Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"
  • [02] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές

  • [01] "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

    Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στην ΟΚΕ Λαμίας, την οποία επισκέπτεται.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, "κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν" και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Εν προκειμένω επεσήμανε ότι αυτό αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξυγόνο, την ευκαιρία συνάντησής του με τους ανθρώπους της περιφέρειας, τονίζοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει.

    Ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών ΟΚΕ, που, όπως είπε, θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιοχή.

    Ολοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών.

    Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, πρόσθεσε ότι είμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες.

    Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στό πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα.

    Θα πάρει το χρόνο να συμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμαζέψουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να μετατραπεί η ενέργεια της ελληνικής κοινωνίας σε παραγωγική δύναμη.

    Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων,ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αίσθημα πικρίας και να εκφράζονται διαμαρτυρίες, είπε, όμως κατηγορηματικά όχι στη βία.

    Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Έξω από το κτήριο της νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΟΚΕ, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της "Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα", φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ "ανταλλαγή συνθηματων" υπήρξε μεταξύ αυτών και μελών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές

    Αρχίζουν αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β') και ακολούθως για τους υποψήφιους της Δ' τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, συνολικά θα συμμετάσχουν 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), 830 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

    Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εξετάσεις των αποφοίτων Β' κύκλου ΤΕΕ στις οποίες συμμετείχαν 1.040 υποψήφιοι.

    Συνεδρίαση ΔΣ ΟΛΜΕ για απεργία

    Συνεδρίαζε ως το απόγευμα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να προετοιμάσει την απεργία της 20ής Μαΐου, κατά την οποία διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι προερχόμενοι απο τα εσπερινά λύκεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 20/5/2010, με αιχμή το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει μείζονα και κρίσιμα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Απεργούμε από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα (όπως ενδοσχολικές εξετάσεις, εργασίες στα βαθμολογικά κέντρα, Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειοφοίτων των εσπερινών λυκείων κάθε τύπου κ.λπ.).

    Δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών λυκείων. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνουν το υπουργείο Παιδείας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 16:30:17 UTC