Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη για την εθνική ενότητα"
  • [02] "Εργο προβοκάτσιας"
  • [03] Εκκληση για αυτοσυγκράτηση
  • [04] "Να γίνει δημοψήφισμα"

  • [01] "Μάχη για την εθνική ενότητα"

    « Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα σημερινά θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

    Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν.

    Είμαστε όλοι εδώ, είπε, για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα.

    Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

    Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δέχεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προφανώς, όπως υπέθεσε για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας.

    [02] "Εργο προβοκάτσιας"

    "Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν αύριο και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών" αναφέρει σε δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα συνέχισε λέγοντας: "Αυτό εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συγκίνηση που νιώθει κανείς, ο αποτροπιασμός για τα σημερινά γεγονότα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το λαό από το δικαίωμά του να διεκδικήσει και να ελπίζει. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και μάλιστα με πρόσθετα στοιχεία που έχουμε, ότι ξετυλίχθηκε ένα έργο προβοκάτσιας με σαφή και μοναδικό στόχο να εμπλακεί το ΚΚΕ σε αυτή την προβοκάτσια και το ΠΑΜΕ, στο οποίο, δεν είναι κρυφό, πέρα από τους εργαζόμενους με διαφορετικό προσανατολισμό, ενεργοποιούνται δραστήρια τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί. Αρκεί κανείς να δει τα επαναλαμβανόμενα πλάνα, εγώ έτυχε να τα δω στο κανάλι MEGA, όπου δείχνουν τις προσπάθειες επωνύμων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ να απωθήσουν φουσκωτούς χρυσαυγίτες και άλλους από το να αναμειχθούν με εμάς και να δώσουν έμφαση στο σύνθημά τους «να καεί η Βουλή». Εμείς όλα αυτά τα στιγμιότυπα τα έχουμε και είναι σαφή και φανερά. Πρέπει να σας πω ότι τα καταφέραμε για μια ακόμα φορά και αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί είμαστε υποψιασμένοι, τα καταφέραμε να τους αποκρούσουμε, να γίνουν «αλυσίδες» και να διαχωριστεί εντελώς η πρωτοφανής συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από τους λίγους προβοκάτορες οι οποίοι ανενόχλητοι έλεγαν τα συνθήματά τους και προσπαθούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Και αν θέλετε αυτά τα στιγμιότυπα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

    Όπως ξέρετε τα γεγονότα έγιναν μία ώρα μετά, αφού αποχώρησαν οι διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος. Νιώθουμε την ανάγκη να τα πούμε αυτά, όχι γιατί οι εργαζόμενοι μπορεί να μπερδευτούν. Ξέρουν πάρα πολύ καλά με ποια μέσα και με ποιους τρόπους παλεύει το ΚΚΕ. Αλλά γιατί αυτή τη φορά πολύ καθαρά το ζήτημα της προβοκάτσιας μπήκε μέσα στη Βουλή. Και υπάρχει ένα κόμμα, το ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, ο οποίος αποδείχτηκε ότι δεν αξιοποίησε μόνο εκ των υστέρων ένα γεγονός, αλλά ενδεχομένως ανέμενε αυτά τα γεγονότα στοχοποιώντας το ΚΚΕ. Κι επειδή οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε πάρα πολύ για μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο, πρέπει να σας πούμε ότι η προβοκάτσια αυτή δεν θα περάσει. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι άλλο. Εμείς θεωρούμε ότι με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα πρέπει οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους, για μας οι αγώνες ξεκινάνε απβ τους χώρους δουλειάς, απβ τις γειτονιές της Αθήνας και όλης της Ελλάδας που έχουν μικρομάγαζα, απβ τα χωράφια εκεί όπου υποφέρει η φτωχή αγροτιά. Κι αυτός ο αγώνας έχει πόδια και πρέπει να αποκτήσει ακόμα πιο γερά πόδια κάτω και βεβαίως ενιαίος, πανελλαδικός, συντονισμένος, συσπειρωμένος με σχέδιο. Πρέπει να δρομολογήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα ουσιαστικές, δραστικές αλλαγές στο πολιτικό συσχετισμό, στο κοινοβούλιο και μέσα στο λαό, διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι κυριολεκτικά ένας παγετώνας για τον λαό.

    Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε το εξής πράγμα: Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αυτοπεριφρουρείται, πρέπει να επαγρυπνά, γιατί το χτύπημα έρχεται και αυτό το έχει δείξει και η ιστορία η ελληνική αλλά και ότι γίνεται στον σύγχρονο κόσμο, το χτύπημα έρχεται και μέσω της προβοκάτσιας.

    Εμείς λοιπόν, επειδή ξέρουμε πια ποιοι είναι οι επαγγελματίες προβοκάτορες, ποιοι είναι οι εύπιστοι προς την προβοκάτσια, είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ότι: Η δημοκρατική ομαλότητα όπως λένε τα άλλα κόμματα στη χώρα είναι στο χέρι του λαού και η δημοκρατική ομαλότητα σήμερα πρέπει να πηγαίνει αντάμα με την άνοδο της ταξικής πάλης, με τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία, με τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ριζοσπαστικών δυνάμεων που ξεπερνάνε φόβους, δισταγμούς που αν θέλετε δικαιολογημένα υπάρχουν όταν πάνω απβ το κεφάλι σου κρέμεται η απόλυση, αλλά εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να ξεσκεπαστούν και μόνο ο αγωνιζόμενος λαός, ο οργανωμένος λαός είναι ικανός να επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία.

    Τέλος θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεμπερδέψει απβ όσα ακούει για το χρέος, για τα ελλείμματα και να σκεφτεί το μεγάλο χρέος που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις τσέπες του ελληνικού λαού. Κυριολεκτικά έχουν αδειάσει τις τσέπες με την πολιτική παροχών προς τα μονοπώλια και εν πάση περιπτώσει πρέπει και ο λαός να μιλήσει για ότι του χρωστάνε και δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει απβ το πρωί μέχρι το βράδυ και για όλη του τη ζωή μέχρι να πεθάνει, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα μονοπώλια και οι λεγόμενοι πιστωτές να πάρουν τα λεφτά πίσω και μάλιστα για μια ακόμα φορά με πρόσθετη ληστεία του μόχθου του λαού".

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τη συμμετοχή του ΚΚΕ είπε: "Καταρχήν πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο στόχος αυτής της σύσκεψης. Άλλωστε το είπε: Ότι πρέπει με αυτή τη σύσκεψη να εξασφαλίσουμε τη λαϊκή συναίνεση και την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή αυτό που λέμε: Να πείσουμε το λαό ότι κοίταξε να δεις, επειδή οι αγώνες έχουν και τις δυσκολίες τους, μπορεί να έχουν και τις απώλειες και εμείς ανοίγουμε μία παρένθεση, «υπάρχουν και οι προβοκάτορες», καλύτερα κλείσε το στόμα σου. Εμείς, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης στάσης για τη σύσκεψη, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται τέτοιες συναντήσεις προκειμένου να κλείσουν το στόμα του λαού. Από αυτή την άποψη το θέμα δεν είναι αν θα πάμε, μπορεί να πάμε, δεν είναι εκεί πέρα το θέμα, δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη πρόσκληση. Το ζήτημα είναι ότι για εμάς θα είναι ένα παραπέρα βήμα αποκαλύψεων που θα βοηθήσουν το λαό να καταλάβει ότι πρέπει να χειραφετηθεί από τα υποκριτικά συνθήματα της ησυχίας, της ομαλότητας, της σταθερότητας, διότι αυτός μπορεί να εγγυηθεί κάθε δημοκρατική εξέλιξη του αγώνα. Ο λαός δηλαδή".

    Παρέμβαση Θ. Παφίλη στη Βουλή

    Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Ο εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας:

    «Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε»

    Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για σχέδιο από φασιστοειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με σκοπό, όπως είπε, να μας μπλέξουν:

    «Εν ονόματι αυτών δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες. Δεν θα δεχθούμε να γονατίσει ο κόσμος, όταν εσείς τον στελνετε με φρούδες ελπίδες στην ανεργία. Είναι μονόδρομος αυτό ο αγώνας, απαιτώντας να αποσυρθεί αυτή η πολιτική", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Για δε το θέμα της «υπακοής στο Σύνταγμα» τόνισε ότι το κόμμα του το έχει καταψηφίσει κι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το αλλάξει, όπως και το πολιτικό σύστημα.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον κ. Παφίλη:

    «Αν κατάλαβα καλά το ΚΚΕ καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία».

    - Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς το έχουμε πληρώσει, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Video

    [03] Εκκληση για αυτοσυγκράτηση

    "Κάποιοι που πόνταραν στο ΧΑΟΣ, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

    "Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών" συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης και συμπλήρωσε: "Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση.Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου".

    Παρέμβαση Αστ. Ροντούλη

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή, ανέφερε κατβ αρχήν σχετικά με τους τρείς νεκρούς πως «η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απβ όλον τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού».

    Κατβ επανάληψη όμως, «είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι «το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή - γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;».

    Το Σύνταγμα όμως θα αλλάζει με βάση την δημοκρατική νομιμότητα, ή με τις μολότωφ στο πεζοδρόμιο, ρώτησε ο κ. Ροντούλης.

    «Τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης», κατέληξε ο κος Ροντούλης. Video

    [04] "Να γίνει δημοψήφισμα"

    «Την βία δεν την επιλέγει ο λαός, αλλά εκείνοι που φοβούνται τον λαό. Και σήμερα, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάποιοι φοβήθηκαν το λαό», τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε για λογαριασμό του κόμματός του την βαθειά του οδύνη για τους θανάτους 3 εργαζομένων, συνεπεία της εμπρηστικής επίθεσης εναντίον τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε πως το κόμμα του «παγίως καταδικάζει απερίφραστα τη βία".

    Για τους ενόχους της πράξης αυτής, τόνισε πως «δεν τους επιτρέπουμε να ορκίζονται στη ζωή, καθώς την ταπείνωσαν και την κακοποίησαν», ενώ στηλίτευσε και την «ακροδεξιά, η οποία στο παρελθόν στόχευε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΚΚΕ»:

    «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνεται. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε τώρα, που φαίνεται ποιον ευνοεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα που φτάνει σε αδιέξοδο. Πρέπει όλοι να εκφράσουμε την βαθειά μας οδύνη. Ήμασταν όμως πρώτοι που ζητήσαμε δημοκρατική διέξοδο - και γιβ αυτό καταθέσαμε την πρόταση να κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα. Αντβ αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του λαού με διαδικασία εξπρές, επιμονή που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και δεν τιμά και την μνήμη των αδικοχαμένων»,κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 May 2010 - 18:30:33 UTC