Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"
  • [02] Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή
  • [03] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

    Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ. Από την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι. Στο αερόδρόμιο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

    Ο Ρ. Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, ενω στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Το απόγευμα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοίμασαν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν.

    Η ξενάγηση της Εμινέ Ερντογάν

    Με μία ξενάγηση στο Μουσείο Κοσμήματος του Ηλία Λαλαούνη ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Αθήνα η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού κα Εμινέ Ερντογάν.

    Στην είσοδο του Μουσείου την υποδέχθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Αντα Παπανδρέου και οι κυρίες Ιωάννα και Αικατερίνη Λαλαούνη.

    Η επίσκεψη σε αυτό το Μουσείο ήταν επιλογή της κας Ερντογάν, καθώς είχε εντυπωσιαστεί όταν κάποιος φίλος, όπως είπε, της είχε χαρίσει ένα κόσμημα του Λαλαούνη, μαζί με τον κατάλογο των έργων του.

    Σε μια ιδιαίτερη φιλική ατμόσφαιρα, μολονότι ήταν η πρώτη φορά που συναντιούνταν οι σύζυγοι των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη η οποία παρουσίασε τη μεγάλη συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικής τέχνης από την αρχαία χρυσοχοϊα μέχρι σήμερα που εμπνευστηκε ο Ηλίας Λαλούνης από το 1940 μέχρι το 2000.

    Κοσμήματα εντυπωσιακά, όπως το αντίγραφο διαδήματος από το θησαυρό που βρέθηκε στην Τροία, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε στην ωραία Ελένη εντυπωσίασαν την κα Ερντογάν και την κα Παπανδρέου.

    Περισσότερο, όμως, από όλα, οι δύο κυρίες εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνίτη του μουσείου και τη μικρή επίδειξη μιας τέχνης, που απαιτεί πάνω από όλα υπομονή και μαεστρία.

    Δείγμα αυτής της τέχνης ήταν και η καρφίτσα μινωϊκης έμπνευσης που χάρισαν οι κυρίες Λαλαούνη, στις κυρίες Παπανδρέου και Ερντογάν, ενθύμιο από την επίσκεψη αυτή.

    Στη συνέχεια οι κυρίες Ερντογάν και Παπανδρέου αναχώρησαν για το Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να γευματίσουν εκεί, πριν από την επίσκεψή τους στο Λύκειο Ελληνίδων.

    [02] Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή

    Εκατόν εβδομήντα οχτώ χιλιάδες μισθωτούς που δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από αυτά που ελάμβαναν από τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στους οποίους 28.000 που δεν τα δήλωναν καθόλου, εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών μέσω των διασταυρώσεων που έκανε μεταξύ των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών των επιχειρήσεων του οικονομικού έτους 2009 και των εισοδημάτων που δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το ίδιο έτος.

    Από τα στοιχεία προέκυψαν ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι:

    -149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών φθάνει τα 205,9 εκατ. ευρώ.

    - 28.177 φορολογούμενοι που δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό ποσό του εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στις ΔΟΥ για να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

    Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα λίστες με γιατρούς στους οποίους από ελέγχους που έκαναν οι φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις καθώς και τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι 150 γιατροί του Κολωνακίου και άλλων περιοχών της Αττικής.

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Προβόπουλου

    Η δημιουργία του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης το μεσημέρι του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

    Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα και σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και θωρακίζεται επιπλέον μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Παράλληλα, όμως, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους προς επιχειρήσεις και καταναλωτές στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, αλλά και με τη σωστή διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και των παροχών προς τα ανώτατα στελέχη τους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.

    Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά όπως έγινε γνωστό ο κ. Βουρλούμης ενημέρωσε τον υπουργό για την επικείμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

    [03] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

    Έκρηξη σημειώθηκε στο κτήριο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι αστυνομικοί εκκένωσαν το κτήριο, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένα άτομο ελαφρά στο πόδι. Σύμφωνα με μαρτυρία δικηγόρου στην Αστυνομία, ένα άτομο, πιθανόν δικαστικός επιμελητής, τραυματίστηκε από θραύσματα και διακομίστηκε στο ιατρείο του ΙΚΑ «Πύλη Αξιού», που βρίσκεται πολύ κοντά στο μέγαρο.

    Λίγο πριν τη 1, άγνωστοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τα ανταποκριτικά γραφεία εφημερίδας και τηλεοπτικού σταθμού και έκαναν γνωστό ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στις τουαλέτες, στο υπόγειο του κτηρίου. Αστυνομικοί εκκένωσαν άμεσα το μέγαρο, ενώ από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκε πανικός. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή, στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής και διακόπηκε η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πυροτεχνουργοί, εξάλλου, πραγματοποίησαν έρευνες, καθώς υπήρχαν φόβοι για την τοποθέτηση και δεύτερης βόμβας.

    Στο δικαστικό μέγαρο μετέβη και ο υπουργός Διακαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλη Λαμτζίδη.

    Ερευνες για την έκρηξη στον Κορυδαλλό

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε χθες βράδυ έξω από τη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε ελαφρά 22χρονη από θραύσματα τζαμιών σε παρακείμενη πολυκατοικία, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο, όπου εξεράγη ο μηχανισμός.

    Με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, θεωρούν πιθανό πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν συμβολικός, δεδομένου ότι στον Κορυδαλλο κρατούνται κάποιοι από τους συλληφθέντες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και θεωρείται πιθανόν, οι δράστες να ήθελαν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι το «αντάρτικο πόλης» παραμένει ενεργό.

    Η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος και υπολογίζεται από τους πυροτεχνουργούς ότι αποτελείτο από περίπου δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης. Ο εκκωφαντικός, δε, θόρυβος από την έκρηξη έφτασε ως τα Λιόσια και τα βόρεια προάστια. Το είδος της εκρηκτικής ύλης θα προσδιοριστεί από την έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Σημειώνεται ότι ο άγνωστος, που προειδοποίησε για την έκρηξη, τηλεφώνησε στον τ/σ «Αλτερ» και την εφ. «Ελευθεροτυπία», μέσα τα οποία επιλέγει συνήθως η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», και έδωσε ακριβείς οδηγίες για αποκλεισμό της περιοχής και εκκένωση κτηρίων. Το ίδιο είχε γίνει στην έκρηξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Σωκράτους, καθώς και έξω από το κτήριο της Διευθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

    Από την Αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο η χθεσινοβραδινή έκρηξη στον Κορυδαλλό να συνδέεται με τη σημερινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 12:30:37 UTC