Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"
  • [02] Στη Βουλή το ν/σ για τα οικονομικά μέτρα
  • [03] Πτώση σε ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ
  • [04] Απεργιακό κύμα

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις με τις οποίες προσήλθε ο Αρχιεπίσκοπος, με την πρώτη να αφορά την αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων την ευθύνη των οποίων έχει ο κ. Ιερώνυμος και με τη δεύτερη να αφορά την ανάπτυξη περαιτέρω προνοιακού έργου από την Εκκλησία, με τον Αρχιεπίσκοπο να επισημαίνει ότι αυτό, όμως, πρέπει να γίνει ξεπερνώντας σύντομα τις αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ζούμε μια πολύ δύσκολη στιγμή, δίνουμε μια σκληρή μάχη, πιστεύω στις δυνάμεις της πατρίδας, του λαού και των πολιτών και θα αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες μπορούν, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι ήδη το πράττει η Εκκλησία και ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την συμπαράσταση.

    Από τη μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι πράγματι είναι δύσκολη η στιγμή και ότι η εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και ευχήθηκε να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα.

    Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να πούμε ότι πρέπει όλοι ενωμένοι να συνεργαστούμε, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι σίγουρη, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη γραφειοκρατία τόνισε ότι πράγματι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημοσιος τομέας και είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα αλλάξει ενώ αλλαγές θα γίνουν και άμεσα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το προνοιακό έργο της εκκλησίας.

  • ** Στη συνέχεια (5.30 μμ), ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Aboul Gheit.

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο του ΣΕΠΕ

    «Λάβαμε αποφάσεις για να προστατέψουμε τη χώρα από μείζονες κινδύνους», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ και υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μας δίνει «ένα απάνεμο λιμάνι να οικοδομήσουμε ένα γερό και ποντοπόρο σκαρί».

    «Νομίζω πως έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα αρκετά τρομολαγνικά σενάρια μαζί με τον τρόμο των spreads, ώστε να μην χρειάζεται να σας περιγράψω τι θα συνέβαινε χωρίς το μηχανισμό αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «βεβαίως, η ενεργοποίηση του μηχανισμού συνεπάγεται αναπόδραστα πρόσθετες προσπάθειες και θυσίες».

    Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε ώστε οι θυσίες αυτές να πλήξουν όσο λιγότερο γίνεται τους πλέον αδύναμους και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν την κρίση με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

    Είπε ακόμη ότι με την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους μέσω του μηχανισμού, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην βρεθεί ποτέ ξανά στις συνθήκες αυτές.

    «Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι "τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω πάντα, έστω με προσωπικό, πολιτικό κόστος όπως έκανα και τώρα", για να προσθέσει ότι ούτε μόνος του θα τα καταφέρει, ούτε θα τα καταφέρει μόνο με τους 15 υπουργούς της κυβέρνησης.

    «Θα είμαι πάντα μπροστά, θα είμαι πάντα πρώτος στη μάχη, αλλά δεν θα τα καταφέρω, η χώρα δε θα τα καταφέρει, χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αν η αναγέννηση της Ελλάδας δε γίνει υπόθεση όλων μας, του καθενός μας», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει έρθει η ώρα του φιλότιμου και του καθήκοντος, η ώρα της αφύπνισης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, του κάθε συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου πολίτη, «του δημοσίου υπαλλήλου που παρά την περικοπή του μισθού του θα προσπαθήσει να κάνει όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά του για να βοηθήσει τη χώρα του και το κράτος να γίνουν καλύτερα» και «του επιχειρηματία που θα σκεφτεί πως το μέλλον του δεν περνά μόνο από την ατομική του ευημερία, αλλά και από την ευημερία της κοινωνίας».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» το όραμα της ανάπτυξης «για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της υπανάπτυξης, της επιτήρησης, της παρακμής».

    Επισήμανε ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και πως αν τις αξιοποιήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πιο γρήγορα και να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση.

    Σε αυτό ενέταξε την αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες και σημείωσε ότι για την ανάπτυξη, ανανέωση, ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών δικτύων αποτελούν ευκαιρία «να κάνουμε bypass στη γραφειοκρατική αντίληψη».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την οικονομική στενότητα η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούν να καταπολεμηθούν διαχρονικά προβλήματα όπως η εισφοροδιαφυγή, η σπατάλη, η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι πέρα και πάνω από τη σχέση του κλάδου των επιχειρήσεων της πληροφορικής με το Κράτος, «μπορεί και πρέπει από μόνος του ο καθένας να αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης και πηγή εισοδήματος για τη χώρα».

    «Άλλωστε, δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει για πάντα ένα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτεί συνεχώς νέα έργα», ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μερικούς από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υλοποιείται, τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας στην ψηφιακή ανάπτυξη.

    Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχέδια που έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται και στα «οποία ο κλάδος των επιχειρήσεων της πληροφορικής καλείται να παίξει ρόλο κλειδί».

    Ένα από αυτά είναι η ενιαία αρχή πληρωμής, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει να καταγραφούν πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ημέρα απογραφής για τους δημόσιους υπαλλήλους και πως όσοι δεν είναι στη βάση δεδομένων και αποδειχτεί ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, «δεν θα πληρωθούν».

    Άλλα σχέδια για τα οποία μίλησε ο κ. Παπανδρέου είναι η κάρτα πολίτη, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης καυσίμων, η παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων και η οn - line παρακολούθηση προϋπολογισμού - του κράτους - του δημοσίου.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών διενέργειας των δημοσίων συμβάσεων.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα κι ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, και κάλεσε να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπανδρέου, του είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Στη συνέχεια του διαλόγου τους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής και πρόσθεσε ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους φτωχότερους πολίτες που πλήττονται.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις» δήλωσε:

    «Είναι ευκαιρία από την άλλη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη με διαφάνεια, πιο ανθρώπινη, με ανάπτυξη και ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

    -

    [02] Στη Βουλή το ν/σ για τα οικονομικά μέτρα

    Κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, τα «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

    Αύριο θα γίνει η συζήτηση του ν/σ, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

    Στο ν/σ έχουν ενσωματωθεί και τα χθεσινά φορολογικά μέτρα, που αφορούσαν την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, και καύσιμα.

    Εκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης

    Εκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη νομικών προσώπων και ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή.

    Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων οικονομικού έτους 2010 (κέρδη που αποκτήθηκαν το 2009) και όταν αυτά υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.

    Ειδικότερα για συνολικά καθαρά κέρδη έως 300.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 4%. Για καθαρά κέρδη από 301.000 έως 1.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς είναι 6%. Για καθαρά κέρδη από 1.000.001 έως και 5.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 8%. Και για καθαρά κέρδη από 5.000.001 και άνω η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

    Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πάντως ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομέναν συνολικό καθαρό εισοδήματα ή τα κέρδη της επιχείρησης να μην υπολείπεται του ποσού των 100.000 ευρώ.

    Ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει από τις εφορίες οι οποίες και θα αποστείλουν εκκαθαριστικό σημείωμα στις επιχειρήσεις ενώ το ποσό θα καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του 2011.

    Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση και ο συντελεστής του φόρου θα είναι 20% επί της αξίας της διαφήμισης.

    Τέλος, το Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών μπορεί να συστήνονται, αναδιοργανώνονται, αναδιαρθρώνονται και να καταργούνται υπηρεσίες οποιουδήποτε επιπέδου του υπουργείου Οικονομικών σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο.

    [03] Πτώση σε ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ

    Μόλις εκτονώθηκε κάπως η ελληνική κρίση, ο φόβος μιας διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία, προκάλεσε σήμερα πτώση του ευρώ και όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Φήμες σύμφωνα με τις οποίες και άλλες υπηρεσίες αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ισπανία, μετά τη Standard and Poor's την περασμένη εβδομάδα, και πως η Μαδρίτη μπορεί να ζητήσει μια κολοσσιαία χρηματοπιστωτική βοήθεια από το ΔΝΤ, προκάλεσαν σημαντική πτώση στις χρηματαγορές.

    Γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδας), το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχανε 2,80%, αφού το πρωί είχε καταγράψει πτώση άνω του 3,30%, η Λισαβόνα οπισθοχωρούσε κατά 2,10%, το Παρίσι κατά 1,51%, το Λονδίνο κατά 1,08% και η Φρανκφούρτη κατά 0,84%.

    Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στις 14:48, είχε πέσει στα 1,3088 δολάρια. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που αγγίζει από τα τέλη του Απριλίου του 2009.

    Εντούτοις οι υπηρεσίες Moody's και Fitch διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επαναξετάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας, που παραμένει γι' αυτές τις δύο υπηρεσίες η ανώτερη δυνατή, δηλαδή ΑΑΑ.

    Αυτό δεν εμπόδισε όμως τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων να αυξηθούν στην Ισπανία (στο 4,1%) και κυρίως στην Πορτογαλία (στο 5,28%).

    Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές. Τα δημοσιονομικά ελλείμματά της αυξήθηκαν σημαντικά το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 11,2% του ΑΕΠ, και η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να τα επαναφέρει στο 3% το 2013.

    [04] Απεργιακό κύμα

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα. Σήμερα άρχισε η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ το απεργιακό κύμα κατά των οικονομικών μέτρων κορυφώνεται αύριο με την πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

    Στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ), Νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, ενώ νωρίτερα συνταξιούχοι συγκέντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια έκαναν πορεία επίσης μέχρι τη Βουλή.

    Εξάλλου, το πρωί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου Παιδείας.

    Στο μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, ανέβηκαν στις 6 το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ύψωσαν πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε". Το μεσημέρι ύστερα από διαβουλεύσεις και κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο, προκειμένου να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος τους.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Δήμο Καλαμαριάς κατέλαβαν συμβολικά το δημαρχείο, από τις 10 το πρωί έως τις 12 μετά το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και το σχέδιο «Καλλικράτης».

    Στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Βενιζέλου, Ερμού, Αγίας Σοφίας). Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν, επίσης, περιφερειακά, συμβολικές καταλήψεις στα δημαρχεία του Εύοσμου, των Αμπελοκήπων και στα δημοτολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, με βασικά αιτήματα την κατάργηση των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την αποχώρηση της τρόικας και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στην αυριανή, πανελλαδική απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να «διασπάσει την ελληνική κοινωνία» ενώ συμπλήρωσε ότι είναι χρέος όλων να μην επιτραπεί «να επιστρέψουμε στη δεκαετία του πενήντα» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης, εξέφρασαν την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Ο κ. Πεπές ανέφερε ότι «θα ακυρώσουμε στην πράξη τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου», ενώ ο κ. Μπράτης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν για «να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αλλά και αν ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί» ενώ κάλεσε με τη σειρά του όλους τους εκπαιδευτικούς σε «συντονισμένο απεργιακό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζομένους».

    Εκπροσωπώντας την πανελλήνια ένωση αδιόριστων εκπαιδευτικών και το συντονιστικό όργανο των ωρομισθίων, η κα Βίκυ Κοτρίκλα κατήγγειλε τον τραυματισμό του Στάθη Κατσούλα από δυνάμεις των ΜΑΤ χθες το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η κα Κοτρίκλα ανέφερε ότι ο συνάδελφός της διακομίστηκε στον "Ερυθρό Σταυρό" με κάταγμα στο πόδι.

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν μόλις η πορεία έφτασε στη Βουλή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και οι δυνάμεις των ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.

    Αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και του παρέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία και την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

    Νωρίτερα συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στη μείωση των συντάξεων.

    Αύριο η απεργία της ΓΣΕΕ

    Αύριο, Τετάρτη, απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Στάση εργασίας οι υπάλληλοι της Βουλής

    Τετράωρη στάση εργασίας εξήγγειλαν για αύριο, τις ώρες 11.00 - 15.00, οι υπάλληλοι της Βουλής, συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και «εμποδίζοντας, κατά τον τρόπο αυτό, την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου».

    Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι «για την κρίση, που πλήττει τη χώρα μας, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις που με τις επιλογές και παραλείψεις τους έφεραν τη χώρα σε αυτό το τέλμα».

    «Ζητάμε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν όλους τους εργαζομένους και υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο και τη ζωή μας», καταλήγουν οι υπάλληλοι της Βουλής.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι υπηρεσίες της Βουλής θα λειτουργήσουν κανονικά με προσωπικό ασφαλείας.

    Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Κλειστός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ λόγω και της σημερινής απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν δεκάδες ματαιώσεις πτήσεις και στο αυριανό πρόγραμμα.

    Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, καθώς η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για αύριο, επηρεάζοει και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για σήμερα καταργούνται μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.

    - Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    - Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.

    Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Αύριο, ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών. Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας.

    Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".

    Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

    Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 14:30:31 UTC