Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα συναίνεσης στο συμβούλιο αρχηγών
  • [02] "Θα χτυπήσουμε την ατιμωρησία"
  • [03] Σχέδιο νόμου για ΑΣΠΙΣ- COMMERCIAL
  • [04] Ανοικτά σήμερα τα φαρμακεία
  • [05] Συνάντηση ΠΟΜΙΔΑ με τη Λ. Κατσέλη
  • [06] Εξεταστική για Βατοπαίδι-Καταθέσεις
  • [07] Το διάσημο μήλο του Νεύτωνα θα ταξιδέψει... στο διάστημα
  • [08] Ευφορία στις αγορές
  • [09] "Ας παίρναμε εμείς μέτρα..."
  • [10] "Είναι ώρα ευθύνης"
  • [11] Διημερίδα για οικονομία
  • [12] "Σύσκεψη παρωδία"
  • [13] Αποχωρεί ο Μπράουν

  • [01] Κλίμα συναίνεσης στο συμβούλιο αρχηγών

    Κλίμα συναίνεσης επικράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς.

    Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

    Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

    "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

    "Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του ``πόθεν έσχες`` των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

    "Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας και επεσήμανε πως "η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή".

    Αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

    Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Ζήτησα τη συνάντηση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή παρουσία του και τη συμβολή του στις συζητήσεις μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας.

    Πρώτα όμως έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού από τη μια μεριά, αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης και προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι και πάλι δικαιωθήκαμε με τις αποφάσεις που πήραμε και την Παρασκευή και χθες, καθώς λέγαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο μηχανισμός μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το οποίο, όμως, απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες.

    Είναι κρίμα που η κα Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν σήμερα απόντες, εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μια Ελλάδα διαφορετική που αξίζει στον Ελληνισμό, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά

    Σειρά μέτρων - τα οποία χαρακτήρισε τολμηρές τομές - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική και πολιτική κρίση, πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε είναι, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μέτρα για την διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, γενίκευση του πόθεν έσχες για τους δημόσιους λειτουργούς, καθιέρωση ασυμβίβαστου κομματικού στελέχους και επικεφαλής δημοσίου οργανισμού, έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

    Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε ακόμη να υπαρξει αναθεωρητική Βουλή ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες τομές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ζήτησε την άμεση απόσυρση του μεταναστατευτικού νόμου και του "Καλλικράτη", αν και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την πρότασή του για την απόσυρση των δύο νομοθετημάτων.

    Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ακόμη για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την άρση των αδικιών που περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης, κυρίως με την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων.

    Πρότεινε να δοθούν ενισχύσεις και τα χρήματα να βρεθούν από ισόποσες περικοπές άλλων δαπανών.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα μέτρα που έχει προτείνει για να βγει η οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, με έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι ανάγκη, είπε, να γίνει μια σταυροφορία για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν πρέπει στις σημερινές συνθήκες να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα εθνικά θέματα.

    Σημείωσε ότι τίποτε δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση, ωστόσο, προτάσσει την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών των κομμάτων της αριστεράς με τους οποίους, όπως είπε, θα έχει διμερείς συναντήσεις.

    Δηλώσεις Γ. Καρατζαφέρης

    "Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν "πέρα από τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων και έχω την αίσθηση πως αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα".

    Ερωτηθείς "τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή" ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

    Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι "υπήρξε οικουμενική συνεννόηση".Video

    Παρέμβαση ΚΚΕ

    Αμέσως μετά το πανηγύρι που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ό,τι έχει απομείνει από το Ασφαλιστικό, τονίζει το ΚΚΕ, σχετικά με τη σύσκεψη των αρχηγών.

    [02] "Θα χτυπήσουμε την ατιμωρησία"

    Tο πρόβλημα με τις αγορές δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο CNN και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη διαθέτει τη βούληση και την αλληλεγγύη να κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα, ώστε όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα, όλοι, να μπορέσουμε να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος των λαών μας".

    "Με πολλούς τρόπους η Ελλάδα δοκιμάστηκε σε αυτήν την κρίση", τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου και "αποτέλεσε έτσι, τη λυδία λίθο της Ευρώπης. Λάβαμε πολύ δύσκολα και αυστηρά μέτρα, για να αναστρέψουμε την κατάσταση της οικονομίας μας και να την καταστήσουμε βιώσιμη. Κάναμε πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως τη φορολογική μεταρρύθμιση".

    Η αστάθεια στις αγορές δεν μας έδωσε το χρόνο. Εμείς έπρεπε να πάρουμε ανάσα για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης έθεσε ως προϋπόθεση ο πρωθυπουργός για ένα μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε αυτό το έχει ανάγκη η κοινωνία, το έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στην ομιλία του ότι λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί έχει οξυνθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας, κάτι το οποίο ο ίδιος έθεσε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το αίσθημα δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για να χτυπηθεί η ατιμωρησία, κάτι που αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προωθούν με αλλαγές και ανατροπές τις μεγάλες αλλαγές, αλλά με σταθερό δημοκρατικό τρόπο που εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου και όχι την εύκολη κριτική.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως διαπίστωσε θετική ανταπόκριση σε πολλά θέματα. Κράτησε όμως ορισμένες επιφυλάξεις, διότι όπως είπε, όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και πρόσθεσε ότι πολλά που στηρίζονται στα λόγια δεν στηρίζονται στην πράξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιοκρατίας στο δημόσιο, της εξέλιξης με αξιοκρατικό τρόπο και το θέμα του Καλλικράτη.

    Οι επιφυλάξεις του κ. Παπανδρέου σχετίζονται με τη στάση που τηρεί σε ορισμένα θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και δεν θα τις αντιμετωπίσει μικροπολιτικά.

    Αναφερόμενος στην απουσία της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις στιγμές που εμπεδώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία τους θα έπρεπε να ήταν παρόντες.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μια εποχή που όπως είπε θα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές και τομές στη χώρα. Όπως είπε τα θέματα που έθεσε αφορούσαν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο αίσθημα δικαίου, στο ασφαλιστικό, στα θέματα πρόνοιας, υγείας και παιδείας αλλά και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα και την ανάγκη να προσελκυθούν επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ευρύτερος μηχανισμός που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί βασίζεται στις ίδιες αρχές που βασίστηκε η στήριξη προς την Ελλάδα.

    Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας από την αρχή είχε τονίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είχε ευρύτερες διαστάσεις καθώς και ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της γρήγορα. Και επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις αγορές οι οποίες είτε για κερδοσκοπικούς είτε για άλλους λόγους δεν άφηναν ήσυχη την ευρωζώνη και την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα.

    Κερδίσαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τη μάχη της αξιοπιστίας και δικαιωθήκαμε, αν και με πολύ πόνο και σημαντικές απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά όπως τόνισε, βγαίνουμε από μία κατάσταση πανικού η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες.

    Τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές καθώς πλέον αντιμετωπίζονται οι ανεξέλεγκτες αγορές.

    Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη πήρε αυτές τις αποφάσεις για θέματα τα οποία, όπως είπε, πρώτη έθεσε η Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά έσυρε το χορό της δημιουργίας του μηχανισμού, κάτι που όπως τόνισε ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και για την διεθνή οικονομία.

    Σημαντική διαρθρωτική αλλαγή

    Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό. Στη συνεχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Για μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που εδώ και δεκαετίες είναι αναγκαία έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζοντας το προσχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε, διασώζουν το θεσμό της σύνταξης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διασώζουν την εθνική οικονομία και ευνοούν τις θετικές αξιολογήσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και την απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της 25ης Μαρτίου 2010.

    Τα κεντρικά στοιχεία των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα είναι τα εξής:

    - θεσμοθετείται η βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

    - θεσμοθετείται η ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις καταβίου.

    Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τη βασική σύνταξη, που δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές και αντιστοιχεί σε 360 ευρώ σε σημερινές τιμές και θα χορηγείται από την 1/1/2018. Θεσπίζεται επίσης η αναλογική σύνταξη που είναι ανταποδοτική και θα αναλογεί στο ύψος των εισφορών και των χρόνων ασφάλισης. Κρίσιμος χρόνος για την αναλογική σύνταξη είναι το 2013. Οσοι μπαίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα μετά το 2013 θα προσδοκούν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό. Οσοι είναι στο σύστημα πριν το 2013 θα πάρουν σύνταξη με έναν μικτό υπολογισμό. Το τμήμα του εργάσιμου βίου τους μέχρι το 2013 θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα και το διάστημα από το 2013 μέχρι το χρόνο συνταξιοδότησης με ένα μεταβατικό τρόπο με βάση το καινούργιο σύστημα.

    Θεσπίζονται αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων. Πιο συγκεκριμένα συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος τους, αν απασχολούνται αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, ενώ για όσους είναι μετά το 55ο έτος θα καταβάλλεται μειωμένο ποσοστό σύνταξης.

    Για τα βαρέα και ανθυγιεινά θα προκύψει νέα επικυροποιημένη λίστα έως την 1/7/2011. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται μια θετική απόκλιση του προσχεδίου νόμου από το μνημόνιο το οποίο προέβλεπε τον αποκλεισμό συνταξιοδότησης πριν το 60ο έτος. Επίσης, διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με βάση την 35ετία ή την 37ετία χωρίς να μπαίνει ως γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης τα 40 χρόνια στη δουλειά. Ομως, θεσπίζονται αντικίνητρα αφού το σημερινό επίπεδο πλήρους σύνταξης θα προκύπτει μόνο αν ο ασφαλισμένος παραμείνει στην εργασία κατά την τριετία 38, 39 και 40 χρόνων.

    Από την 1/1/2018 θα αρχίσει η λειτουργία των νέων φορέων κύριας ασφάλισης που προκύπτουν από την ενοποίηση όλων των ταμείων σε τρία, αυτά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Το προσχέδιο νόμου εξαιρεί τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ). Στα ταμεία αυτά οι τομείς κύριας ασφάλισης παραμένουν με την υποχρέωση να καταβάλλουν εξ' ιδίων πόρων τα ποσά της βασικής σύνταξης στους δικαιούχους.

    Ενοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας των ταμείων υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και εντός δύο ετών οφείλουν να εκπονήσουν ενιαίους κανόνες και ενιαίες παροχές προς τους ασφαλισμένους τους (αγορά υπηρεσιών, σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους, τιμές υλικών επεμβάσεων κλπ).

    Ως προς το θέμα της εισφοροδιαφυγής το προσχέδιο νόμου παραμένει στις βασικές ιδέες των μικτών κλιμακίων που θα ελέγχουν την αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα αυτό περιλαμβάνει περίπου μία σελίδα του νομοσχεδίου.

    Θεσμοθετείται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων η οποία θα τηρείται σε λογαριασμό και όπου θα καταλήγουν κρατήσεις από τις συντάξεις που καθορίζονται ως εξής: για συντάξεις από 1.401 ευρώ εως 1.700 ποσοστό 3%, από 1.701 ως 2.300 ποσοστό 5%, από 2.300 ως 2.900 ποσοστό 7% , από 2.900 και πάνω ποσοστό 9%.

    Κατά την τριετία 2011 έως 2013 θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με ισόποση μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.

    [03] Σχέδιο νόμου για ΑΣΠΙΣ- COMMERCIAL

    Σχέδιο νόμου, θα καταθέσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE.

    Αυτό προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ (Μ. Κεφαλογιάννη, Ελ. Αυγενάκη, Χρ. Σταϊκούρα, Θ. Καράογλου, Δ. Τσουμάνη, Ν. Νικολόπουλου, Στ. Καλαφάτη, Κ. Κουκοδήμου, Κ. Παπασιώζου, Α. Ντινόπουλου κ.α.) σχετικά με την ανάκληση της λειτουργίας των εταιρειών COMMERCIAL VALUE ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, το πλέον βασικό από αυτά τα κίνητρα είναι η ανάληψη της υποχρέωσης κάλυψης μέρους του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου από το συνιστώμενο με τον προτεινόμενο νόμο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Η υποχρέωση αυτή, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα συμβόλαια δεν θα μπορούν να εξαγοραστούν για το πρώτο χρονικό διάστημα. (Δηλαδή, μόλις βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία - είπε ο υφυπουργός - δεν θα έχει το δικαίωμα ο κάτοχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να το εξαργυρώσει την επόμενη ημέρα. Όπως εξήγησε, η κάλυψη θα γίνει μέσα από το εγγυητικό κεφάλαιο).

    Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέστειλε σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πέραν της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ενσωματώνει και την κατάργηση της ΕΠΙΕΑ και την μεταφορά της στην Τράπεζα της Ελλάδας.

    Ο κ. Σαχινίδης συμπλήρωσε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είναι δυνατόν να μετακυληθούν στον φορολογούμενο οικονομικά βάρη που πηγάζουν από τις παθογένειες της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης. «Συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εγγυηθεί για να καλύψει το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου ζωής και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια τέτοια εγγύηση θα μπορούσε να κριθεί ότι αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία», κατέληξε.

    [04] Ανοικτά σήμερα τα φαρμακεία

    Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα 11.000 φαρμακεία σε όλη την χώρα, αφού ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανέστειλε την απεργία του, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συλλόγου με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση πως «η κ. Κατσέλη μας διαβεβαίωσε, ως η αρμόδια υπουργός, ότι δεν θα υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός και ότι δεν θίγονται οι ``κόκκινες γραμμές`` που έχουν τεθεί από τον Π.Φ.Σ., όπως είναι τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά κριτήρια».

    Μετά την δέσμευση της υπουργού, το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδρίασε και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κινητοποιήσεις έγιναν προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση για να ξεκαθαριστούν τα βασικά ζητήματα των φαρμακοποιών, προτείνει στους τοπικούς Συλλόγους εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες, να αναστείλουν την απεργία αύριο Τρίτη 11 Μαΐου.

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. για να επανεκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις.

    «Η κ. Κατσέλη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τον Π.Φ.Σ. επί των προτάσεων που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν. Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της υπουργού και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα» σημείωσε ο κ. Βαγιωνάς.

    [05] Συνάντηση ΠΟΜΙΔΑ με τη Λ. Κατσέλη

    Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, είχε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο των επαφών της με τους εν γένει παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, εξέθεσε στην υπουργό τα πρωτοφανή προβλήματα και τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί στους ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων ο νέος φορολογικός νόμος και ιδιαίτερα ο ετήσιος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνει όχι μόνον τα προσοδοφόρα αλλά και τα απρόσοδα ακίνητα και ιδιαίτερα τα ανοίκιαστα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ διευκρίνισε ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια υπερπροσφορά δομημένου κτηριακού όγκου τόσο επαγγελματικής όσο και στέγη κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς, η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού και συγκεκριμένα ήταν το πρώτο θύμα της ύφεσης στη χώρα μας. Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι σημερινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των Ελλήνων. "Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι' αυτό, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν οικειοθελώς και ο καθένας, κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία, κατά περίπτωση, συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές. Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης", επεσήμανε ο κ. Παραδιάς.

    "Όμως, δεδομένου ότι η φορολογία είναι κεντρικός παράγοντας διαμόρφωσης του ύψους των μισθωμάτων και το δημόσιο είναι όχι μόνον ουσιαστικός δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους των εισπραττομένων μισθωμάτων, αλλά, μέσω του νέου ΦΑΠ, διεκδικεί και μέρος της ίδιας της περιουσίας τους, αυτονόητη προϋπόθεση, για τη μακρόχρονη διατήρηση των ενοικίων σε χαμηλά επίπεδα, είναι να μην αυξηθούν εν τω μεταξύ οι "αντικειμενικές" αξίες των ακινήτων ή έστω αυτές με τις οποίες θα υπολογίζεται η ετήσια φορολογία κατοχής ακινήτων (Φ.Α.Π.- Τ.Α.Π.), δηλαδή οποιαδήποτε τυχόν αύξηση των αξιών αυτών να αφορά αποκλειστικά τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας. Επί της ουσίας όχι μόνον δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για αύξησή τους, αλλά, αντίθετα, ιδιαίτερα, εξαιτίας και των μέτρων, που λαμβάνονται, είναι επείγουσα η ανάγκη δραστικής μείωσης των "αντικειμενικών" αξιών των επαγγελματικών & βιοτεχνικών ακινήτων, και ιδιαίτερα των "συντελεστών εμπορικότητας", όπως έχουν ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ και οι επαγγελματικές οργανώσεις".

    Στο πλαίσιο των συναντήσεών της για τις μειώσεις των τιμών η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους εταιριών του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Απορρυπαντικών και Σαπώνων (ΣΕΒΑΣ)

    [06] Εξεταστική για Βατοπαίδι-Καταθέσεις

    Το ενδεχόμενο της κατβ αντιπαράσταση εξέτασης του Γιάννη Αγγέλου και του Πέτρου Δούκα, μελετά η Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, καθώς με την κατάθεσή του, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, διαφοροποιήθηκε έντονα από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών. Παράλληλα, ο κος Αγγέλου, διαβεβαίωσε την Επιτροπή, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς «ο Πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για τις επιστολές».

    Ο κος Αγγέλου απέρριψε στην κατάθεσή του, όσες νύξεις υπήρξαν σε προηγούμενες καταθέσεις, περί ενδεχόμενης στενής επικοινωνίας του με τους μοναχούς του Βατοπαιδίου για την υπόθεση της Βισθωνίδας, αναφέροντας πως, ούτε το επίπεδο της οικειότητας που είχε μαζί τους επέτρεπε να του απευθύνονται στον ενικό, ούτε θυμόταν ο ίδιος να είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους γέροντες.

    Άλλο τόσο, ο κος Αγγέλου αποποιήθηκε την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, περιοριζόμενος στο ρόλο του «συνεργάτη». Και με την ιδιότητα αυτή, απευθύνθηκε τον Ιούλιο του 2004 στον Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αποδοχή μιας επιστολής διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπαιδίου - μιας επιστολής που, όπως είπε, διάβασε στα πρόχειρα χωρίς να την καταλάβει και που απλώς «διαβίβασε» τηλεφωνικά στον Πέτρο Δούκα.

    Στο σημείο αυτό, η κατάθεση του κου Αγγέλου διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αναφέρει πως έλαβε γνώση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου τον Ιούνιο του 2004 από τον κο Αγγέλου, ο οποίος μάλιστα του είχε ζητήσει να την εξετάσει «κατά προτεραιότητα». Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, διέψευσε σαφώς την τελευταία αναφορά, ενώ «διόρθωσε» την κατάθεση του κου Δούκα, επιμένοντας πως το τηλεφώνημά του ακολούθησε την αποδοχή από πλευράς του υφυπουργού, των υπουργικών αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη υπέρ της Μονής. «Μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει και έξι χρόνια» δικαιολογήθηκε για λογαριασμό του κου Δούκα ο κος Αγγέλου.

    Η ουσιαστική αυτή διαφοροποίηση, που αφαιρεί από το πρωθυπουργικό γραφείο τις όποιες υποψίες ότι ήταν ενήμερο της υπόθεσης και πως μάλιστα συνιστούσε και ταχεία διεκπεραίωσή της, δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τσούκαλη να ζητά κατβ αντιπαράσταση εξέταση των δύο ανδρών, τον Νίκο Δένδια να αντιδρά για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας («το μέσο δεν προσφέρει τίποτα, οποιοσδήποτε μπορεί να καταλήξει στα όποια συμπεράσματα») και τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), να λέει πως «δεν χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία, αφού τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί». Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου.

    Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο για τους βουλευτές της Εξεταστικής και η αντιμετώπιση της επιστολής Ψωμιάδη εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς ο κος Αγγέλου ανέφερε ότι το γραφείο δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό γιβ αυτήν, ούτε να απαντήσει και στον κο Ψωμιάδη.

    «Με βάση τους κανόνες που είχαμε βάλει για την λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν οφείλετο να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς μας, δεδομένου ότι όλοι οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη επιστολή, αφού ήταν αποδέκτες» ανέφερε ο κος Αγγέλου, διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση, πως δεν χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά την επιστολή. «Το γραφείο Πρωθυπουργού δεν έμπαινε ποτέ στην ουσία των θεμάτων των επιστολών. Δεν είχε τέτοιο ρόλο και τέτοια αρμοδιότητα. Πήγαινε στους καθβ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Και στην περίπτωση αυτή, αποδέκτες της επιστολής του νομάρχη ήταν το μισό υπουργικό συμβούλιο».

    «Με συγχωρείτε, αλλά στην υπόθεση του κ. Παυλίδη, πήρατε τον κ. Παυλίδη εσείς ο ίδιος, τον ενημερώσατε για μια υπόθεση που ωχριά μπροστά σβ αυτήν» αντέδρασε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αυτό είναι άσχετο» απάντησε ο μάρτυς. «Όταν υπάρχει αλληλογραφία σας εξήγησα τι γίνεται».

    Στην δική του, σύντομη κατάθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε πως η αρμοδιότητα χειρισμού της υπόθεσης της Βισθωνίδας, ανήκε αποκλειστικά τον υφυπουργό του. «Όταν κάποιος υφυπουργός έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ένα ζήτημα ενεργεί ως υπουργός χωρίς γνώση του υπουργού» ανέφερε. «Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα. Μου απευθύνθηκαν δύο επιστολές, μία από τον τότε εκτελούντα χρέη Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου με την οποία μου πρότεινε να αντιστραφούν όλες οι ανταλλαγές. Παρέπεμψα αυτή την επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Επίσης, από την προηγούμενη Εξεταστική, μου ζητήθηκε να στείλω κάποια έγγραφα στην Επιτροπή και μερίμνησα να σταλούν. Άλλη σχέση με αυτήν την υπόθεση δεν είχα».

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, εάν ως προϊστάμενος της ΚΕΔ είχε ενημερωθεί για τις ανταλλαγές που εκείνη διενήργησε - και ιδίως για το ολυμπιακό ακίνητο - ο κος Αλογοσκούφης απάντησε αρνητικά:

    «Όπως ξέρετε, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εποπτεύει δεκάδες νομικά πρόσωπα και δεκάδες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Η εποπτεία αυτή δεν έχει την έννοια της υποκατάστασης των διοικήσεων. Όπως ξέρετε λειτουργεί η εταιρική διακυβέρνηση. Πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες και η διοίκηση ανέλαβε τις ευθύνες. Το αν θα ενημέρωνε ή δεν θα ενημέρωνε τον υπουργό ο οποίος δεν είχε αρμοδιότητα, αυτό είναι κάτι που θα το έκριναν οι ίδιοι» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης.

    Με έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, υπογεγραμμένα από τον νυν υπουργό, τα οποία κατά την γνώμη του τεκμηριώνουν την μη ένταξη του δάσους της Ουρανούπολης σε οιαδήποτε αρχαιολογική προστασία, προσήλθε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Βουλγαράκης.

    Απαντώντας εμμέσως στην κατάθεση στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κου Ταβλάκη, ο κος Βουλγαράκης τόνισε πως και ο ίδιος ο αρχαιολόγος, σε προηγούμενο έγγραφό του είχε θεωρήσει ως μόνα αρχαιολογικά μνημεία, περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στις ανταλλαγές. Αργότερα, το ΚΑΣ απέρριψε τις αξιώσεις του, να αναγνωρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 350.000 στρεμμάτων, με βάση νόμο του 1965 - σημείωσε ο πρώην υπουργός.

    Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο ίδιος προσκόμισε διαβεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού ή ατομικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβιβάσεως ακινήτου εντός αρχαιολογικού χώρου» και πως η έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, επιβάλλεται μονάχα σε περίπτωση επέμβασης στα ακίνητα ή μνημεία και στο περιβάλλον - σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους. «Λέει, λοιπόν, η υπηρεσία, ότι εδώ δεν χρειάζεται να γνωματεύσουμε και δεν υπάρχει κανένα θέμα, από τη στιγμή που δεν έγινε αλλαγή χρήσης» τόνισε ο κος Βουλγαράκης.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, κατέθεσε επίσης στα Πρακτικά, αντίγραφο της περιουσίας του από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών από το 2000 και εντεύθεν, καθώς και αντίγραφο από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, «όπου φαίνεται ότι όλες οι αμοιβές, τις οποίες πήρε η σύζυγός μου ως συμβολαιογράφος, μεταβιβάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ταμεία Νομικών και Ταμεία Συμβολαιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη κίνηση κανενός αλληλόχρεου λογαριασμού».

    [07] Το διάσημο μήλο του Νεύτωνα θα ταξιδέψει... στο διάστημα

    Ένα κομμάτι από τη διάσημη μηλιά που ενέπνευσε στον Ισαάκ Νεύτωνα τη θεωρία της βαρύτητας, θα έχει την ευκαιρία να αψηφήσει τη βαρύτητα και να αιωρηθεί στο κενό, καθώς θα μεταφερθεί στο διάστημα με την επόμενη αποστολή της NASA. To δείγμα ξύλου, μήκους περίπου δέκα εκατοστών, προέρχεται από το αυθεντικό δέντρο από όπου, πριν από περίπου 350 χρόνια, έπεσε το πιο φημισμένο μήλο στην παγκόσμια ιστορία.

    Το δείγμα, που φυλάγεται στα αρχεία της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, δόθηκε δανεικό στον βρετανικής καταγωγής αστροναύτη δρα Πίτερ Σέλερς, ο οποίος θα το πάρει μαζί του με το διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς", στην επόμενη πτήση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα διαρκέσει 12 μέρες και θα είναι η τελευταία του "λεωφορείου" της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το BBC, τα ξένα πρακτορεία και τον "Γκάρντιαν".

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 350 "γενεθλίων" της Βασιλικής Εταιρίας, του αρχαιότερου και πιο αξιοσέβαστου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, όπου ο Νεύτων είχε διατελέσει πρόεδρος. Το δείγμα της μηλιάς -πάνω στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του Νεύτωνα- θα συνοδεύεται στο διαστημικό ταξίδι του από ένα παλαιό πορτρέτο του επιστήμονα, το οποίο ο βρετανο-αμερικανός αστροναύτης επίσης δανείστηκε από τη Βασιλική Εταιρία. Τόσο η μηλιά όσο και το πορτρέτο θα επιστραφούν στην Βασιλική Εταιρία μετά το ταξίδι και πρόκειται να αποτελέσουν μόνιμο έκθεμά της.

    "Η μηλιά, όσο βρίσκεται εκεί πάνω, δεν θα βιώνει καμία βαρύτητα, έτσι αν είχε κάποιο μήλο, αυτό δεν θα έπεφτε. Είμαι σίγουρος ότι ο σερ Ισαάκ θα ευχαριστιόταν πολύ αν έβλεπε κάτι τέτοιο - υποθέτοντας ότι θα άντεχε τα διαστημικά ταξίδια!- καθώς θα αποδείκνυε ότι ο πρώτος του νόμος για την κίνηση των σωμάτων είναι σωστός", δήλωσε ο 55χρονος Σέλερς, που εξέφρασε την χαρά του, επειδή συμμετέχει στην ιστορική αποστολή, ενώ, όπως είπε, εκτός από την μηλιά, θα μεταφέρει στο διάστημα και μια σημαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.

    Ο Νεύτων, ένας από τους διασημότερους φυσικούς και μαθηματικούς όλων των εποχών, διηγήθηκε την ιστορία με το μήλο (η οποία συνέβη το 1666), στον φίλο του Γουίλιαμ Στάκλεϊ, ο οποίος τη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στη βιογραφία του Νεύτωνα που δημοσίευσε το 1752.

    Ο Νεύτων (1643 - 1727) για πρώτη φορά παρουσίασε τη θεωρία της βαρύτητας και τους νόμους της κίνησης στο διάσημο πλέον έργο του "Principia" που εκδόθηκε το 1687. Σύμφωνα με τη διήγηση του 1752 από τον Στάκλεϊ, η θεωρία της βαρύτητας "του πέρασε από το μυαλό από την πτώση ενός μήλου, καθώς καθόταν και διαλογιζόταν. Γιατί το μήλο πάντα πέφτει κάθετα προς το έδαφος;, σκέφτηκεβ¦ Γιατί δεν πηγαίνει προς τα πλάγια ή προς τα πάνω; Αλλά συνεχώς προς το κέντρο της γης; Σίγουρα, ο λόγος είναι ότι η γη το έλκει. Πρέπει να υπάρχει μια δύναμη έλξης στην ύληβ¦".

    Κείμενο: Δρακόπουλος Π.

    [08] Ευφορία στις αγορές

    Ευφορία στις αγορές, από την απόφαση για τη δημιουργία ταμείου διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. Μεγάλη ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου, σημαντική υποχώρηση των σπρέντ των ελληνικών ομολόγων, θεαματική άνοδος στα χρηματιστήρια.

    Η ΕΚΤ αγόρασε πολλά κρατικά ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν κρίση με το εξωτερικό χρέος τους, για να αντιμετωπιστεί η εκδηλούμενη κερδοσκοπία στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και για να αποκλιμακωθούν οι διαφορετικές αποδόσεις ομολόγων, τα spreads, στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων.

    Το "μέγα σχέδιο" που καταρτίστηκε για τις οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με κρίση δανεισμού, προϋπολογισμού (το σχέδιο) 750 δισ.ευρώ, προκάλεσε πραγματική ευφορία και στην Γουόλ στριτ και στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ "ξαναχρωμάτισε", ταυτοχρόνως, και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Πολλή ώρα μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, ο μεν δείκτης-βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας περίπου στις 17.30 ώρα Ελλάδας κέρδιζε σε σχέση με την Παρασκευή 4,28% της αξίας τους, ενώ από την πλευρά του ο δείκτης Nasdaq κέρδιζε 4,89% της αξίας του την ίδια ώρα.

    Ο επενδυτικός οίκος "Σέφερ Ινβέστμεντ Ρισέρτς" εκτιμά ότι στην εξέλιξη αυτή συνετέλεσε η σαφέστατη στήριξη του ευρώ από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης με τον προαναφερθέντα "μέγα μηχανισμό", αλλά κι "η επίλυση του δανειακού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα".

    Έτσι, στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού περίπου στις 17.00 ώρα Ελλάδας, οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων κατέγραφαν "θεαματικά κέρδη" κι αναλυτικά ως ακολούθως :

    --Λισαβόνα 10,80% , Μιλάνο περίπου 11%, Παρίσι περίπου 9%, Άμστερνταμ σχεδόν 7%, Δουβλίνο το ίδιο ποσοστό, Λονδίνο περίπου 5%, Ζυρίχης σχεδόν 5%, ενώ ειδικά η Μαδρίτη κατέγραψε σήμερα συγκριτικά με την Παρασκευή ένα ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας ανόδου του βασικού δείκτη σε ποσοστό 14,5% . Στο χρηματιστήριο των 50 καλύτερων μετοχών της περιοχής της ευρωζώνης, η ημερήσια άνοδος του δείκτη κεφαλαιοποιήθηκε πολύ κοντά στο 10% . Με εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%, έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Όσον αφορά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τις εβδομαδιαίες του συναλλαγές ξεκίνησε τη Δευτέρα επανερχόμενο αμέσως άνω του 1,30 ευρώ το δολάριο, την ώρα που στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το ευρώ περιοριζόταν έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε "χαμηλό" ενός 14μήνου.

    Η ανωτέρω εξέλιξη δεν χαρακτηρίστηκε από διάρκεια κι ακριβώς στις 16.30 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι η διμερής ισοτιμία διαμορφώθηκε στο 1,2924 δολάριο το ευρώ, από 1,2759 δολάριο αργά την Παρασκευή.

    Την Παρασκευή, το ευρώ "άγγιξε", προσωρινά, στις ΗΠΑ την ισοτιμία 1,2523 δολάριο, που δεν είχε επαναληφθεί μετά τον Μάρτιο του 2009...

    "Θεαματική" χαρακτηρίστηκε από συναλλασσόμενες πηγές η αποκλιμάκωση επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων για το ελληνικό κρατικό ομόλογο της 10ετίας, που υποχώρησε στις 16.30 ώρα Ελλάδας στο 6,7%--από το 12% αργά την Παρασκευή.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ, προέβη στην αγορά σειράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βασιλεία ο πρόεδρός της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Ισπανία και Πορτογαλία, ταυτοχρόνως ανακοίνωσαν σήμερα πρόσθετα μέτρα οικονομικής περιοριστικής πολιτικής.

    [09] "Ας παίρναμε εμείς μέτρα..."

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει, το μεσημέρι, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.

    "Ας παίρναμε μέτρα εμείς κι ας μας ρίχνανε!..", αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη στα "ΝΕΑ", αναγνωρίζοντας ότι τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναγκαίο ο Κώστας Καραμανλής να βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα λιτότητας αντί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση το πακέτο των μέτρων θα ήταν ηπιότερο και θα έστελνε "το σωστό μήνυμα" στις αγορές. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέχει πολιτική κάλυψη στον προκάτοχό του για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009. Και υποστηρίζει ότι ο κ. Καραμανλής "προεκλογικά τουλάχιστον έκανε την αυτοκριτική του", προσπερνώντας έτσι τις έντονες επικρίσεις ακόμη και στελεχών της Ν.Δ. που ζητούν μια "συγγνώμη" από τον πρώην πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, καταλογίζει στην Ντόρα Μπακογιάννη "έμπρακτη αμφισβήτηση" της κομματικής ηγεσίας και διαμηνύει ότι δεν τον απασχολούν πλέον οι κινήσεις της και η ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος από την πλευρά της. Με προφανή στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, τονίζει με έμφαση ότι η πρώην υπουργός "επέλεξε μόνη της να βρεθεί εκτός Ν.Δ.".

    Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται της απόφασης της Ν.Δ. να καταψηφίσει στη Βουλή της συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι με τις Εξεταστικές Επιτροπές, μεταξύ άλλων, "δεν αφήνει περιθώρια για συναίνεση".

    [10] "Είναι ώρα ευθύνης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις στα ΑΕΙ & ΤΕΙ. Σήμερα θα απευθύνει ομιλία σε σπουδαστές, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.

    Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ σε κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία, επισημαίνει ότι υπάρχει διέξοδος, εφόσον η εργατική τάξη "οργανώσει το δικό της μέτωπο, γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και διεκδικήσει την εξουσία".

    Παράλληλα με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος χαρακτηρίζει "πανηγύρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ" τη σύσκεψη και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "κατακρεουργείται ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό".

    Στο κάλεσμά του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρινίζει ότι την πρότασή του το ΚΚΕ για μια άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας θα την αναπτύξει στο λαό στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Μαΐου στο Πεδίο του Αρεως.

    Στους βασικούς άξονες της πρότασής του το ΚΚΕ περιλαμβάνει την υπαγωγή της οικονομίας σε πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των τομέων στρατηγικής σημασίας με δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επισημαίνει ότι προϋπόθεση είναι να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

    Προσθέτει ότι "είναι ώρα ευθύνης και επιλογής και η ζωή του λαού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, την πλουτοκρατία και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της".

    Προειδοποιεί για ένα "μαύρο μέλλον διάρκειας για τον εργαζόμενο λαό", αν δεν υψώσει ένα λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης "στα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΛΑΟΣ και την επί της ουσίας συγκατάθεση της ΝΔ, καθώς και στις νέες αποφάσεις κατά των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πήρε η Σύνοδος Κορυφής των 16 μελών της Ευρωζώνης".

    Εκτιμά ότι αποτελούν "ελπιδοφόρο μήνυμα οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν".

    Και υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να ενταθούν "σε πείσμα και εναντίον της ιδεολογικής τρομοκρατίας, της προβοκάτσιας και των εκβιασμών".

    Ακόμα το ΚΚΕ αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται ότι "η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, ότι δεν την προκάλεσαν τα σκάνδαλα, η κρατική κακοδιαχείριση και οι σπατάλες, αλλά τα ελλείμματα και το χρέος προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και την εξαγωγή κεφαλαίων, από την προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ".

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει "να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απομονώσουν τους φορείς του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πρώτα από όλα του ΛΑΟΣ και να μην παρασυρθούν από τα "αριστερά" προσωπεία του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ", τον οποίο χαρακτηρίζει "αφερέγγυο και φορέα σύγχυσης και υπονόμευσης της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας του εργατικού - λαϊκού κινήματος".

    [11] Διημερίδα για οικονομία

    Διημερίδα με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD).

    Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο, με ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και θα ολοκληρωθούν σήμερα με συνέντευξη Τύπου.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς και είπε ότι όσοι συμμετείχαν «αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μια καλή συνεννόηση η οποία θα ικανοποιήσει τη Ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα δισεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε επίσης ότι «η κρίση ένωσε τις λογικές μας» και χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συζήτηση που έγινε μεταξύ των αρχηγών, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Βρήκαμε κοινές οδούς, αποφασίσαμε να είμαστε αρκετά πιο σκληροί σε θέματα διαφάνειας, στα οποία δεν δώσαμε την ανάλογη προσοχή στο παρελθόν», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και εκτίμησε ότι «η επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδος θα είναι καλός βατήρας αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι "έπρεπε να υπήρχε εδώ και καιρό ένας μηχανισμός αποτελεσματικής αντιμετώπισης σημαντικών κρίσεων μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Ακούσαμε πολλά, μας είπαν "τα άτακτα παιδιά της Ευρώπης", αλλά τελικά αποδείχτηκε πως η Ελλάδα ήταν ο ασθενής κρίκος σε έναν ιδιότυπο πόλεμο που έγινε από τους κερδοσκόπους με σκοπό να υποτάξουν τα πολιτικά συστήματα όλου του κόσμου" και πρόσθεσε ότι "Κάποιοι αισθάνονται τόσο ισχυροί, οικονομικά, που πιστεύουν πως μπορούν να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και ο Πρόεδρος της Αμερικής κ. Ομπάμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος δεν τελειώνει με την Ελλάδα, πολύ φοβούμαι πως θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία, η Ισπανία και πιθανόν η Ιταλία".

    Αναφέρθηκε στην ευρωομάδα στην οποία μετέχει ο ΛΑΟΣ, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και είπε ότι «η ομάδα μας είναι σπουδαία», εξήρε το έργο των επιτελών του EFD και εκτίμησε ότι «επαναλάβαμε το θαύμα του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ».

    Στις εργασίες έχουν κληθεί και θα μετάσχουν ως ομιλητές, ευρωβουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ.

    Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής.

    [12] "Σύσκεψη παρωδία"

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι θα ήταν κορυφαίο λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία.

    Ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε επίσης να μην γινονται αναφορές σε οικουμενική συνεννόηση την στιγμή, που, όπως είπε, η κοινωνία αντιδρά και δεν συναινεί σε αυτή την πολιτική.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αφού επανέλαβε ότι η συνάντηση ήταν μια "σύσκεψη παρωδία", σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση της εγχώριας τρόϊκα, που είναι έτοιμη να θυσιάσει και την κοινωνική συνοχή, αλλά και κατακτήσεις δεκαετιών.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δημιουργείται μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότηκα με τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, που στέλνει το μήνυμα για μια νέα πορεία.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και πολύ καιρό δεν ακούει τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το πολιτικό σύστημα αλλά και για την διαφάνεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να απεμπλακεί το συντομότερο από τον μηχανισμό της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ακριβώς αντίθετο, που να αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των πολλών.

    Επίσης πρόσθεσε ότι στην προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά προτάσεων και για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ ,αντίθετα, είπε, σήμερα στην συνάντηση των τριών αρχηγών οι εκπρόσωποι της κρίσης του συστήματος μαζεύτηκαν για να δώσουν λύση. Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούν να δώσουν λύση αυτοί που ευθύνονται για το πρόβλημα.

    Η λύση, είπε ο Κ. Τσίπρας, βρίσκεται στην δημιουργία του μετώπου, η ανατροπή των συσχετισμών σε προοδευτική κατεύθυνση και σε αυτό το μέτωπο δηλώνουμε παρών.

    Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για μη συμμετοχή στην συνάντηση των τριών αρχηγών, ο κ.Τσίπρας είπε ότι η έκβαση της συνάντησης των τριών αρχηγών καταδεικνύει την πλήρη ορθότητα των λόγων που επικαλεστήκαμε για να αρνηθούμε την συμμετοχή και οι ποιο εύλογες ενστάσεις που διατυπώθηκαν διαψεύστηκαν από την ίδια την ζωή.

    Ο κ.Τσιπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η αριστερά δεν πρόκειται να περιθωριοποιηθεί και πρόσθεσε: "Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι αυτόν τον ολισθηρό δρόμο να ενοχοποιηθεί η αριστερά φορτώνοντας ευθύνες που δεν έχει".

    Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του συντάγματος και την κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ωστόσο, επειδή, όπως είπε, θα υπάρχουν και προβοκάτσιες "καλούμε τους πολίτες σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα".

    Για την σχέση του με το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι προέχει ο συντονισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και πρόσθεσε η σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση παραμένει, αλλά, όπως είπε, δεν θέλει να εκθέσει το ΚΚΕ, αλλά ούτε και να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού.

    [13] Αποχωρεί ο Μπράουν

    Ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, μετά την ήττα του στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί αργότερα αυτό το χρόνο από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και ότι το Κόμμα του θα έχει σύντομα επίσημες συνομιλίες με τον ρυθμιστή των εκλογών, ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία τους στη νέα βρετανική κυβέρνηση.

    Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν έγιναν όταν ο κ. Κλεγκ ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του με τον ηγέτη των Συντηρητικών και νικητή των εκλογών χωρίς όμως την αναγκαία πλειοψηφία, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή πλατφόρμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

    "Εκτιμώ ότι ήταν μια κριτική για μένα, και συνεπεία τούτου πρόκειται να ζητήσω από το Κόμμα να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκλογή του νέου ηγέτη του", ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

    "Ελπίζω όλα να γίνουν σύντομα ώστε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος να μπορέσει να μετάσχει στη διάσκεψη του Κόμματός μας ως επικεφαλής του" στις 26-30 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ.

    Ωστόσο, ο 55χρονος κ.Μπράουν ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν θα μετάσχει στη διαδικασία των εκλογών. "Δεν θα υποστηρίξω κανέναν υποψήφιο" τόνισε.

    Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του Γκόρντον Μπράουν για προσεχή του αποχώρηση από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μπορεί να είναι "ένα σημαντικό στοιχείο" στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

    "Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια ήπια μετάβαση προς μια σταθερή κυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Κλεγκ.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του κ. Κλεγκ, ήρθε μεν τρίτο στις εκλογές της Πέμπτης αλλά είναι ο ρυθμιστής των επόμενων πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία, αφού οι Συντηρητικοί που κέρδισαν τις εκλογές δεν έχουν πλειοψηφία και άρα χρειάζονται ένα δεκανίκι για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για το Εργατικό Κόμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 May 2010 - 6:30:41 UTC