Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφορετικές απόψεις με κοινά συμπεράσματα"
  • [02] Δ.Ρέππας για την εξυγίανση του ΟΣΕ
  • [03] Eurostat: Στο 4,7% ο πληθωρισμός
  • [04] Έλεγχος των κερδοσκόπων

  • [01] "Διαφορετικές απόψεις με κοινά συμπεράσματα"

    Στο πλαίσιο των επαφών του με την Αριστερά, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για περίπου μία ώρα και αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η πολιτική είναι η τέχνη της συνεννόησης και σε ώρες κρίσης η συνεννόηση είναι πολιτική αρετή.

    "Ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή να αποξενωθούμε", δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έδωσε και τις ευχές του στον κ. Τσίπρα για τη γέννηση του γιου του.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ευχαρίστησε για τις ευχές τον κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι ήταν μια συνάντηση πολιτικού πολιτισμού και πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή κοινός τόπος, αυτές οι διμερείς συναντήσεις είναι σημαντικές. Τόνισε επίσης ότι δεν σημαίνει πως αυτές οι συναντήσεις υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες, όπως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Κανείς δεν μπορεί να αξιοποιεί θεσμικές συναντήσεις για να υπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς", συνέχισε.

    "Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα μέτρα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και ότι πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως "έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά κοινά συμπεράσματα".

    Συμπλήρωσε πως έγινε συζήτηση για την απαξίωση της πολιτικής ζωής και "επαναλάβαμε τις προτάσεις μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το συνέδριο του ΣΥΝ θα γίνει στις 6-7 Ιουνίου, ενώ ερωτηθείς αν θα είναι και ο κ. Κουβέλης είπε πως "όλοι μαζί θα είμαστε".

    "Δεν εξαιρείται κανένας. Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση αν εξαιρείται ο Κώστας Καραμανλής από τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιτροπής που ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις υποψηφιότητες βουλευτών του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Επίσης είπε ότι γίνεται διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και διαρκής αξιολόγηση των πάντων και ότι υπάρχει και το καταστατικό σύμφωνα με το οποίο μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο αρχηγός.

    Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ρωτήθηκαν για την παραίτηση της κας Α. Γκερέκου. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει, όπως είπε, τις μεγάλες ευθύνες του.

    "Ήταν καθυστερημένη η απόφαση του πρωθυπουργού", συμπλήρωσε, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως την ώρα της μεγάλης κρίσης ζητήματα με εστίες διαφθοράς πρέπει να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά. "Με τομές να διορθώσουμε το σύστημα και όχι τα συμπτώματα", πρόσθεσε.

    Συνάντηση με τη γγ του ΚΚΕ

    Σε μια εθνική συνεννόηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά συνάντησή του με τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση», τόνισε, αναφέροντας πως το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη για το πως πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδας.

    Εμείς, είπε, έχουμε σημαντικές διαφορές από το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των διαδηλώσεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια. Ωστόσο, είπε ο κ. Σαμαράς, η συνάντηση με την κα Παπαρήγα ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ στη δήλωσή της, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να θέσει τις απόψεις του κόμματός της για την πορεία της οικονομίας και εξέφρασε την ανησυχία της, προβλέποντας ότι θα ληφθούν και νέα πιο βαριά μέτρα και για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ οργανώνει την πλατιά ενημέρωση του λαού που όπως είπε, πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η λαϊκή παρέμβαση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει τις διαδηλώσεις με τη βία, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα κόμματα πρέπει να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση με βάση τις θέσεις και όχι με αντιδημοκρατικά μέσα και συκοφαντίες. Γιατί οι συκοφαντίες είπε η κ. Παπαρήγα, είναι αντιδημοκρατικές.

    Ομιλία Σαμαρά σε στελέχη της αυτοδιοίκησης

    Τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης για όσους θα θελήσουν στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, είπε, χτίζεται από την αρχή πάνω σε γερά θεμέλια, με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους και το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτικό προσωπικό όλων των επιπέδων ανανεώνεται.

    Ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτήσουν καταξιωμένα στελέχη της παράταξης που θα αξιολογήσουν όλες τις υποψηφιότητες. "Ολοι, μα όλοι θα αξιολογηθούν και θα κριθούν με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Η παράταξη έχει πλούτο. Όσοι την έχουν πονέσει, όσοι έχουν θίξει την παράταξη δεν θα έχουν ρόλο στην καινούργια Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως πρότεινε μεταξύ άλλων την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη γενίκευση του πόθεν έσχες στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, την ανάγκη αναθεωρητικής Βουλής που θα προχωρήσει σε τομές για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος, την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του "Καλλικράτη" και πως ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον ελληνικό λαό.

    Η σελίδα έχει γυρίσει, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Καλλικράτης είπε ότι δεν θα δημιουργήσει καλύτερο κράτος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει χειρότερη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σαμαράς είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά συνολική απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μίλησε επίσης για αναξιοπιστία της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ο υπουργός Εσωτερικών είπε ψέματα, είναι αναξιόπιστος και εξαπάτησε την αυτοδιοίκηση".

    "Η κοπτοραπτική του ΠΑΣΟΚ κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 'Αλλο ψαλίδι χρησιμοποίησε στην Αθήνα για να κόψει τους δήμους και άλλο στη Θεσσαλονίκη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επιπρόσθετα είπε πως το όλο εγχείρημα θα αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης και τόνισε πως το τελικό σχέδιο είναι κατώτερο των απαιτήσεων. "Οι παλαιές συνταγές μπαγιάτεψαν και δεν οδηγούν πουθενά" συνέχισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο του παλαιού και άρρωστου μηχανισμού που τώρα επιχειρεί να αλλάξει".

    Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτες λύσεις επισήμανε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία. "Αυτό που ονομάζουμε νέα μεταπολίτευση", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματός του για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [02] Δ.Ρέππας για την εξυγίανση του ΟΣΕ

    Την τραγική εικόνα που επικρατεί, στον πολύπαθο, όπως τον χαρακτήρισε ΟΣΕ, περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Οποιος θα ήθελε να κάνει διατριβή επάνω στους τομείς της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης θα έπρεπε να πάει στον ΟΣΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΥΜΔ ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο εξυγίανσης του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό ο ΟΣΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο στη δομή και τη λειτουργία του, καθώς επίσης και επανεξέταση των δρομολογίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα δρομολόγια θα καταργηθούν, καθώς είναι ασύμφορα για τον ΟΣΕ και αυξάνουν τα χρέη του, τα οποία φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς όπως είπε, είναι παρομοιώδης η κακοδιαχείριση, γεγονός που προκάλεσε και την επέμβαση του εισαγγελέα.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ όσοι περισσεύουν θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μετατάξεων σε άλλες θέσεις του δημοσίου.

    Αναφερόμενος στην επιβολή προστίμου που επέβαλε η Νομαρχία Αττικής στον ΟΣΕ για το σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση, ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν έχει πάρει ακόμα άδεια, την οποία έπρεπε να είχε εκδώσει εδώ και ένα χρόνο το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για βραβείο παραλογισμού του κράτους, καθώς όπως είπε, εκτελέστηκε ένα δημόσιο έργο και μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου επιβάλλει πρόστιμο. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε, ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΡΓΟΣΕ θα επικαλεστεί τα δικά της επιχειρήματα για να αντικρούσει δικαστικά το πρόστιμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα μήνα το θέμα θα έχει λήξει. Τέλος χαρακτήρισε πληγή για τον ΟΣΕ, τις συνεχείς κλοπές υλικού του οργανισμού, το ύψος των οποίων φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας:

    -Για το θέμα της κ. Γκερέκου είπε ότι η ίδια πλήρωσε το τίμημα για ένα ζήτημα με το οποίο δεν έχει καμιά σχέση. Εδειξε ήθος και ευθιξία που την τιμά.

    -Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρίας COSCO, όπου θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο πεδίο.

    -Για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ είπε, ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ένας από τους βασικούς μετόχους του οργανισμού είναι το ελληνικό δημόσιο.

    -Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικά για τα ΦΔΧ, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμμετοχή των φορέων στη διαβούλευση και πρόσθεσε ότι σύντομα οι προτάσεις που έχουν γίνει θα πάρουν την τελική μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή.

    [03] Eurostat: Στο 4,7% ο πληθωρισμός

    Αύξηση από 3,9% σε 4,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,4% το Μάρτιο σε 1,5% τον Απρίλιο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,9% σε 2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,3%.

    Τον Απρίλιο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Λετονία (-2,8%), την Ιρλανδία (- 2,5%) και τη Λιθουανία (0,2%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,7%), την Ελλάδα (4,7%) και τη Ρουμανία (4,2%).

    Σε σχέση με το Μάρτιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο σε δεκαεπτά κράτη μέλη , παρέμενε αμετάβλητος σε τρία κράτη μέλη και μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

    [04] Έλεγχος των κερδοσκόπων

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σχεδίου με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Το κείμενο "πέρασε", δήλωσε μια από τις πηγές.

    Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται "εναλλακτικά" και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

    Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

    Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν.

    Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

    Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

    Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.

    Ανησυχίες για το ευρώ

    Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο και οι πιέσεις που δέχεται το ευρώ ήταν στο επίκεντρο των υπουργών των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin.

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "ανησυχεί" από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.

    "Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο, που προβλέπει την κατάθεση από το 2011 όλων των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών.

    Η πρόταση τούτη, την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή, είναι «ποιοτική», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

    «Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε.

    «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Για τον πρόεδρο του Eurogroup, «η Επιτροπή δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Επιτροπή. Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα».

    Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι «θαρραλέα» και «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς την συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για "να αναμορφώσουν" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση.

    "Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν. "Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", οι Ευρωπαίοι ηγέτες "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ", πρόσθεσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση για να αναμορφώσουν και να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση", αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα "θα την ξεπεράσει". "Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας", υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Καταβλήθηκαν τα πρώτα 14,5 δισ.

    Το πρώτο τμήμα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταβλήθηκε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, για να βοηθηθεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις προθεσμίες αποπληρωμής των χρεών της, έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών).

    Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, σημειώνοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο, επίσης, τη διαφάνεια, κυρίως «σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων».

    Για "σαφές στίγμα" της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου - σε συνέντευξή του στο CNN - να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

    Σχετικά δε με το εάν θα υπάρξει συντεταγμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 12:30:30 UTC