτε τις πινακίδες Τα σκαλοπάτια απαιτούν μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν πέτρες και γίνονται συχνά κατολισθήσεις. Δεν υπάρχουν σημεία με σκιά, αλλάβ¦. με τέτοιο ηλιοβασίλεμα, τι να την κάνεις την σκιά.

    +1) Ο Βυθός

    Ένας ζωντανός βυθός σας περιμένει σε υφάλους με μεγάλο ενδιαφέρον χλωρίδας και πανίδας και σε παραλίες και νερά μεγάλης ορατότητας. Για αρχάριους το πρόγραμμα κρατά περίπου δύο ώρες και θα βουτήξετε μέχρι και έξι μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Τους πτυχιούχους και έμπειρους δύτες τους περιμένουν βουτιές με μέγιστο βάθος τα 42μέτρα. Οι καλύτερες βουτιές στο νησί είναι στον Περσέα, υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που παραμένει άθικτο στο βυθό, με μηδενική κλίση και ένα μόνο μικρό ρήγμα στην πλώρη του. (αφορά μόνο τους πτυχιούχους δύτες). Τους καταρτισμένους στη σπηλαιοκατάδυση τους περιμένει μια ακόμη εμπειρία με μια βουτιά στην λίμνη της Μελισσάνης. Το λιμναίο μέρος της λίμνης διατίθεται για κατάδυση κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άλλες καταδύσεις γίνονται στην περιοχή της Αγ. Ιερουσαλήμ και στις σπηλιές στο Φισκάρδο. Εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της ακτογραμμής όλου του νησιού σχηματίζονται πάμπολλα σπήλαια, μικρότερα ή μεγαλύτερα τα οποία προσφέρονται για υποβρύχια επίσκεψη. Καταδύσεις μπορείτε να κάνετε στην Αγ. Ευθυμία, στο Φισκάρδο, στη Σκάλα, στο Αργοστόλι και στη Λάσση. Μια κατάδυση γνωριμίας θα σας στοιχίσει περίπου 50-60ευρώ.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.aquatic.gr, www.fnec.gr, www.diveinkefallonia.com.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [07] Απεργιακό κύμα

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα. Από σήμερα άρχισε η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών. Αύριο, το απεργιακό κύμα κατά των οικονομικών μέτρων κορυφώνεται με την κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    Στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ) και το ΕΚΑΒ. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Αύριο, Τετάρτη, απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το ΕΚΑΒ. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει είδησεις από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

    «Δεμένα» στα λιμάνια όλη της χώρας θα παραμείνουν την Τετάρτη, 5 Μαΐου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία -αναμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά- εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ.

    Η απεργία των Ελλήνων ναυτικών, που θα ξεκινήσει στις 24.00 της Τρίτης, 4 Μαΐου, και θα λήξει στις 24.00 της Τετάρτης, 5, αποφασίσθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με ψήφους 8 υπέρ και 7 κατά.

    Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, έκανε γνωστό ότι οι Ελληνες μηχανικοί θα συνεχίσουν τις απεργαικές τους κινητοποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα γίνουν αυτές.

    Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Κλειστός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ λόγω και της αυριανής απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν δεκάδες ματαιώσεις πτήσεις και στο αυριανό πρόγραμμα.

    Συγκεκριμένα η Olympic Air αναγκάζεται να ματαιώσει για σήμερα 78 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και να τροποποιήσει τις ώρες αναχώρησης στην πτήση - OA 246 Μιλάνο-Αθήνα : αναχώρηση 20.30 (τοπική ώρα) αντί 20.50 (τοπική ώρα) και άφιξη 23.55 (ώρα Αθήνας)

    - 03.OA 147/148 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα: αναχώρηση 16.25 αντί 16.40 (ώρα Αθήνας) και άφιξη 18.50 (τοπική ώρα) και από Βρυξέλλες 19.35 (τοπική ώρα) με άφιξη 23.55 (ώρα Αθήνας)

    Την Τετάρτη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση.

    Για τους ίδιους λόγους η Aegean αναγκάζεται να ματαιώσει για σήμερα, Τρίτη, 34 σκέλη πτήσεων και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 6 και συγκεκριμένα:

    - 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS: ATHENS 14:45 LONDON 16:45/17:45 ATHENS 23:30.

    136 Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Αναχώρηση από Αθήνα στις 22:45

    137 Θεσσαλονίκη - Αθήνα: Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 22:45

    Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί μία extra πτήση ως κάτωθι:

    A3 2926/2927 EXTRA FLT ATHENS - TEL-AVIV - ATHENS: Αναχώρηση από Αθήνα 19:00 Αναχώρηση από TEL-AVIV 21:45 .

    Την Τετάρτη ημέρα της απεργίας ματαιώνονται όλες οι πτήσεις και θα πραγματοποιηθεί μόνο μία extra, η 2909 EXTRA FLIGHT LARNACA - ATHENS: Αναχώρηση από LARNACA 23:45.

    Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για την Τετάρτη, στο πλαίσιο της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και επηρεάζουν και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για αύριο καταργούνται μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.

    - Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    - Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.

    Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Την Τετάρτη, 5 Μαίου, ημέρα της απεργίας καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας. Επίσης, καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 360, 361, 362, 363, 444 και 445, καθώς και τα υπόλοιπα διεθνή δρομολόγια στην ελληνική διαδρομή τους. Την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.

    Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

    "Τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Στις αρχές του 2011 θα δούμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε", εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 30 % το πληθυσμού απειλείται με πτώχευση ενώ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 17.5 δισ. τώρα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, "τα μέτρα που μας επέβαλαν θα οδηγήσουν την οικονομία και τις δυνατότητές της σε παρατεταμένη ύφεση, σε λουκέτα, ανεργία και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού. Αν δεν υπάρξει έξαρση λουκέτων, σχολίασε ο ίδιος, θα πάρουμε το Νόμπελ οικονομίας".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

    Ο κ.Ασημακόπουλος τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".

    Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

    Κατάληψη στην Ακρόπολη από το ΠΑΜΕ

    Κατάληψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιούν από τις 6 το πρωί, περίπου 200 μέλη του ΠΑΜΕ, που διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα.

    Οι διαδηλωτές έχουν υψώσει πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε".

    Αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποχωρήσουν από την Ακρόπολη.

    Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχ

    [08] "Μεγαλύτερη ύφεση"

    Για "Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ τόνισε πως "σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα".

    Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως "σωτηρία" της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως "επαρκή". Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%. Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες" και πρόσθεσε ότι "σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα "φάρμακο" που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την "ασθένεια"".

    Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, "στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία. Δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη «μέγγενη» το ταχύτερο".

    Και κατέληξε:

    "Διαφώνησα με την πολιτική αυτή εξ αρχής. Επισήμανα ότι μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης ύφεσης. Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί. Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά. Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς.Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε".

    [09] "Περί κλεπτών και κρίσης"

    Την πρόταση νόμου, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε πως η πρόταση αυτή - η οποία δεν είναι καινούργια - "δεν γίνεται προκειμένου να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να δεχτούν μείωση μισθών και συντάξεων, δεν γίνεται για τέτοιους υποκριτικούς λόγους, δεν γίνεται για να πείσουμε τους εργαζόμενους να δεχτούν αυτά τα βάρβαρα μέτρα χωρίς να αντιδράσουν".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα η θέση του κόμματος είναι πως η συμμετοχή προσώπων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα, δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα προνόμιο συγκριτικά με την προηγούμενή τους κατάσταση. "Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει οικονομικό όφελος", σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπολογίζεται η βουλευτική θητεία ως ένσημα στον ασφαλιστικό οργανισμό του βουλευτή και να παίρνει τη σύνταξη όταν πάψει να είναι βουλευτής, ή όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία να πάρει τη σύνταξη κανονικά από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο ανήκε, είτε είναι το ΙΚΑ, είτε είναι ο ΟΓΑ, είτε είναι οποιοδήποτε ταμείο.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι θεωρεί πρόκληση να παίρνουν χρήματα οι βουλευτές, που "στην πλειοψηφία τους αποφασίζουν στη Βουλή πολιτική λιτότητας, πολιτική βάρβαρων μέτρων".

    Επίσης έκανε λόγο για "υποκριτική εκστρατεία", από την οποία "διαχωριζόμαστε πλήρως", εκστρατεία που "επιχειρεί να πείσει το λαό να κάνει θυσίες, και σαν αντάλλαγμα θα γίνουν ορισμένες αλλαγές βιτρίνας στο πολιτικό σύστημα"

    "Παραδείγματος χάριν, κάποιοι να πάνε φυλακή και με κύριο στόχο έτσι ο λαός να βγάλει το άχτι του και τίποτα άλλο. Θέλουν να κρύψουν την πολιτική που ακολουθείται στο πεδίο της οικονομίας και να θεωρηθεί ότι όλα τα σκάνδαλα, οι βρωμιές κλπ, αφορούν κάποια πρόσωπα. Εμείς, βεβαίως, δεν πρόκειται να στενοχωρηθούμε αν κάποιοι, οι οποίοι πραγματικά βαρύνονται με αδικήματα, πάνε στη φυλακή. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να γεμίσει τις τσέπες του λαού με χρήμα, δεν πρόκειται να βοηθήσει το λαό να πληρώνει φτηνή βενζίνη, να πληρώνει τα πλατιά είδη λαϊκής κατανάλωσης χωρίς τον φοβερό ΦΠΑ. Είναι μια υποκριτική εκστρατεία ακριβώς για να μη δει ο λαός την αιτία της κρίσης και να μη σκέφτεται τα ελλείμματα που υπάρχουν στην τσέπη του, αλλά να σκέφτεται κάποια ελλείμματα στα κρατικά ταμεία", τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα σχολιάζοντας προτάσεις για μείωση του αριθμού των βουλευτών, τόνισε πως "είτε 400 είναι οι βουλευτές, είτε 100 ή 200, η αντιδραστική πολιτική θα περνάει μέσα από τη Βουλή, από τη στιγμή που ο λαός δεν επιβάλλει ανατροπή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει σήμερα".

    Ακόμη τόνισε ότι η αλλαγή της κατάστασης, "έτσι ή αλλιώς θα έρθει έξω από τη Βουλή: Μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, προς όφελός τους. Και αυτό είναι το κυριότερο. Σε ό,τι μπορούμε μέσα από τη Βουλή, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο - και με αυτή την έννοια καλούμε τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο νόμου".

    Ας σημειωθεί ότι στην πρότασή του το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου, "δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δεν συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή".

    "Περί κλεπτών και κρίσης"

    "Είναι αποπροσανατολισμός η συζήτηση στα ΜΜΕ ότι κάποιοι που έκλεψαν έφεραν την κρίση. Όλοι οι κλέφτες στο σκαμνί, αλλά και έτσι οι τσέπες της πλουτοκρατίας θα γεμίσουν, που η κερδοφορία της έφερε την κρίση, μαζί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι αποπροσανατολισμός και για τον λόγο ότι η διαπλοκή κεφαλαίου - πολιτικής εξουσίας και μηχανισμών είναι τέτοια, που τίποτα το ουσιαστικό δεν θα βγει στην επιφάνεια", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Η σχετική συζήτηση που προωθούν σειρά ΜΜΕ στοχεύει στη φύλαξη του σάπιου πολιτικού συστήματος που πρέπει να ανατραπεί και να ανοίξει από το λαό ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία".

    [10] "Να αποδοθούν ευθύνες"

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από αίτημα του ιδίου.

    «Μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια» αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, λέγοντας πως από τη στιγμή που φτάσαμε στη δίνη του ΔΝΤ, πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες και κάποιοι πρέπει να πάνε στη φυλακή.

    «Κάποιοι επιτέλους πρέπει να πάνε φυλακή, όσο ψηλά κι αν ευρίσκοντο. Αυτοί πρέπει να πάνε πρώτα, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για το χρέος», είπε.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι είναι ατελέσφορα και τόνισε ότι χρειάζονταν άλλες, ουσιαστικότερες και βαθύτερες, ενέργειες, πράξεις, σκέψεις και ιδέες, πριν καταλήξουμε σε αυτά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι για να δεχτεί η κοινωνία τα μέτρο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να αναζητηθούν ευθύνες στον πολιτικό κόσμο «που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση» και, δεύτερον, να γίνει «μια γενναία μείωση» των αποδοχών των βουλευτών.

    «Σήμερα ακούω κάποιες μειώσεις που είναι τόσο δαιδαλώδεις που ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τελικά τι θα κοστίσει στον βουλευτή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε:

    «Είπα κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και επιμένω: 50% μείωση των μισθών και επιστροφή όλων των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου εγώ έκανα από την πρώτη στιγμή, για να δώσουμε στο λαό το κίνητρο ότι και οι βουλευτές υποφέρουν και δέχονται κι αυτοί την αλλοίωση του επιπέδου ζωής τους».

    [11] "Κρίσιμες στιγμές"

    Θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καταθέτοντας και επίσημα την πρόταση του κόμματός του, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα κυβερνητικά μέτρα.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, "καθώς από την ίδια του την ιστορική διαδρομή έχει αποδείξει ότι είναι αντιστασιακός και αντάρτης".

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζούμε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές, όπου ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης που προχωρά σε επιλογές που υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή που έλαβε πριν έξι μήνες, μια εντολή που δεν ήταν για την κατεδάφιση της κοινωνίας, αλλά για την προστασία των αδυνάτων".

    Παράλληλα, επεσήμανε, ότι εξέφρασε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την έντονη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του πρωθυπουργού να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κατόπιν εορτής, όπως είπε.

    "Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να χειριστεί η κυβέρνηση το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας και συνολικά την πολιτική ηγεσία για επικοινωνιακούς σκοπούς. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποτελέσει το ντεκόρ για μια συναίνεση, με την οποία δεν συμφωνεί η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία θεωρεί τα μέτρα άδικα και καταστροφικά και ζητά δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    Συγχρόνως, κατέθεσε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα, κάνοντας λόγο "για δημοκρατική διέξοδο" και τονίζοντας ότι "υπάρχει εναλλακτικός δρόμος με αύξηση των εσόδων από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους αδύναμους".

    Ειδικότερα για το θέμα αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη λαϊκή ετυμηγορία, "προκειμένου να κρίνει ο λαός αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα, που οδηγούν σε έναν ολισθηρό και σκοτεινό δρόμο που θα επηρεάσει τη χώρα για την επόμενη 20ετία".

    [12] Μείωση κατά 84%

    Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελείτο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 από 5.113 πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έως σήμερα ήσαν άκρως απόρρητες.

    «Στο όνομα των προσπαθειών της Μη Διάδοσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το οπλοστάσιό μας», τόνισε το Πεντάγωνο, το οποίο από το 1961 δεν είχε αποκαλύψει ποτέ άλλοτε τον ακριβή αριθμό των πυρηνικών του αποθεμάτων.

    Ο αριθμός αυτός, που περιλαμβάνει τα ανεπτυγμένα, μη ανεπτυγμένα, στρατηγικά, και μη στρατηγικά όπλα, «αντιπροσωπεύει μία μείωση κατά 84% εν σχέσει με το ανώτερο ύψος του οπλοστασίου (31.255) στα τέλη του οικονομικού έτους 1967», εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, τονίζει το Πεντάγωνο.

    Εν τούτοις, στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται για διάλυση, τόνισε στέλεχος του υπουργείου Αμύνης.

    Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «από το 1994 έως το 2009 οι ΗΠΑ αποσυναρμολόγησαν 8.748 πυρηνικές κεφαλές» και «πολλές άλλες χιλιάδες από συμπληρωματικά πυρηνικά όπλα περιμένουν να καταστραφούν και αυτά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 6:30:40 UTC