Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό
  • [02] Πτώση σε ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ

  • [01] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

    Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο δίλημμα καταστροφή ή διάσωση της χώρας, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε την προσπάθεια να μπολιάσει τα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής ευαισθησίας ήταν δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

    Πιο αναλυτικά εξηγώντας αυτή την προσπάθεια, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τα εξής σημεία:

    -Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αξιολογήθηκαν από την "τρόικα" όπως είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας.

    -Διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

    -Εγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης

    -Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1.1.2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

    -Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    -Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων.

    Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για υπονόμευση ακόμη και για συνθήκες διωγμού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

    Σχετικά με το θέμα της εξόδου προς τη σύνταξη, ιδιαίτερα από γυναίκες στο δημόσιο, ο κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει (σ.σ. κατέθεσε ήδη) στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και προβλέπει: όσοι εργαζόμενοι (από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και το δημόσιο) φοβήθηκαν και βγήκαν στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώνεται ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διατηρούνται όποτε και αν βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος.

    Επίσης, ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι η σύνδεση του αναγκαίου χρόνου εργασίας με το προσδόκιμο ζωής θα μπει σε εφαρμογή μετά το 2020 και θα αφορά τέσσερις μήνες αύξηση ή μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας για κάθε ένα έτος αύξησης ή μείωσης του προσδόκιμου ζωής αντιστοίχως.

    Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

    Οι συνολικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% (μηνιαίως) και για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό.

    Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιος νομίζει ότι η συλλογική διαπραγματευση μπορεί να καταργηθεί με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επεσήμανε.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επιλογές ευθύνης και για ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης ειδικά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε, ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων θεμελιώνουν ως τις 31.12.2010. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση όλο τον εργάσιμο βίο θα ισχύει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2013.

    Οσοι συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2018 θα βγαίνουν στη σύνταξη με ένα μικτό σύστημα που θα υπολογίζει τις αποδοχές με ένα μεγάλο τμήμα από το παλιό σύστημα και ένα μικρότερο από το καινούργιο.

    Ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις δέσμες προγραμμάτων, που θα μεταφέρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους στον τομέα της απασχόλησης.

    Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη νέων ανέργων, την ανάθεση σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, απασχόλησης ανέργων που προσεγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων.

    [02] Πτώση σε ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ

    Μόλις εκτονώθηκε κάπως η ελληνική κρίση, ο φόβος μιας διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία, προκάλεσε σήμερα πτώση του ευρώ και όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Φήμες σύμφωνα με τις οποίες και άλλες υπηρεσίες αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ισπανία, μετά τη Standard and Poor's την περασμένη εβδομάδα, και πως η Μαδρίτη μπορεί να ζητήσει μια κολοσσιαία χρηματοπιστωτική βοήθεια από το ΔΝΤ, προκάλεσαν σημαντική πτώση στις χρηματαγορές.

    Γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδας), το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχανε 2,80%, αφού το πρωί είχε καταγράψει πτώση άνω του 3,30%, η Λισαβόνα οπισθοχωρούσε κατά 2,10%, το Παρίσι κατά 1,51%, το Λονδίνο κατά 1,08% και η Φρανκφούρτη κατά 0,84%.

    Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3045 δολάρια έναντι 1,31099 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3089 δολάρια.

    Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με τις ανησυχίες που διατυπώνουν αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. Η είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα σχετικά με την εμπλοκή της Lazard , η οποία υποτίθεται ότι προσελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση για να προετοιμάσει την αναδιάρθρωση του Χρέους, παρόλο που διαψεύστηκε από την ίδια την εταιρία προκάλεσε έντονες πιέσεις.

    Εντούτοις οι υπηρεσίες Moody's και Fitch διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επαναξετάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας, που παραμένει γι' αυτές τις δύο υπηρεσίες η ανώτερη δυνατή, δηλαδή ΑΑΑ.

    Αυτό δεν εμπόδισε όμως τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων να αυξηθούν στην Ισπανία (στο 4,1%) και κυρίως στην Πορτογαλία (στο 5,28%).

    Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές. Τα δημοσιονομικά ελλείμματά της αυξήθηκαν σημαντικά το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 11,2% του ΑΕΠ, και η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να τα επαναφέρει στο 3% το 2013.

    Στην Αθήνα, οι επιθετικές πωλήσεις με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές "βύθισαν" τη χρηματιστηριακή αγορά κάτω από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων. Οι φήμες για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους οι οποίες διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές απώλειες που σημειώνουν οι διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για τη διάχυση της κρίσης, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.729,68 μονάδες σημειώνοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,68%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 16:30:24 UTC