Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά"
  • [02] "Το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ θα ανανεωθεί"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά"

    Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Στα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας, αλλά και στην αναγκαιότητα δυναμικής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση του με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ελληνικής καταγωγής και Έλληνες της Διασποράς, που έγινε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι το οικονομικό μοντέλο πρέπει να στραφεί σε μια άλλη αντίληψη βασισμένη στην «Πράσινη Ανάπτυξη» με παράλληλη αλλαγή θεσμών, νόμων, πρακτικών του παρελθόντος και εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους συνομιλητές του, καθώς όπως ανέφερε «όλοι αναγνώρισαν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για μεγάλες αλλαγές, και θέλησαν να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά μεταφέροντας και την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την απαραίτητη γνώση για τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε, για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τον αγροτικό τομέα, όλο τον τομέα διατροφής σε σύνδεση με τον τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -με στόχο η Ελλάδα το 2020 να καταναλώνει το 20% της ενέργειάς της από αυτές- καθώς και θέματα υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής, δημιουργίας υπηρεσιών γύρω από τις επενδύσεις, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, ώστε «να είμαστε ένας σημαντικός πόλος για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και σύνδεσμος με την Μέση Ανατολή».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές τις μέρες περνά από την Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες αλλά και κίνητρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης είπε ότι αυτό «επισπεύδει διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνει τη διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχει κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν πολλές φορές και τοπικά εμπόδια, τη λογική που λέει: ``όχι στη γειτονιά μου, επενδύστε κάπου αλλού``».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον Οκτώβριο του 2010 στο Μεσογειακό Φόρουμ Πράσινης Επένδυσης θα «συνδεθούν» πολιτικοί από διάφορες χώρες που ήδη εφαρμόζουν πράσινα προγράμματα με επιχειρηματίες στους τομείς της «Πράσινης Ανάπτυξης».

    «Θέλω να ξέρετε ότι, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ``Πράσινης Ανάπτυξης``, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ένωσης για τη Μεσόγειο που έχει δημιουργηθεί και έτσι να αναδειχθούν και τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ``Πράσινη Ανάπτυξη`` και λόγω των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας, τέλος, την ελπίδα «να σας ξαναδούμε όλους τον Οκτώβρη, όπου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά και περηφάνια ότι η Ελλάδα αλλάζει και βεβαίως, περιμένει επενδύσεις, αλλά περιμένει και να σας φιλοξενήσει».

    Στη συνάντηση του πρωθυπουργού παρευρέθησαν οι: Yannis Anagnostakis General Manager, Jumeirah Emirates Towers, Dubai, Maria Livanos-Cattaui Former Seretary General, International Chamber of Commerce, Switzerland, Andrew Liveris CEO, The Dow Chemical Company, USA, Chris Papachristophorou CEO, RREEF Global Opportunistic Investments, UK, Michael Patsalos-Fox Chairman - Americas Region, McKinsey&Company, USA, George Sakellaris CEO, Ameresco, USA, Evangelos Simoudis Managing Director, Trident Capital, USA, Paris Mouratoglou Chairman, EDF - Energies Novvelles, France.

    Στην συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

    [02] "Το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ θα ανανεωθεί"

    Στο πλαίσιο των επαφών του με την Αριστερά, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Σε μια εθνική συνεννόηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά συνάντησή του με τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατβ ανάγκη και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση», τόνισε, αναφέροντας πως το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη για το πως πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδας.

    Εμείς, είπε, έχουμε σημαντικές διαφορές από το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των διαδηλώσεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια. Ωστόσο, είπε ο κ. Σαμαράς, η συνάντηση με την κα Παπαρήγα ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ στη δήλωσή της, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να θέσει τις απόψεις του κόμματός της για την πορεία της οικονομίας και εξέφρασε την ανησυχία της, προβλέποντας ότι θα ληφθούν και νέα πιο βαριά μέτρα και για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ οργανώνει την πλατιά ενημέρωση του λαού που όπως είπε, πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η λαϊκή παρέμβαση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει τις διαδηλώσεις με τη βία, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα κόμματα πρέπει να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση με βάση τις θέσεις και όχι με αντιδημοκρατικά μέσα και συκοφαντίες. Γιατί οι συκοφαντίες είπε η κ. Παπαρήγα, είναι αντιδημοκρατικές.

    Ομιλία σε στελέχη της αυτοδιοίκησης

    Τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης για όσους θα θελήσουν στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, είπε, χτίζεται από την αρχή πάνω σε γερά θεμέλια, με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους και το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτικό προσωπικό όλων των επιπέδων ανανεώνεται.

    Ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτήσουν καταξιωμένα στελέχη της παράταξης που θα αξιολογήσουν όλες τις υποψηφιότητες. "Ολοι, μα όλοι θα αξιολογηθούν και θα κριθούν με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Η παράταξη έχει πλούτο. Όσοι την έχουν πονέσει, όσοι έχουν θίξει την παράταξη δεν θα έχουν ρόλο στην καινούργια Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως πρότεινε μεταξύ άλλων την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη γενίκευση του πόθεν έσχες στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, την ανάγκη αναθεωρητικής Βουλής που θα προχωρήσει σε τομές για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος, την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του "Καλλικράτη" και πως ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον ελληνικό λαό.

    Η σελίδα έχει γυρίσει, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Καλλικράτης είπε ότι δεν θα δημιουργήσει καλύτερο κράτος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει χειρότερη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σαμαράς είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά συνολική απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μίλησε επίσης για αναξιοπιστία της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ο υπουργός Εσωτερικών είπε ψέματα, είναι αναξιόπιστος και εξαπάτησε την αυτοδιοίκηση".

    "Η κοπτοραπτική του ΠΑΣΟΚ κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 'Αλλο ψαλίδι χρησιμοποίησε στην Αθήνα για να κόψει τους δήμους και άλλο στη Θεσσαλονίκη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επιπρόσθετα είπε πως το όλο εγχείρημα θα αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης και τόνισε πως το τελικό σχέδιο είναι κατώτερο των απαιτήσεων. "Οι παλαιές συνταγές μπαγιάτεψαν και δεν οδηγούν πουθενά" συνέχισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο του παλαιού και άρρωστου μηχανισμού που τώρα επιχειρεί να αλλάξει".

    Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτες λύσεις επισήμανε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία. "Αυτό που ονομάζουμε νέα μεταπολίτευση", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματός του για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργού για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής

    Συνεδριάζει το Ecofin, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου- 10:00:00

    3ο Μεσογειακό Συνέδριο για Βιώσιμη Ενέργεια-10:00. Θα μιλήσουν οι Στ. Δήμας 10:10 (Τσεκούρας), Σ. Φανκχάουζερ LSE 10:30 (Τσεκούρας), Τ. Μπιρμπίλη 11:30 (Βουτσαδάκης), Α. Ζερβός 12:10 (Βουτσαδάκης), Κ. Μητσοτάκης 14:20 (Τσεκούρας), Χ. Σαχίνης/Σπ. Κουβέλης/Ευ. Μυτηλιναίος 15:00 (Βουτσαδάκης), Λ. Καμπρίνι UNWTO 16:00 (Τσεκούρας)

    Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Αλ. Τσίπρα- 12:00:00

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Ανδρέας Μαρτίνης θα δώσει Συνέντευξη Τύπου -12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Τσακίρη-12:00:00

    Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπέη "Πορεία ζωής... για μια ανθρώπινη πόλη" - Θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Κωνσταντόπουλος-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου για τις παραστάσεις της χορευτικής ομάδας Nederlands Dans Theater-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου του Νοσοκομείου Υγεία για ιατρικά θέματα-12:15:00

    Συνέντευξη Τύπου Δ. Ρέππα με θέμα τις συμβάσεις διεθνών αερομεταφορών-

    12:30:00

    Ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου για μια σημαντική επιτυχία των υπουργείων Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας-14:15:00

    Ο ΥφΠΕΞ. Σπύρος Κουβέλης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην 3η Ετήσια Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο με θέμα "Ενδυναμώνοντας τη Συνεργασία στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των μελλοντικών ενεργειακών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής" -14:30:00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στο Δήμο Αιγάλεω για να εγκαινιάσει τον Πολυχώρο Πολιτισμού "Ελληνικό Μολύβι - Γ. Βρανά Κωνσταντίνος Καραμανλής"-19:00:00

    Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κυπραίου "Αλεξάνδρεια, τέλος εποχής" .Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός Ευθύμιος Σουλογιάννης και ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης-19:00:00

    Θεσσαλονίκη

    ΕΚΘ-Συνέντευξη Τύπου για απεργία 20ης Μαΐου-11:00:00

    Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2010, στις 12.00 στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace με θέμα «Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες απάντηση στην οικονομική κρίση» -12:00:00

    Έκτακτη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 2 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕΔΚ, για τον "Καλλικράτη"-14:00:00

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-ΓΓΑ-Συνάντηση Π. Μπιτσαξή με εκπροσώπους ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα-17:30:00

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, Ημιτελική Φάση, 2οι Αγώνες)

    18:45 Πανελλήνιος-Παναθηναϊκός

    Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Παίδων (τελικά-2ος όμ., 1η ημέρα):

    21:30 Αγγλία-Τσεχία

    21:30 Ελλάδα-Τουρκία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 4:30:18 UTC