Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδία: Τουλάχιστον 90 οι νεκροί
  • [02] Εντολές Ομπάμα για περιορισμό των επιπτώσεων
  • [03] Περιοριστικοί όροι για τους δύο ειδικούς φρουρούς
  • [04] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας
  • [05] Η μητρότητα μετά τα 40 κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη
  • [06] "Ουσιώδης αναθεώρηση"
  • [07] Σημαντικό βήμα
  • [08] Καπνίζουν περισσότερο

  • [01] Ινδία: Τουλάχιστον 90 οι νεκροί

    Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον εκτροχιασμό, νωρίς χθες το πρωί, μιας αμαξοστοιχίας που εκτελούσε δρομολόγιο από την Καλκουτα στη Βομβάη στην ανατολική Ινδία, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τους διασώστες.

    Περισσότερο από 30 ώρες μετά την τραγωδία, ο απολογισμός αναμενόταν ότι θα αυξηθεί, σύμφωνα με τους διασώστες που προσπαθούν ακόμη να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια των βαγονιών.

    "Ο αριθμός θα αυξηθεί, επειδή δύο βαγόνια που συνετρίβησαν πάνω στο τρένο των εμπορευμάτων δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί", δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Δυτικής Βεγγάης Σουρατζίτ Καρ Πουρακαγιάστα.

    Η τραγωδία αποδόθηκε από τις αρχές σε πράξη δολιοφθοράς των μαοϊστών ανταρτών.

    Όμως ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από τους μαοϊστές αντάρτες, η "Επιτροπή του λαού εναντίον των ωμοτήτων της αστυνομίας" (PCPA), διέψευσε στο πρακτορείο PTI ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

    [02] Εντολές Ομπάμα για περιορισμό των επιπτώσεων

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε εντολή, κατά την επίσκεψή του στη Λουιζιάνα, για τον τριπλασιασμό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στις παραλιακές περιοχές του Κόλπου του Μεξικού, οι οποίες έχουν ήδη επηρεασθεί από την πετρελαιοκηλίδα ή κινδυνεύουν να το πάθουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

    Ο Ομπάμα είπε πως ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, και από το διοικητή της ακτοφυλακής, ναύαρχο Θαντ Άλεν, να "τριπλασιάσουν τις δυνάμεις εκεί όπου το πετρέλαιο έχει αγγίξει τις ακτές ή πρόκειται να το κάνει μέσα σε 24 ώρες".

    Αυτή η απόφαση, εξήγησε, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εντατικοποιήσει την ήδη "ιστορική", όπως τη χαρακτήρισε, μάχη κατά της καταστροφής που προκλήθηκε.

    [03] Περιοριστικοί όροι για τους δύο ειδικούς φρουρούς

    Περιοριστικούς όρους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας στους δύο ειδικούς φρουρούς, που δικάζονται για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ενόψει της αποφυλάκισης τους λόγω λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των 18 μηνών.

    Το δικαστήριο με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Χαρ.Λακαφώση επέβαλε στους κατηγορούμενους Επαμεινώντα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη τους ειδικούς περιοριστικούς όρους: της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, της απαγόρευσης εξόδου από την πόλη της Αμφισσας μέχρι την έκδοση απόφασης, την υποχρεωτική διαμονή σε συγκεκριμένη δηλωθείσα διεύθυνση στην Αμφισσα και την καθημερινή υποχρεωτική εμφάνιση -πρωί και βράδυ- στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.

    [04] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από "ΑΑΑ" σε "AA +", λόγω των κακών προοπτικών ανάπτυξης που προκαλούνται από το βαρύ ιδιωτικό χρέος της χώρας.

    "Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι η διαδικασία προσαρμογής σε ένα χαμηλότερο επίπεδο του ιδιωτικού και του εξωτερικού χρέους θα μειώσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμη βάση", σύμφωνα με τον οίκο ο οποίος στερεί την Ισπανία από την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση "ΑΑΑ", μειώνοντας την σε "AA +".

    Το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας περιλαμβάνει τα χρέη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Ο οίκος Fitch διατηρεί πάντως την προοπτική της οικονομίας σε "σταθερή".

    Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της ζώνης του ευρώ που ανησυχεί τους επενδυτές λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της.

    Τα ισπανικά δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν εκτοξευθεί στο 11,2% του ΑΕΠ το 2009 και η σοσιαλιστική κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας για να προσπαθήσει να τα μειώσει σε 6% το 2011 και σε 3% το 2013.

    [05] Η μητρότητα μετά τα 40 κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

    Για πολλές γυναίκες στις ευρωπαϊκές χώρες η μητρότητα αρχίζει μετά το 40ο έτος της ηλικίας, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό περιμένει ακόμη περισσότερο, έως τη «μέση ηλικία», όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα η πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου.

    Η τάση αυτή φαίνεται ανάγλυφα σε έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς προκύπτει ότι το 2009 συνολικά 29.976 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία τεκνοποίησαν μετά τα 40 τους χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο σε σχέση με το 1999 και τριπλάσιο σε σχέση με το 1989.

    Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα. Το 1995, είχαν γίνει μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια 12.000 γυναίκες. Το 2008 έφτασαν τις 32.000. Και σήμερα το ποσοστό φτάνει στο 5,7% του γυναικείου πληθυσμού, περίπου όσο και στη Βρετανία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "La Repubblica".

    Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβονται πολλές αιτίες. Η πρώτη και πιο προφανής από αυτές είναι ότι σήμερα οι γυναίκες θέλουν πρώτα να κάνουν μερικά βήματα στον επαγγελματικό τους χώρο πριν αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες ξεπερνούν κατά πολύ την εξασφάλιση μιας θέσης στην αγορά εργασίας.

    Επιπλέον, πολλές γυναίκες επιλέγουν να αναβάλουν την έλευση του «ευτυχούς γεγονότος» θεωρώντας ότι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τα μητρικά τους καθήκοντα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

    Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με την καλύτερη διατροφή και την άσκηση που επιλέγουν πολλές γυναίκες ως τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός αυτών των δυο επιλογών επιτρέπει στη σημερινή γυναίκα να έχει καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

    Ασφαλώς ένα ρόλο στην τεκνοποίηση μετά τα 40 παίζει και το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς κοινωνιολόγους, σήμερα οι άνδρες είναι πιο διστακτικοί στο να δημιουργήσουν οικογένεια.

    Η επόμενη αιτία ανάγεται στη σφαίρα της ψυχολογίας και αφορά και στα δυο φύλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνδρες και γυναίκες ζουν μια «παρατεταμένη εφηβεία» που συχνά ξεπερνάει τα 30 χρόνια και καμιά φορά μπορεί να φτάσει ως τα 40.

    Οι αρμόδιοι στη Βρετανία προειδοποιούν, πάντως, ότι η μητρότητα μετά τα 40 απαιτεί σύνεση και προσοχή. «Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να κυοφορήσουν και τεκνοποιήσουν μετά τα 40 μπορεί να κάνει κάποιους να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια και κίνδυνοι», δηλώνει ο δρ. Τόνι Ράδεφορντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας.

    [06] "Ουσιώδης αναθεώρηση"

    Το "σχήμα" των εγγυήσεων για τα επείγοντα χρέη, από τουλάχιστον 440 δισ.ευρώ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, απετέλεσε μία "ντε φάκτο" τροποποίηση διατάξεων ισχυουσών συνθηκών στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, "αναθεωρώντας ουσιωδώς" τους κανόνες της ΕΕ, τόνισε μιλώντας στους "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς" ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Πιέρ Λελούς.

    "Αυτό, αποτελεί μία τεράστια αλλαγή", πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ο αξιωματούχος, που επισήμανε ότι "εξηγείται, έτσι, η επιφυλακτικότητα με την οποία (η αλλαγή) αντιμετωπίζεται".

    Ο κ. Λελούς συμφώνησε με την εκτίμηση της Α. Μέρκελ, ότι "δεν νοείται η ευρωζώνη ως ζώνη τράνζιτ, όπου πλούσιοι επιδοτούν φτωχούς"...

    "Οίκοθεν νοείται", όμως, τόνισε ο ίδιος ότι "υπάρχει στην ευρωζώνη, σε ένα θεσμικό επίπεδο, η αλληλεγγύη".

    Τον μηχανισμό της ΕΕ παρομοίασε με το άρθρο πέντε της Συνθήκης της Ατλαντικής συμμαχίας, που "επιτάσσει την αλληλεγγύη" των μελών της, εάν γίνει επίθεση κατά ενός κράτους μέλους της.

    Τέλος, ο κ. Λελούς διέψευσε ότι εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης έχουν δυσχερανθεί οι σχέσεις Παρισιού-Βερολίνου, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού της.

    [07] Σημαντικό βήμα

    Οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν την παγκόσμια Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους σε μία δήλωση, η οποία προτείνει τη διεξαγωγή, το 2012, μιας διάσκεψης που θα συζητήσει την απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

    Η δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών του 1970 και να εγκαταλείψει οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα έχει στην κατοχή του. Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί έως ότου υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

    Θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει άλλες χώρες στην περιοχή να σταματήσουν οποιαδήποτε προγράμματα χημικών ή βιολογικών όπλων μπορεί να έχουν.

    Η διακήρυξη εγκρίθηκε συναινετικά από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ. Οι Η.Π.Α. εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η τελική διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών ξεχωρίζει το Ισραήλ επειδή δεν υπέγραψε τη συνθήκη.

    Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαιρέτισε την "επιτυχία" της διάσκεψης για τη συνθήκη κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τον αφοπλισμό και τη δημιουργία μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή.

    [08] Καπνίζουν περισσότερο

    Τα νεαρά κορίτσια σήμερα, σε πολλές χώρες, ξεκινούν το κάπνισμα με την ίδια συχνότητα όπως και τα αγόρια, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο είναι άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2006 το 40% των ανδρών και το 9% των γυναικών καπνίζουν. Ωστόσο, όσον αφορά τις νεότερες γενιές, στις μισές χώρες όπου έγιναν μελέτες τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνού πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 May 2010 - 6:30:28 UTC