Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"
  • [02] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία
  • [03] Εξεταστική επιτροπή για SIEMENS
  • [04] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές
  • [05] Προβολή της χώρας
  • [06] Ταραχές στην Ταϊλάνδη

  • [01] "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

    Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στην ΟΚΕ Λαμίας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, "κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν" και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Εν προκειμένω επεσήμανε ότι αυτό αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξυγόνο, την ευκαιρία συνάντησής του με τους ανθρώπους της περιφέρειας, τονίζοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει.

    Ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών ΟΚΕ, που, όπως είπε, θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιοχή.

    Ολοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών.

    Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, πρόσθεσε ότι είμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες.

    Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στό πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα.

    Θα πάρει το χρόνο να συμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμαζέψουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να μετατραπεί η ενέργεια της ελληνικής κοινωνίας σε παραγωγική δύναμη.

    Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων,ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αίσθημα πικρίας και να εκφράζονται διαμαρτυρίες, είπε, όμως κατηγορηματικά όχι στη βία.

    Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα περίπτερα των εκθετών της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

    [02] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισαν ότι στο μέλλον, η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Χωρίς κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 16 ηγέτες των χωρών του ευρώ, προτείνει την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την έννοια ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup.

    «Σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις μιας χώρας, ακόμα και αν αυτή εκπροσωπεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στα άλλα κράτη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η οικονομική πολιτική ενός κράτους μέλους δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος αλλά κοινού συμφέροντος, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων παραμένουν ακέραιες. «Αυτός είναι ο πυρήνας της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση αν δεν υπάρχει οικονομική ένωση. Τα κράτη μέλη που δεν θέλουν οικονομική Ένωση, ας ξεχάσουν τη νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

    Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ζ Μπαρόζο τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μία χώρα κατ? επανάληψη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της. Ο Ζ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν κυρώσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις χώρες Συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), αλλά όλα τα κράτη του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη ταχύτερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ευρώ. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, η ευρωζώνη δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στο επίπεδο του χρέους. «Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στα επίπεδα του χρέους που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν μια χώρα έχει επίπεδο χρέους που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, είναι βασικό, το έλλειμμα να είναι απλώς κάτω από 3%, αλλά να έχει μία τέτοια πτωτική κλίση, ώστε να επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα».

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο παρουσίασε στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011, την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%.

    Προτάσεις Επιτροπής

    Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ με έμφαση στον αυξημένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών αλλά και στη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο υπουργών.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η μεγαλύτερη εποπτεία των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη να ευθυγραμμίζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών με το γενικότερο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής καθιερώνοντας ένα «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» μέσα στο οποίο τα κράτη μέλη θα συντονίζονται έγκαιρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, μεσομακροπρόθεσμα η Επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

    Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο έχουν ως εξής :

    -ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση της προληπτικής διάστασης στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, κυρίως όταν η οικονομική συγκυρία είναι θετική, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό τμήμα του αυξημένου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα του δημοσίου χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, απαιτείται η πιο αυστηρή χρήση των πόρων των κοινοτικού προϋπολογισμού- με πιθανή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής- για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα για τις χώρες που εφαρμόζουν τους κανόνες ώστε σε γενικές γραμμές να ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να πετυχαίνουν τους κοινά συμφωνημένους στόχους σε ότι αφορά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα .

    ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι εκτός από την αυξημένη δημοσιονομική εποπτεία θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής εποπτείας για την πρόληψη ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα και γενικότερα στα μακροοικονομικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, διαδικασία η οποία σήμερα εφαρμόζεται από το Eurogroup, σε ένα δομημένο πλαίσιο επιτήρησης κάνοντας χρήση του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στόχος είναι να παρακολουθούνται οι επιδόσεις των κρατών μελών και να αποφεύγονται, όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, περιπτώσεις όπως αυτή της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζει ανταγωνιστικότητα που αναλογεί στο ένα τέταρτο του μέσου κοινοτικού όρου.

    «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

    Η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρχει έγκαιρος συντονισμός σε κοινοτικό επίπεδο κατά την προετοιμασία από τα κράτη μέλη των προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έγκαιρη καθοδήγηση στις αρχές κάθε έτους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στα κράτη μέλη θα διευκολύνει την κατάλληλη προετοιμασία των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Για αυτούς τους λόγους η Επιτροπή προτείνει να υπάρχει μια συγχρονισμένη σε κοινοτικό επίπεδο αξιολόγηση αλλά και ένας συντονισμός τόσο για τις δημοσιονομικές όσο και για τις διαρθρωτικές πολιτικές ώστε τα κράτη μέλη να ακολουθούν κοινούς στόχους και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι σήμερα. Προτείνεται η εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2011.

    ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ξεκάθαρες και αξιόπιστες διαδικασίες για την παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες δυσκολίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη μεσομακροπρόθεσμα.

    Μέρκελ: Ευκαιρία για την ΕΕ

    Η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το ευρώ προσφέρουν μια ευκαιρία στην ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της ένωση κι όχι μόνον το κοινό της νόμισμα.

    Σε ομιλία της σε τελετή στο ¶αχεν, στη δυτική Γερμανία, όπου ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενότητα, η Μέρκελ σημείωσε ότι το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται από τις προκλήσεις στη νομισματική της ένωση.

    "Αν αποτύχει το ευρώ, δεν αποτυγχάνει μόνο το νόμισμα. Αποτυγχάνει και η Ευρώπη και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κοινή πολιτική και οικονομική ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η κρίση μας προσφέρει την ευκαιρία να το επιτύχουμε", σημείωσε.

    Στην ομιλία αυτή, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από το δίκτυο WDR, η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι η κρίση για το μέλλον του ευρώ δεν "είναι απλώς μια οποιαδήποτε κρίση, είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε η Ευρώπη από το 1990", αν όχι και στα χρόνια που προηγήθηκαν μετά την υπογραφή το 1957 της ιδρυτικής πράξης της Ρώμης.

    "Η δοκιμασία αυτή είναι υπαρξιακή -- πρέπει να ξεπεραστεί. Αν δεν τα καταφέρουμε (να το κάνουμε αυτό), οι συνέπειες για την Ευρώπη και πέραν αυτής θα είναι αδύνατο να προβλεφθούν", σημείωσε.

    Ωστόσο η Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και ότι θα βγει από αυτήν "ισχυρότερη από ποτέ". "Το ευρώ είναι κάτι περισσσότερο από το νόμισμά μας. Είναι το απώτατο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης μέχρι στιγμής. Αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Και μένω προσηλωμένη στο όραμά μου, ότι μια μέρα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης ως νόμισμά τους το ευρώ", υπογράμμισε.

    Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν για τη σταθερότητα του ευρώ και "οφείλουμε να κρατήσουμε την υπόσχεση αυτή", κατέληξε.

    Τηλεφωνικές επαφές Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικών του επαφών νωρίτερα σήμερα με σειρά ευρωπαίων ηγετών είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις αναφορικά με "τα βήματα που πρέπει να γίνουν", ώστε και "η ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ να παραμείνουν σε ευρωστία", αναφέρθηκε επίσημα.

    "Φυσικό είναι ο αμερικανός πρόεδρος να ανησυχεί γύρω απ' αυτά τα ζητήματα, να συνομιλεί με ευρωπαίους ηγέτες περί κάποιων 'επιθετικών' οικονομικών μέτρων, που θα έπρεπε να είχαν λάβει ή που πρέπει να λάβουν, με σκοπό και το ευρώ κι η ευρωπαϊκή οικονομία" στο σύνολό της "να παραμένουν σε ευρωστία", δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ξεκινούσε μία περιοδεία του.

    ΕΚΤ: Αγορά ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επανέλαβε σήμερα ότι τα νέα έκτακτα μέτρα που πήρε, μεταξύ των οποίων ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έχουν "ουσιαστική σημασία" για τη μείωση των εντάσεων στις αγορές στην ευρωζώνη.

    "Το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά είναι ουσιαστικά για να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής", αναφέρεται στην τελευταία μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να προχωρήσει στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιό εύρος.

    Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στη ζώνη του ευρώ και να διευκολύνει την επαναφορά στο φυσιολογικό των ομολογιακών επιτοκίων, τα οποία είχαν φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες για ορισμένες χώρες με μεγάλο χρέος, καταρχήν για την Ελλάδα.

    Όμως το πρόγραμμα αυτό επικρίθηκε αμέσως ακόμη και από στελέχη από τους κόλπους της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα από τον Γερμανό ¶ξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ (Τράπεζα της Γερμανίας).

    Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών χάρη σε ειδικές διαδικασίες που χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες "αποστείρωσης", με τη μεταπώληση για παράδειγμα άλλων στοιχείων ενεργητικού.

    "Αποφασίσαμε να ανακτήσουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα που θα ρίξουμε στην αγορά", εξηγεί ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD. "Πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή: δεν πρέπει να υπάρξουν ξαφνικά κίνδυνοι πληθωρισμού", σημείωσε.

    [03] Εξεταστική επιτροπή για SIEMENS

    Έντονες αντιδράσεις και ομόφωνη διάψευση, προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα και πληροφορίες για οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens να παραπεμφθούν συνολικά οκτώ πρώην κυβερνητικά στελέχη, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, σε προανακριτικές επιτροπές.

    Τα 19 μέλη της εξεταστικής μετά από διεξοδική συζήτηση διέψευσαν τις "δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες που διοχετεύθηκαν σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης για το έργο και τα επικείμενα συμπεράσματά της". Και ομοφώνως σημειώνουν:

    "Όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τα δήθεν συμπεράσματα της εξεταστικής για ποινικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Η εξεταστική επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ευθύνη, αναζητώντας την αλήθεια και τους υπευθύνους. Έχει γι' αυτό την ομόφωνη εντολή του ελληνικού κοινοβουλίου και την ομόθυμη απαίτηση και στήριξη του ελληνικού λαού".

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ακόμη και προχθές μετά από δημοσιογραφική ερώτηση αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία, λέγοντας απλώς ότι η Δικαιοσύνη είχε επανειλημμένως τα ερείσματα να αποστείλει δικογραφίες στη Βουλή ερχόμενη αντιμέτωπη με υπουργικά ονόματα επανέλαβε και σήμερα τη θέση του:

    "Η εξέταση είναι σε ανώριμο σημείο, γιατί υπάρχουν πτυχές, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ που δεν έχουν αγγιχτεί, ενώ υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη κληθεί να καταθέσουν. Στο κλίμα των ημερών η επιτροπή λειτουργεί κατά τρόπο σοβαρό και δεν μπορεί να παραδώσει χωρίς στοιχεία κανέναν σε προανακριτική, όπως και δεν μπορεί να αθωώσει, όταν έχουν προκύψει ουσιαστικές ενδείξεις".

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας απέδωσε το θόρυβο που προκλήθηκε, στην προχθεσινή διακομματική πρόταση της εξεταστικής να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπουργών της τελευταίας εικοσαετίας που συμβλήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens:

    "Έτσι, διαδίδουν υπερβολές και ανυπόστατες πληροφορίες προσπαθώντας να μας εμφανίσουν ως γραφικούς, αφού δεν συμβιβάζεται να ζητάμε χθες νέα παράταση γιατί δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε και ήδη να "έχουμε καδράρει υπόπτους", όταν ακόμη δεν έχουμε καταλήξει".

    "Επικοινωνιακά θέλουν να εμφανίσουν αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να διασώσουν το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και να εστιασθεί η όλη έρευνα στη μίζα και στο "λάδωμα" αφήνοντας έξω τα πλούτη που αποκομίζει το κεφάλαιο", σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι "παίζονται πολιτικά και εσωκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της επιτροπής για να υποκαταστήσουν το έργο της με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και πιθανόν τη συγκάλυψη και το ναυάγιο.

    ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΩΝΙΑ

    Την εμπλοκή του ονόματός του σε χρήματα από την off shore του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, Martha Ltd κλήθηκε να εξηγήσει ενώπιον τη εξεταστικής ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, επιχειρηματίας Γιώργος Κορωνιάς.

    Τα 2006 ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για ένα έμβασμα 75.000 ευρώ από το "μαύρο" λογαριασμό του Μαυρίδη, αλλά δεν είχε να δώσει καμία εξήγηση, όπως επίσης το ίδιο έκπληκτος δήλωσε και στην εξεταστική.

    Δηλώνοντας ότι με τον Χριστοφοράκο, αλλά και παλαιότερα με τον Μαυρίδη είχε συναντηθεί μόνον μία φορά στο πλαίσιο επαγγελματικής εκδήλωσης, είπε στην επιτροπή ότι το 2002 δάνεισε 100.000 ευρώ στον Χρήστο Σιαφάκα, φίλο του επιχειρηματία δραστηριοποιούμενο σε τηλεπικοινωνιακά έργα στα Βαλκάνια.

    Τα χρήματα, όπως είπε στην επιτροπή ο μάρτυρας, του επιστράφηκαν από το Σιαφάκα τμηματικά και συγκεκριμένα τα 25.000 μετρητοίς στην Ελλάδα, ενώ για τα υπόλοιπα μετά από δήλωση του εμβάστηκαν τον Ιανουάριο 2004 στο κοινό με τη γυναίκα του λογαριασμό στην ΒΝΡ- PARIBAS στην Ελβετία μέσω της DRESDNER BANK.

    Κι ενώ στο διαβιβαστικό αναφερόταν απλώς ότι τα χρήματα εμβάστηκαν "από πελάτη μας" το 2006 έμαθε "έκπληκτος" από τον Ελβετό εισαγγελέα της Ζυρίχης ότι ήταν από τον λογαριασμό Μαυρίδη.

    "Είστε έξυπνος άνθρωπος και θέλετε τώρα να σας πιστέψουμε; ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Τζαβάρας, όταν τις ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει νωρίτερα και η Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ.

    - Δεν θέλω να πω ότι είμαι έξυπνος, γιατί αν ήμουν αρκετά έξυπνος, δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Και δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ προσωπικό μου λογαριασμό, απάντησε ο μάρτυρας.

    Ο κ. Κορωνιάς μακριά πλέον από τη Vodafone κλήθηκε να σχολιάσει τις υποκλοπές και είπε ότι το συγκλονιστικό είναι ότι και σήμερα υπάρχουν κέντρα ανά τον κόσμο που μπορούν να διεισδύσουν και να παρεισφρήσουν σε συστήματα υποκλέπτοντας e-mail και κωδικούς πιστωτικών καρτών, κάτι που συνέβη πρόσφατα με τη γυναίκα του.

    Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης που εξετάσθηκε στη συνέχεια, δεν προσέφερε καμία πληροφορία στο έργο της εξεταστικής, αφού ο πατέρας του Χρήστος Θεοδωρίδης παλαιός χρηματιστής και διαχειριστής του λογαριασμού της USB Λωζάνης με την κωδική ονομασία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που τροφοδοτήθηκε κατά τη δικογραφία από τα μαύρα ταμεία της Siemens με 880.000 δολάρια, έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον.

    Τελευταία μάρτυρας η Ζίλκε Μπεττίνα Κανελλοπούλου, γραμματέας του οικονομικού διευθυντή της Siemens Α.Ε. Ρούντολφ Φίσερ, και προσωρινού αντικαταστάτη του Χριστοφοράκου, όταν έφυγε στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε να αποστείλει στην εξεταστική το δικό της ημερολόγιο με τα ραντεβού του γερμανού αξιωματούχου.

    [04] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές

    Αρχίζουν αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β') και ακολούθως για τους υποψήφιους της Δ' τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, συνολικά θα συμμετάσχουν 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), 830 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

    Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εξετάσεις των αποφοίτων Β' κύκλου ΤΕΕ στις οποίες συμμετείχαν 1.040 υποψήφιοι.

    Συνεδρίαση ΔΣ ΟΛΜΕ για απεργία

    Συνεδρίαζε ως το απόγευμα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να προετοιμάσει την απεργία της 20ής Μαΐου, κατά την οποία διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι προερχόμενοι απο τα εσπερινά λύκεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 20/5/2010, με αιχμή το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει μείζονα και κρίσιμα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Απεργούμε από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα (όπως ενδοσχολικές εξετάσεις, εργασίες στα βαθμολογικά κέντρα, Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειοφοίτων των εσπερινών λυκείων κάθε τύπου κ.λπ.).

    Δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών λυκείων. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνουν το υπουργείο Παιδείας».

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    H υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, με αποψινή γραπτή δήλωσή της αναφέρεται στην σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την απεργία των καθηγητών στις 20 Μαΐου.

    Συγκεκριμένα στη δήλωσή της η υπουργός επισημαίνει: "Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, μέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το μέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών.

    Γι αυτό και, αν και κατανοώ, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισμένους επιτηρητές, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις για τα εσπερινά λύκεια, που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα".

    [05] Προβολή της χώρας

    Συντονισμένες δράσεις για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον ελληνικό τουρισμό ανακοίνωσε η Ειδική Επιτροπή για τη Διαχείριση της Κρίσης στον Τουρισμό, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

    Τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφασίστηκε διαφημιστική καμπάνια που θα φέρει κεντρικό μήνυμα το «You in Greece» και το οποίο θα πλαισιώσει το έντυπο υλικό αλλά και τα βίντεο που θα ταξιδεύσουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

    Στόχος της συντονισμένης δράσης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι να αποτραπούν περαιτέρω ακυρώσεις σε κρατήσεις, να απευθυνθεί η Ελλάδα στον εν δυνάμει επισκέπτη, στον επισκέπτη που ήδη σκέφτεται την χώρα μας ως προορισμό για να περάσει τις διακοπές του και να τονίσει πως η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και φιλόξενη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν άμεσα οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

    - Συνεντεύξεις Τύπου σε κεντρικές πόλεις - αγορές.

    - Συγκροτημένη παραγωγή ενημερωτικού υλικού, το οποίο θα αποστέλλεται τακτικά στα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, στην ιστοσελίδα, καθώς και σε όλους του εμπλεκόμενους δημοσιογράφους.

    - Δημιουργείται press kit για τους δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα περιέχει:

    o dvd με ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και της Υφυπουργού, υποτιτλισμένες στα αγγλικά και άλλο σχετικό περιεχόμενο

    o εμπεριστατωμένα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα (ασφάλεια, πρόσβαση, επισκεψιμότητα, τιμές κτλ)

    o οπτικό υλικό και γραφικά καμπάνιας «Υou in Greece» για χρήση σε έντυπο υλικό ή στο διαδίκτυο

    o βίντεο προώθησης (promo video) «You in Greece»

    o συχνές ερωτοαπαντήσεις (FAQs)

    - Χρησιμοποιείται το διαδίκτυο ως κεντρικό εργαλείο προώθησης της χώρας μας και οργάνωσης της λειτουργίας του ΕΟΤ:

    o Προσαρμόζεται η ιστοσελίδα , www.visitgreece.gr , ώστε να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν στην καμπάνια (FAQs, graphics, statistics, promo video κτλ)

    o Διαμορφώνεται και χρησιμοποιούνται συστηματικά ειδικό newsletter για ενημέρωση σε χρήστες - φίλους

    o Αξιοποιούνται όλα τα social media που έχουμε αναπτύξει για να προωθήσουμε το μήνυμα μας

    o Συγκροτείται ειδική ομάδα, η οποία θα απαντάει στα μηνύματα και στα ερωτήματα που δεχόμαστε

    - Οργανώνονται ταξίδια δημοσιογράφων από σημαντικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού στην Ελλάδα (fam trips), προκειμένου να προβάλλουν τη χώρα μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

    [06] Ταραχές στην Ταϊλάνδη

    Eνας αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην Ταϊλάνδη που νωρίτερα σήμερα πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης στο κεφάλι, κατέληξε, ενώ και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας.

    "Στη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ των κόκκινων πουκάμισων και της αστυνομίας, ένας διαδηλωτής με κόκκινο μπλουζάκι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε", δήλωσε ο στρατηγός Πράουτ Θαβορνσίρι.

    Εκπρόσωπος ξένου πρακτορείου κατάγγειλε ότι είναι μάρτυρας βιαιοτήτων με πυροβολισμούς από την πλευρά της αστυνομίας "στο ψαχνό".

    Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ των διαδηλωτών με τα "κόκκινα πουκάμισα", που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και των δυνάμεων της τάξης που προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές από την περιοχή που έχουν καταλάβει εδώ και δύο μήνες.

    ---Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά σήμερα ότι έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Μπανγκόκ και δήλωσαν εξαιρετικά ανήσυχες από την εξέγερση και τα αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

    "Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι που επισήμανε ότι η αμερικανική πρεσβεία έκλεισε γιατί βρίσκεται στην καρδιά των επεισοδίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 18:30:30 UTC