Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευφορία στις Βρυξέλλες
  • [02] "Μια άλλη πορεία"
  • [03] "Οικουμενική συνεννόηση"
  • [04] "Προς συμφωνία"

  • [01] Ευφορία στις Βρυξέλλες

    Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαιρέτισε την "πολύ θετική συμφωνία", η οποία επιτεύχθηκε τη νύκτα για την υποστήριξη, εάν χρειασθεί, του ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα σημάνει και το "τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων.

    "Ηδη οι ασιατικές αγορές ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο, άρα ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ευρώ", δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Πρόκειται για μια πολύ θετική συμφωνία" και απάντηση "σε όλους όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης" μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων κατά του ευρώ. Ελπίζω ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η ευρωζώνη ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών έπειτα από την απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας στον μηχανισμό οικονομικής υποστήριξης που αποφασίσθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, και απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών μηχανισμών οικονομικής σύγκλισης.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του δεν θα παράσχει εγγυήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τονίζοντας ότι αυτός "αφορά τις χώρες της ευρωζώνης".

    Οι Βρετανοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό υποστήριξης, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, και λυπάμαι γι' αυτό. Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες, δεν υπάρχει χωριστή λύση, όταν υπάρχει συνολική επίθεση", δήλωσε ο Πιερ Λελούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

    "Σήμερα είμαστε στη διαδικασία ανακάλυψης μιας επαναστατικής οικονομικής σύγκλισης στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το ελπίζω", είπε ο Πιερ Λελούς απευθύνοντας έκκληση για την επεξεργασία "κανόνων, οι οποίοι προοδευτικά θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να παραμένουν εντός των πλαισίων και να συνεργασθούν".

    Αναφερόμενος στη συμφωνία θέσπισης του μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης είπε ότι "αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι υπό τον όρο ότι κάθε ένας θα τεθεί υπό ένα σύστημα συλλογικής πειθαρχίας και μηχανισμούς επιτήρησης", είπε προτείνοντας τη λήψη μέτρων, όπως η "θεσμοθέτηση του συμβουλίου της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών" και ο σχηματισμός "ομάδας σοφών, η οποία θα μπορεί να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να γνωμοδοτεί".

    Το σχέδιο υποστήριξης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκάλεσε ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα όπου με το άνοιγμά τους σημειώθηκαν αυξήσεις από 4% έως 11% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

    Στις 13:00, ώρα Ελλάδας το Παρίσι κατέγραφε θετικό πρόσημο 8,24%, η Λισαβόνα 9,77%, το Μιλάνο 9,57%,το Αμστερνταμ 5,78%, το Λονδίνο 5,06%. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στη Μαδρίτη με 11,79%.

    Στην Φρανκφούρτη η αύξηση ήταν στο 4,50% και στη Ζυρίχη 4,08%.

    Στην Αθήνα, η έγκριση του μηχανισμού στήριξης του ευρωπαϊκού νομίσματος και η διάθεση των πρώτων κονδυλίων προς την Ελλάδα, δημιούργησε κλίμα ευφορίας στη χρηματιστηριακή αγορά, με ραγδαία αποκλιμάκωση του spread στην αγορά των ομολόγων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.779,30 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%.

    Εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε και στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά το άνοιγμά του. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε άνοδο 332,61 μονάδων η 3,2% στις 10.713,06 μονάδες.

    Ο δείκτης Standard &Poor's 500 σημείωνε άνοδο 36,31 μονάδες η 3,27% στις 1.147,19 μονάδες και ο Νasdaq άνοδο 98,43 μονάδες η 4,34% στις 2.364,07 μονάδες.

    Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν πρώτα χαιρετίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο με το Τόκιο να καταγράφει άνοδο 1,60%,το Σίδνεϊ 2,35%,την Ταπέϊ 1,29% και το Χονγκ Κονγκ 2,54%.

    Το ευρώ ξεπέρασε το 1,30 δολάρια το πρωί,στα 1,3014 δολάρια έναντι 1,2759 το βράδυ της Παρασκευής.

    [02] "Μια άλλη πορεία"

    Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ σε κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία, επισημαίνει ότι υπάρχει διέξοδος, εφόσον η εργατική τάξη "οργανώσει το δικό της μέτωπο, γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και διεκδικήσει την εξουσία".

    Παράλληλα με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος χαρακτηρίζει "πανηγύρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ" τη σύσκεψη και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "κατακρεουργείται ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό".

    Στο κάλεσμά του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρινίζει ότι την πρότασή του το ΚΚΕ για μια άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας θα την αναπτύξει στο λαό στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Μαΐου στο Πεδίο του Αρεως.

    Στους βασικούς άξονες της πρότασής του το ΚΚΕ περιλαμβάνει την υπαγωγή της οικονομίας σε πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των τομέων στρατηγικής σημασίας με δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επισημαίνει ότι προϋπόθεση είναι να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

    Προσθέτει ότι "είναι ώρα ευθύνης και επιλογής και η ζωή του λαού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, την πλουτοκρατία και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της".

    Προειδοποιεί για ένα "μαύρο μέλλον διάρκειας για τον εργαζόμενο λαό", αν δεν υψώσει ένα λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης "στα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΛΑΟΣ και την επί της ουσίας συγκατάθεση της ΝΔ, καθώς και στις νέες αποφάσεις κατά των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πήρε η Σύνοδος Κορυφής των 16 μελών της Ευρωζώνης".

    Εκτιμά ότι αποτελούν "ελπιδοφόρο μήνυμα οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν".

    Και υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να ενταθούν "σε πείσμα και εναντίον της ιδεολογικής τρομοκρατίας, της προβοκάτσιας και των εκβιασμών".

    Ακόμα το ΚΚΕ αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται ότι "η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, ότι δεν την προκάλεσαν τα σκάνδαλα, η κρατική κακοδιαχείριση και οι σπατάλες, αλλά τα ελλείμματα και το χρέος προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και την εξαγωγή κεφαλαίων, από την προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ".

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει "να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απομονώσουν τους φορείς του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πρώτα από όλα του ΛΑΟΣ και να μην παρασυρθούν από τα "αριστερά" προσωπεία του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ", τον οποίο χαρακτηρίζει "αφερέγγυο και φορέα σύγχυσης και υπονόμευσης της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας του εργατικού - λαϊκού κινήματος".

    [03] "Οικουμενική συνεννόηση"

    "Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν "πέρα από τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων και έχω την αίσθηση πως αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα".

    Ερωτηθείς "τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή"ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

    Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι "υπήρξε οικουμενική συνεννόηση".

    Διημερίδα για την ελληνική οικονομία

    Διημερίδα με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD).

    Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στις 18:00 σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο, με ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς και είπε ότι όσοι συμμετείχαν «αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μια καλή συνεννόηση η οποία θα ικανοποιήσει τη Ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα δισεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε επίσης ότι «η κρίση ένωσε τις λογικές μας» και χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συζήτηση που έγινε μεταξύ των αρχηγών, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Βρήκαμε κοινές οδούς, αποφασίσαμε να είμαστε αρκετά πιο σκληροί σε θέματα διαφάνειας, στα οποία δεν δώσαμε την ανάλογη προσοχή στο παρελθόν», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και εκτίμησε ότι «η επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδος θα είναι καλός βατήρας αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

    Αναφέρθηκε στην ευρωομάδα στην οποία μετέχει ο ΛΑΟΣ, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και είπε ότι «η ομάδα μας είναι σπουδαία», εξήρε το έργο των επιτελών του EFD και εκτίμησε ότι «επαναλάβαμε το θαύμα του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ».

    Στις εργασίες έχουν κληθεί και θα μετάσχουν ως ομιλητές, ευρωβουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ.

    Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής.

    Αύριο το προεδρείο και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι,θα παραχωρήσουν Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.-

    [04] "Προς συμφωνία"

    Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Βρετανίας κατέληξαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Sky News.

    Οι διαπραγματευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα υποβάλουν σήμερα τις προτάσεις τους στα μέλη των κομμάτων τους, μετέδωσε το δίκτυο, το οποίο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

    Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

    Νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κομμάτων δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι τα κόμματά τους σημειώνουν "καλή πρόοδο" στις διαβουλεύσεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 16:30:26 UTC