Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων
  • [02] Τ. Μπιρμπίλη: Ανάπτυξη των ΑΠΕ
  • [03] Σουφλιάς για συμβάσεις ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [04] Κλειστά και σήμερα τα ΚΕΠ
  • [05] Τα ζεστά καλοκαίρια του αιώνα μας...
  • [06] Η κρίση στο επίκεντρο
  • [07] Εισήχθη στο Ιατρικό
  • [08] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων
  • [09] Διαβούλευση για αποδείξεις
  • [10] Επιφυλάξεις για τη συμφωνία

  • [01] Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων

    Σε επαναδιαπραγμάτευση όλων των μισθωμάτων που πληρώνει το δημόσιο για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών καλεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσουν οι αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες σύμφωνα με επιστολή που τους απέστειλε.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι οι νέες συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση των ενοικίων, που καταβάλλει το δημόσιο, της τάξης του 20% για το 2010. Οι νέες συμβάσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν τις ίδιες τιμές τουλάχιστον για μια τριετία χωρίς περαιτέρω ανατιμήσεις και άλλες προσαυξήσεις.

    Στην επιστολή του υπουργού τονίζεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον εντοπισμό ακινήτων όπου το μίσθωμα θεωρείται υπερβολικά δυσανάλογο σε σχέση με τα ισχύοντα μισθώματα της ζώνης στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η μείωση του μισθώματος θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% και να καθορίζεται στο μέσο όρο περίπου των μισθωμάτων της συγκεκριμένης ζώνης.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες αλλά και η ανάγκη πιστής τήρησης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης επιβάλλουν την μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού με κάθε τρόπο και όπως είναι γνωστό -σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση- το σύνολο σχεδόν των μισθωτηρίων συμβολαίων των κτιρίων του δημοσίου προβλέπει τιμές ενοικίων δυσανάλογες με αυτές που διαμορφώνονται στη σημερινή αγορά.

    [02] Τ. Μπιρμπίλη: Ανάπτυξη των ΑΠΕ

    Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις βασικές ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στην προσυνεδριακή σύνοδο του 3ου ετήσιου Mediterranean Sustainable Energy Summit.

    Η συνάντηση που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας, αρχίζει επίσημα σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη Μαΐου.

    Η υπουργός αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί, ώστε έως το 2020 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να φτάσει στο 20%, καθώς και τις ρυθμίσεις για διευκόλυνση των επενδυτών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Έδωσε έμφαση στις ρυθμίσεις που βελτιώνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και τιμολόγησης και υπογράμμισε την ώθηση που θα δώσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην οικονομία της χώρας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την ενίσχυση αντίστοιχα της ενεργειακής αυτάρκειας.

    Στην προσυνεδριακή σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων από διάφορους κλάδους ΑΠΕ, ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΔΕΣΜΗΕ, κ.α.) ερευνητικών κέντρων (ΚΑΠΕ, Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ.ά.), καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

    [03] Σουφλιάς για συμβάσεις ΥΠΕΧΩΔΕ

    Να σταλούν στη Δικαιοσύνη όλες οι συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Γ. Σουφλιάς απαντώντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. «Τριανταπέντε χρόνια στην πολιτική υπηρέτησα με αποτελεσματικότητα και απόλυτη αφοσίωση το Εθνικό συμφέρον και δεν δέχομαι για καμία σκοπιμότητα να θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σουφλιάς.

    Ο τέως υπουργός δηλώνει ότι διάβασε με έκπληξη το δημοσίευμα και σημειώνει «Η πηγή πληροφόρησης για την σύνταξή του (και δεν εννοώ τον συντάκτη) αποβλέπει στο να υπηρετήσει σκοπιμότητες όπως είναι: - Η δικαιολόγηση της καθυστέρησης κατασκευής των έργων - Η απαξίωση του έργου μου και της ΝΔ - Η δημιουργία καταστάσεων υποβάθμισης πολιτικών προσώπων. Το τελευταίο στο πλαίσιο μάλιστα μιας απαράδεκτα γενικευμένης ισοπεδωτικής αντίληψης οδηγεί και στον τραυματισμό της πολιτικής ζωής του τόπου με ανυπολόγιστες συνέπειες».

    Ο κ. Σουφλιάς τονίζει «Όλες οι συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας μου έγιναν με διαφάνεια και σεβασμό στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και είχαν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις συμπληρωματικές συμβάσεις».

    Ο κ. Σουφλιάς σημειώνει ακόμη ότι το σύστημα που εφάρμοσε ήταν αδιάβλητο σε αντίθεση με εκείνο που εφαρμοζόταν και δεν ήταν αποδεκτό από την ΕΕ και προσθέτει «Θεσμοθετήσαμε και εφαρμόσαμε με μεγάλη επιτυχία ένα νέο αδιάβλητο σύστημα καθαρού μειοδοτικού διαγωνισμού και διασφαλίσαμε τις αρχές της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και ταυτόχρονα την μείωση του κόστους κατασκευής των έργων. Με το σύστημα αυτό κανείς δεν μπορεί να δώσει έργο σε κανέναν. Η διαδικασία δεν επιτρέπει την παραμικρή αδιαφάνεια: οι προσφορές κατατίθενται και ανοίγουν σε δημόσια συνεδρίαση, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων και η ανάθεση του έργου γίνεται στον μειοδότη, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τους προηγούμενους νόμους.

    Είναι απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας να ισχυρίζονται ορισμένοι για δικούς τους λόγους ότι έγινε διακριτική μεταχείριση στην ανάθεση των έργων. Ούτε έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει, ούτε μπορεί να γίνει με αυτόν τον νόμο. Εξάλλου υπάρχει σαφής διασπορά των αναθέσεων σε διάφορες εταιρείες αλλά και πολύ σημαντική μείωση προσφυγών στην Δικαιοσύνη και την ΕΕ. Σε όλες μάλιστα τις προσφυγές δικαιώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ».

    [04] Κλειστά και σήμερα τα ΚΕΠ

    Κλειστά είναι και σήμερα τα ΚΠΕ, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτά, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ καταγγέλλουν προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού, «ανάλγητη συμπεριφορά έναντι των συμβασιούχων», ενώ επισημαίνουν ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

    Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΚΕΠ υποστηρίζει ότι «ο θεσμός έφτασε εκεί που έφτασε γιατί τον έφτασαν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ οι οποίοι ήταν νέοι άνθρωποι, αμόλυντοι από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν εργασία, οι οποίοι πληρωνόντουσαν με 500 ευρώ και απέδιδαν το 10πλάσιο από τον άλλο δημόσιο τομέα και τους οποίους η πολιτεία τους αντιμετώπισε χλευαστικά ως εργολάβους».

    Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «η πολιτεία όχι μόνο δεν προχωρά ως όφειλε να τους αποκαταστήσει (συμβασιούχους) με μία ορθή εργασιακή σχέση, αλλά τους πετά στον δρόμο, μη λαμβάνοντας υπ' όψη την προϋπηρεσία και τους κόπους τους όλα αυτά τα χρόνια».

    Η Ομοσπονδία αναφέρει δε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν λαμβάνει υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, προς ιδιώτες - Εταιρίες Αναδόχους του Έργου των ΚΕΠ για την εκπαίδευση του προσωπικού του θεσμού, όταν η χώρα βρίσκεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση».

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, δηλώνει ανυποχώρητο στις αρχικές του αποφάσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία στο δημόσιο τομέα.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει:

    «Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Οφείλουμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν η προκήρυξη των νέων θέσεων για τα ΚΕΠ να είναι ανοιχτή σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Να μην είναι, δηλαδή, μια κλειστή διαδικασία, που και πάλι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά μόνο οι ήδη εργαζόμενοι στα ΚΕΠ - που είχαν, μάλιστα, προσληφθεί χωρίς τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    Τονίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί εξασφαλίζει αξιοκρατία, ισονομία και αντικειμενικότητα.

    Η διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων στα ΚΕΠ, θα γίνει για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι ανοιχτή και σε όσους ήδη υπηρετούν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες - είτε εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι άνεργοι. Αυτό προβλέπει άλλωστε ο Νόμος 3812/2009 για την πλήρη υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ».

    [05] Τα ζεστά καλοκαίρια του αιώνα μας...

    Η Αθήνα, η Ρώμη, η Μασσαλία και άλλες μεγάλες πόλεις της Μεσογείου απειλούνται να πληγούν από περισσότερα και πιο ισχυρά κύματα καύσωνα στη διάρκεια των επόμενων καλοκαιριών του αιώνα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την υγεία των κατοίκων.

    Η μελέτη εκτιμά ότι οι καύσωνες θα πλήξουν κυρίως τις παράλιες πόλεις και τις παράκτιες περιοχές στα δέλτα των ποταμών της Μεσογείου. Η έρευνα έγινε από τον Έριχ Φίσερ και τον Κριστόφ Σαρ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience".

    Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα κλιματικών προβλέψεων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός της αυξημένης θερμοκρασίας και της υγρασίας, που προβλέπεται να επικρατήσει στα παράλια της Μεσογείου, θα διευκολύνει την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας και, σε ακραίες περιπτώσεις, θα οδηγήσει σε αυξημένους θανάτους διάφορα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα νήπια.

    Έως το 2100, σύμφωνα με την μελέτη, σε μερικές παράκτιες μεσογειακές περιοχές εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40 ημέρες υπερβολικής ζέστης κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2071-2100 και 13 μέρες κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2021-2050, έναντι μόλις δύο κατά μέσο όρο στη διάρκεια της περιόδου 1961-1990. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου και η μεγάλη υγρασία θα επιδεινώνουν τις επιπτώσεις για την υγεία που θα επιφέρουν οι καύσωνες.

    Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2008, σχετικά με τις συνέπειες που είχαν οι καύσωνες σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις, εξήχθη το συμπέρασμα ότι, πάνω από ένα όριο θερμοκρασίας, κάθε αύξηση κατά 1% της «φαινομενικής» θερμοκρασίας (μετρά το συνδυασμό ζέστης και υγρασίας) οδηγεί σε αύξηση κατά 3% στον αριθμό θανάτων στις μεσογειακές πόλεις.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

    [06] Η κρίση στο επίκεντρο

    Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο αναζητούν οι υπουργοί των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin.

    Σήμερα στο Εκοφίν, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "ανησυχεί" από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.

    "Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την υποστήριξή του στο αμφιλεγόμενο σχέδιο, που προβλέπει την κατάθεση από το 2011 όλων των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών.

    Η πρόταση τούτη, την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, είναι «ποιοτική», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

    «Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε.

    «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Για τον πρόεδρο του Eurogroup, «η Κομισιόν δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Κομισιόν.Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα».

    Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι «θαρραλέα» και «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς την συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για "να αναμορφώσουν" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση.

    "Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν. "Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", οι Ευρωπαίοι ηγέτες "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ", πρόσθεσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση για να αναμορφώσουν και να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση", αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα "θα την ξεπεράσει". "Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας", υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ

    Το Ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τιμή που είναι η χαμηλότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2349 δολάρια.

    Το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ για την ανάγκη η ΕΕ να πραγματοποιήσει ένα "κβαντικό άλμα" στον τομέα τις διακυβέρνησης συνέτεινε στην αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Το αρνητικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν εκ νέου τα (CDS) ασφάλιστρα κινδύνου των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) και να υποχωρήσουν οι αγορές ομολόγων.

    Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι προτίθεται να απορροφήσει σε μορφή εβδομαδιαίας κατάθεσης το ποσό των 16 δισ. ευρώ που διέθεσε στην αγορά για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 14 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ευρώ.

    Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων η αξία των συναλλαγών στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ. Εξαυτών τα 43 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 52 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ο 10ετής (λήξεως 16,06,20) με 40 εκατ. ευρώ και ο 5ετής (λήξεως 20,08,15) με 19 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο κλείσιμο της αγοράς στο 5,20% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 8,06% έναντι 2,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

    Στη διατραπεζική αγορά το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22% από 1,24% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,09% από 1,12%, στο εξάμηνο στο 0,95% από 0,99% και στο τρίμηνο στο 0,64% και στο 0,40% ο μήνας.

    Ερευνα για τις κερδοσκοπικές επιθέσεις

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

    «Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός». Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

    Για "σαφές στίγμα" της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου - σε συνέντευξή του στο CNN - να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

    Σχετικά δε με το εάν θα υπάρξει συντεταγμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις.

    [07] Εισήχθη στο Ιατρικό

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, εισήχθη χθες, εκτάκτως, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με κωλικό νεφρού και υποβλήθηκε σε λιθοτριψία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο Γ.Καρατζαφέρης υποβλήθηκε σε λιθοτριψία.

    [08] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων

    Εναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό εντόπισαν οι αστυνομικοί της Aσφάλειας Αττικής στην κατοχή τριών αρχαιοκάπηλων στο χωριό Κλένια Κορινθίας.

    Πρόκειται για δύο αγάλματα, που παριστούν Κούρους, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν βρει πριν από οκτώ μήνες σε ανασκαφή στην περιοχή και αναζητούσαν αγοραστές. Και τα δύο αγάλματα έχουν σπασμένα τα πόδια αλλά υπάρχουν όλα τα τμήματα ενώ το ένα άγαλμα έχει σπασμένη και την κεφαλή.

    Οι αστυνομικοί της δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής είχαν πληροφορίες ότι άτομα που μένουν στην περιοχή της Νεμέας διαπραγματεύονταν την πώληση των δύο αγαλμάτων αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι είναι επαγγελματίες αγρότες -οι δύο με καταγωγή από την Κλένια και ο τρίτος από τη Νεμέα- ήρθαν σε επαφή με δύο ενδιαφερόμενους με τους οποίους συμφώνησαν την τιμή και συναντήθηκαν στην Κλένια το βράδυ της Παρασκευής.

    Κατά τη συνάντηση αρχαιοκαπήλων και «αγοραστών» οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν αλλά τελικά όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Τα αγάλματα βρίσκονταν το ένα στο αυτοκίνητο του ενός από τους αρχαιοκάπηλους και το άλλο σε αποθήκη του ίδιου, στο χωριό. Τελικά ο συγκεκριμένος αγρότης συνελήφθη λίγο αργότερα, ενώ την επόμενη ημέρα παραδόθηκε και ο δεύτερος από τη Νεμέα στο Αστυνομικό Τμήμα Αργους. Διαφεύγει ο τρίτος αρχαιοκάπηλος ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θεωρείται ο εγκέφαλος και έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του τρίτου αρχαιοκαπήλου καθώς και των δύο αγοραστών. Ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν σήμερα.

    [09] Διαβούλευση για αποδείξεις

    Την έναρξη διαβούλευσης για τις προδιαγραφές του νέου συστήματος υποβολής στοιχείων αποδείξεων από επιχειρήσεις και φορολογούμενους ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Η διαβούλευση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου συστήματος.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    - την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της απόδειξης από τις ταμειακές και συναφείς μηχανές.

    - την ταυτοποίηση του φορολογούμενου με τη χρήση κάρτας Bar-code.

    - την εύκολη σάρωση και εισαγωγή των στοιχείων της απόδειξης με την εκτύπωση σε αυτή ειδικού γραμμικού κώδικα (bar-code).

    - την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων από τους φορολογούμενους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου.

    [10] Επιφυλάξεις για τη συμφωνία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.

    Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του Βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από το Ιράν να επιβεβαιώσει γραπτώς τη συμφωνία για ανταλλαγή με το εξωτερικό ενός τμήματος του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του έναντι πυρηνικών καυσίμων.

    «Η ΙΑΕΑ έλαβε το κείμενο της κοινής διακήρυξης Ιράν, Τουρκίας και Βραζιλίας, που συνομολογήθηκε σήμερα ( χθες) στην Τεχεράνη», τόνισε η εκπρόσωπος του οργανισμού Τζιλ Τιούντορ.

    «Σύμφωνα με τη γραμμή που υποδεικνύεται εκεί, πλέον αναμένουμε από το Ιράν μία γραπτή ειδοποίηση που να επισημαίνει ότι συμφωνεί με τις ρήτρες που αναφέρονται στην διακήρυξη», τόνισε.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να νοιώθουν πάντα μεγάλη ανησυχία όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, χωρίς πάντως να απορρίπτεται κατηγορηματικά η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου.

    H συμφωνία, "δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες"της διεθνούς κοινότητας ,δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε ίσως "αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", εάν οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά,αλλά "αυτό δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης,δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει σε σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Χιλής,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε:"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της".

    Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη τρεις φορές επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου,δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που συζητούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,δεν είναι πλέον αναγκαίες.

    Στο Βερολίνο,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας(IAEA).

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Βερολίνο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία που προβλέπει κυρίως την μεταφορά στην Τουρκία 1.200 κιλών ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου για να λάβει ως αντάλλαγμα 120 κιλά πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%, αναγκαίο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

    Από την πλευρά του,ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε "διαφάνεια"στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στο Παρίσι,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν,Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μία λύση στο θέμα του(ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν)TRR,δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα",υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.

    Στη Βιένη,ένας δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του,δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.

    Στην Βραζιλία,ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ,μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας αποτελεί "μία νίκη της διπλωματίας".

    Λίγο νωρίτερα,στη Μαδρίτη,σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα."Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει,αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αποδέχεται του πυρηνικό του καύσιμο να αποστέλλεται σε τρίτη χώρα για ανταλλαγή" με εμπλουτισμένο ουράνιο ,ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 6:30:31 UTC