Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο
  • [02] "Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας"
  • [03] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη
  • [04] "Οι παραλίες ανήκουν στον λαό" Video
  • [05] Στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [06] Νέα απεργία στις 20 Μαΐου
  • [07] Έντονες αποδοκιμασίες
  • [08] Περαιτέρω περικοπές
  • [09] Για την άρση καμποτάζ

  • [01] Πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο

    Σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, αυτό προκύπτει από επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο καλούνται επίσης να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους μέχρι και σε 48 δόσεις η οποία λήγει έως τα τέλη Μαΐου.

    Στην εγκύκλιο τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς τους εφόρους για την εφαρμογή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου ορίζεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και ορισμού ημερομηνίας πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο 4 μήνες από την κατάσχεση.

    Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται μόνο τα ακίνητα που αποδεδειγμένα αποτελούν για τους οφειλέτες πρώτη κατοικία. για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν την ισχύ των διατάξεων του νέου νόμου (23/4/2010) ορίζεται ότι τα προγράμματα πλειστηριασμού εκδίδονται το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία αυτή.

    Τέλος στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για τη διάταξη του νέου νόμου με την οποία καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο.

    Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις γιατρών

    Λίστες με γιατρούς στους οποίους από ελέγχους που έκαναν οι φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις καθώς και τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι 150 γιατροί του Κολωνακίου και άλλων περιοχών της Αττικής, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται, ότι στη μάχη που δίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη πληροφορία και ανακοινώνονται ονόματα φορολογούμενων για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.

    Μεταξύ άλλων στις λίστες που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται 57 γιατροί της Αθήνας, στους οποίους από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων, η μη καταχώρηση ασθενών, η μη έκδοση δελτίου αποστολής, η μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων και άλλα.

    Πρόκειται για γιατρούς σχεδόν από όλες τις ειδικότητες τα ονόματα των οποίων αναφέρονται και για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο φορολογικός έλεγχος ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα. Για τους 36 από αυτούς τους γιατρούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς εξωτερικό.

    Για όλους αυτούς τους γιατρούς, το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία καθώς και τη λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από διαφορετική έρευνα σε έξι περιπτώσεις γιατρών προέκυψαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλους πέντε έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται και λίστα με την κατάσταση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες δώδεκα ορθοπεδικοί γιατροί, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της DEPUY. Σε αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.

    Τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα των γιατρών αυτών για τα έτη 2001 έως 2008 ανέρχονταν σε 12,085 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους καταθέσεις στο διάστημα αυτό φτάνουν τα 31,054 εκατ. ευρώ.

    Η έρευνα συνεχίζεται, με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα των γιατρών αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DEPUY, δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.

    Σε ό,τι αφορά τους 150 γιατρούς του Κολωνακίου στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιγράφονται μόνο τα αρχικά τους και όχι τα ονόματά τους, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, από οδοντίατρο με αρχικά ΑΚ έχει δηλωθεί ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλος οδοντίατρος με αρχικά ΓΖ έχει δηλώσει 640 ευρώ.

    Επίσης, καρδιολόγος με αρχικά ΕΒ δήλωσε 8.125 ευρώ, ενώ μεγαλοχειρουργός με αρχικά ΠΑ έχει δηλώσει 11.605 ευρώ, μικρότερο και από το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

    [02] "Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας"

    «Η κυβέρνηση, και μαζί της η ΝΔ και το ΛΑΟΣ - που είναι σύμμαχός της και χορηγός της προβοκάτσιας - πρέπει να πάρουν Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας, αντιπερισπασμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, μαζί και με τον ΣΕΒ και όλους τους υπόλοιπους» είπε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι «επιχειρούν να περάσουν προς το λαό ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτομαστιγώνονται, μπορεί να φάνε και κάποιους υπουργούς και στελέχη τους μόνο και μόνο για να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα».

    Πέραν της υποκρισίας, πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ, χρησιμοποιούν τη συκοφαντία με το επιχείρημα "όλοι είναι διεφθαρμένοι και τα κόμματα και ο λαός" αλλά και με την ιδεολογική τρομοκρατία της απειλής να χρεοκοπήσει η χώρα.

    Τόνισε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ συνίσταται στη δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού εργατικού-λαϊκού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, προσθέτοντας ότι πολιτικό υποκείμενο της πάλης είναι οι εργάτες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες.

    Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς επιτηρήσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανθρώπινο δυναμικό, μορφωμένο και έμπειρο, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής χωρίς προσφυγή στα μονοπώλια και διαθέτει σύγχρονες επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πανεθνικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος κατά μονάδα και κλάδο", διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ.

    Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στην επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα, και ειδικότερα στο «κατά πόσο το ΚΚΕ σέβεται ή όχι το Σύνταγμα, ένα ερώτημα που μπαίνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, με ασφαλίτικο τρόπο».

    «Το Σύνταγμα για το κόμμα μας είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης. Το Σύνταγμα του ΄74 σαφώς ήταν καλύτερο από το προηγούμενο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως ένα άμεσα λαϊκό Σύνταγμα. Αυτό που επιδιώκουν να επιβάλλουν στο κόμμα μας είναι να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Επιχειρούν την ιδεολογική τρομοκρατία του λαού, με την ποινικοποίηση της σκέψης, της ιδεολογίας και της επιθυμίας», είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι "δεν θα το επιτρέψουμε, δεν εξαρτούμε τη στρατηγική και τη δράση μας με βάση το αν αρέσουν στον κ. Σαμαρά, τον κ. Μάνο, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καρατζαφέρη ή τον κ. Τσίπρα».

    Τόνισε ακόμη, ότι «απέναντι στην υποκρισία, την απειλή και τον αυταρχισμό είναι απαραίτητο να βαθύνει το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο και να ενισχυθούν οι λαϊκοί αγώνες που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις της αντεπίθεσης που θα λήξει με νίκη».

    Κάλεσε, δε, τους νέους να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτούς τους αγώνες τους οποίους χαρακτήρισε «τους σκληρότερους από το 1974 και μετά, με πολλές ιδιαιτερότητες και με κύριο χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που προτείνεται θίγει καίρια και άμεσα τη νεολαία των λαϊκών και των μέσων στρωμάτων».

    [03] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει, το απόγευμα, ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και τους Χριστίνα Ζιάκκα, Μέλος Επ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργο Θεοδωρόπουλο, Μέλος Συντονιστικού Θεσ/νίκης ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Δήμο του Ελληνικού, για να συμπαρασταθεί στο δήμαρχο τον Χρ. Κορτζίδη, που βρίσκεται στη 14η μέρα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος απέναντι στο καταστροφικό για την αυτοδιοίκηση σχέδιο Καλλικράτης.

    "Ένα σχέδιο που σημαίνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ένα σχέδιο που σημαίνει δήμοι ακόμα περισσότερο ξεκομμένοι από τις ανάγκες του πολίτη, ένα σχέδιο που σημαίνει αυτοδιοίκηση δίχως πόρους και δυνατότητες", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "υποκριτική στάση που επέλεξε να έρθει στο δήμο του Ελληνικού -δεν πέρασε όμως να ενημερωθεί για τον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος. Επέλεξε να πάει με τα συνεργεία της τηλεόρασης για να κατεδαφίσει ένα ερείπιο, που δεν βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πάνω από 10 χρόνια".

    "Αν έχει τα κότσια ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ας τα βάλει με τα ζωντανά συμφέροντα κι όχι με τα κουφάρια. Κι ας πάψει πια αυτή την επικοινωνιακή πολιτική. Έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Το μόνο που του μένει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά κανείς πια δεν τον πιστεύει", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [04] "Οι παραλίες ανήκουν στον λαό" Video

    Στην απόδοση, άμεσα, τριών παραλιών στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με την κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου "Φαντασία" στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    «Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται στους πολίτες. Προωθούμε έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Διευρύνουμε τις εκτάσεις για κοινή χρήση. Απαντάμε σε παρανομίες, αυθαιρεσίες και ιδιοποιήσεις. Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, με την οικολογική τους αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Θέλουμε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Κάθε οικογένεια να αξιοποιεί τις παραθαλάσσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάθε νέος και νέα, κάθε οικογένεια να επενδύει τον ελεύθερο χρόνο της στο φυσικό τοπίο. Προσφορά στην ποιότητα της ζωής της. Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται σε όλους μας. Και σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Κατεδαφίζουμε κτήριο σύμβολο της στρεβλής ανάπτυξης της πόλης μας και της καταπάτησης των παραλιών μας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε τις παραλίες ανοιχτές - τις θάλασσες στους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας 2 χιλιόμετρα ώστε σε δεκαπέντε μέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες - τις οποίες κι εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες - και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα εισιτήριο", δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ.

    Η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο Φαντασία μέχρι το Ακρωτήρι και, στη συνέχεια, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο. Η διάνοιξη αφορά την αφαίρεση όλων των εμποδίων (κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμέντινοι όγκοι που από την παραλία μπαίνουν στη θάλασσα). Στο υπουργείο, επιτροπές μελετούν τη μικρής κλίμακας ανάπλαση της περιοχής για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι ενώ μεγάλο μέρος της διαχείρισης και καθαριότητας της παραλίας θα αναλάβουν οι δήμοι. "Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που είναι στη Γλυφάδα", πρόσθεσε η Τ. Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να απαντήσει στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων χρήσεων στην περιοχή, επιλέγοντας την οδό της δράσης αντί της οδού των εξαγγελιών.

    Η Τ. Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων απαιτεούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης για την οποία υπάρχουν μισθωτήρια ή συμβόλαια, η υπουργός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή: "υπάρχει χώρος που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα, άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα".

    Υπενθύμισε την ύπαρξη προεδρικού διατάγματος, υπογεγραμμένου από την Βάσω Παπανδρέου το 2004, το οποίο παραμένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό, καθώς η προβλεπόμενη από αυτό επιτροπή, στην οποία θα εμπλακούν πολλοί φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, δεν λειτούργησε ποτέ. Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης αυτής της επιτροπής συνεργάζεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΚΑ με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, είπε η υπουργός,

    Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε κατεδάφιση του Ακρωτηρίου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, η υπουργός είπε ότι "όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα".

    [05] Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λαμβάνει η αστυνομία, ενόψει της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα (14-15 Μαΐου) του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Αύριο το απόγευμα, υπό την προεδρία των κκ Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας. Μετά τις δηλώσεις στον Τύπο θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Τον κ. Ερντογάν αναμένεται να συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προηγηθεί αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις για ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων μεταξύ εκπροσώπων επιχειρήσεων και εμποροβιομηχανικών ομίλων των δύο χωρών.

    "Επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".

    Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν στην επίσκεψη, ο Νταβούτογλου είπε πως "δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση". Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βαρθολομαίου στην αντιπροσωπία είναι κάτι που αναφέρεται εδώ και μέρες στον τουρκικό Τύπο.

    Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

    Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

    Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

    Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    Ελληνικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί, αύριο στις 15.00, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Για "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων" μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

    Για «ενισχυμένες δόσεις "υπνοστεντόν" που στέλνει η Άγκυρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων παραγόντων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.« Θυμίζουμε την γνωστή ρήση "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"⦻, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων αποτελεί ο διάλογος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου και έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση Τύπου ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για τη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

    [06] Νέα απεργία στις 20 Μαΐου

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, και καταδίκασαν τα «άδικα, μονομερή και σκληρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα».

    Την ίδια ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την κήρυξη νέας γενικής πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 20/05, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε να τους τρομοκρατήσουμε εμείς".

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/05, για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών, ενώ η αρχική απόφαση ήταν για γενική απεργία στις 19/05, και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων, αμέσως μετά. Μετά τη γενική απεργία, σε νέα συνεδρίαση, τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα.

    Την Τρίτη 18/05/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων - συλλαλητηρίων, μετά από ενημερωτικές εξορμήσεις των ομοσπονδιών, των νομαρχιακών τμημάτων και των εργατικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση των προεδρείων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι τα συνδικάτα απορρίπτουν το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίνουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση με γενική απεργία στις 20 Μάη. Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι αμέσως μετά, σε νέα συνεδρίαση των προεδρείων, θα αποφασιστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα, με ένα ξεκάθαρο αίτημα την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης ως θεσμού αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμού υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικο σύστημα, που προστέθηκε στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. "Ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει το χαρακτήρα του συστήματος και επιβάλλει σκληρή λιτότητα στους συνταξιούχους της χώρας και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, μεταφέροντας μεγάλο βάρος στις νέες γενεές", υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στον ιδιωτικό τομέα (περικοπές μισθών, κ.λ.π.) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές. Οφείλει η κυβέρνηση να τις απορρίψει κατηγορηματικά. Στην Ελλάδα, δεν είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι οι ανελαστικές αγορές προϊόντων που δημιουργούν υπερκερδοφορία στους επιχειρηματίες και αυτό φαίνεται και με την έξαρση του πληθωρισμού".

    Στο 12,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο

    Στο 12,1% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, από 9,1% τον Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.

    Με βάση την ίδια έρευνα εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 0,9%) και το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο εφέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα.

    Η ανεργία στις γυναίκες (15,3% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,3% τον Φεβρουάριο 2009) είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (9,8% τον Φεβρουάριο 2010 από 7% τον Φεβρουάριο 2009).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32% τον Φεβρουάριο 2010 από 25,7% τον Φεβρουάριο 2009) και 25- 34 ετών (15,2% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,5% τον Φεβρουάριο 2009). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% τον Φεβρουάριο 2010 από 6,8% τον Φεβρουάριο 2009).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Ιονίων Νήσων (16,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,9%), Πελοποννήσου (9,1%) και Θεσσαλίας (10,3%).

    Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

    Στο 25% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους.

    Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων.

    Παρ' όλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.

    Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

    Ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου.

    Εκτός αυτού ο κ. Κουβέλης επισήμανε μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

    -

    [07] Έντονες αποδοκιμασίες

    Έντονα αποδοκιμαστική υπήρξε η απόκριση της Βουλής, στις απαξιωτικές εκφράσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα στη χώρα.

    Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά» και υποστήριξε ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται», γιατί «αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους -άρα και τα προνόμιά τους».

    Πρώτη δηκτική αναφορά (σσ. «πλέον γεννήθηκε σ΄αυτήν εδώ τη χώρα, ο Σωτήρας») στην ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου, πραγματοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, Νίκος Τσούκαλης.

    «Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, ότι η υγιής επιχειρηματικά τάξη της χώρας, δεν είχε καμία σχέση με το χρηματιστήριο, αφού όσα δισεκατομμύρια αποκόμισε από το Χρηματιστήριο τα επένδυσε και δεν τα εξήγε σε off shore επιχειρήσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι κουμπάροι και μπατζανάκηδες δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το αλισβερίσι τους με το Δημόσιο, ότι τα καρτέλ και οι τιμές, η σχέση αυτών των δύο, αφορούν μονάχα το Δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος καπιταλισμός στη χώρα, κρατικοδίαιτη επιχείρηση, όλα λειτουργούν κάτω από την μπότα του στυγνού ελληνικού Δημοσίου. Πληροφορηθήκαμε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν διαπλέκεται μέσω μαζικών μέσων επικοινωνίας, ούτως ώστε να επιτύχει τις ιδιοτελείς επιδιώξεις του. Οι εργοληπτικές εταιρείες βεβαίως, κατασκευάζουν τα δημόσια έργα με ευρωπαϊκές τιμές και με την ποιότητα που έχει σχέση με τις προδιαγραφές της ΕΕ και άλλων έγκριτων φορέων», είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το πού οδηγείται η χώρα» και να αναλάβουν προσπάθεια κινητοποίησης όλης της κοινωνίας για μια «κάθαρση με την παλιά αρχαιοελληνική έννοια».

    Αργότερα, στην ομιλία του κου Δασκαλόπουλου αναφέρθηκε με παρέμβασή του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επιστρατεύοντας τη λαϊκή ρήση «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά».

    «Να έχουμε συνείδηση ότι την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν οι διανοούμενοι, που σιωπούν και μιλούν μόνον όταν έχουν συμφέρον, άρα δεν υπάρχουν. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή, που αφού επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες, τώρα ανακάλυψαν και ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη οικονομία από μόνη της -ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες βέβαια, ζητούν από το κράτος να βοηθήσει την ελεύθερη οικονομία- μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος», είπε ο υπουργός.

    «Εκείνοι οι οποίοι καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βγάζοντας στις Ελβετίες τα κεφάλαια του Έλληνα πολίτη, αυτοί έρχονται σήμερα να είναι οι τιμωροί και οι εισαγγελείς», παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε πως «καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τούς έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι απ' ό,τι πρέπει. Ας προσέξουν» και κατέληξε:

    «Οι πολιτικοί εδώ, είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους».

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή περικοπές που εξήγγειλε στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αναφέρθηκε γενικότερα στο «εύφορο κλίμα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, «για όσους επιχειρούν να ασκήσουν μη τεκμηριωμένη κριτική», ή, ακόμα περισσότερο, «που επιδιώκουν συνολικά την απαξίωση, συλλήβδην την απαξίωση της πολιτικής και όλων των προσώπων. Κατά την γνώμη μου, αδιαφορούν για τη Δημοκρατία μας και την ποιότητά της, όσοι διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη ένα γενικευμένο κλίμα απόρριψης, μέσα από γενικεύσεις, αναλήθειες, διαστρεβλώσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους, που γεννιούνται για τη λειτουργία των θεσμών σ' αυτή τη χώρα. Οδηγούν, έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, στον κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, μετατρέποντας, ηθελημένα ή αθέλητα, τον λαό σε μία μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα απλά αγανακτισμένο άτομο».

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διατύπωσε και προτάσεις. «Προτείνουμε πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;», αναρωτήθηκε.

    Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της διαπλοκής, αν και όχι να το εξαλείψει τελείως. «Λένε κάποιοι πως το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Ορίστε συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι όμως να φέρνουν μαύρο χρήμα και να εμφανίζονται ως επενδυτές και να μας κάνουν και τους τιμητές, λαδώνοντας και αξιωματούχους», ανέφερε.

    Για «ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί».

    Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε σε παρέμβασή του πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, στις μέρες μας, είναι όρος εθνικής επιβίωσης (β¦). Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αποκαταστήσουμε παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας».

    Υπερψηφίστηκε ο νόμος κατά της διαφθοράς στο δημόσιο

    Με δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία», επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αν και αυτό δεν επετεύχθη, οι διαφωνίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγανάκτηση που προκάλεσαν οι επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

    Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, όρισε στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά, ενώ πλέον αποκλείεται γι' αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η μειωμένη ποινή.

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει την καχυποψία τους για το άρθρο 15, όπως επίσης και για το άρθρο 1, που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν «πόθεν έσχες». Κοινή συνισταμένη των αντιρρήσεων, ο κίνδυνος κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων. «Αν στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μαρτυρία του κατηγορουμένου σε βάρος του ανωτέρου, πώς συμβιβάζεται αυτή η διάταξη με τη βασική αρχή, ότι «ένοχος ένοχο ου ποιεί»;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

    «Μπορεί να υπάρξει στοχοποίηση και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων με σημαία την κάθαρση και, ρίχνοντας τα βάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους, η πολιτική μας ζωή, αντί να ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα, να ασχολείται μόνο με εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές επιτροπές» παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ). «Να τις κάνουμε αν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι τέτοιες διατάξεις» συμπλήρωσε.

    «Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κου Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κου Μπότσιου» σημείωσε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ».

    «Αντί να προστατέψουμε τον βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο» σχολίασε και ο Γ. Καρατζαφέρης.

    «Φοβάμαι πως τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» παρατήρησε ο Φ. Κουβέλης.

    «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα» απάντησε ο Χ. Καστανίδης, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή «πόθεν έσχες». Όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, «υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία».

    «Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα» ανέφερε ο κος Καστανίδης.

    [08] Περαιτέρω περικοπές

    Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1500 ευρώ περίπου, αλλά και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας πρότασή του.

    Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, διακόπτεται η παροχή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του δώρου διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται και κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

    «Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των Βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους Βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%» παρατήρησε ο κος Πετσάλνικος.

    Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο).

    «Σε ό,τι αφορά το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%. Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του, έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων».

    «Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζετε και να γνωρίζει και η κοινή γνώμη, ότι ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής για το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε περικοπές της τάξης των 25.000.000 ευρώ από το μειωμένο Προϋπολογισμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί το 3,5 τοις χιλίοις του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δε δαπάνες που αφορούν τη συνολική αποζημίωση των Βουλευτών, αποτελούν το 1 τοις χιλίοις του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

    Στο σημείο αυτό, ο κος Πετσάλνικος, αντιτάχθηκε στις αιτιάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους βουλευτές υπεράριθμους σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, συγκρίνοντας τους 300 της ελληνικής Βουλής με τους βουλευτές άλλων χωρών όπου λειτουργούν περισσότερα του ενός Κοινοβούλια στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος: Βέλγιο 596 βουλευτές, Αυστρία 695, Ολλανδία 789, Πορτογαλία 343, Σουηδία 380, Ουγγαρία 386, Γαλλία 920, Ιταλία 945, Ισπανία 1820, Γερμανία 2550, Βρετανία 1680.

    Σημειώνεται πως οι ανακοινωθείσες αποφάσεις για περικοπές, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής, για τις οποίες εκφράστηκε η επίσημη αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνη βουλευτών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Ν. Τσούκαλης, χαιρέτησε τις περικοπές θεωρώντας μάλιστα πως αποφασίστηκαν «κάτω από την πίεση των ελλήνων πολιτών και του λαού», αλλά έκανε λόγο για «εμφανή αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης».

    «Οι περικοπές των βουλευτών χρησιμοποιούνται για να εξαπλωθεί η περικοπή σε όλους τους υπαλλήλους. Οι βουλευτές δικαίως πληρώνουν, γιατί αποτελούν τον πόλο της Δημοκρατίας, που παίρνει αποφάσεις. Όχι, όμως, οι υπάλληλοι» ανέφερε ο κος Τσούκαλης, ενώ ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΔ), πρότεινε «να καταργήσετε αυτόν τον αναθεματισμένο 15ο και 16ο μισθό και να πληρώνετε στους υπάλληλους τις υπερωρίες, όπως λέει ο νόμος. Θα πάρουν τα διπλάσια από όσα παίρνουν τώρα. Αντ' αυτού, δίνετε βορά στους δημοσιογράφους με 40.000 και 50.000 ευρώ μισθό το μήνα, με τεράστια σπίτια, βίλες, με Grand Cherokee και Cayenne. Αυτή είναι η απαξία. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».

    «Είμαστε αρνητικοί - διευκρίνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος για λογαριασμό του ΚΚΕ - διότι η απόφαση αυτή κινείται στα πλαίσια του δόγματος "όλα τα βάρη στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους».

    [09] Για την άρση καμποτάζ

    Την άρση του καμποτάζ που απαγορεύει στα ξένα κρουαζιερόπλοια να εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις με αφετηρία ελληνικά λιμάνια, προβλέπει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής η οποία με πρόεδρο τον Γιώργο Ανωμερίτη είχε ξεκινήσει διάλογο για το θέμα. Το πόρισμα που απεστάλη στην υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, προαναγγέλλει ουσιαστικά την άρση του καμποτάζ αφού επισημαίνει ότι βάσει των διατάξεων του ευρωπαϊκού νόμου 3577/92 περί εφαρμογής της αρχής ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών-μελών δεν υφίσταται καμποτάζ για τα πλοία με κοινοτική σημαία.

    Το ίδιο τονίζει ότι ισχύει και για τα πλοία τρίτων χωρών, αφού όπως επισημαίνεται δεν υφίσταται υπό ελληνική σημαία στόλος κρουαζιεροπλοίων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι βάσει μελέτης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα κέρδη για τη χώρα από την άρση του καμποτάζ εκτιμάται ότι θα είναι 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ τονίζεται ότι το 83% της παγκόσμιας κρουαζιέρας ελέγχεται από πέντε μεγάλες ξένες εταιρίες, των οποίων όμως το σύνολο των στόλων είναι νηολογημένο σε σημαίες τρίτων χωρών (μη κοινοτικών).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, στην Ελλάδα απο-επιβιβάστηκε το 2009 μόνο το 6,5% των επιβατών κρουαζιέρας, ενώ στην Ιταλία το 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να εισπράξει μόνο το 3,3% και η Ιταλία το 30,4%. Στο πόρισμα το οποίο εντός των ημερών η κ. Κατσέλη θα διαβιβάσει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τονίζεται ότι για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών «πλην αξιωματικών γέφυρας και μηχανής στα ξένα κρουαζιερόπλοια προτείνεται η ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ) που στόχο θα έχει εκτός από την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση εργασίας σε ξένα κρουαζιερόπλοια και εταιρίες.

    Τέλος, αναφέρεται ότι οι ξένες εταιρίες εφόσον χρησιμοποιούν ως λιμάνι αφετηρίας "home porting" ελληνικά λιμάνια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ως μέλη των πληρωμάτων των πλοίων τους και Έλληνες ναυτικούς εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.

    Με την άρση του καμποτάζ διαφωνούν οι Ελληνες ναυτικοί. "Η απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία θα επιφέρει καίριο πλήγμα στους όρους ανταγωνισμού των υπό ελληνική σημαία πλοίων, με κίνδυνο φυγής τους από το εθνικό νηολόγιο και απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτικών" αναφέρει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 12:30:54 UTC