Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας
  • [02] Το οικοσύστημα των Πρεσπών αντιστέκεται, σε πείσμα των καιρών...

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για το σ. Χαρίλαο Φλωράκη, που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον θάνατό του.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαΐου και ώρα 11:00 το πρωί στο Παλιοζογλώπι (στον Αηλιά)-11:00:00

    Το Σάββατο στις 11:00 το πρωϊ μπροστά από τη Νομαρχία Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης. Οι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Ξάνθη για να επιδόσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους βουλευτές του Νομού-11:00:00

    Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη-12:00:00 Θεσσαλονίκη

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (29η ημέρα)

    17:30 ΚΑΟ Δράμας-ΟΦΗ

    17:30 Αμύντας-Αρκαδικός

    17:30 Παγκράτι-Δάφνη

    17:30 Αιγάλεω-Ικαροι Σερρών

    17:30 Ξάνθη-Ηρακλής

    17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Νήαρ Ηστ

    17:30 Ολυμπιάδα Π.-Ερμής Λ.

    17:30 Ερμής Περάματος-Ικαρος/Εσπερο

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, ημιτελική φάση, 3οι αγώνες)

    18.45 Ολυμπιακός-Μαρούσι

    Υδατοσφαίριση-Κύπελλο Ελλάδας (φάιναλ φορ): Τελικός & Μικρός τελικός

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Ανδρών 2011 (1ο τουρνουά-Β΄ όμιλος, 2η ημέρα):

    17.00 Ελλάδα - Λετονία

    19.30 Φινλανδία - Μ. Βρετανία

    Υδατοσφαίριση-Κύπελλο ανδρών (φάιναλ φορ)-Τελικός

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Γυναικών 2011 (1ο τουρνουά-ΣΤ΄ όμιλος, 2η ημέρα):

    19.00 Φινλανδία - Βουλγαρία

    21.30 Πορτογαλία - Ελλάδα

    Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό εφήβων (προκριματικά, 8ος όμιλος, 2η ημέρα): Σερβία-Ελλάδα

    [02] Το οικοσύστημα των Πρεσπών αντιστέκεται, σε πείσμα των καιρών...

    Υπάρχει μια γωνιά στο βορειοδυτικό άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, όπου άνθρωποι και φύση συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία, όπου η ... εύλαλη σιωπή της φύσης αποτελεί μοναδικό καταφύγιο, όχι μόνο για όσους θέλουν να "δραπετεύσουν" από την πολύβουη καθημερινότητα των πόλεων, αλλά και για ζώα, πουλιά και ψάρια, από τα σπανιότερα του πλανήτη. Πρόκειται για τις Πρέσπες, όπου σ' ένα περιβάλλον προστατευμένο μέσα στον κλοιό των βουνών που το περιβάλλουν, μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αναπτύσσεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας- και όχι μόνο.

    Την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι, ο ρυθμός απώλειας των ειδών είναι 100 φορές μεγαλύτερος του αναμενόμενου και ότι, σήμερα, ο πλανήτης μας "χάνει" τρία είδη την ώρα, στις Πρέσπες το οικοσύστημα αντιστέκεται ακόμη, διατηρώντας μοναδικές μορφές ζωής και οικοτόπων.

    Το ταξίδι για την ακριτική αυτή περιοχή του νομού Φλώρινας, μέσα από τους καταπράσινους ορεινούς όγκους είναι σίγουρα μακρύ και ενίοτε δύσκολο, αλλά ο τόπος "αποζημιώνει" τον επισκέπτη. Με έκταση που ξεπερνά τα 300.000 στρέμματα και υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα, η περιοχή αποτελείται από τη Μικρή Πρέσπα (48.500 στρέμματα), τη Μεγάλη Πρέσπα (280.000 στρέμματα) και από τις γύρω δασωμένες πλαγιές των βουνών, που οι κορυφές τους φτάνουν σε υψόμετρο 2.334 μέτρων.

    Πολλοί είναι οι λόγοι που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Πρέσπας. Αυτό, όμως, που καθιστά την περιοχή μοναδική είναι ο μεγάλος αριθμός των μορφών ζωής, πολλές εκ των οποίων είναι μοναδικές καθώς και οιικοτόπων, σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Συγκεκριμένα, η Πρέσπα συγκεντρώνει πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφίβιων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Σε πείσμα των καιρών, το οικοσύστημα των Πρεσπών διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τις φυσικές του αξίες. Παρ' όλα αυτά, οι πιέσεις που δέχεται, αυξάνονται συνεχώς και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη βιοποικιλότητα και τους "πρωταγωνιστές" της όσο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.

    Η Πρέσπα είναι ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες "πυρήνες" βιοποικιλότητας που, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, έχουμε πολλές πιθανότητες να διατηρήσουμε.

    Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Πρεσπών αναμένεται να διαδραματίσει η εφαρμογή της τριεθνούς συμφωνίας (Αλβανία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ), που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία περιέχει- μεταξύ άλλων- συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

    Όπως, εξάλλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Μαριάννα Βλάσση, με τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας, αναμένεται πως θα υπάρξει πιο συντονισμένη δράση μεταξύ των τριών χωρών, που μοιράζονται τα νερά των δυο λιμνών στην ακριτική αυτή περιοχή.

    Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μας υπενθυμίζει ορισμένους από τους γνωστούς, αλλά και άγνωστους "πρωταγωνιστές" της βιοποικιλότητας των Πρεσπών:

    - ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus). Περισσότερα από 260 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί, αναδεικνύοντας έτσι την περιοχή ως ένα από τα καλύτερα μέρη για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνος, ο οποίος αποτελεί και διαχρονικό σύμβολο της περιοχής. Η Πρέσπα, σήμερα, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία Αργυροπελεκάνων στον κόσμο, φθάνοντας περίπου τα 1.300 ζευγάρια και αποτελώντας το 15%-20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1987 αριθμούσαν μόλις 150 ζευγάρια. Στην ανάκαμψη αυτή του πληθυσμού συνέβαλαν η έρευνα και τα μέτρα διαχείρισης που εφαρμόζει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 1990.

    - Η σπάνια ιχθυοπανίδα της Πρέσπας: Οι λίμνες της Πρέσπας μαζί με τα ρυάκια που κυλούν σε αυτές από τα βουνά που τις περιβάλλουν αποτελούν ένα σώμα νερού, απομονωμένο από τα άλλα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

    Σύμφωνα με την "Κόκκινη Λίστα των Ψαριών Γλυκού Νερού της Μεσογείου" της IUCN, η Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου για τον ενδημισμό των ψαριών των γλυκών νερών.

    Συγκεκριμένα, από τα 11 αυτόχθονα είδη που διαβιώνουν στην περιοχή, τα 9 είναι ενδημικά. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη των ιχθυοπληθυσμών στις λίμνες, μέσω δειγματοληπτικών ερευνητικών μεθόδων. Έχει, επίσης, εκπονήσει σχέδια δράσης για την προστασία του ενδημικού είδους ψαριού "Μπράνα της Πρέσπας" και για την προστασία τη ενδημικής Πέστροφας της Πρέσπας.

    - τα 172 είδη πεταλούδων: 172 είδη ημερόβιων πεταλούδων έχουν καταγραφεί στην ελληνική Πρέσπα, από το σύνολο των 234 όλης της Ελλάδας. Μόνο κάποια ορεινά μέρη της Ροδόπης έχουν μεγαλύτερους αριθμούς. Τα διάφορα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και κατά συνέπεια η εντυπωσιακή ποικιλία πεταλούδων αποτελεί μέτρο του πλούτου των φυτοκοινωνιών και των οικοτόπων στην Πρέσπα.

    - το υπεραιωνόβιο δάσος των Κέδρων: Στο υψηλότερο σημείο του δρόμου Κούλας- Ψαράδων, υπάρχει μια συστάδα από υπεραιωνόβια δέντρα, μερικά εκ των οποίων είναι ηλικίας άνω των 400 ετών, που λέγονται βουνοκυπάρισσα ή κέδρα ή άρκευθοι. Ανήκουν σε δύο είδη: Juniperus foetidissima και juniperus excelsa. Τα δύο αυτά είδη συναντώνται συνήθως σε θαμνώδη ή ημιθαμνώδη μορφή και η δενδρώδης μορφή είναι σπάνια στην Ευρώπη, ενώ συνοδεύεται από μία εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα στον υπόροφο. Για τον λόγο αυτό, η συστάδα αυτή των κέδρων συμπεριλήφθηκε το 1974 στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

    - η βραχυκερατική αγελάδα Πρεσπών: Μία φυλή πολύ μικρόσωμων αγελάδων, που για πολλά χρόνια είχαν εξελιχθεί στην περιοχή των Πρεσπών, αλλά πλέον έχουν απομείνει λίγες στο χωριό Ψαράδες και στο αλβανικό τμήμα. Βραχυκερατικές αγελάδες απαντώνται και σε άλλα μέρη. Το χαρακτηριστικό, ωστόσο της Πρεσπιώτικης αγελάδας είναι ο εξαιρετικά βραχύς κορμός του ζώου. Πρόκειται για μια φυλή, η προστασία της οποίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

    Τα παραπάνω και άλλα πολλά, όπως ο μοναδικός στην Ελλάδα αναπαραγωγικός πληθυσμός ροδοπελεκάνων, τα ενδημικά φυτά, οι εκτάσεις των υγρών λιβαδιών, τα ψευδαλπικά λιβάδια στο όρος Βαρνούς, τα μικτά δάση οξιάς και ελάτης, οι λαγγόνες, οι ερωδιοί, οι χαλκόκοτες, ο τελευταίος αναπαραγόμενος πληθυσμός στοχτόχηνας στην Ελλάδα, οι λύκοι, οι αρκούδες και οι βίδρες αποτελούν μερικούς μόνο από τους "πρωταγωνιστές", που συνθέτουν τη βιοποικιλότητα της Πρέσπας.

    Κείμενο: Σ.Παπαδοπούλου

    Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλοτητας

    "Βιοποικιλότητα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας", είναι το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας.

    "Στο φετινό Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, ας αναλογιστούμε τις αιτίες της μείωσης της βιοποικιλότητας και ας αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό της", αναφέρει στο μήνυμά του, με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει επίσης τα εξής:

    "Τα είδη και οι κάτοικοι του πλανήτη, τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν, αποτελούν τη βάση του πλούτου μας, της υγείας και της ευημερίας μας. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για την προστασία αυτής της κληρονομιάς, η ποικιλομορφία της ζωής στη Γη συνεχίζει να μειώνεται με έναν πρωτοφανή ρυθμό. Η απώλεια της Βιοποικιλότητας φέρνει τα οικολογικά συστήματα σε σημείο πέρα από το οποίο δεν θα είναι πλέον δυνατό να εκπληρώνουν τις ζωτικές τους λειτουργίες.

    Αν και όλος ο κόσμος θα πληγεί από τις αρνητικές συνέπειες, θα είναι οι πιο φτωχοί και οι περισσότερο ευάλωτες χώρες που θα πληγούν περισσότερο. 70% των πιο φτωχών στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται άμεσα από την βιοποικιλότητα για την επιβίωση και το εισόδημά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο στόχος που τέθηκε από τους ηγέτες του κόσμου το 2002 - ουσιαστική μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 - ενσωματώθηκε στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

    Αν και η προθεσμία έχει φτάσει η απώλεια των φυσικών μας πόρων συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό. Για να ξαναστρέψουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας. Αργότερα φέτος, η Συνέλευση θα συγκαλέσει μια ειδική συνάντηση υψηλού επιπέδου, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στη Σύνοδο για την Βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί στη Ναγκάγια τον Οκτώβριο. Στόχος μας είναι ένα νέο όραμα για την βιοποικιλότητα.

    Το νέο αυτό όραμα πρέπει να προωθεί την προστασία και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας όπως και τη δίκαιη μοιρασιά αυτών που μας προσφέρει. Το νέο όραμα πρέπει να αναγνωρίσει τις στενές σχέσεις ανάμεσα στο φυσικό κεφάλαιο και τους αναπτυξιακούς μας στόχους, μια σχέση που αντανακλάται στο φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας "Βιοποικιλότητα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας."

    Στο φετινό Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, ας αναλογιστούμε τις αιτίες της μείωσης της βιοποικιλότητας και ας αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό της. Ας διαμορφώσουμε πολιτικές και λογικές που θα μας κάνουν να σκεφτούμε την πραγματική αξία των ειδών και των κατοίκων του πλανήτη. Ας αναγνωρίσουμε ότι η βιοποικιλότητα είναι ζωή. Η δική μας ζωή. Ας δράσουμε τώρα για την προστασία της, πριν είναι πολύ αργά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 May 2010 - 4:30:18 UTC