Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις για τη ληστεία στο 'Praktiker"
  • [02] Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς
  • [03] Σύλληψη για επίθεση στην Τάιμς Σκουέαρ
  • [04] Αυτοκίνητο με 5.000 ευρώ
  • [05] "Σύνεση και αυτοπειθαρχία"

  • [01] Συλλήψεις για τη ληστεία στο 'Praktiker"

    Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην υπόθεση των δραστών της αιματηρής ληστείας στο «Πράκτικερ» (Praktiker) στον Ταύρο και τη σύλληψη δύο ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη ληστεία αυτή.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες -που τραυματίστηκε στα πόδια από σφαίρες αστυνομικών- δεν είναι ο καταζητούμενος για την υπόθεση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" που δήλωσε αρχικά ο ίδιος, αλλά ένας από τους επικηρυγμένους με 600.000 ευρώ "ληστές με τα μαύρα". Ο συγκεκριμένος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο.

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να είναι μέλη άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, εκτιμά ότι στη ληστεία στο Praktiker, κατά την οποία οι δύο ληστές πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά υπάλληλο, ήταν και άλλοι συνεργοί τους, γιατί στην κατοχή των δύο συλληφθέντων δεν βρέθηκαν τα 50.000 ευρώ που ήταν η λεία της ληστείας.

    Ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [02] Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς

    Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι την συγκεκριμένη υπόθεση δεν την ξεκίνησε εκείνος, ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη της Μονής, όπως είπε, αλλά «την κληρονόμησα από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβα, με όλες τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (1999-2003)».

    Αναφερόμενος στις ημέρες της θητείας του, κατέθεσε ότι όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα της Μονής αρνήθηκε. Αρνητική ήταν επίσης η απάντησή του όταν οι δύο μοναχοί ζήτησαν την συναίνεσή του στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βισθωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σύμφωνα με το νόμο και με βάση τα όσα γνωμοδότησαν τα αρμόδια όργανα. Ο ίδιος - όπως είπε - αποδέχθηκε το «ομόφωνο» αποτέλεσμα της «αναπομπής» που έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τήρησε την νομιμότητα, «όπως θα έκανε οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου κράτους». Θύμισε στα μέλη της Επιτροπής πως «έθεσε το θέμα στην αγόρευσή του στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης, όταν είπε πως δεν μπορεί να ενοχοποιείται η αποδοχή επίσημων και ομόφωνων γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων από τον νόμο οργάνων».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ίδια αποδοχή της γνωμοδότησης εδώ και έξι χρόνια δεν την ανακάλεσε κανείς υπουργός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ο κ. Δούκας επισήμανε ότι ουδέποτε υπήρξε μαρτυρία, κατάθεση ή έγγραφη απόδειξη η οποία να τον διαψεύδει και να τον επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο.

    Στο σημείο της κατάθεσής του, που αναφέρθηκε στο τι γνώριζε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Δούκας είπε: «Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση το Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση και για την ύπαρξη της Μονής. Εξέλαβα το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Ουδέποτε μου ζητήθηκε -και ούτε θα μπορούσε να μου ζητηθεί- να κάνω κάτι παράνομο ή παραβατικό».

    Τέλος σε ότι αφορά «την παράλειψή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές», ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε: «Υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάσθηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου. Έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους. Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη αλλά σήκωσα και βάρη που δεν μου ανήκαν».

    Κατάθεση του Παπαντωνίου στην Εξεταστική για Ζημενς

    Ως μια καθ' όλα άρτια σύμβαση που διασφάλισε και διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του Δημοσίου, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου τη σύμβαση για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I.

    Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης επί θητείας του οποίου την άνοιξη του 2003 υπεγράφη η σύμβαση για το C4I, τόνισε ότι η ευθύνη του υπουργείου Αμύνης ήταν τυπική, ενώ την ουσιαστική ευθύνη τόσο για τις διαπραγματεύσεις, όσο και την επιλογή είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση του προεδρικού διατάγματος 284 που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για να γίνει ταχύτατα η προμήθεια, ενώ έκρινε ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν το κράτος όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί.

    Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση συνετάγη, ελέγχθηκε και θωρακίστηκε τόσο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Νομικό Γραφείο Νότη Μπερνίτσα.

    Σε ερώτηση τόσο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το αν ασκούνταν εκβιασμοί και πιέσεις, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί απειλούσαν να μη στείλουν τους αθλητές τους στους αγώνες, αν δεν προμηθευόταν η χώρα μας το C4I ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «ως αοριστολογίες και ανακρίβειες».

    Ταυτόχρονα ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον ίδιο και στην τότε κυβέρνηση, διότι επέλεξαν τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης κατ' ουσίαν με την επίκληση του προεδρικού διατάγματος που πρέπει, όπως στο ίδιο αναφέρεται, περιοριστικά να χρησιμοποιείται μόνον για προμήθειες πολεμικού υλικού.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για το σημείωμα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 5 Μαρτίου 2003, (οκτώ ημέρες πριν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η κήρυξη ως αναδόχου της SAIC) που ανέφερε «Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε non paper», ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θυμάται να έχει πάρει κάποιο σχετικό «non paper», αλλά επικαλέσθηκε πόλεμο επιχειρηματιών και συμφερόντων.

    Σε ερώτηση για την κατάθεση Σίκατσεκ ότι «χρειάστηκε να πληρώσει πέντε υπουργεία για να πάρει τον διαγωνισμό η SAIC», ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν «συνωμοσία για διασπορά ψευδών στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών».

    Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι ο κ. Παπαντωνίου ήταν απολύτως αλληλέγγυος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους χειρισμούς για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «τον χρησιμοποίησαν ως χρυσή εφεδρεία και όχι ως απόβλητο».

    [03] Σύλληψη για επίθεση στην Τάιμς Σκουέαρ

    Oι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν έναν αμερικανό ,πακιστανικής καταγωγής ο οποίος καταζητείτο στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το περασμένο Σάββατο στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης,μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο αγοραστής του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στην αποτυχημένη επίθεση.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο ύποπτος συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι ο άνδρας αυτός, που έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Πακιστάν. Ζει στο Κονέκτικατ και πριν από περίπου τρεις εβδομάδες αγόρασε τοις μετρητοίς το όχημα που βρέθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά, ένα Nissan του 1993.

    Διεθνές σχέδιο

    Η αποτραπείσα βομβιστική επίθεση στην Πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης όλο και αποκαλύπτεται ανησυχητικά πως ήταν αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας από πολλά άτομα, στα πλαίσια ενός σχεδίου με διεθνείς διασυνδέσεις, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, επικαλούμενη στελέχη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν εξίσου για πρώτη φορά το περιστατικό ως τρομοκρατική πράξη, απαρνούμενοι με δραματικό τρόπο την έως σήμερα αναφορά τους στο γεγονός ως σκοπούμενη επίθεση, υπογραμμίζει η Ποστ.

    [04] Αυτοκίνητο με 5.000 ευρώ

    Ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου, η τιμή του οποίου δεν θα ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, προετοιμάζεται να "ρίξει" στην αγορά η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ντάτσια» (θυγατρική του γαλλικού ομίλου Renault), δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας Βίνσεντ Κάρε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Geman Autobild".

    Το νέο μοντέλο, του οποίου η κατασκευή βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού από τους ειδικούς της εταιρίας, θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Dacia στο Πίτεστι και το μήκος του δεν θα ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Το νέο όχημα θα έχει χαρακτηριστικά των μοντέλων "Logan" και "Clio", αλλά και του "Sandero".

    [05] "Σύνεση και αυτοπειθαρχία"

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ψήφισης των μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, σε ερώτηση αν θα ψηφίσει στη Βουλή τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι «η πολιτική που ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση δεν συνάδει με αυτά που έλεγε στο παρελθόν», ενώ άσκησε κριτική στην απόφαση του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία για τα μέτρα με την «Τρόικα».

    «Κάθε διάθεση που θα υπήρχε προς μια κατεύθυνση, αναιρείται με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Παπανδρέου τα πράγματα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στη ματαίωση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε ότι «ήταν λάθος κάποιοι που ακύρωσαν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Νοέμβριο του 2009 και ο πρωθυπουργός το συγκάλεσε έξι μήνες αργότερα.

    «Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, που επιβάλλει τον διάλογο» είπε. Δήλωσε, δε, ότι συγκινήθηκε από την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους και τόνισε ότι θα το αναφέρει και αύριο στη Βουλή.

    Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης εξήρε τη στάση του κ. Παπούλια κάνοντας λόγο για υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ορθό λόγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει σύνεση και αυτοπειθαρχία, «ώστε να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να καθοδηγήσουν τα πράγματα σε εξαλλότητες, που θα βλάψουν τη χώρα».

    Σε ερώτηση για την κατάληψη της Ακρόπολης, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι «είναι οι ίδιοι, που έδιωξαν από το λιμάνι του Πειραιά ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο πήγε στα τουρκικά λιμάνια».

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρατζαφέρης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, ζητά τη διερεύνηση στοιχείων για παράνομο χρηματισμό για συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες προς την ΥΠΕΕ. Ακόμα, τονίζει ότι η γερμανική δικαιοσύνη ελέγχει στοιχεία σχετικά με έργο που συνδέεται με την προμήθεια των υποβρυχίων Τ-214 του πολεμικού ναυτικού και ερωτά αν προτίθεται να ζητήσει τον φάκελο από την εισαγγελία Μονάχου.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, λέγοντας πως από τη στιγμή που φτάσαμε στη δίνη του ΔΝΤ, πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες και κάποιοι πρέπει να πάνε στη φυλακή.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι είναι ατελέσφορα και τόνισε ότι χρειάζονταν άλλες, ουσιαστικότερες και βαθύτερες, ενέργειες, πράξεις, σκέψεις και ιδέες, πριν καταλήξουμε σε αυτά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι για να δεχτεί η κοινωνία τα μέτρο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να αναζητηθούν ευθύνες στον πολιτικό κόσμο «που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση» και, δεύτερον, να γίνει «μια γενναία μείωση» των αποδοχών των βουλευτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 12:30:28 UTC