Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών"
  • [02] "Μείγμα πολιτικής που επιτείνει την ύφεση"
  • [03] Συντριβή αεροσκάφους στη Λιβύη
  • [04] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ
  • [05] ΟΤΕ: Εξοδος από το NYSE
  • [06] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι
  • [07] "Το ευρώ έχει μέλλον"
  • [08] Ο Κάμερον πρωθυπουργός

  • [01] "Θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών"

    Υπό την προεδρια του πρωθυπουργού, συνεδριάζει ατύπως το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την κ. Τ. Μπιρμπίλη, επισκέφθηκε την παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    "Μία είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, που όλοι μας βιώνουμε: Να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι "κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πληρώνουμε τις κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος και επισήμανε ότι αυτές τις αντιλήψεις τις πληρώνουν όχι μόνο οι έλληνες πολίτες, αλλά και οι δανειστές μας "αρνούνται πια να χρηματοδοτούν για αυτές τις συμπεριφορές, διότι βλέπουν ότι αυτές δεν επιτρέπουν μια οικονομία βιώσιμη και παραγωγική".

    "Το συλλογικό μας συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί μόνο εάν όλοι συναισθανθούμε τις κοινές μας ευθύνες και πρώτη η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο ευνομίας και δικαιοσύνης για όλους" είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης "που το πετύχαμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ελλήνων πολιτών" και πρόσθεσε ότι "σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε (καθώς) έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης που δώσαμε προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά της, στα πελώρια χρέη της αλλά και απέναντι στους κερδοσκόπους".

    "Άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας βιώσιμη και ανταγωνιστική" επισήμανε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης "ήταν ένα αναγκαίο μέσο για να σταθούμε στα πόδια μας και πάλι, είναι και μια μορφή άμεσης παρέμβασης στην αγορά, ενώ ως αποτέλεσμα μετά της συμφωνία της χώρας μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουμε εξασφαλίσει πια το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές που χρειάζεται η χώρα μας για να ανασάνει και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία".

    "Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές μας δεν είναι μόνο εκείνα που αφορούν στην μείωση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων, δυστυχώς ως προς αυτή τη σκληρή, τη δύσκολη απόφαση που πήραμε, δεν υπήρχε άλλος δρόμος" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του κράτους, ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Αποτρέψαμε το χειρότερο".

    "Στη συντριπτική τους, όμως, πλειοψηφία τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε τα επόμενα χρόνια αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, που εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα" είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα είπε ότι μέχρι σήμερα η χώρα κινήθηκε οικονομικά με επίκεντρο την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, ενώ "θεωρήσαμε ότι μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για πάντα. Ήταν ένας ιδιότυπος προστατευτισμός απέναντι στις διεθνείς αγορές που όμως δεν προετοίμαζε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία".

    "Πολλές επιχειρήσεις "βολεύτηκαν" με το μοντέλο δημοσία έργα - δημόσιες προμήθειες - κρατικές & ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστα να ασχοληθούν με την καινοτομία, με την εξωστρέφεια, με την ανταγωνιστικότητά τους" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "σήμερα αυτό το μοντέλο ανάπτυξης - αν μπορεί κανείς να το ονομάσει μοντέλο - ξόφλησε οριστικά και η χώρα καλείται να στραφεί σε μια βιώσιμη οικονομία".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσθέτοντας ότι "δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς ναι μεν, συνεχίζουμε και με το ΕΣΠΑ και με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, όμως τα περιθώρια είναι στενότερα σε σχέση με το παρελθόν".

    "Κατά συνέπεια, δουλειά μας, είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό και δουλειά των επιχειρήσεων, είναι αφενός να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε, αλλά και να ξεκινήσουν να επενδύουν όχι μόνο με το κέρδος ως αυτοσκοπό, αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι στην κοινωνία δεν μπορούν να διευρύνονται οι ανισότητες, αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης ότι "ως κοινωνία θα μοιράζουμε τον πλούτο με βάση την αξία του καθενός μας και όχι τις σχέσεις του με την εξουσία ή το θράσος του να παραβιάζει τον νόμο" και τόνισε ότι "όταν ζητάς σε κάποιον να κάνει θυσίες, έστω και πρόσκαιρες, έστω και αν είναι με το μάτι προσηλωμένο σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να είσαι αξιόπιστος συνομιλητής".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται και υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι "η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και αυτή που θα διογκωθεί πριν λυθεί είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, καθώς το κράτος στέρεψε από προσλήψεις".

    "Αν δεν υπάρξει ένας υγιής ιδιωτικός τομέας, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν θα βρίσκουν δουλειά" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "σαν πολιτικός και σοσιαλιστής πολιτικός, σαν πατέρας αλλά και σαν πολίτης μιας κοινωνίας που πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της, σας διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν με προσβάλει περισσότερο από έναν νέο με ιδέες και όρεξη να μην μπορεί να βρει δουλειά. Ή να μην μπορεί να ασκήσει την επιχειρηματικότητά του με δικιά του πρωτοβουλία".

    "Και βέβαια, ακριβώς για να προστατεύσουμε τους νέους από την ανεργία, ακριβώς για να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θεσπίσαμε τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων" είπε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είναι μια ρύθμιση που μαζί με την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νόμου για τη χαμηλότερη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, θα δημιουργήσει σοβαρά κίνητρα για όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν άνοιγμα στην καινοτομία, σε ξένες αγορές, στην αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και βέβαια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας". Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δουλειά μας είναι να επιδιώξουμε επενδύσεις και να διαμορφώσουμε και περιβάλλον ώστε αυτές να μείνουν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με επιχειρηματίες της διασποράς καθώς και Άραβες επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρηματίες από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ενώ πάνω από εκατό επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ελληνοτουρκικές κοινοπραξίες, προσθέτοντας ότι αυτό εμπεδώνει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί όσο το δυνατόν πιό γρήγορα τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της "Πράσινης Ανάπτυξης" καθώς και στην αξιολόγηση μαζί με το Συμβούλιο της Επικρατείας των θεμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, θα προχωρήσουμε μέσα σε λίγους μήνες σε ανατροπές που δεν έγιναν στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Προσωπικά σας εγγυώμαι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια δυνατή και βιώσιμη οικονομία. Ζητώ και από εσάς να κάνετε το ίδιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια της οικονομίας μας και γι' αυτό σας ζητώ να συνταχθείτε μαζί μας σ' αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της προοπτικής, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία του υπουργού Οικονομικών

    Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. Ευρώ. Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές, με την απόφαση του Eurogroup που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν.

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

    Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας) ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το «παράθυρο» του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    [02] "Μείγμα πολιτικής που επιτείνει την ύφεση"

    "Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές", τόνισε στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως θέλουμε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης για να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική, με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και στροφή στην ποιότητα.

    Υπογράμμισε ότι ζούμε την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες, την κοινωνία, τους πολιτικούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση.

    "Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού", συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ήταν μοιραίο να χρεοκοπήσει και πως η κατάρρευσή του συνέπεσε με την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών.

    Με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης τώρα, συνέχισε, φαίνεται να αποκτά η Ευρώπη τέτοιους μηχανισμούς και τόνισε πως είναι αδιανόητη η εμπλοκή του ΔΝΤ.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας και πως η οικονομία μας ήταν γεμάτη ανισορροπίες και στρεβλώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα, που κι αυτό είχε ανισορροπίες και στρεβλώσεις.

    "Για τις ευθύνες της ΝΔ έχω μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένα άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του ή τις παραλείψεις της", τόνισε.

    Πρόσθεσε πως όταν αρχίσει η υπερχρέωση ανατροφοδοτείται συνεχώς και σημείωσε πως η υπερχρέωση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 και οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το '89 κατόρθωσαν να σταματήσουν τη δυναμική του χρέους, αλλά όχι να την ανατρέψουν.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πήρε το 2009 κάποια μέτρα μείωσης του ελλείμματος τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είπε, επί της νέας κυβέρνησης προϋπολογισθέντα έσοδα ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, γράφτηκαν δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί όπως η απογραφή των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, παρέλυσε το δημόσιο με την δημόσια διαβούλευση για τον ορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία, παρέλυσε ο εισπρακτικός μηχανισμός.

    "Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ' όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως "γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος".

    Ανέφερε επίσης πως τον Οκτώβριο όλοι γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας και τα spreads ήταν στις 135 μονάδες, ενώ 1,5 μήνα μετά δεν ξεπερνούσαν τις 170 μονάδες και η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να δανείζεται άνετα και σχετικά χαμηλά.

    Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν, είπε, και "άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads".

    Το μίγμα που ακολουθούμε επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, είπε και ανέφερε πως "δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει".

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του ΣΕΒ που ζήτησε να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και ανέφερε πως είπε όχι στα μέτρα που μας πρότειναν.

    "Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης - εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση - δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία - έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή - μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος", τόνισε, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο μίγμα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "ύστερα άρχισε η υποκρισία και είπαν ότι δήθεν θέτουμε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, όταν τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε".

    Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα περάσουμε δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο.

    "Φτάσαμε στο αποκορύφωμα της υποκρισίας", συνέχισε, αναφέροντας ότι στο προοίμιο του νομοσχεδίου υπάρχει η φράση: "η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε και έκρυβε το χρέος"

    "Υπήρχαν και άλλες τέτοιες αναφορές ώστε αν το ψηφίζαμε να πυροβολούσαμε τον εαυτό μας, να δεχόμασταν αποκλειστική ευθύνη για όλα τα δεινά. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τη στήριξή μας, δεν την είχε ανάγκη, ήθελε να μας κάνει στόχο για συνολικό ανάθεμα", συμπλήρωσε.

    Τόνισε δε ότι είπε όχι στα μέτρα, αλλά η ΝΔ εγγυάται την αποπληρωμή τους και σημείωσε πως "όταν ανεβάζεις φόρους δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή, δημιουργείς κίνητρα για φοροδιαφυγή".

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι λέει ναι στη δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την προστασία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

    Ζήτησε να σταματήσει το παρεμπόριο, ζήτησε νέο νόμο για επενδύσεις, με προβλέψεις να υπάγονται απ' ευθείας στον πρωθυπουργό, ζήτησε αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, όπως και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δίνοντας το λόγο στον αρχηγό της ΝΔ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "αντικειμενικά η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως την συνευθύνη".

    [03] Συντριβή αεροσκάφους στη Λιβύη

    Συνολικά 104 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Al Afriqiyah που συνετρίβη σήμερα το πρωί κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, προερχόμενο από το Γιοχάνεσμπουργκ.

    "Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι νεκροί, με εξαίρεση ένα παιδί... 93 επιβάτες και 11 μέλη του πλήρωματος επέβαιναν στο αεροσκάφος", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του λιβυκού αεροδρομίου, που νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 94 επιβάτες.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου ο επιζών είναι ολλανδικής υπηκοότητας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 22 Λίβυοι, μεταξύ των οποίων και το πλήρωμα, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν διαφόρων εθνικοτήτων.

    "Αποκλείουμε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η συντριβή να είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Μοχάμεντ Ζιντάν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

    Το δυστύχημα συνέβη στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου το αεροσκάφος "εξερράγη κατά την προσγείωση και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά".

    Η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 και δήλωσε ότι "θα παράσχει πλήρη τεχνική βοήθεια στις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος".

    [04] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΟΤΕ, το απόγευμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).

    Επίσης, σήμερα, τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε κοινή συνεδρίαση, θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΟΤΟΕ, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους "στις τράπεζες να παρευρεθούν και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των οικονομικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε".

    Η ΟΤΟΕ καλεί επίσης τις διοικήσεις των τραπεζών "να σταματήσουν οι κάθε μορφής πιέσεις και εκβιασμοί στους εργαζόμενους να μην απεργούν τις μέρες που έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις". Επίσης τις καλεί να "δώσουν πάγια εντολή στις διευθύνσεις των τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή, που ακολουθούν κάθε φορά οι πορείες και διαδηλώσεις, οι τράπεζες να παραμένουν κλειστές, χωρίς την παρουσία σε αυτές εργαζομένων και συναλλασσόμενου κοινού.

    [05] ΟΤΕ: Εξοδος από το NYSE

    Με πτώση 75,5% έκλεισαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2010 φτάνοντας τα 65,8 εκατ. ευρώ από 268,5 εκατ. ευρώ περυσι. Την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών καταγράφει πτώση 3,1% φτάνοντας τα 1,409 δισ. ευρώ, από τα 1,454 δισ. ευρώ που ήσαν πέρυσι, με τα EBITDA παράλληλα να υποχωρούν κατά 34,5% στα 478,7 εκατ. ευρώ, από 731,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Παναγής Βουρλούμης σημείωσε ότι «Παρά τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το δύσκολο περιβάλλον στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε, ο ΟΤΕ επέδειξε αντοχή κατά τους τρείς πρώτους μήνες του έτους, συγκρατώντας το βαθμό απώλειας εσόδων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων.

    Παράλληλα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Οι μετοχές του ΟΤΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την μορφή αποθετηρίων τίτλων (ADRs). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε σχετικά στην χθεσινή συνεδρίαση του. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι οι διαδικασίες εξόδου από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η απόφαση του ΟΤΕ για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει σαν στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους, την μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και την συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του. Ο ΟΤΕ τονίζεται, θα συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών του στις ΗΠΑ, να τηρεί τα υψηλότερα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης, και να παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στα Αγγλικά.

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του Ομίλου, τονίζεται ότι δεδομένης της αναμενόμενης αρνητικής επίδρασης των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας στην κατανάλωση, του έντονου ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, ο ΟΤΕ δεν αναμένει ότι η μείωση των εσόδων σε όλες τις δραστηριότητες του θα παραμείνει, κατά το υπόλοιπο του 2010, στα επίπεδα του αβ τριμήνου 2010. Μάλιστα τονίζεται ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κερδοφορία του Ομίλου, όπως αποτυπώνεται στο προσαρμοσμένο EBITDA ως ποσοστό των εσόδων, θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται πως η δοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει ενεργητικά σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση της απώλειας εσόδων, του κόστους λειτουργίας και στην εξοικονόμηση χρηματορροών.

    [06] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι

    Ενδελεχή και εξαντλητικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων βουλευτών ή μη, διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί κατά την τελευταία εικοσαετία, στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεβλήθησαν με τη Siemens αποφάσισε ομοφώνως η ομώνυμη εξεταστική επιτροπή.

    Ο έλεγχος αφορά ακόμη και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I.

    Ο έλεγχος θα διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

    Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Νικητιάδης (ΠΑΣΟΚ) και Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΝΔ) προβλέπει ακόμη το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων αυτών, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν ή μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς νομοθετική κάλυψη να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αν η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής.

    Κατά την ίδια διακομματική πρόταση, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens που συνήργησαν εξυπηρετώντας το Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις παράνομες πληρωμές πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Προτείνεται μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ιδιώνυμο αδίκημα παρόμοιες δραστηριότητες χρηματιστών και επιχειρηματιών εκτός του αντικειμένου τους για την διακίνηση "μαύρου" ή "βρώμικου" χρήματος εδώ ή στο εξωτερικό.

    Στο μεταξύ η εξεταστική επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ζητούμενο είναι η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και λειτουργιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    Ο κ. Βαλυράκης είπε ότι μετά από εργασίες τριών μηνών, 44 συνεδριάσεις και 65 μάρτυρες, μπορεί να διαγνωσθούν "ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και δη μελών κυβερνήσεων και πριν και μετά το 2004".

    Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε ονόματα διατελεσάντων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

    Περιορίστηκε να πει ότι όλα γίνονται και στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα «για την οποία οι προθεσμίες παραγραφής λειτουργούν διαφορετικά».

    Επετέθη πάντως τόσο κατά του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, όσο και του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού γιατί αφενός άφησαν πολύ χρόνο ανεκμετάλλευτο, τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο «βασικότερος κρίκος στη διαδρομή του μαύρου χρήματος» Μιχάλης Χριστοφοράκος για τη διαφυγή του και αφετέρου παρέλειψαν να στείλουν αμελλητί στη Βουλή τους σχετικούς φακέλους, αν και έπεσαν σε πολλές περιπτώσεις πάνω σε πολιτικούς.

    ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΛΕΣΙΟΥ

    Σήμερα εξετάσθηκε ενώπιον τη εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, ύστερα από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και φιλοξενία του στο σπίτι του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC που ήταν ανάδοχος του C4I.

    Ο μάρτυρας είπε ότι η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.

    «Όταν εγώ κλήθηκα να παρευρεθώ στην τελική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ επειδή απουσίαζαν οι δύο υπουργοί που είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων, οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννος Παπαντωνίου, μη τυχόν και χρειαστεί κάποια ενημέρωση, δεν είχα κάποιο πρακτικό στα χέρια μου, γιατί δεν το έστειλαν σε εμένα» είπε.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για μία δήλωση που έκανε το Φεβρουάριο του 2008 ότι «δεν θα γίνει και πάλι Ιφιγένεια» ο μάρτυρας, που δήλωσε ότι έκτοτε απέχει από την πολιτική, απάντησε ότι κάποιοι ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ο ίδιος θυσιάστηκε χωρίς να φταίει.

    Σε επόμενη ερώτηση ποιος ωφελήθηκε απάντησε: «Ευθέως σας απαντώ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ωφελείτο, η οποία εκείνη την εποχή ήταν στριμωγμένη από φημολογίες, ότι εδώ τρώνε, ότι εδώ πίνουν, ότι εδώ γίνεται κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που επιτέλους πιάστηκε ένας διαπλεκόμενος ασφαλώς και ανακουφιζόταν».

    Διέψευσε επίσης ότι γνώριζε ήδη, αφότου άρχισε να φιλοξενείται στο διαμέρισμα του επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2002, ότι ήταν υπεργολάβος της ενδιαφερόμενης τότε για αναδοχή του συστήματος ασφαλείας SAIC. Παρβ όλα αυτά, αν και στη συνέχεια το έμαθε, θεώρησε λάθος του ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ.

    Ο μάρτυρας δήλωσε εξάλλου πρόθυμος να εξεταστεί κατβ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου, τον πρώην γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Τραυλό, ύστερα από σχετικά αιτήματα των κ.κ. Κ. Τζαβάρα και Δ. Παπαδημούλη.

    Σήμερα, στην εξεταστική της Siemens θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

    Εξεταστική για Βατοπαίδι

    Στην παντελή αναρμοδιότητά του και μη ανάμειξή του στις διαδικασίες που οδήγησαν χιλιάδες στρεμμάτων ανά την Ελλάδα στην κατοχή της Μονής Βατοπαιδίου, επέμεινε ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξεταζόμενος και σβ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.

    «Δεν έκανα ποτέ σύγχυση του θεσμικού μου ρόλου με τις όποιες προσωπικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή όποιες προσωπικές κοινωνικές σχέσεις είχα» ανέφερε ο κος Ρουσσόπουλος. Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως, παρά την γνωριμία του με τον γέροντα Εφραίμ και τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιούσε στο Άγιο Όρος από το 2004 και εντεύθεν, ουδέποτε ο τελευταίος τον απασχόλησε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Μονή σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. «Προφανώς δεν χρειάστηκε ποτέ» εκτίμησε ο μάρτυς, «διότι αντιλαμβάνομαι ότι πήγαιναν μια χαρά τις δουλειές τους με τους δικηγόρους και τις διοικητικές υπηρεσίες με τις οποίες είχαν βρει το modus vivendi για να προχωρήσουν».

    Μπροστά δε, στην καχυποψία των βουλευτών της συμπολίτευσης, ο κος Ρουσσόπουλος επικαλέστηκε τα υπερασπιστικά του στοιχεία: Την μη αναφορά του ονόματός του και από τους σφοδρότερους υπερασπιστές ακόμα, των δικαίων της κοινωνίας της Ξάνθης:

    «Ο τότε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο κος Ξυνίδης, ο οποίος και συνδέεται με πολύ στενή συγγένεια με τον γενικό γραμματέα του κόμματος που κυβερνά σήμερα τον τόπο μας, κατέθεσε στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πως «σε όλη αυτή την πορεία των επτά χρόνων που ασχολούμαι με την υπόθεση, δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να μου πει ότι ο Ρουσόπουλος παρενέβη, έστω και με ένα τηλεφώνημα». Στη συνάντηση δε, με τους φορείς της Ξάνθης, όλοι οι παρόντες δηλώνουν πως «ο Ρουσόπουλος μας είπε ότι είναι αναρμόδιος και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εφημερίδα «Μαχητής» της Ξάνθης αναγράφει τέσσερις μέρες αργότερα πως από την συνάντηση ουδέν προέκυψε. Δύο απόντες φέρονται να δηλώνουν ότι τους είπα άλλα πράγματα, αλλά δεν το λένε ευθέως - λένε «ακούσαμε», «δεν έχουμε άποψη». Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής σας να πάρει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της και να βαρύνει υπέρ της άποψης των παρόντων ή της άποψης των απόντων» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Εάν αυτός ο άνθρωπος, όπως κατηγορήθηκε, ήταν συντονιστής, δια ποίου τρόπου συντόνιζε; Χωρίς να τηλεφωνήσει σε κανέναν; Χωρίς να συναντήσει κανέναν; Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, δεν έχω την δυνατότητα και δεν τη φιλοδοξώ, βεβαίως» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

    Ο μάρτυς κατά τα άλλα, δήλωσε πως αγνοούσε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί του ιδίου, όπως επίσης αγνοούσε τον όποιο σχεδιασμό περί ανταλλαγών (σ.σ. ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε καταθέσει, πως οι ίδιοι οι μοναχοί του είχαν προτείνει ανταλλαγές με οικόπεδα που είχαν ήδη προσημειώσει σε λάπτοπ), αν και είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εφραίμ μετά την συνάντησή του με τους φορείς. Αγνοούσε επίσης ως υπουργός τα σχέδια των μοναχών για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, αν και του είχαν αναφέρει τις προθέσεις τους να φτιάξουν κάποιο διορθόδοξο κέντρο: «Το αν θα το έφτιαχναν στο ολυμπιακό ακίνητο, αν θα το έφτιαχναν στο Άγιο Όρος, αν θα το έφτιαχναν εκτός Αγίου Όρους ή οπουδήποτε αλλού ούτε το ρώτησα, ούτε και ασχολήθηκα» σημείωσε ο μάρτυς. Και βεβαίως, όταν η υπόθεση έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα, δεν είχε την αρμοδιότητα να παρέμβει: «Ήμουν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Τύπου. Ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντούσα στο Press Room. Δεν είχα αρμοδιότητα ούτε να ανακαλέσω πράξεις, ούτε να υπογράψω αποφάσεις άσχετες προς το αντικείμενο το οποίο ορίζει η θέση του πρώην υπουργού Τύπου».

    «Αν με ρωτήσετε εν κατακλείδι τι έχω να πω, είναι, «ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν εύχομαι να τραβήξει τα μισά απβ όσα τράβηξα εγώ, χωρίς να υπάρχει έστω και ένα πραγματικό στοιχείο εις βάρος μου. Έχουν έρθει κάποιοι και έχουν διαστρεβλώσει πλήρως τη ζωή μου, έχουν εμφανίσει ότι έχω κάνει περιουσιακά στοιχεία ως υπουργός, τα οποία απέκτησα ως δημοσιογράφος. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το 1994 ο μισθός μου ήταν 15.000 ευρώ που σημερινά είναι πάνω από 30.000-40.000 ευρώ. Κι όλα αυτά τα άφησα γιατί είχα κάποιες ιδέες, κάποιες αξίες, τις οποίες πίστευα για να μπω στην πολιτική για πολύ λιγότερα χρήματα⦻ παρατήρησε μεταξύ άλλων ο μάρτυς.

    [07] "Το ευρώ έχει μέλλον"

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

    Στην πράξη "τα χρήματα που θα δώσουμε, θα επιστραφούν", εξήγησε σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, από την Τράπεζα .

    Αυτή η πρακτική εμπεριέχει πληθωριστικό κίνδυνο, διότι η αγορά ομολόγων αυξάνει την ποσότητα του χρήματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . "Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", είπε.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν το σαββατοκύριακο και κυρίως στην απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μέχρι στιγμής είχε αποκλεισθεί από την ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι πρέπει "να γνωρίζουμε να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών" και δικαιολόγησε την άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση στην ιστορία της ΕΚΤ με βάση "τη σοβαρότητα της κρίσης".

    Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ετέθη σε δοκιμασία από την ελληνική οικονομική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΚΤΕ δήλωσε: "Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες".

    Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να τεθεί τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Πρακτικά, αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, η ΕΚΤ θέτει φραγμό στην κερδοσκοπία και επιτρέπει στα κράτη αυτά να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων με ανεκτούς όρους.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011, την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%.

    Ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού

    Η τιμή του χρυσού σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τα 1.239 δολάρια η ουγγιά.

    Στις 12.10 (ώρα Ελλάδας), η ουγγιά του χρυσού έφτασε τα 1.239,75 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

    "Ο επίμονος φόβος ότι τα χρέη της ευρωζώνης θα διαχυθούν στις άλλες χώρες (μετά την Ελλάδα) παρά το σχέδιο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ, και συνεπώς θα συμβάλουν σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ωθούν τους επενδυτές προς το κίτρινο μέταλλο", εξηγεί ο Όιγκεν Βάινμπεργκ, αναλυτής στην Commerzbank.

    Σήμερα η πρώτη εκταμίευση

    Απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τυπική αίτηση της κυβέρνησης για την παροχή της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να εισρεύσει - μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    Σήμερα, εξάλλου, εισρέει ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν υπήρξε αίτηση, καθώς οι διαδικασίες του ΔΝΤ είναι αυτοματοποιημένες.

    Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου. Για το ποσό του δανείου των 20 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

    Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

    Πιθανή η επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων, εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς.

    Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ με δηλώσεις του στη Ζυρίχη τόνισε ότι "πιστεύει" ότι "η Ελλάδα θα είναι ικανή" να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη.

    Τα μέτρα, λιτότητας και άλλα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, "είναι θαρραλέα και τολμηρά" καίτοι "πολύ επώδυνα", υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο ίδιος, ότι αυτά τα μέτρα έντασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και περιστολής του κόστους, γενικώς, "θα χρειαστούν κάποιον καιρό (για να αποδώσουν), όμως στο μέλλον η ζήτηση στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα της επιτρέψει να ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση".

    Eurostat-ΕΛΣΤΑΤ: Σε αρνητικούς ρυθμούς η ελληνική οικονομία

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στους «27» κατά 0,3%.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Αντίθετα, θετική συμβολή στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, λόγω κυρίως της μείωσης των εισαγωγών, η οποία και πάλι αποδίδεται στην ύφεση. Το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε κατά 2%, ενώ για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 4%.

    -

    [08] Ο Κάμερον πρωθυπουργός

    Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει ο 43χρονος ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

    Ο Κάμερον, που είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στρητ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματίσει "μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες",

    "Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", κατέληξε ο Κάμερον.

    Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων ,οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

    "Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους" τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτήρισε "ιστορικό γεγονός" τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πέντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

    Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν, όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

    Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να λάβει "δύσκολες αποφάσεις", αλλά υποσχέθηκε να μην ξεχάσει "τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους και τους πιο φτωχούς της χώρας".

    Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος ,υιοθετώντας μέτρα λιτότητας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Τα δύο κόμματα έχουν αποδεχτεί σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

    Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας συνεχάρησαν ήδη οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Τον Κάμερον συνεχάρησαν επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, εκ μέρους της Επιτροπής, σημειώνοντας πως τον θεωρεί ικανό να επαναφέρει τη χώρα στο "δρόμο της σταθερής ανάπτυξης".

    "Εύχομαι σε σας και την κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία στο απαιτητικό έργο σας. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βρίσκεστε ενώπιον δύσκολων επιλογών σε δύσκολες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος πως θα ακολουθήσετε τη σωστή πορεία για να εξέλθει η Βρετανία από την παρούσα κρίση και να επανέλθει στο δρόμο της σταθερής ανάπτυξης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι "ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό" της Βρετανίας και κάλεσε τον Κάμερον να μεταβεί στις Βρυξέλες "στο προσεχές μέλλον".

    Τα θερμά του συγχαρητήρια απηύθυνε στον Κάμερον και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    "Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον κ. Κάμερον για να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν και να προετοιμάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

    Τέλος ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας ευχαρίστησε τον Γκόρντον Μπράουν για τη συνεργασία τους.

    Η βρετανική εργοδοσία χαιρέτισε σήμερα τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, εκτιμώντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία", τόνισε ο Ντέιβιντ Φροστ γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC).

    "Θα κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση από το τι θα κάνει για να προωθήσει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλη τη Βρετανία", πρόσθεσε.

    Ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία ανάμεσα στους Τόρις και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    "Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη να λάβει δύσκολες αποφάσεις, που θα είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος", συμπλήρωσε.

    Ο βρετανικός Τύπος

    Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει

    "Ο Κάμερον πρωθυπουργός" γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τσέλιγκα κάνοντας λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

    Η ταμπλόιντ Σαν κάνει λόγο για μια νέα εποχή υπό τον τίτλο: "Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ". Οι Τάιμς σημειώνουν ότι "ο συντηρητικός ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή, αν και την νέα κυβέρνηση περιμένει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος".

    Από την πλευρά της η Γκάρντιαν τονίζει ότι η Βρετανία κάνει "ένα άλμα προς το άγνωστο" με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 May 2010 - 10:30:37 UTC